SOKOTRA 10 DNI

Otok na robu znanega sveta

Izolirana, edinstvena in “na glavo obrnjena”.

Nekoč, davno nazaj, je bila Sokotra del afriške celine, potem pa je »odplavala« na rob Arabskega morja. Zaradi izolacije od preostalega sveta, je življenje ubralo svojo pot. Tu so zatočišče našle številne rastline in živali, ki so se uspele prilagoditi težkim vremenskim pogojem. Danes je na Sokotri več kot 800 vrst rastlin, od katerih je kar 300 endemičnih. Za nekatere se zdi, kot da niso s tega sveta. Na primer »puščavske rože« s svojim čudnim deblom ali pa »drevesa zmajeve krvi«, ki so največja otoška posebnost. Tu rasteta tudi bosvelija in mira, nekoč zelo pomembni kadili, iskani po celem svetu. Otok zaradi svoje biotske raznovrstnosti še danes postavlja uganke biologom širom po svetu. Zaščitil pa ga je tudi Unesco.

Edinstvena Sokotra

Otok sreče in spokojnosti.

Danes na otoku v harmoniji živi nekaj desettisoč ljudi. Njihov jezik sokotri, starodaven južnoarabski dialekt, ostaja nespremenjen že tisočletja in za stvari, ki jih na otoku ni, besede preprosto ne obstajajo. Domačini skušajo ohranjati način življenja svojih prednikov. V svojem izročilu skbno čuvajo otoške skrivnosti zavite v mite in legende. So globoko povezani z naravo in živijo v sožitju z krhkim ekosistemom. In so izjemno gostoljubni ter veseli vsakega obiskovalca, ki si vzame čas, da obišče njihov od sveta pozabljen otok. Če prijaznim prebivalcem dodamo ekscentrično deviško naravo in dolge kilometre belih plaž s kristalno čištim morjem, dobimo pravi mali raj na Zemlji.

In temu pritrjujejo vsi, ki so tu že kdaj bili.

Zaradi omejenega števila letalskih kart na Sokotro, priporočamo čimprejšnjo prijavo na potovanje!

Let iz Ljubljane!

DATUM

6.2. – 15.2.2023

CENA

2.390 EUR

+ letalska karta (435 EUR)

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

– na voljo še 5 mest

Zbor ter polet preko vmesnega letališča proti Abu Dhabiju.

letalo

Po prihodu in ureditvi obmejnih formalnosti v Združenih Arabskih Emiratih, poletimo poletimo na izolirano in pozabljeno Sokotro. Končno! Po ureditvi obmejhnih formalnosti, se v glavnem mestu Hadibo spoznamo z našimi novimi prijatelji, ki bodo, kot se za dobre gostitelje spodobi, za nas skrbeli po najboljših močeh. Po kosilu se odpeljemo do plaže Delisha, ki jo krasi zares impresivna snežno bela sipina, za katero se zdi, kot da se dviga naravnost iz morja. Greh bi se bilo odreči vzponu nanjo in iz njenega vrha občudovati razglede daleč naokoli. Smo res, čisto zares tu? Večerja in nočitev v tamkajšnjem kampu.

letalo, terenska vozila, kampiranje, kosilo, večerja

Odpeljemo se na najbolj vzhodno točko otoka. Tu se srečata Arabsko morje in Indijski ocean. Kar naenkrat pa se pred nami prikažejo visoke, snežno bele sipine, za katere se zdi, da se dvigajo direktno iz morja. Je to privid? Vzpon na vsaj eno izmed njih je zagotovo vreden vsakega truda. Kaj pa če bi kampirali kar pod vznožjem najvišje bele sipine, izpod katere teče še potoček sladke vode? Naj bo. Prosto za uživanje in kopanje v toplem Arabskem morju. Večerja in nočitev.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja            

Dopoldne obiščemo jamo Huq. Vzpenjajoča se pešpot, ki vodi do nje, je slikovita in polna priložnosti za fotografiranje. Na tem območju je doma neskončna paleta čudaških rastlin, ki so se uspele prilagoditi ostrim pogojem. Že zaradi njih se vzpon zares splača. Notranjost jame je prijetno hladna in seveda polna stalaktitov in stalagmitov, ki so po kapljicah nastajali na tisoče in tisoče let. Popoldne se odpeljemo na zaščiteno kraško območje Homhil. Tako majhen otok je Sokotra, pa toliko različnih pokrajin ponuja. Skoraj ga ni kotička na otoku, ki ne bi skrival kakšnega presenečenja. Tudi tu se zdi pokrajina neverjetna, v celoti posejana z nenavadnimi drevesi zmajeve krvi, stekleničastimi drevesi, miro in bosvelijo. Z razgledom na morje v daljavi se povzpnemo na manjši hrib, kjer se kar naenkrat pred nami prikaže jezerce sladke vode, ki ga napaja manjši potok. Ne, ni privid in v osvežujoči vodi lahko tudi zaplavamo. Večerja in nočitev.

Jama Huq: Za pot do jame, ogled in pot nazaj bomo potrebovali 4-5 ur. Skupno bomo prehodili približno 9 kilometrov,  višinske razlike bo okoli 360 metrov. Pot je srednje zahtevna. Potrebna je dobra obutev.     

terenska vozila, čolni, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se odpeljemo na planoto Momi. Na planoti so daleč največja atrakcija številni vodni bazeni sladke vode in kaskade. Po sprehodu in obvezni ohladitvi v sveži vodi nas čaka vožnja na južno obalo otoka. Ko stojimo na eni izmed neštetih sipin, zlahka verjamemo, da se nahajamo nekje sredi saharske puščave. Sipine so povsod, kamorkoli se ozremo, in ni jim videti konca. Vseh barvnih nians. Potem v bližini poiščemo majhno jamo Dagub. Pred njenim vhodom pa se lahko ozremo tudi na bližnje vasice in morje v daljavi. Ob koncu dneva se odpeljemo na plažo Amak, kjer si postavimo kamp. Večerja in nočitev.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja                              

Po zajtrku zapustimo južno obalo in se podamo v osrednji del otoka, v gorovje Hagier. Prav tu, v osrčju otoka, se skriva ena najbolj dramatičnih pokrajin – apnenčasta planota Dixam. Razgledi na okolico so pravljični, saj je na njej posejanih na stotine dreves zmajeve krvi, ki so najbolj prepoznaven simbol Sokotre. S svojo nenavadno obliko izgledajo kot v vetru obrnjen dežnik. Še danes domačini uporabljajo »zmajevo kri« (drevesno smolo) v medicinske namene in kot kadilo. Po sprehodu med temi nenavadnimi drevesi se spustimo v dolino Dirhur, ki je polna zanimivih skalnih formacij in skritih bazenčkov sladke vode. Tu si postavimo naš kamp. Večerja in nočitev.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja            

Qalansiya je danes majhna ribiška vas. Zadaj za vasjo leži posebno zaščiteno območje. Odpeljemo se proti razgledni točki in samo še kratek sprehod nas loči do razgleda najlepšo laguno na otoku – laguno Ditwah. Večno spreminjajoča se turkizna laguna je obkrožena z snežno belimi sipinami in belo plažo, toplim in kristalno čistim arabskim morjem in visokimi pečinami. Prosto popoldne za uživanje. Večerja in nočitev v preprostem kampu.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se s pisanimi čolni zapeljemo do težko dostopnega zaliva Shuab. Na poti do tja občudujemo živobarvne skalne formacije in bogat ptičji svet. Če bomo imeli srečo, nas s kako akrobacijo pozdravijo tudi igrivi dolgokljuni progasti delfini. Prispemo do čiste, neokrnjene plaže, kjer se za nekaj trenutkov predamo morskim užitkom. Popoldne se vrnemo nazaj v Qalansiyo in si privoščimo kosilo. Popoldne se odpeljemo do plaže Delisha, ki jo krasi zares impresivna snežno bela sipina, za katero se zdi, kot da se dviga naravnost iz morja. Greh bi se bilo odreči vzponu nanjo in iz njenega vrha občudovati razglede daleč naokoli.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja                

Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo na letališče, od koder poletimo proti Abu Dhabiju. Sledi let proti domovini v zgodnjih jutranjih urah. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo, zajtrk (9. dan potovanja)

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 2.390 EUR + letalska karta za doplačilo (trenutno 435 EUR)

CENA VKLJUČUJE:

– povratna letalska karta Abu Dhabi-Sokotra,

– 7 x šotorjenje na Sokotri,

– 7 x zajtrk, kosilo in večerja,

– vsi prevozi s terenskimi vozili na Sokotri,

– čolni do zaliva Shuab (8. dan potovanja),

– lokalnega vodnika, voznike in kuharja (na Sokotri),

– slovenskega vodjo poti,

– vizum in vsa potrebna dovoljenja za pridobitev vizuma,

– vse vstopnine po programu,

– vsa potrebna dovoljenja za vstop na zaščitena območja,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna letalska karta do Abu Dhabija; cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 435 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– oprema za snorkljanje,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine okvirno 70 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO SOKOTRI:

Sokotra je razgibana, prvinska in oddaljena. Na otoku ni barov in urejenih plaž za turiste. Niti bankomatov, bazarjev ali internetnih barov. Še električni vtikač je težko najti izven glavnega mesta. Tudi ne boste našli hotelskih kompleksov, velnes centrov ter podobne infrastrukture namenjene množičnemu turizmu. V glavnem mestu Hadibo najdemo peščico hotelov, ki nudijo le osnovno udobje. Tudi telefonsko omrežje je omejeno le na glavno mesto. Drugje na otoku hotelov ni. Sokotra je posebno zaščiteno območje in s tem razlogom je gradnja takšne in drugačne infrastrukture zelo omejena ali celo prepovedana. In še nečesa ni – prometnega hrupa.

Abu Dhabi–Sokotra–Abu Dhabi let: Leti med Združenimi Arabskimi Emirati in Sokotro so lahko nepredvidljivi in izvedljivi samo ob primernem vremenu. Naše potovanje je prilagojeno glede na trenutni časovni razpored letalske družbe. V kolikor bi pred potovanjem prišlo do sprememb razporeda, bomo ustrezno prilagodili program potovanja.

Prevozi na otoku: vozili nas bodo izkušeni vozniki, ki so dobri poznavalci terena na otoku. Prevažali se bomo s terenskimi vozili. Nekatere ceste na otoku so asfaltirane, nekatere pa so makadamske, še posebej v gorskem delu.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

ZAE VIZUM: Vizum za vstop v Združene Arabske Emirate za slovenske državljane ni potreben.

VIZUM ZA SOKOTRO: Vizum za vstop na Sokotro je potreben. Vizum uredimo pred odhodom na potovanje. Za pridobitev vizuma potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list (v njem ne sme biti izraelskega žiga) in barvni sken/kopijo potnega lista, ki ga je potrebno priložiti ob prijavi na potovanje. Cena vizuma je že vključena v ceno potovanja.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Namestitve: na Sokotri bomo sedem noči šotorili na posebnih zaščitenih območjih. Le redko bodo to organizirani kampi. Za šotore, podloge in odeje bo poskrbljeno. Za kampiranje/šotorjenje poleg opreme, ki jo priskrbi lokalna agencija, potrebujemo spalno vrečo, ki zdrži temperaturo do 10oC. Stranišča so v večji meri improvizirana oz. jih ni. Večji del potovanja po otoku tuširanje ne bo mogoče. Doplačilo za enoposteljno sobo za to potovanje ni možno.

Prehrana: Hrana in restavracije so tipične sokotranske. Turističnih restavracij ni. Prehrana na Sokotri ni najbolj pestra, saj večino hrane pripeljejo s kontinenta. Otok je namreč zaščiteno območje in hrane tam ne pridelujejo. Obroki so ponavadi sestavljeni iz svežih rib, testenin, riža in kruha, redko se na krožniku znajde celo nekaj zelenjave. Včasih se dobi tudi piščančje ali kozje meso. Nacionalna pijača je sladek črni čaj. V trgovinah so na voljo razni pakirani sokovi. Alkohol je na Sokotri strogo prepovedan. Na potovanju po Sokotri so v programu vključeni vsi (lokalno pripravljeni) obroki – zajtrk, piknik kosilo in večerja. Na Sokotri nam bo zajtrke, (piknik) kosila in večerje pripravljala lokalna ekipa.

VREME:

Najlepši čas potovanja na Sokotro je med oktobrom in majem. V tem času je verjetnost slabega vremena najmanjša. Sokotra je vremensko sila nepredvidljia, zato je potrebno biti pripravljena na vse, tudi na dež in veter. V tem letnem času je pričakovano sončno in toplo vreme z možnostjo občasnih padavin. Temperature čez dan se gibljejo med 28 in 30oC. Ponoči so temperature nižje. Temperatura morja je med 23 in 25oC.

Več informacij o vremenu na Sokotri dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodnik na Sokotri in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Sokotra je dežela z neverjetno pokrajino, nebeško belimi peščenimi plažami, sipinami in seveda zmajevimi drevesi.

Pred potovanjem smo dobili vse uporabne informacije, tako da smo smo na pot dobro pripravljeni. Na potovanju po Sokotri sem prvič šotoril. Resda udobje v šotorih ni primerljivo s hotelom, je pa v danih razmerah na Sokotri najbolj optimalno. In ko se zjutraj zbudiš ob šumenju valov nekaj metrov stran od šotora, to verjetno odtehta marikatero sobico v sumljivem hotelu. Hrana je bila zelo v redu, še posebej jastogi :).

Lokalna ekipa je bila zelo simpatična (vozniki, vodnik in kuharji). Vedno so bili pripravljeni pomagati. Vozniki so obvladali tako svoja vozila, kot tudi včasih zelo obupne ceste. Z Marijano sem se celo potovanje počutil varno, saj zelo dobro pozna deželo in razmere v njej.

Miran, okt/nov 2022

Sokotra = neodkriti raj.

Potovanje je bilo doživeto, nepozabno in polno adrenalina. Čudovita narava, krasno morje.

Janja, okt/nov 2022

Obiskati Sokotro je bila moja dolga želja zaradi specifičnosti lokacije, zgodovine in narave.

To potovanje je bil odmik od vsakdana.

Vse se mi je zdelo korektno in odlično izpeljano.

Nina, okt/nov 2022

Najbolj všeč mi je bila narava, plaže, sprehodi v naravi, digitalni detox, popoln odklop od informacij in brez telefona (uporaben samo za slikanje).

Za neko nerazvito državo je presenetljivo vse klapalo. Ker je bilo tako vse na “free”, bi naslednjič morda pozabili še na ure in čas.

Janez, okt/nov 2021

Bilo je enkratno doživetje. Potovanje na Sokotro je bilo strukturirano, varno in prilagodljivo nepredvidenim situacijam. Marijana ima dobro odnosno in organizacijsko komunikacijo. Imeli smo vrhunsko in fleksibilno lokalno ekipo z vozniki, ki so nam omogočili polno unikatnih izkušenj.

Tea, okt/nov 2021

Otok mi je bil všeč predvsem zaradi svoje neokrnjenosti, pristnosti, drugačnosti sveta od vsega poznanega, iskreno nasmejanih in prijaznih domačinov.

Marijana je bila maksimalno angažirana, na voljo za vse, poleg tega pa nam je predala ogromno informacij in novega znanja o Sokotri in življenju tam, dogajanju v Jemnu in okolici.

Špela, okt/nov 2021

Sokotra je srečanje z deželo, ki je še zelo pristna. Naj tako ostane.

Vse je teklo tako kot mora. Ni bilo zapletov. Marijana je poskrbela, da smo se imeli fajn. Lokalna ekipa je bila super – prijazni, zabavni, pripravljeni pomagat. Vozniki in kuharji so bili odlični!

Potovanje priporočam vsem, ki imajo radi naravo in ne komplicirajo pri nastanitvah in lokalni hrani.

Olga, okt/nov 2021
Mogoče vas zanima tudi:
RADŽASTAN eXpres 10 DNI

RADŽASTAN eXpres 10 DNI

27.1. - 5.2.2023
OMAN eXpres 8 DNI

OMAN eXpres 8 DNI

28.1. - 4.2.2023
NEPAL 12 DNI

NEPAL 12 DNI

28.2. - 11.3.2023
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

25.5. - 4.6.2023
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

25.12.2023 - 3.1.2024