MANGISTAU 11 DNI

Sredi ničesar na drugem planetu

Kazahstan. Dežela kontrastov.

Čeprav velja za eno največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Prav po zaslugi naravnih bogastev je dežela postala najbolj razvita država v regiji. Na prvi pogled nič posebnega, a bolj poglobljen pogled kaže na izjemno zanimivo deželo. Tu se nahaja geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne ceste. Danes je vez med vzhodom in zahodom, med modernostjo in zastarelostjo ter med vihravo mladino in modrostjo njihovih nomadskih prednikov.

Planota Ustyurt

MangistauGeološki časovni stroj.

Tako dobro skrit in tako težko dostopen. Večina ljudi sploh še ni slišala za to skrajno zahodno regijo Kazahstana. Milijone let je počival pod oceanom, ki ga danes ni več. Nad njegovim dnom so plavala nam neznana bitja, katerih sledi se nam odkrivajo po koščkih, ki jih redki obiskovalci izbrskajo iz tisočerih plasti. Sčasoma se je morje osušilo in erozija je poskrbela za čudeže, ki smo jim priča danes. Vsake toliko časa se nam ponudi priložnost, da s časovnim strojem odpotujemo milijone let nazaj. In tako lahko za trenutek občutimo kako je biti »sredi ničesar na drugem planetu«.

DATUM

25. 4. – 5. 5. 2024

CENA

1.890 EUR +

letalska karta (od 540 EUR)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

POLNO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti mestu Aktau.

letalo

Prihod v jutranjih urah v mesto, kjer ulice nimajo svojih imen. Aktau, ki leži na vzhodni obali Kaspijskega jezera, je bil ustanovljen šele po drugi svetovni vojni. Spoznali bomo kratko, a pestro zgodovino mesta – njegove skrivnostne začetke z odkritjem uranove rude, mestne spomenike in spremembe, ki so prišle z graditvijo edinega kazahstanskega pristanišča.

avtobus ali kombi, hotel

Po zajtrku prečkamo peto najglobljo depresijo na svetu. S 132 metri pod morsko gladino je tudi najnižja točka Kazahstana. Nastala je z udorom velikanskega območja ob stalno spreminjajoči se višini Kaspijskega jezera. Njeno ime Karagie v prevodu pomeni »Črni jarek«. Je naravna znamenitost, ki si jo je najbolje ogledati z ragledne točke 200 metrov nad ravnico. Skozi polpuščavsko pokrajino prispemo v mesto Zhanaozen, ki je zraslo predvsem po zaslugi številnih delavcev na bližnjih naftnih poljih.

terenska vozila, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dopoldan zapustimo mestni okoliš in pri vasi Senek se asfalt konča. Mimo peščenih sipin Tuyesu se naša vožnja nadaljuje globoko v osrčje slanih ravnic, ki jih prekinjajo kredni osamelci. Tu se začne lunarna pokrajina Kazahstana. Občudujemo goro Bokty, ki si je s svojo lepoto prislužila mesto na  kazahstanskem bankovcu za 1000 tengov. Vas Akkaduk je zadnja stalna naselbina, ki jo bomo opazili v naslednjih treh dneh. Onkraj nje vstopimo v narodni rezervat Ustyurt, ki je bil ustanovljen 1984, da bi zaščitil redko floro in favno območja. Utaborili se bomo na višjih predelih z dih jemajočimi razgledi na osamljene gore »Treh bratov«, dvigajoče se nad erodirano pokrajino, nižjo od morske gladine. Mogoče celo uzremo divje ovce argali, ki se pasejo po strmih pobočjih. Nočitev v šotorih.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Nadaljujemo pot ob strmih pečinah Ustyurta. Erozija je povzročila velike podore in tu je meja med platojem in depresijo najvišja (do 400 metrov). Vsepovsod so vidne sledi starodavnih rek in morskega dna. V peščenjaku lahko najdemo sledi morskih bitij iz obdobja jure in krede. Z dna slane puščave se dviga gorovje Karamay. Privoščimo si postanke za fotografijo pokrajine, kjer se v plasteh izmenjujejo odtenki bele, rdeče in rožnate barve. Težko je verjeti, da so se v davnini tu pasle velike črede živali pod budnim očesom nomadov, ki so poseljevali to območje, danes pa le osamljeni grobovi spominjajo na njihovo prisotnost. Utaborimo se pod vznožjem najvišjega vrha, tudi imenovanega Karamay.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Danes se v celoti posvetimo raziskovanju območja Bozzhira, ki slovi po svojih nenavadnih oblikah »olupljenih gora« v vseh odtenkih kredne barve. Ogromna kotlina, s treh strani obkrožena z belimi stenami, posejna z mizastimi gorami, »trdnjavami« in ošiljenimi vrhovi. Kosilo si bomo privoščili v slikovitem Belem kanjonu. Vrhunec dneva bo vsekakor 2 kilometerski vzpon na razgledno točko nad dolino s pogledom na znamenite »čekane«, ki se dvigajo 200 metrov nad okoliško ravnico. Raj za fotografe. Razgled s te točke je bil vključen med 10 najlepših razgledov na svetu. Prvinska narava, zamrznjena v času. Spustimo se nazaj v Beli kanjon, kjer prenočimo v šotorih.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Jutranji čas je eden najlepših v dolini Bozzhira. Svetloba in senca spreminjata pokrajino pred našimi očmi. S fotografskimi postanki poskušamo ujeti najbolj magične trenutke dneva. Dvignemo se na plato Ustyurt. Ob poti bomo opazili kamnite ograde s katerimi so ljudje v preteklosti lovili divjad. Popoldan obiščemo spominski kompleks Beket Ata, vgrajen v strma pobočja platoja Ustyurt. Spokojen kraj, kjer se gazele in argaliji prosto pasejo po okolici. Beket Ata, rojen sredi 18. stoletja, je bil islamski sufi, eden najbolj spoštovanih v Kazahstanu. Zgradil je več mošej po državi, v tej zadnji, ki jo tudi obiščemo, je tudi pokopan in je pomemben romarski kraj. Pravijo, da je že sam obisk zdravilen. Kampiranje na območju Bozzhira.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Tuzbair je eno od čudežnih stvaritev narave. Slana, nerodovitna ravnica le redkim živalskim vrstam omogoči preživeti v tem okolju. Bela tla pod nogami, v daljavi bele stene in beli kanjoni, ki jih je voda izdolbla v mehka kredna tla. Kot da bi pristali na drugem planetu. Ko se približamo stenam, nas očara mogočen izklesan lok, lahko se povzpnemo na katero od razglednih točk in od tam opazujemo izklesane podobe ali pa brskamo za ostanki školjk in amonitov, ki so bivali na starodavnem morskem dnu. Popoldan po dolgem času uzremo asfaltirano cesto in se odpeljemo v etno kamp Kogez. Jurte, narejene povečini iz kamelje dlake, nas opomnijo na tisočletno tradicijo prebivalcev zahodnega Kazahstana. Prepustimo se gostoljubju domačinov.

terenska vozila, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Po zajtrku zapustimo Kogez. Kmalu ob poti lahko opazimo formacije, ki so med obiskovalci zaslovele kot »dolina gradov«. Polno stolpov, jam, zvonikov in kupol izpod rok narave same. Zapeljemo se do legendarne gore Sherkala. Kot Sfinga bdi nad pokrajino. Pod njenim vznožjem je tekel krak Svilne ceste, po kateri so stoletja potovale karavane. Nadaljujemo pot in kmalu prispemo v še eno nezemeljsko pokrajino, kjer vse naokrog ležijo ogromne krogle različnih velikosti – Torish, skrivnostna velikanova miza za bilijard. Slišali bomo legende in teorije o nastanku teh čudes narave. Eden najstarejših spomenikov Mangistaua je tudi v skalo vklesana mošeja Shakpak Ata. Ta sveti kraj kaže mojstrovino nomadskih graditeljev kot tudi sledi predislamskih templjev. Utaborimo se v slikovitem kanjonu Kampasay.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Po zajtrku se odpravimo v smeri Kaspijskega jezera. Najprej pridemo do polkrožne udrtine – »padle zemlje«, ki z vrha odpira osupljiv prizor na starodavno kataklizmo. Večkilometrski kaos kamnitih skladov, skal in plošč se razteza vse do obale. A preden pridemo tja, se ustavimo še ob skritem sladkovodnem jezeru, domovanju redkih vrst žab in želv. Za zaključek potovanja pa nas čaka oddih na plažah Kaspijskega jezera. Modri zaliv je le delček kilometre dolgih peščenih in kamnitih plaž, neposeljenih puščavskih obrežij tega največjega jezera na svetu. Zvečer le še sklenemo našo krožno pot po regiji Mangistau z vrnitvijo v mesto Aktau.

terenska vozila, hotel, zajtrk, kosilo

V jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8-18 potnikih: 1.890 EUR + letalska karta za doplačilo (od 540 EUR)

CENA VKLJUČUJE:

– 3 x nočitve v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v osrednjeazijskih jurtah,

– 5 x nočitev v šotorih (1 šotor na osebo),

– 8 x zajtrk,

– 8 x piknik kosilo,

– 7 x večerja,

– pitna voda (1,5 litra na dan po osebi),

– vse prevoze s kombiji, avtobusom ali terenskimi vozili (po programu),

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 540 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 150 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO MANGISTAU:

Mangistau je zelo odročen predel Kazahstana. Z izjemo nekaj mest, večjih naselbin tam ni. Razdalje med kraji so precejšnje in asfaltirana cesta se konča pri zadnji vasi pred vstopom v narodni park Ustyurt. Temu primerna je tudi dostopnost do telefonskega omrežja, interneta in možnost električnega napajanja. Določeni predeli so pod posebno zaščito, zato hotelskih namestitev ter druge infrastrukture izven mest ni.

Prevozi po Mangistau: vozili nas bodo izkušeni, lokalni vozniki, poznavalci oddaljenih predelov narodnega parka. Prevažali se bomo s terenskimi vozili. Nekatere ceste so asfaltirane, večina pa je makadamskih.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Za vse, ki potujete v Kazahstan iz države z rumeno mrzlico, se je potrebno obvezno cepiti. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Razdalje med posameznimi znamenitostmi bomo premagovali s terenskimi vozili. Posebne fizičnih priprave niso potrebne. Nekateri dnevi vključujejo krajše pohode ali vzpone na manjše vzpetine.

NAMESTITVE:

Hoteli v Kazahstanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 2-3*. Tri noči prespimo v hotelih, 5 noči kampiramo v šotorih in eno noč prespimo v osrednjeazijskih jurtah. Na kampiranju bo poskrbljeno za šotore, podloge in odeje(1 šotor na osebo). Za kampiranje poleg opreme, ki jo priskrbi lokalna agencija, potrebujemo spalno vrečo, ki zdrži do 0 stopinj celzija. Stranišča so v večji meri improvizirana oz. jih ni. Večji del poti tuširanje ne bo mogoče.

OBLAČILA IN OBUTEV:

S seboj vzemite oblačila tako za vroče dni kot za hladnejše noči, da se boste lahko po potrebi »čebulno« oblačili. Temperaturni razpon je velik. Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo lažjo pohodno obutev ali superge.

VREME:

Kljub velikosti dežele ima Kazahstan tipično suho celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kazahstan je obdobje med majem in septembrom. V tem obdobju prevladuje sušno obdobje. Dnevne temperature gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature spustijo do 18 °C, v višjih predelih lahko tudi nižje. Več informacij o vremenu v Kazahstanu dobite na www.accuweather.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Kazahstanu je napetost 220 V. Večina vtičnic je enaka našim. Priporočamo uporabo baterij (power bank). Dostop do interneta bo močno omejen.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso vštete v ta znesek

Mogoče vas zanima tudi:
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

11. 5. - 18. 5. 2024
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

11. 5. - 18. 5. 2024
MONGOLIJA 21 DNI

MONGOLIJA 21 DNI

14. 6. - 4. 7. 2024
OSREDNJA AZIJA 19 DNI

OSREDNJA AZIJA 19 DNI

18. 6. - 6. 7. 2024
PAKISTAN 21 DNI

PAKISTAN 21 DNI

13. 7. - 2. 8. 2024