INDONEZIJA 22 DNI

Od Jave do Raja Ampata

1300 etničnih skupin. 17000 otokov.

Indonezijo je nemogoče orisati s skupnim imenovalcem. Nepravično je, če jo enačimo z otokom Javo in glavnim mestom Jakarto. Vsak otok, vsaka regija je svet zase. Kolonialna preteklost je to le še poudarila. Država se združuje šele zadnjih 70 let, naravne meje in družbena ter verska razdrobljenost pa jo zagotovo dela eno najzanimivejših destinacij Azije. Bogastvo najbolj naseljene muslimanske države in izredno mlade, dinamične populacije je neizmerno. Prav tako neizmeren je njihov optimizem.

Java, Flores in izgubljeni raj Raja Ampat

Indonezijski del pacifiškega ognjenega obroča ponuja enega najspektakularnejših razgledov na delujoče vulkane, žveplene vrelce in jezera, katerih pogledi segajo od nebeške modrine preko »rumene juhe« do črnih brezen. Daleč na vzhodu, pod senco velikega otoka Papua je raztresenih 1500 otokov. Štirje največji, po katerih je regija dobila svoje ime »štirje kralji«, in množica majhnih koralnih atolov, ki ležijo manj kot stopinjo pod ekvatorjem.

DATUM

18. 12. 2024 – 8. 1. 2025

CENA

2.970 EUR

+ letalska karta (800 EUR; let iz Ljubljane)

VELIKOST SKUPINE

9 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Jakarto.

letalo

Predviden večerni prihod v Jakarto. Mesto z več kot 10 milijoni prebivalcev, tipičnim azijskim vrvežem in nasprotji med revnimi in bogatimi predeli. Za začetek bomo pokukali le v večerno ulično dogajanje in prehrano, saj bodo za raziskovanje mesta namenjeni zadnji dnevi potovanja.

letalo, hotel

Poletimo na vzhodni konec otoka Java in se skozi tropske gozdove povzpnemo pod vznožje znamenitega vulkana Ijen. Celotna planota je v osnovi velika kaldera v premeru 20 km z več vulkanskimi stožci. Vsi so del pacifiškega ognjenega obroča. Lahkotnejše popoldne preživimo na podeželju, na pobočjih si ogledamo kavno plantažo ali se sprehodimo skozi gozd do skritega slapa v džungli.

letalo, avtobus ali kombi, penzion, zajtrk

Če želimo občudovati posebnost vulkana Ijen, se moramo sredi noči podati na vrh, da ujamemo »modri ogenj« – gorenje žvepla. To je eden redkih krajev na Zemlji, kjer ga lahko opazujemo od blizu. Območje slovi po pridobivanju enega najčistejših kosov žvepla na svetu. Rudarji ga ročno prenašajo v dolino. Posebnost vulkana je tudi nebeško modro jezero, eno najbolj kislih na svetu, nad katerim se stalno dviga žveplena meglica. Po spustu nazaj se odpravimo proti najbolj obiskanemu vulkanu Jave Bromu.

avtobus  ali kombi, hoje za okvirno 4-5 ur, penzion, zajtrk      

Sončni vzhod nad vulkansko pokrajino na 2000 metrih nadmorske višine je gotovo eden vrhuncev, a mi se dvignemo tudi na rob najbolj delujočega od vseh in pokukamo v brezno, kjer neprestano hrumenje in sikanje spremlja steber dima iz kraterja, kamor verni hindujci mečejo svoje darove. Preostanek dneva se sprehajamo po nezemeljski pokrajini ali se podamo na eno številnih razglednih točk.

avtobus ali kombi, penzion, zajtrk

Sledi vožnja do bližnjega letališča od koder odletimo na otok Flores, natančneje v Labuan Bajo, izhodišče za otoke Komodo. V obmorskem mestu imajo odlično večerno ribjo tržnico, polno vsakovrstne sveže morske hrane.

letalo, avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

Sledita dva dneva na ladji. Na naši poti med otoki se bomo ustavili na znamenitem Padarju, ki krasi razglednice Komoda, ter se povzpeli na vrh hriba za popoln jutranji razgled. Občudovali bomo večerno migracijo letečih lisic v iskanju hrane. Obiskali eno od 7 svetovnih rožnatih plaž in  se potopili med koralno favno otokov. Seveda, obisk ne bi bil popoln brez ogleda največjih kuščarjev na svetu – komodoških varanov, ki jih najdemo le na nekaterih otokih arhipelaga. Z lokalnim vodnikom se sprehodimo po parku in oprezamo za »zmaji« – kot jim pravijo vsi domačini. Zadnji dan sledi še nekaj postankov za kopanje. Med drugim tudi obisk kraja, kjer se včasih zadržujejo mante.

ladja (spanje na ladji), zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se odpeljemo v osrčje otoka Flores. Bujno poraščen otok je bil od nekdaj znan po neprehodnosti, osamljene vasi so imele le malo stika med sabo in so bile do nedavnega izolirane. Ko se naša cesta konča, sledi še dvourni pohod skozi tropski gozd, do vasi Wae Rebo, postavljene na grebenu z razgledom na okoliške vrhove. Vas je danes del ohranjanja dediščine plemena Manggarai. Občudovanja vredne so njihove stožčaste hiše na kolih, visoke tudi do 5 nadstropij. Večer v vasi je gotovo posebno doživetje.

avtobus ali kombi, hoje za okvirno 2 uri, spanje pri domačinih, zajtrk, večerja

Po zajtrku se podamo v dolino in naprej čez otok Flores. Zaradi gričevnatega terena je znan tudi po svojih riževih terasah. Zaustavimo se na razgledni točki od koder lahko občudujemo zanimiva riževa polja v obliki pajčevine. Ustavimo se tudi pri lokalnem pridelovalcu žganja.

avtobus ali kombi, penzion, zajtrk

Že dopoldan se povzpnemo na razgledno točko nad mestom Bajawa z osupljivim pogledom na vulkan Inerie ter dolino, kamor se odpravimo v iskanju tradicionalnih vasi. V džungli poiščemo termalne izvire, kjer se mešata vroča in mrzla voda, v naravnih bazenčkih se lahko tudi okopamo. V bližini se nahaja več starih vasi. Nekaj jih je že postalo precej turističnih, a nekatera so ohranila svojo odmaknjenost, zato je do njih treba peš. V eni od takih tudi prespimo.

avtobus, hoja 1 ura, spanje pri domačinih, zajtrk, večerja

Daljšo vožnjo popestrimo z obiskom še ene vasi kamor turisti ne zahajajo in leži v bolj odročnem delu Floresa. Starejši del prebivalcev živi preprosto vaško življenje, medtem ko mlajši že odhajajo na sezonsko delo riževih polj. Vzhodni del Floresa postaja vse bolj suh in tropski gozd počasi prehaja v savanskega. Pogled z vasi na vulkansko pokrajino in pašnike ter radovedni domačini nam bodo ostali v spominu. Ko nadaljujemo našo pot po otoku proti vzhodu se ustavimo še na plaži, kjer valovi brusijo modre kamne po temnem vulkanskem pesku. Proti večeru prispemo pod vznožje našega zadnjega vulkana, ki slovi po svojih treh barvitih jezerih.

avtobus ali kombi, hoje za okvirno 2 uri, penzion, zajtrk

Kelimutu jezera so čudo narave. Hkrati pa sveti kraj za mnoga lokalna ljudstva Floresa. Verujejo, da se v jezera selijo duše umrlih. V preteklosti so jezera zaradi vulkanske dejavnosti že popolnoma zamenjala svoje barve. Kdove kakšna bodo v prihodnje? Povzpnemo se na robove kraterjev, kjer je razgled na 3 jezera različnih barv najlepši. Nadaljujemo našo pot in se ustavimo za ogled tradicionalnega tkanja – ikat – ohranjanja dediščine otoka Flores. Zvečer smo že v obalnem mestu Maumere.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk, kosilo

Preko vmesnih letališč se bomo podali v vzhodne predele Indonezije. Kljub letališkim obveznostim, bomo poskušali maksimalno izkoristiti proste trenutke za raziskovanje mest kot sta npr. Kupang (Timor) ali Makassar, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah. V novo leto bomo vstopili v pričakovanju našega prihoda na rajske otoke naslednji dan.

letalo, hotel, zajtrk

Jutranji prihod v Sorong in vkrcanje na trajekt za Waisai, ki leži na otoku Waigeo, največjem na območju Raja Ampat. Tu se presedemo v manjše čolne in se za 5 dni preselimo na tropske otočke na meji med Indijskim in Tihim oceanom. Nastanimo se v tipičnih bungalov hiškah na količkih ob peščeni plaži, ki bodo naslednje dni naš dom. V preostanku dneva raziščemo naš mini tropski raj ali poiščemo najboljši del za opazovanje sončnega zahoda.

letalo, avtobus, motorni čoln, trajekt, penzion/bungalov, zajtrk, večerja

Tu ne bomo samo počivali. Po dolgem in počez bomo raziskali otoke. Eden izmed otokov ima na sredini čisto pravo turkizno laguno obkroženo s palmami in plažami. Drugi je sestavljen iz desetin majhnih kraških otočkov. Kot majhni kupčki poraščenih skal štrlijo iz čudovitega zaliva.  Z razgledne ploščadi zajamemo prav vse. Za najbolj zgodne je možen ogled rajskih ptic v naravi. Če bomo imeli srečo, nam bodo postregle s svojim posebnim oglašanjem in prav tako neobičajnim dvorjenjem v drevesni krošnji. Popoldanski sprehodi po lagunah, ki se polnijo in praznijo glede na plimo in oseko so prav tako zanimivi, nekateri deli otokov se pojavljajo in izginjajo večkrat na dan v plitvem koralnem morju. Poiskali bomo tudi izvir Modre reke. Bolj modra ne more biti. Hkrati je mrzla in osvežujoča sredi soparnega tropskega gozda. Še vedno pa bo ostalo dovolj časa za snorkljanje ob bogatem koralnem grebenu. V prostem času obstaja možnost dodatnih izletov s čolnom, raziskovanje gosto poraščenih otokov ali poležavanja na plaži. Domačini vedno poskrbijo tudi za okusno pripravljene sveže ulovljene ribe.

motorni čoln, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku zapustimo rajske otoke, se vkrcamo na trajekt in ulovimo let za Jakarto. Sprememba je velika, kot sama Indonezija. Kolonialna zapuščina v Jakarti je še prisotna, vidna v muzejih, stavbah, trgih. Nekdanje nizozemske upravne stavbe so spremenjene v muzeje, na ulicah pa vlada sproščena vibracija predvsem mladih ob druženju, koncertih …

letalo, trajekt, hotel, zajtrk

V kaosu velemesta si najprej ogledamo tržnico v kitajski četrti, ki ponuja vse možne in malo manj možne načine priprave kosila za neizbirčne.  Za popolno nasprotje čutov in za čimbolj popoln vpogled v Indonezijo, si zadnji dan pobliže ogledamo življenje v najrevnejših predelih mesta. Presunljivo 4 urno popotovanje med ljudi in njihov vsakdan. Množično priseljevanje in neurejena stanovanjska problematika sta le dve izmed pogostih težav s katerimi se vsakodnevno srečujejo prebivalci barakarskih naselij in delavci, ki na raznorazne načine iščejo skromen zaslužek. A optimizma ne zmanjka.

hotel, zajtrk

Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 9–15 potnikih: 2.970 EUR + letalska karta za doplačilo (POSEBNA PONUDBA DO 1.9.2024)

Cena potovanja pri 9–15 potnikih: 3.090 EUR + letalska karta za doplačilo (OD 1.9.2024 NAPREJ)

CENA VKLJUČUJE:

– vse notranje lete (Jakarta-Bonyuwangi, Surabaya-Labuan Bajo, Maumere-Makassar-Sorong in Sorong-Jakarta),

– 6 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 6 x nočitev v preprostem penzionu (brez lokalne kategorizacije),

– 2 x nočitvi pri domačinih,

– 4 x nočitev v penzionu ali bungalovih (brez lokalne kategorizacije),

– 2 x nočitvi na ladji,

– 19 x zajtrk, 7 x kosilo in 9 x večerja,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji, motornimi čolni, trajektom in terenskimi vozili,

– voden ogled slumov v Jakarti,

– voden ogled rajskih ptic v naravi,

– lokalne vodnike in voznike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 800 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 290 EUR (velja samo za 10x nočitev v hotelih)**,

– hrane in pijače, kjer ni posebej navedeno v programu,

– dodatne aktivnosti (potapljanje, muzeji, …),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– indonezijski vizum (okvirno 30 eur; na kraju samem),

– napitnine 80 EUR (na kraju samem).

NAMESTITVE:

Hoteli, ki jih uporabljamo na našem potovanu po Indoneziji so 3* (lokalne kategorizacije) – preprosti, z lastno kopalnico. Preprosti penzioni ali bungalovi pomenijo namestitev brez lokalne kategorizacije, vendar z ustrezno čistočo. Namestitve v tradicionalnih vaseh Floresa so doma pri domačinih v lesenih hišah s skupnimi ležišči, ki so največkrat le vzmetnice na lesenih tleh. Sanitarije so skupne. Namestitve na ladji so v dvoposteljnih ali štiriposteljnih kabinah z lastno kopalnico.

Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za 10x nočitev v hotelih.

PREHRANA:

Indonezija je idealna za spoznavanje kulinarike jugovzhodne Azije. Jedi so preproste in hitro pripravljene. Prevladuje piščančje meso, ki ga kot dodatek najhitreje najdemo v rižu (Nasi Goreng) rezancih (Mie ayam) ali zelo priljubljenih mesnih cmokcih (Bakso). Divje in udomačene kokoši so daleč najpogostejši prizor po vaseh vseh otokov. Veliko je tudi vegetarijanskih različic zgoraj omenjenih jedi. Posebno mesto pri vegetarijanski prehrani imata tudi tofu in arašidova omaka ter tempeh. Vseprisotne so juhe v bolj ali manj pikantnih različicah. Nekoliko manj pogosta na krožnikih je govedina, najde pa se tudi nekaj svinjine.

Posebno pestrost je opaziti v morski hrani, saj na krožnikih lahko ugledate prav vse, kar je najti v bogatih tropskih vodah po Indoneziji. Najbolj okusne pečene ribe vsekakor pripravljajo na otokih Komodo in Raja Ampat. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji tropskega sadja. Na kilograme avokadov, manga in papaje po smešno nizkih cenah v sokovih in sladicah. Za zahtevnejše preizkuševalce se najde dodatne izzive v durianu in kruhovcu (jackfruit). Hrana je lahko ostro začinjena, vendar se dobi tudi blažje različice. Pijača je raznolika, alkoholna in brezalkoholna se dobi povsod.

AKTIVNOST POTOVANJA:

Srednja. Razdalje in višinske razlike niso velike, a dodatni napor prispevata visoka relativna vlaga v zraku ter visoke temperature, zato je utrujenost lahko večja. Vodna aktivnost je prepuščena posameznikom.

PREVOZI:

Preprosti kombiji/avtobusi za skupino bodo dovolj udobni za daljša potovanja. Ceste so ozke in precej ovinkaste. Promet je počasen tako v mestih kot na podeželju. Previdnost zaradi vseprisotnih motoristov je obvezna. Posebni prevozi so potrebni, če želimo doživeti deželo v pravem pomenu besede (trajekti, čolni …). Čolni so ponavadi leseni, motorizirani z lesenimi sedišči, ampak vožnja z njimi ni predolga. Daljše destinacije premagujemo z notranjimi leti.

ZDRAVJE:

Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Za več informacij se obrnite na ZZV oziroma preverite na spletni strani Zdravi na pot.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev na dan vstopa v Indonezijo. Dolžnost vsakega potnika je, da nam do časa zagotovi vse prave dokumente in točne podatke.

INDONEZIJSKI VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za vstop v državo. Pridobimo ga na letališču ob vstopu v državo. Okvirna cena za vizum znaša 30 Eur.

VREME:

Indonezija ima tropsko podnebje, saj leži ob ekvatorju. Vse leto se temperature gibljejo med 25 in 33 °C, precej je padavin, vlažnost zraka pa je skozi vse leto relativno visoka. A znotraj Indonezije so sušna in deževna obdobja razporejena različno. Otoka Java in Flores prejmeta več padavin med novembrom in marcem, medtem ko Raja Ampat med aprilom in oktobrom.

Več informacij o vremenu v Indoneziji dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Indoneziji je napetost 220 V. V uporabi sta dve različni vtičnici (tip C in F). Adapterji niso potrebni. Če se bo kje zataknilo, jih bomo kupili na licu mesta. Polnjenje bo možno v hotelih/penzionih. S seboj imejte dovolj rezervnih baterij za fotoaparate in/ali prenosne baterije (power bank). Več informacij o vtičnicah in napetosti po svetu lahko dobite na povezavi https://www.power-plugs-sockets.com/.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli delujejo po večini povsod. Internet je na voljo v večjih krajih in hotelih.

Če vaš  telefon omogoča e-sim, si lahko uredite tudi mobilne podatke z nakupom e-sim pred potovanjem.

PLANIRANI STROŠKI:

Povprečno 250 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
NEPAL IN TIBET 16 DNI

NEPAL IN TIBET 16 DNI

9. 11. - 24. 11. 2024
KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

23. 11. - 7. 12. 2024
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

23. 12. 2024 - 3. 1. 2025
JUŽNA ALŽIRIJA 13 DNI

JUŽNA ALŽIRIJA 13 DNI

16. 1. - 28. 1. 2025
VZHODNI JEMEN 12 DNI

VZHODNI JEMEN 12 DNI

29. 1. - 9. 2. 2025