OSREDNJA AZIJA

🇰🇿 Kazahstan.

Čeprav je ena največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Na prvi pogled nič posebnega, a bolj poglobljen pogled kaže na izjemno zanimivo deželo. V njej najdemo tri časovne pasove in skoraj vse klimatske pasove – od suhe puščave in obsežne stepe do bogatih gozdov in s snegom obarvanih gora. Kazahstan je geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne poti. Danes je vez med vzhodom in zahodom, med modernostjo in zastarelostjo ter med vihravo mladino in modrostjo njihovih nomadskih prednikov.

🇰🇬 Kirgizija.

Skrita v globinah Osrednje Azije in dolgo pozabljena. Dramatična. Obsežna. Spokojna. Polna ekstremov. In večno spreminjajoča se. Tako bi lahko na kratko opisali Kirgizijo. Večji del te male republike pokriva Nebeško gorovje – Tjanšan. Večina dežele leži na višini preko 1500 metrov. Ponuja fantastično pokrajino večnega snega, alpskih travnikov, step, gozdov in turkiznih gorskih jezer. Kirgizija skriva pravo bogastvo naravnih lepot – jezero Issik Kul, mogočno reko Narin, visoke gore in širne pašnike. Na prostranih širjavah pa tradicionalne srednjeazijske jurte in nomadsko kulturo, ki je stoletja ostala skoraj nespremenjena.

🇲🇳 Mongolija.

Mongolija je obsežna in malo poznana dežela, stisnjena v sendvič med Kitajsko in Rusijo. Nekateri menijo, da je dolgočasna, kajti ne premore pompoznih turističnih atrakcij. Ima pa razburljivo, a morda manj poznano preteklost, ki je prav na teh ne posebno rodovitnih tleh dala dom mnogim etničnim manjšinam. Nenazadnje so prav zaradi ogrožanja mongolskih nomadov začeli graditi slavni Kitajski zid. Vsak del dežele ima svoje junake, a vendar je vsem skupen eden – veliki Džingiskan. Zadnjih nekaj let se mu pripisujejo vedno večje zasluge, saj je ponosnim Mongolcem dal res prostrano ozemlje. Obdobje njegovega vladanja je zaznamovala multikulturnost in odprtost nomadskega duha za novosti. Ta odprtost se čuti še danes.

🇹🇲 Turkmenistan.

Radi imamo manj znane dežele, še rajši takšne, za katere se na prvi pogled zdi, da so nezanimive in dolgočasne. Turkmenistan je zagotovo najmanj poznan izmed vseh -stanov. Prislužil si je naziv osrednjeazijske Severne Koreje. Je precej zaprta in izolirana dežela. Skrivnostna. Širna pokrajina se zdi neskončna. Vizijo modernega in razkošnega Turkmenistana je po razpadu Sovjetske zveze v prestolnici Aškabad skrojil oče Turkmenov – Turkmenbaši. Arhitekti so si pod njegovo taktirko dali duška in v njihovih načrtih ni bilo niti vonja po minimalizmu. A to je glavno mesto – puščavsko podeželje je seveda drugačno.

🇺🇿 Uzbekistan.

Uzbekistan je sinonim za svilno cesto in zagotovo kulturna zibelka regije. To potovanje je potovanje v osrčje Osrednje Azije, ki nas popelje skozi deželo starodavnih civilizacij in nekdaj cvetočih državic. Je potovanje, na katerem se bomo, vsaj za kratek čas, preslikali v čas trgovskih karavan in nomadskih osvajalcev. Največjo zapuščino v deželi je za seboj pustil veliki osvajalec in patron umetnosti, Timurlenk iz 14. stoletja. Tu stojijo tri (morda celo) najlepša mesta, polna bogate preteklosti. Samarkand je srce Osrednje Azije. Buhara velja za najsvetejše mesto v regiji. In puščavski biserček – Hiva. To so tisti pravi dragulji v kroni. Turkizne mošeje, impozantni minareti in razkošne palače so samo delček zapuščine.

🇨🇳 Zahodna Kitajska.

Xinjiang. Ujgurska avtonomna regija je ena izmed petih avtonomnih pokrajin Kitajske. Skozi zgodovino je bila znana kot dežela skrajnosti in številnih preizkušenj. Je največja izmed vseh provinc in obsega kar 16 % celotnega kitajskega ozemlja. Leži na skrajnem severozahodu Kitajske in jo obkroža kar osem držav in štiri kitajske province. Xinjiang je mogoče najmanj poznan konec Kitajske. Pravijo, da je daleč najbolj čuvana skrivnost Kitajske. Čez deželo se vijejo najvišja gorstva sveta, Altaj, Tjanšan in Pamir. Tu, ob meji s Pakistanom, stoji druga najvišja gora sveta. Med gorami leži največja kotlina na svetu. Tu je doma druga največja puščava na svetu. Tu leži z -154 metri druga najnižja suha točka na svetu. Tu pelje najvišja cesta na svetu, s povprečno nadmorsko višino 5000 metrov. Tu so kraji, ki so od morja najdlje oddaljeni. Tu pozimi zapade največ snega. Tu je največ sončnih dni v letu. In še in še.

POTOVANJA V OSREDNJO AZIJO

DRŽAVADATUM POTOVANJACENASTATUSINFO
🇺🇿 Uzbekistan 9 dni28. 09. – 06. 10. 2024od 1.190 € + letalska karta (od 600 €)ZAGOTOVLJENOIščemo sopotnico.
Let iz Zagreba
🇹🇲 Turkmenistan 11 dni03. 04. – 13. 04. 20251.790 € + letalska kartaŽe prve prijave
🇰🇿 Mangistau 11 dni24. 04. – 04. 05. 20252.190 € + letalska karta (od 590 €)Že prve prijaveIščemo sopotnico.
Odročni Zahodni Kazahstan
🇲🇳 Mongolija 21 dni11. 06. – 01. 07. 20252.690 € + letalska kartaZbiramo skupino
🇹🇲 🇺🇿 🇰🇿 Osrednja Azija 19 dni14. 06. – 02. 07. 20252.790 € + letalska kartaZbiramo skupinoTurkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan
🇨🇳 Zahodna Kitajska 20 dni08. 09. – 27. 09. 2025od 3.110 € + letalska kartaZbiramo skupinoNOVO Kitajska svilna pot.
🇰🇿 Mangistau 11 dni02. 10. – 12. 10. 20252.190 € + letalska kartaZbiramo skupinoOdročni Zahodni Kazahstan.

IŠČETE NAVDIH?