🇵🇰 PAKISTAN

Pakistan je geografsko zelo razgibana dežela. Tam najdemo subtropske nižine in najvišje vrhove sveta ter seveda vse vmes. In svojo prvobitnost ohranja v tem izjemno bogatem in raznolikem, a trdem naravnem okolju. Prav narava je Pakistanu v svojem nederju povila ene izmed najstarejših civilizacij na svetu ter spisala bogato in burno zgodovinsko dogajanje. Dežela je privlačila številne narode in osvajalce, ki so v njej pustili svoj pečat, bodisi v hrani, gostoljublju, navadah, zgradbah, jeziku, oblačilih … Navkljub “nemirnemu” slovesu Pakistana, pa prebivalci te dežele že od nekdaj neprestano ustvarjajo. Obožujejo umetnost, predvsem poezijo, brez katere bi bile neskončne skodelice sladkega čaja brez pomena. In prišleke z veseljem naučijo tudi osnov nacionalnega športa – kriketa.

Severni Pakistan je znan po slikovitih dolinah. Nekatere izmed njih so lažje dostopne in povezane z dobro infrastrukturo, druge manj dostopne, a zato toliko bolj vznemirljive. Skupne pa so jim zaplate vedno zelenih iglastih gozdov, rumeno-rjava žitna polja, simetrične stopničaste terase z marelicami, orehi in drugim sadnim drevjem, šumeči potoki in smaragdne reke, jezera modra kot nebo ter v belo odejo odeti gorski očaki, ki ljubosumno čuvajo vse to. V teh dolinah bivajo številna ljudstva raznolikih običajev, navad in jezika, vendar je vsem skupno neizmerno gostoljubje. Spoznali bomo politeistične in skrivnostne modrooke Kalaše, v dolini Hunza z domačini, ki že stoletja živijo v njenih izoliranih delih, odkrivali recepte dolgoživosti in iskali lokacijo utopičnega raja na zemlji Shangri-La.

Južni Pakistan. Sindh in Pandžab sta dve slikoviti regiji Pakistana, koder teče mogočen Ind – darilo narave, ki veliko daje, a hkrati tudi jemlje, kar mu pripada. Pokrajina prehaja iz rodovitnih nižin prepredenih z zelenimi polji ter nasadi sadnega drevja v peščeno puščavo in pusta skalnata gorovja. Domačini izkoriščajo vsako zaplato rodovitne zemlje, da iz nje izvabijo riž, pšenico, koruzo, bombaž ali čili …  In prav tu se zgodbe o starodavnih civilizacijah, vplivnih sufijskih mislecih ter britanski kolonialni dediščini stapljajo z modernim vsakdanom pakistanskega kmečkega človeka. Tu ležijo kraji, ki so omenjeni v slavnem hindujskem epu Mahabharata (Katas Raj). Tu najdemo eno največjih nekropol na svetu (Makli). Tudi morda največjo utrdbo na svetu (Ranikot). Tu je kulturna in nekoč mogulska prestolnica (Lahore). Pa drugi največji rudnik soli na svetu (Khewra). Vmes so posejana najstarejša naselja na svetu (Harappa, Multan in Mohenjo Daro) in številni sufijski mistični kraji (Uch Sharif, Bahawalpur, Sehwan). Da o številnih palačah, mošejah in grobnicah kot iz pravljic niti ne govorimo. A za vse to se je potrebno odpraviti na pot, ki pelje več kot štiri tisoč let nazaj.

POTOVANJA V PAKISTAN

DRŽAVADATUM POTOVANJACENASTATUSINFO
🇵🇰 Pakistan 21 dni13. 07. – 02. 08. 20242.290 € + letalska karta (730 €)ZAGOTOVLJENOIščemo sopotnika.
🇵🇰 Pakistan 16 dni07. 09. – 22. 09. 20241.990 € + letalska karta (od 840 €)Zbiramo skupinoBrez trekinga.
🇵🇰 Južni Pakistan 18 dni06. 02. – 23. 02. 20252.190 € + letalska kartaŽe prve prijave

IŠČETE NAVDIH?