SEVERNI PAKISTAN 21 DNI

Dežela poetov, kriketa in neštetih skodelic čaja

Severni Pakistan. Slikovite gorske doline.

Pakistan je geografsko zelo razgibana dežela. Prav narava je Pakistanu v svojem nederju povila ene izmed najstarejših civilizacij na svetu (Mehergarh, Harappa, Mohenjo-daro) ter spisala bogato in burno zgodovinsko dogajanje. Severni Pakistan je znan po slikovitih dolinah. Nekatere izmed njih so lažje dostopne in povezane z dobro infrastrukturo, druge manj dostopne, a zato toliko bolj vznemirljive. V teh dolinah bivajo številna ljudstva raznolikih običajev, navad in jezika, vendar je vsem skupno neizmerno gostoljubje. Spoznali bomo politeistične in skrivnostne modrooke Kalaše, v dolini Hunza z domačini, ki že stoletja živijo v njenih izoliranih delih, odkrivali recepte dolgoživosti in iskali lokacijo utopičnega raja na zemlji Shangri-La.

Makadamske ceste

Dva trekinga. Rakaposhi in Fairy Meadows.

Baltistan je pakistansko severo-vzhodno ležeča pokrajina. Označuje ga stik treh najvišjih svetovnih pogorij: Himalaja na jugu, Hindukuš na severu-zahodu ter Karakorum, ki zapolnjuje osrednji del. Tukaj vladajo impresivni vrhovi sedem in osemtisočakov in trekingi pod njimi pomenijo izkušnjo brez primere. V izjemni slikoviti naravi Pakistana smo izbrali dva krajša, nezahtevna in za vsakogar primerna trekinga. Rakaposhi je eden izmed lažjih trekingov v Karakorumu, ki navduši z razgledi in prečenjem ledenika. Treking na vilinske travnike (Fairy Meadows) pa nas pripelje do spoštljivega bližnjega soočenja z mogočno goro zloglasnega slovesa – Nango Parbat (8.125 m).

DATUM

13. 7. – 2. 8. 2024

CENA

2.290 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

– PRIJAVE ZAKLJUČENE

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Islamabadu.

letalo

Zgodnji jutranji ali dopoldanski prihod v pakistansko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto, ki leži pod vznožjem v megleno kopreno zavitega hribovja Margalla. Prihod v hotel, namestitev in dopoldanski počitek. Popoldne si ogledamo Islamabad, eno izmed najbolje načrtovanih in zelenih prestolnic. Obiščemo mošejo Faisal in razgledišče Daman-e-Kok, od koder občudujemo iz bujnega zelenja štrlečo nerealno moderno infrastrukturo. Nato se v barvitem in živahnem sestrskem Ravalpindiju sprehodimo preko bazarjev, proti večeru pa se vrnemo v urejeno spokojnost Islamabada.

kombi/avtobus, penzion ali hotel  

Danes še ostajamo v zavetju večjih mest in zgodovinskih spomenikov. Zapustimo Islamabad in se odpeljemo do enega najpomembnejših arheoloških najdišč v Aziji. Taksila je edinstvena, saj prikazuje vse plasti indskih civilizacij, začenši s prazgodovinsko dediščino pa vse do starih Grkov ter naprej v budistično in islamsko kulturo. Predstavlja izvir kreativnosti in odprto knjigo civilizacijskih strpnosti, medsebojnega razumevanja in dialoga. Po kratki zgodovinski lekciji se odpeljemo naprej do Pešavarja, kjer so se od nekdaj križale trgovske in popotniške poti. Mesto je labirint barvitih bazarjev, kjer lahko kupite vse kar vam srce poželi, le čas si morate vzeti. Preizkusimo se v barantanju, popijemo neskončno skodelic zelenega čaja s kardamomom in se s prodajalci zatopimo v globoke debate.

kombi/avtobus, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Zapustimo Pešavar in se podamo na panoramsko vožnjo po slikoviti pokrajini. Na poti obiščemo lepo ohranjene in v pokrajino vpete ruševine budističnega samostana Takht-e-Bahi. Z zelene pečine že več kot 2000 let zre v rodovitno dolino in na pot, po kateri so hodile noge tisočerih osvajalcev območja. Popoldne vstopimo v svet doline Swat, najlažje dostopne gorske doline, kjer terase in pobočja pokrivajo sadovnjaki in cvetje. Spremljajo nas zimzeleni gozdovi, vijugajoče divje rečice in šumeči potoki ter razgledi na gorovja, ki dolino obkrožajo. Večkrat se ustavimo, da v objektive ujamemo idilično lepoto. Nočitev v dolini.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja     

Čaka nas dolga vožnja, ki se z vmesnimi postanki lahko razvleče v cel dan. Pot pelje skozi slikovito pokrajino, spremljajo nas sivi ter ponekod zasneženi vrhovi gora in temno zelena gorska pobočja poraščena z zaplatami zimzelenih iglavcev. Obdelane terase v popolni simetriji padajo v dolino vse do čajno-mlečne reke Panjkora. Po nenehno vijugajoči prašni cesti prečkamo prelaz Lowari (3118 m) in se kratkočasimo s prelepimi razgledi. Že vstopimo v osrčje kalaških dolin, v največjo in najbolj obljudeno izmed njih, dolino Bumburet. Ponaša se s lesketajočimi se potoki, rumeno-zelenimi polji in v meglice zavitimi hribi. Nočitev v objemu idilične doline.

terenska vozila (celodnevna vožnja), penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Doline, kjer živijo Kalaši, se nahajajo na severu Pakistana v okrožju Čitral, kjer jih obdaja gorovje Hindukuš. Mistična lepota in osupljiva nedotaknjena pokrajina vabita v senco sadnega drevja ali orehov, od koder ure občudujemo rumena in zelena polja ter smaragdne travnike. Prebivalci doline so Kalaši, ljudstvo z edinstveno kulturo, jezikom in politeistično vero. Predstavljajo najmanjšo versko in etnično manjšino Pakistana. Cel dan preživimo v njihovi gostoljubni družbi. Z veseljem nam razkrijejo čare svoje kulture in skrite kotičke dolin.

penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Znova smo na štirih kolesih. Pot nas vodi skozi mesto Čitral pod mogočnim Hindukušem. Regijo je ‘obiskala’ tudi vojska Aleksandra Velikega in pustil še danes viden pečat lastne tradicije v običajih lokalnega prebivalstva. V Čitralu si ogledamo znamenitosti in se sprehodimo skozi bazar. Po kosilu nadaljujemo pot, cesta se počasi izboljšuje, razgledi še vedno jemljejo dah. Naš cilj je zelena zaplata kraja Mastuj, ki leži na aluvialni ravnini dveh rek. Tako oddaljen je od vsega, da je popolni odklop zagotovljen.

terenska vozila (celodnevna vožnja), penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Današnja bolj adrenalinska pot vodi preko prelaza Shandur. Domačini mu pravijo kar streha sveta in je predvsem znan po najvišje ležečem igrišču za polo na svetu. Že od nekdaj so okoliške doline dom trdoživih, a gostoljubnih prebivalcev, ki se ukvarjajo s trgovino z orožjem, čevljarstvom in pekarstvom. Vožnjo nadaljujemo skozi slikovito sotesko reke Ghizar, vse do fotogeničnega turkiznega jezera Khalti, v katerem se zrcalijo zasneženi vrhovi. Jezero se napaja iz okoliških ledenikov, zato je temperatura vode večino leta blizu ledišča, kar pa ne ustavi živahnih postrvi, ki bivajo v njem. Še eno popoldne in večer v zavetju narave.

terenska vozila (celodnevna vožnja), penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Našo pot nadaljujemo po nekdanji svilni cesti v središče regije Gilgit-Baltistan. Regijo označujejo zgolj presežniki: izjemna pokrajina, nesramno dobri razgledi, najdaljši ledeniki zunaj polarnega območja, dom drugega najvišjega vrha sveta – K2, ostali razvpiti osemtisočaki … Ob spektakularni naravi pa je regija tudi izjemno kulturno in jezikovno raznolika. Naša namestitev je v mestu Gilgit, nekoč znani postojanki na svilni cesti, ki danes služi kot baza za pohodniške in gorske odprave. Sprehodimo se skozi mesto in obiščemo v klif vklesano podobo Bude iz 7. stoletja, ki nosi simbolično sporočilo miru. Nočitev.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po »karakorumski avtocesti«, eni najvišje ležečih asfaltiranih cest na svetu, skupaj s pisanimi ročno poslikanimi tovornjaki hitimo v smeri doline Hunza. Asfaltna cesta se postopoma vzpenja in že občudujemo goro Rakaposhi, katere zasnežena krona ob igranju s sončnimi žarki spreminja barvo. Pot dodatno krasijo terase z drevesi marelic, orehov in jabolk. Predem prispemo v Karimabad, se ustavimo še na mestu, kjer trčita indijska in evrazijska tektonska plošča. Na našem današnjem cilju nas obdajajo le mogočni zasneženi vrhovi sedemtisočakov. Po namestitvi se povzpnemo do pravljične in fotogenične trdnjave Baltit, ki nehote prikliče v spomin skrivnostno podobo Shangri-La. Vrnemo se nazaj v eno od mamljivih lokalnih kavarn na skodelico čaja ali kave.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes raziskujemo okolico doline Hunza. Najprej se ustavimo v vasi Ganish, nekdaj prvi in edini postojanki na svilni cesti v tej dolini. Vabijo ozke uličice, mošeje s cvetličnimi vzorci, stražni stolpi in gostoljubni domačini. Nato se odpeljemo naprej v smeri krniške doline Hopar, kjer čisto od blizu občudujemo istoimenski kolosalni ledenik. Ob povratku zavijemo ob reki Hunza navzgor in obiščemo trdnjavo Altit s katere strmimo v smaragdno reko, ki se vije 300 metrov pod nami. Naš penzion danes je v zgornji dolini, v Dikarju, znanem razgledišču na okoliške očake in dolino. Sprehodimo se do erodirane skale v obliki orlove glave in pričakamo sončni zahod. Nočitev.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Dan pred težko pričakovanim trekingom se ponovno znajdemo na »karakorumski avtocesti«, ki poleg razgledov ponuja številne druge zanimivosti. Danes obiščemo rudnik rubinov, petroglife, imenovane tudi svete skale Hunze, verjetno najslabši še delujoči viseči most na svetu, muzej v Gulmitu in jezero Attabad. Kot nebo modro jezero Attabad velja za »eno lepših« naravnih nesreč, saj je leta 2010 plaz zaprl reko, ki je poplavila rodovitna območja z naselji. Potem našo pot usmerimo naprej pod Passu, gorski masiv v Karakorumu, imenovan tudi ‘katedrale’ zaradi špičastih vrhov, ki se dvigajo preko sedem tisoč metrov v nebo. Prespimo v gorniškem središču Passu.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Vožnja do izhodišča za treking. Treking se prične v vasi Minapin.  Senca dreves ob namakalnem kanalu nas pospremi do istoimenske reke. Nadaljujemo hojo po kanjonu, prečkamo most in že smo na levi strani reke, kjer se razrašča brin. Vmes smo deležni pozdravov prijaznih pastirjev, ki črede vodijo na pašnike izoblikovane na morenskem materialu. Senco ponovno najdemo v zavetju bujnega gozda, a se kaj kmalu znajdemo na širokem travniku z razgledi na vrhove Hachindar in Maiun. Nocoj se utaborimo tukaj.

hoje za okvirno 3-4 ure; okvirno 6 km, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nadaljujemo s trekingom. Vse gre bistveno bolj navkreber in med skalovje, a nagrajeni smo z velikim zelenim travnikom, kjer rastejo divje raznobarvne cvetice in žvrgolijo ptice pevke. Pot preko travnika vodi na vrh vetrovnega grebena od koder občudujemo z ledenikom povezana očaka Rakaposhi in Diran. Le dvajset minut ozke poti preko skalnate pečine nas loči do današnjega cilja. Postavimo šotore in po kosilu ter počitku po želji nadaljujemo pohod do ledenika Katchally. Nazaj se vrnemo v času večerje.

hoje za okvirno 3-4 ure; okvirno 4 km, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Dan pričnemo z zgodnjim zajtrkom, pospravimo naš tabor in se pričnemo spuščati nazaj v Minapin preko istih poti. Koraki so precej lažji, a bolj previdni. Še vedno občudujemo neverjetno naravo. Pozno popoldne sledi vožnja nazaj v Gilgit. Privoščimo si dolg tuš, ki mu sledi počitek ali sprehod po mestu.

hoje za okvirno 4-5 ur; okvirno 9 km, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Dobro ogreti od prejšnjega trekinga smo našli že nov izziv. Med vožnjo ustavimo za fotografiranje zasnežene in razvpite gore Nanga Parbat (devete najvišje na svetu) in občudovanje stičišča treh velikih pogorij – Himalaje, Karakoruma in Hindukuša. Ob mostu Raikot presedemo v terenska vozila in z vožnjo nadaljujemo še dobro uro. Noge že komaj čakajo, da se razgibajo na najbolj znani pohodniški poti Pakistana. Postopoma se dvigamo iz vasi Tato skozi vročo skalnato sotesko, ki se čez nekaj korakov spremeni v travnato in temperaturno zmerno okolico. V ospredju se riše belo telo Nange Parbat. Le kratek vzpon in tukaj so  vilinski travniki! Današnji cilj dosežen.

terenska vozila, hoje za okvirno 3-4 ure; okvirno 5,5 km, čajna hiška, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku sledi treking pod markantno goro Nango Parbat. Pot se počasi dviga, raznobarvne cvetlice spremljajo našo pot in prečkamo še velik olivno-zelen travnik. Znajdemo se na razgledišču Nange Parbat, kjer v oči najprej pade ogromen ledenik. Prav slišimo lahko njegove premike. Razgled sega vse nazaj do doline Tato. Vzamemo si dovolj časa za fotografiranje, nato se obrnemo in začnemo spuščat nazaj na izhodišče. Ob čakanju na večerjo nemo opazujemo osupljiv sončni zahod nad pogorjem Karakorum.

hoje za okvirno 7-8 ur; okvirno 14 km, čajna hiška, zajtrk, kosilo, večerja

Čaka nas le še spust nazaj v dolino, kjer znova sedemo v terenska vozila. Polni vtisov kamenje občutimo le še pod kolesi, nič več pod nogami. Pogled usmerjamo nazaj proti snežno beli Nangi Parbat. Zeleno-siva narava drsi mimo nas in zdi se, kot da vožnje ne zaznamo več. Pri mostu ponovno zamenjamo prevozno sredstvo in sledi vožnja do namestitve. V mestu nas morda zamika obisk bazarja ali zgolj skodelica mlečnega sladkega čaja v družbi gostoljubnih domačinov.

terenska vozila, hoje za okvirno 2-3 ure; okvirno 5,5 km, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Vožnja z vmesnimi postanki je razvlečena čez cel dan, a nagrajeni bomo s prelepo pokrajino in razgledi. Velik del naše poti vodi po prašnih cestah, ki z vsakim zavojem še vedno rahlo dvignejo srčni utrip. Ustavljamo se v obcestnih vaseh pomirjujoče pokrajine, občudujemo reko Ind, slapove, jezera in ročno poslikane barvite kamione, ki z nami hitijo vse od prelaza Babusar (4145 m). Nekaj časa se počutimo kot  bi bili v zeleni alpski dolini, potem pa se vključimo na moderno sivo cesto, ki nas pripelje nazaj v Islamabad.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo

Islamabad leži pod vznožjem v megleno kopreno zavitega hribovja Margalla. Prihod v hotel, namestitev in dopoldanski počitek. Popoldne si ogledamo Islamabad, eno izmed najbolje načrtovanih in zelenih prestolnic. Obiščemo mošejo Faisal in razgledišče Daman-e-Kok, od koder občudujemo iz bujnega zelenja štrlečo nerealno moderno infrastrukturo. Nato se v barvitem in živahnem sestrskem Ravalpindiju sprehodimo preko bazarjev, proti večeru pa se vrnemo v urejeno spokojnost Islamabada.

penzion ali hotel, zajtrk

Odpeljemo se na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8 – 18 potnikih: 2.290 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 13 x nočitev v preprostih hotelih ali penzionih (brez lokalne kategorizacije),

– 1 x nočitev v preprostem penzionu (brez lokalne kategorizacije),

– 2 x nočitev v čajnih hiškah (na trekingu),

– 2 x nočitev (na trekingu) v šotorih v organiziranih kampih,

– 18 x zajtrk,

– 17 x kosilo,

– 16 x večerja,

– vse prevoze z lokalnim avtobusom ali lokalnimi kombiji in terenskimi vozili,

– vse vstopnine in oglede po programu,

– lokalne vodnike in voznike,

– lokalnega gorskega vodnika (na trekingu Rakaposhi),

– slovenskega vodjo poti,

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),

– kuharja in pomočnike na trekingu Rakaposhi (če bo potrebno),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena karte z vsemi vključenimi taksami se giblje od 730 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Pakistan 50 EUR (v kolikor ga ureja agencija),

– doplačilo za enoposteljno sobo 380 EUR*,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3000 metrov,

– zavarovanje odpovedi,

– spalna vreča,

– napitnine 70 EUR (okvirno, na kraju samem).

*velja le za nočitve v hotelih, penzionih in čajnih hiškah.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

PAKISTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo pakistanski vizum. Pridobimo ga v elektronski obliki na uradni spletni platformi https://visa.nadra.gov.pk/ vlade Pakistana. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list in barvno fotografijo.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za treking potrebujemo dve barvni fotografiji.

VARNOST:

Za Pakistan sicer že desetletja veljajo nekateri varnosti zadržki, a načeloma je za turiste varna dežela, s prijaznimi prebivalci. Ves čas potovanja bo z vami tudi lokalni vodnik.

ZDRAVJE:

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: potovanje in oba trekinga se odvijajo na višini od 1.400 do 4.130 m (trekinga 2.000 do 3.700 m), zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli in penzioni so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti. V kampih na trekingu spimo v šotorih za dve osebi (ali z doplačilom za eno osebo). Kampi so urejeni, omogočen je dostop do stranišča in kopalnice. Za podloge bo poskrbljeno (osnovne podloge v obliki tanjših blazin). Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih in penzionih.

V času obeh trekingov so v ceno vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja).

OBUTEV IN OBLAČILA:

Pakistan je muslimanska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno in zelo konzervativno. Zaradi spoštovanja njihove kulture predlagamo, da vaša garderoba vključuje le obleko, ki zakriva dekolte, ramena in kolena. Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati. Za treking je priporočljiva pohodniška obutev.

Vstop v mošeje in znamenitosti je dovoljen le v spodobnih oblačilih.

Prenos prtljage na trekingu Rakaposhi (13. do 15. dan potovanja) je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bodo vsak dan trekinga skrbeli nosači. Nosač nosi do 5 kg na eno osebo. Višek kilogramov se doplača na kraju samem. Na trekingu bomo s seboj imeli samo prtljago, ki jo potrebujemo za čas trekinga. Ostala prtljaga nas počaka v Minapinu.

Na trekingu do Fairy Meadows nosimo prtljago sami. Ob doplačilu je možen najem nosača.

PRTLJAGA:

Vaša prtljaga naj bo sestavljena iz večjega kosa (večji nahrbtnik ali torba, lahko tudi kovček) ter manjšega nahrbtnika, kamor boste spravili dnevne potrebščine. Pasna torbica je priporočljiva za dokumente, denar in drobnarije. Dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na mednarodni let se razlikuje med letalskimi prevozniki. Natančna navodila boste prejeli v obvestilu pred odhodom.

VREME:

Podnebje Islamabada in Pešavarja spada pod subtropska vlažna podnebja, kjer relativno vlago dodatno zvišuje še poletni monsun. Temperature čez dan lahko presežejo 35 °C, a se ponoči spustijo vsaj za 10 °C. Možni so vsakodnevni popoldanski nalivi.

V preostalem delu severnega Pakistana (po programu) so poletne temperature prijetne in ugodne, prelazi so odprti. Poletne dnevne temperature so 25-30 °C, medtem ko se temperature na trekingu spreminjajo glede na nadmorsko višino. Nočne temperature se lahko spustijo tudi pod 10 °C. Čez dan je praviloma tudi na trekingih močno sonce, sploh če ni zavetja sence. Najlepši čas za potovanje je od maja do oktobra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Izključene niso padavine (močnejši lokalni nalivi), v višjih legah tudi sneg. Več informacij o vremenu v Pakistanu najdete na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN VTIČNICE:

V Pakistanu je napetost 230 V.

Skoraj povsod imajo vtičnice enake našim. Tu in tam pa boste naleteli na tip vtičnice D (spodaj na sliki)  – samo zaradi redkih primerov ni potrebno iskanje adapterja – s seboj za takšne dni prinesite raje dobro prenosno baterijo. V izogib nevšečnostim na poti priporočamo ustrezen adapter.

Pogosti so izpadi električne energije. Več podatkov lahko dobite tudi na povezavi https://www.power-plugs-sockets.com/.

AKTIVNOST:

Potovanje je srednje naporno (vožnje in trekingi). Vožnje po severnem Pakistanu se velikokrat lahko spreobrnejo v celodnevno vožnjo. Oba trekinga sta primerna za vse s srednjo psiho-fizično kondicijo. Pri trekingu do Fairy Meadows lahko ob doplačilu najamete konja in pot premagate kot jezdeci počasnega sloga. Informacije o dolžini trekinga za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki, lokalni gorski vodnik.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Prijazni domačini.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Spoznati pakistanske ceste (Shandur pass), trek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Super organizacija.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Helena nam je podala veliko informacij o deželi in skrbela za nas na vsakem koraku (npr. nenehna skrb, da imamo vedno dovolj vode v busu in da dovolj pijemo, da ne bi prišlo do dehidracije).

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? 5 ⭐.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? 4 ⭐. Vse nad pričakovanji, razen Fairy Meadows.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? ⭐. Super vodič in šoferji.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Shandur, oba treka.

Simona, jul 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Zindabad.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Ker sem vedela, da me bo navdušila.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Super.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Odlična, najboljša.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? 5 ⭐. Bp.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? 5 ⭐. Brezhibno.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? 4 ⭐. Verjamem da je bilo najboljše možno za Pakistan za tako ceno, a včasih ni bilo najbolj čisto …

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? ⭐. Vsi super.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Ljudje, pokrajina, program, to, da smo imeli stike z domačini, da so se organizatorji trudili, da je bilo potovanje čimbolj pristno.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Mogoče včasih krajše vožnje, a vem da je za take dežele skoraj nemogoče …

Barbara, jul 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Čudovito.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Že dolga želja obiskat Pakistan.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Profesionalke.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Helena je največja carica. Res tako dobre vodnice še nisem imela. Strokovna, profesionalna, srčna, zabavna, skrbna …

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? 5 ⭐. Vse je bilo jasno podano.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? 5 ⭐. Odlično, se ne da opisat. Res hvala za vse.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? 5 ⭐. Super.

Kako ste zadovoljni s prevozi? 5 ⭐. Ne vem, če bi bile možne kakšne izboljšave. Super.

Kako ste zadovoljni s prehrano? 5 ⭐. Za vse okuse in navade.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? ⭐. Carji.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Sodelovanje z lokalno agencijo, stik z domačini, narava, super trekingi.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Nimam predlogov. To je bilo najlepše in najboljše izvedeno potovanje, na katerem sem bila. Hvalaaaa.

Ana, jul 2023

Pakistan – lepa hribovja in čudoviti razgledi na gore.

Helena je bila odločna, prijazna in vedno pripravljena pomagati. Glede na samo destinacijo, so bile nastanitve dobre.

Samsara- dobra in resna agencija.

Mira, jul 2022

Samsara = dobra potovanja.

Bilo je prijetno potovanje, tako da je bil tale odklop zelo dobrodošel.

Najbolj mi je bila všeč raznolikost pokrajine, obisk Kalašev, obroki pri lokalcih,… Hvala Heleni za odlično vodenje!

Marjeta, jul 2022
Mogoče vas zanima tudi:
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

28. 9. - 6. 10. 2024
PERU in trek COLCA 17 DNI

PERU in trek COLCA 17 DNI

18. 10. - 3. 11. 2024
NEPAL eXpres 13 DNI

NEPAL eXpres 13 DNI

4. 11. - 16. 11. 2024
INDONEZIJA 22 DNI

INDONEZIJA 22 DNI

18. 12. 2024 - 8. 1. 2025
JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

6. 2. - 23. 2. 2025