MONGOLIJA

21 DNI

Med pojočimi nomadi v deželi nekje za mavrico

Mongolija. Dežela Džingiskana.

Mongolija je obsežna in malo poznana dežela, stisnjena v sendvič med Kitajsko in Rusijo. Ima razburljivo, a morda manj poznano preteklost, ki je prav na teh ne posebno rodovitnih tleh dala dom mnogim etničnim manjšinam. Nenazadnje so prav zaradi ogrožanja mongolskih nomadov začeli graditi slavni Kitajski zid. Vsak del dežele ima svoje junake, a vendar je vsem skupen eden – veliki Džingiskan. Zadnjih nekaj let se mu pripisujejo vedno večje zasluge, saj je ponosnim Mongolcem dal res prostrano ozemlje. Obdobje njegovega vladanja je zaznamovala multikulturnost in odprtost nomadskega duha za novosti. Ta odprtost se čuti še danes.

Mongolska puščava Gobi

Raznolika, širna in redko poseljena.

Mongolija se zdi v svoji prostranosti in obsežnosti nedosegljiva. Lov za mavrico je skoraj vsakdanji pojav, saj je mongolsko vreme zelo nepredvidljivo. Skromna poseljenost in nedotaknjena narava predstavljata balzam za oči in dušo. Zdi se, da se zelene ravnice dotikajo sinje modrega neba z nekaj puhastimi oblaki. Kmalu ravnino in stepe zamenjajo hribi, vulkani in jezera. Ob rekah še poleti ležijo zaplate snega in ledu. Gozd se zdi kot privid v prej goli pokrajini. Gorske verige se dvigajo in izginjajo iz vidnega polja, ostajajo pa ptice roparice in druge divje živali, ki spremljajo popotnike. Mongolija je potovanje za ljubitelje narave, ki uživajo v barvnih kontrastih in imajo radi skromno življenje.

Iščemo sopotnika.

DATUM

14. 6. – 4. 7. 2024

CENA

2.490 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 16 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko enega evropskih letališč proti Ulan Batorju.

letalo

Dopoldanski prihod v mongolsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti, se odpeljemo v mesto. Obiščemo večno pretočen in aktiven budistični samostan Gandan, ki se ponaša s 26,5 m visokim zlatim kipom boginje sočutja. Pomemben tudi zato, ker je eden izmed petih templjev, ki ga roka strogega komunističnega režima ni uničila. Potem se odpravimo na sprehod ob predsedniški palači in postanemo ob kipu Džingiskana na trgu Sükhbaatar. V želji, da si naberemo še nekaj kondicije, se podamo mimo napisa »I love Ulaanbaatar«, do spomenika Beatlesov in z malo sreče bo iz zvočnika odmevala kakšna njihova pesem. Potem pa na avenijo Miru in v hotel na zaslužen počitek.

hotel, zajtrk

Odpeljemo se iz prestolnice v smeri proti jugu, v na videz nedosegljivo puščavo Gobi. Puščava Gobi je vse prej kot samo pesek. Večino poti nas bodo spremljale širne stepe, osamljene skale in zanimive geološke skulpture. Narava je največji umetnik in tu nas barve in neskončnost prostora dobesedno posrkata vase. Prvi postanek naredimo pri Baga Gayriin Chuluu-ju oziroma »Kupu kamenja«. Gre za ruševine samostana, kjer so se nekoč skrivali menihi. Granitne skulpture in skale se dvigajo nad okolico in ponujajo prelepo panoramo in razgled na suhi kanjon reke, ki oživi z dežjem. Nekako smo na pol današnje poti in odpeljemo se še globje proti jugu. Pozno popoldne prispemo na pečino, ki ponuja razgled nad okolico. Stopimo na rob in pod nami se odpre 400 metrov dolga kača belih glinenih erozijsko preoblikovanih klifov, znanih po imenu Tsagaan Suvarga. Spustimo se na njihovo vznožje in občudujemo prelivajoče se barve mineralov, ki še posebej pridejo do izraza ob sončnem zahodu. Tukaj blizu je tudi kraj našega prvega nomadskega počitka in opazovanje zvezdnatega neba.

kombiji, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Dopoldan se odpeljemo proti zeleni soteski puščave Gobi. Obkroža jo gorska veriga Gurvan Saikhan ali »Tri lepotice«. Vzhodna lepotica skriva v ozki in globoki soteski majhno ter osvežilno rečico. Še poleti lahko tukaj najdemo sledi snežne odeje ali celo del ledenika. Yolyn Am, znana pod imenom Dolina ujed, pa je kraj, kjer v popolni tišini lahko slišimo ujede leteti. Nešteto jih bo nad nami. Če nam bo sreča naklonjena bomo morda ugledali tudi gamse, ki se elegantno vzpenjajo v zavetje soteske. Odpeljemo se do našega prvega počitka v gerih, tradicionalnih nomadskih bivališčih, kjer se spoznamo tudi s slavnimi stranišči z razgledom! Okolica kar kliče k raziskovanju in opazovanju. Če nas ne premaga utrujenost, najdemo še kakšno razgledno točko, potem pa se pripravimo na miren nočni počitek.

kombiji, hoje za okvirno 2-3 ure, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Pot po asfaltni cesti nas vodi do manjšega mesta Dalanzadgad (1470 m), kjer si najdemo kak prigrizek. Nato pa pogumno po pristnih mongolskih kolovozih vse do najdaljše, najvišje in najbolj zlate sipine puščave Gobi. Navdihnile nas bodo te 100 km dolge, 12 km široke in nekje do 300 metrov visoke sipine. Povzpeli se bomo nanje in si na vrhu privoščili zaslužen počitek s prelepim razgledom. Prisluhnili bomo »petju peska« in z malce sreče, po ježi z velblodi, še pojočim nomadom Mongolije. Ob gerih bomo posedali vse do sončnega zahoda in opazovali velblode, ki se odpravljajo k nočnemu počitku.

kombiji, velblodi, hoje za okvirno 2-3 ure, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Odpravimo se proti severu puščave Gobi, mimo majhnega kraja Bayanzag, ki premore ves šarm nomadskega mesteca. Sledi vožnja do rdečih klifov iz peščenjaka. Preoblikovani s pomočjo vetra, zvečer spominjajo na ognjene zublje in od tod tudi njihovo ime. Sprehodimo se preko njih in se spustimo na njihovo vznožje. Ob hoji se prestavimo milijone let nazaj, ko so na našem planetu še živeli dinozavri. Prav tukaj je namreč paleontolog Roy Chapman našel prva jajca dinozavrov in kraj je zaslovel. Predstavlja eno izmed petih največjih turističnih znamenitosti Mongolije. Nato nas bo pot vodila še proti severu, do ruševin samostana Ongiin Khiid, ob reki Ongi. Obnovljen tempelj ima hladen izvir vode, za katerega legenda pravi, da ima zdravilno moč. Tukaj zadnjič šotorimo v Gobiju, že jutri nas čaka pot nazaj v civilizacijo.

kombiji, hoje za okvirno 1-1,5 ure, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Obljubljena civilizacija se zdi tako blizu in hkrati tako daleč. Del poti poteka po nekdanji svilni cesti. Pričakujemo prestolnico mogočnega Džingiskanovega imperija in si skušamo ustvariti sliko o cvetoči preteklosti. Prav v Karakorumu bomo spoznali življenjsko zgodbo slavnega očeta Mongolcev, izvedeli kaj so počeli njegovi potomci in slišali vse o tetah, ki so vladale iz ozadja. Kdo je postavil Karakorum za prvo pravo prestolnico Mongolije in kako je bilo strukturirano tedanje mesto? Danes je vidnega le še malo tega. Sprehodimo se skozi samostan Erdene Zuu, ki predstavlja prvi samostan tibetanskega budizma na ruševinah nekdanjega mesta. Še vedno je šola za menihe in predstavlja majhen mozaik budistične umetnosti. Danes je tudi čas, da slišimo grleno petje in spoznamo tehniko pevcev. Slišati je nezemeljsko …

kombiji, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Zjutraj se odpeljemo jezerom in vulkanom naproti. Preden zapustimo Karakorum, si pogledamo še posebno kamnito stelo z velikim starim imperialnim zemljevidom. Na poti bomo ponovno odkrivali širne stepe Mongolije. Postanek bo pod spečim vulkanom Khorgo. Zaradi razgleda nas takoj zamika, da se povzpnemo vse do kraterja. Pot sploh ni zahtevna. Z vrha oko zajame celotno Belo jezero, ki se skriva za okoliškimi hribi. Ob kraterju si izberemo ovoo, okoli njega zaokrožimo in tam pustimo kamenček za varno pot. Po spustu sledi samo še kratka vožnja do Belega jezera z zanimivo zgodbo o nastanku. Napočil je čas za mongolske legende in basni.

kombiji, hoje za okvirno 1-2 uri, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Danes se odpeljemo do odročnega jezera Telmen. Na njegovi vzhodni strani je speljana nova cesta, medtem ko je ostali del namenjen nomadskim družinam, ki se vsako poletje začasno preselijo tja. Poleg domačih živali (koz, konjev, ovc in krav) tukaj najdemo pisano paleto ptic in ostalih manjših sesalcev. Najdemo primerno mesto za kampiranje in gremo raziskovat mirno okolico slanega jezera. Nas čista voda vabi na kopanje? Zakaj pa ne, naravna kopel je najboljša … Popolnoma se prepustimo naravi in se skušamo poistovetiti z nomadskim življenjem. Si ga predstavljamo?

kombiji, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Tokrat se na koncu brezpotij in obsežnih step, ki jih nežno obrobljajo hribovja, prikaže resnično veliko mesto. Po prihodu ga malo raziščemo. Stopimo do največje tržnice, če bo še odprta, in se zatečemo v središče nomadsko zasnovanega mesta. Ime Moron pomeni »Reka«, služi pa bolj kot postojanka na poti do najbolj pomembnega jezera za Mongolce. Čas za obnovitev zalog prigrizkov, saj jutri ponovno za dalj časa zapuščamo civilizacijo.

kombiji, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka najkrajša vožnja in jezero Khovsgol. Najprej pa naredimo postanek pri ostankih iz bronastega obdobja, pri t.i. »srninih kamnih«. Poslikane kamnite stele in ostanki v okolici nas ponesejo daleč nazaj v zgodovino, vsaj 3000 let ali še več. Pot po urejenih kolovozih nas pripelje do cilja, jezera Khovsgol. Vsak Mongolec si ga vsaj enkrat v življenju želi obiskati, se zapeljati na otok želja, namočiti gležnje v najbolj čistem jezeru in se na kratko sprehoditi ob njegovem obrežju. Je tudi najpomembnejši rezervoar pitne vode za Mongolijo in po površini drugo največje jezero v deželi. Sami se odločimo kako preživimo popoldne. Predlagane so nam številne aktivnosti, izberemo pa lahko tudi sproščanje na mongolski način, kar je širok pojem. Zagotovo pa se naučimo vsaj eno tipično mongolsko igro.

kombiji, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Slovo od jezera. Čaka nas vožnja, na kateri bomo preverili ali smo že mongolsko utrjeni ali ne. Razdalja, ki jo bomo danes premagali je kratka, a vožnja bo dolgotrajna. Sledijo vmesni postanki in obvezen krog okoli ovoo-ja pred mestecem Ulaan Uul. Tukaj uredimo dovoljenja, saj smo namenjeni v bližino ruske meje. Ko zapustimo mesto, nas spremljajo le še posamezni geri, ki so kot privid v zeleni stepi. Nazadnje se vožnja konča in nastopi čas za pripravo kampa ter počitek. Ko se ozremo po okolici, vidimo da je bilo vredno.

kombiji, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Slovo od kombijev, za katere verjamemo, da jih sploh ne bomo pogrešali. Spoznamo se vsak s svojim konjem in našimi novimi vodniki na poti. Napoči čas, da se odpravimo poiskat tiste prave nomade, ljudstvo Tsataan. Znani so po tem, da se skoraj vsakih nekaj dni preselijo na drug konec za boljšo pašo severnih jelenov, ki je najpomembnejša žival tega ljudstva. Pokrajina je tako zanimiva, da pozabimo, da smo na konju. In ko končno najdemo vas polno tipijev, k nam pritečejo otroci in jeleni. Čas je, da spoznamo navade enega izmed zadnjih ljudstev na svetu, ki še goji severne jelene. Pravijo, da ko bo poginil zadnji, bo njihova kultura za vedno izgubljena. Največja zabava se prične zjutraj, ob sončnem vzhodu, ko je severne jelene potrebno ujeti za molžo. Tsataani so tudi edini, ki imajo močno šamansko tradicijo in so popolnoma povezani z naravnimi cikli. Ko jih zapustimo, smo srečni, ker smo jih spoznali in obiskali. Spomini nam bodo še dolgo krajšali pot nazaj v civilizacijo. Še bolj radostni smo, ker kmalu ne bomo več v sedlu konja in ponovno na zadnjem sedežu ruskega kombija.

kombiji, šotorjenje (3x), zajtrk (3x), kosilo (3x), večerja (3x)

Slovo od tajge in zanimivega ljudstva Tsataan. Čaka nas vožnja skozi že poznano pokrajino, ampak smo je veseli. Zdi se, kot da se je nekaj spremenilo in so sedeži postali nenavadno udobni. Po prihodu nazaj v civilizacijo, smo nagrajeni s toplim tušem in počitkom v postelji nam tako ljubega gera. Več kot zasluženo udobje.

kombiji, ger, zajtrk, kosilo, večerja

Še dva kraja v naravi nas ločita od glavnega mesta. Pot se je že spremenila iz kolovoza v »odlično« cesto, ki vodi do obrežja najdaljše mongolske reke. Še vedno bomo v neokrnjeni naravi, a vasi so v neposredni bližini. Zavedamo se, da bomo kmalu pogrešali to spokojno tišino. Sprehodimo se po okolici, odidemo v vas, okopamo se v reki in ponovno izkoristimo ležerno popoldne.

kombiji, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Zjutraj se odpeljemo še do zadnjega budističnega samostana na naši poti. Kraj Amarbayasgalant in isto imenski samostan čuvata prav posebno legendo, nahajata pa se spet nekje na koncu prašne kolovozne poti sredi slikovite pokrajine. Ob prihodu v vas že na daleč zagledamo ogromen samostan, za njim pa na klancu zlato-belo stupo in kip Bodhisatve. Obiščemo samostan, ki je hkrati zadnje prebivališče Zanabazarja – prvega učitelja tibetanskega budizma v Mongoliji. Po pompoznem stopnišču se podamo do kipa Bodhisatve in se zahvalimo za mongolsko izkušnjo. Povzpnemo se na vrh hriba, obkrožimo zadnji ovoo ter se razgledamo naokoli. Zanimiva panorama in okolica nas posrkata vase. Sledi še zadnja »nomadska« večerja in miren spanec.

kombiji, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Odhajamo daleč proč od podeželja, kmalu je zadnja kolovozna pot za nami. Ponovno se srečamo z asfaltno cesto, ki vodi nazaj v prestolnico Ulan Bator. Pot mine hitro, saj je cesta živahna in polna avtomobilov. Za zadnjim ovinkom pod nami leži mongolska prestolnica. Prvi nebotičniki in velika nakupovalna središča, vrvež ob ulicah in prometni zamaški. Le kako vsega tega nismo pogrešali? Ob prihodu v mesto sledi prijava v hotel in prosto za počitek.

kombiji, hotel, zajtrk, kosilo

Po zajtrku se odpravimo v Narodni muzej, kjer se na kratko seznanimo z pestro zgodovino Mongolije, spoznamo različne kostume etničnih manjšin, vidimo kako se postavi tradicionalni ger in za konec slišimo še legendo mongolske rokovske glasbe. Preostanek dneva je namenjen prostemu času v mongolski prestolnici. Lokalni vodnik zagotovo predlaga še kakšno zanimivo posebnost mesta, da jo skupaj odkrijemo. Potem lahko raziščemo stranske ulice, velika nakupovalna središča, nakupimo spominke ali posedimo ter poklepetamo z domačini na trgu Sükhbaatar. Če vas je navdušila mongolska kuhinja, se lahko odpravimo v katero izmed lokalnih restavracij ali pa preprosto zavijemo v restavracije, ki ponujajo nam bolj domače kulinarične izkušnje.

hotel, zajtrk

Slovo od Mongolije. Zgodaj zjutraj se odpravimo do mestnega letališča, od koder poletimo proti domu, a naše misli so še vedno v neskončnih stepah in med nomadi, pri konjih in severnih jelenih, na vrhu vulkana in sipin, ob jezeru … Kamorkoli odplavajo naše misli, si bomo priznali, da nam je nomadska Mongolija in njena odročna prostranost zlezla pod kožo.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6-16 potnikih: 2.490 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 3 x nočitev v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),

– 9 x nočitev v šotorih,

– 7 x nočitev v gerih,

– 19 x zajtrk,

– 17 x kosilo,

– 16 x večerja,

– vse prevoze z ruskimi terenskimi kombiji,

– lokalne vodnike in njihove pomočnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– ježo velblodov (5. dan potovanja),

– najem in jahanje konjev s spremljevalno ekipo (3 dni; 13.-15. dan potovanja),

– vsa potrebna dovoljenja,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 930 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo (hotel in šotor) 290 EUR,

– dodatne aktivnosti: npr. najem kolesa ob jezeru Khovsgol (okvirno 3-4 EUR/uro),

– spalna vreča,

– zavarovanje odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini ,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO MONGOLIJI:

Aktivnost potovanja po Mongoliji: Srednja. Aktivnosti so vezane na sprehode in oglede v mestih in vaseh. Daljše vožnje so del velike dežele kot je Mongolija. Vožnje po kolovoznih poteh Mongolije zahtevajo večjo vztrajnost. Kljub temu, da bomo obiskali kar nekaj dobro razvitih turističnih središč, so poti do le-teh precej slabe.  Kljub temu nas čaka malo zelo dolgih voženj  (cca 10 ur). Za vse vožnje, krajše in daljše, so predvideni tudi vmesni postanki. Glavnino poti nas bodo vozili izkušeni vozniki, ki so navajeni lokalnih cest in tamkajšnjih razmer. Prevažali se bomo s terenskimi ruskimi kombiji, ki so primerni za 6 oseb. Predstavljajo tudi bolj udobno obliko prevoza, saj je v njih več prostora za noge, kot pa v manjših terenskih vozilih.

Hoja bo predstavljala dokaj enostavne vzpone na vulkan, hribe in sipine. Predlagani sprehodi in vzponi v okolici nočitev bodo sproščujoči in nenaporni. Vsak sprehod je po želji.

Jahanje konjev: kondicijsko jahanje konjev ni naporno. Lahko pa se pojavijo rahle bolečine v stegenskih mišicah ali otopela zadnjo plat. Med ježami so predvideni postanki, zaradi razgibanega terena pa nekajkrat tudi sprehod s konjem. Edini dostop do  ljudstva Tsataan je možen s konji (peš ali z avtomobili ni možno zaradi številnih barij in močvirij). Predvidena dnevna ježa pomeni normalno jahanje, ne galopiranje. Mongolski konji so prijazni in zelo vodljivi, tako da so primerni tudi za čiste začetnike.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in točne podatke ter tudi vizum, v kolikor si ga potnik ureja sam.

MONGOLSKI VIZUM:Slovenski in hrvaški državljani za bivanje do 30 dni v Mongoliji vizuma ne potrebujejo.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VARNOST:

Mongolija je za turiste varna dežela, s prijaznimi prebivalci. Ves čas potovanja bodo poleg vodje poti z vami tudi lokalni vodnik in vozniki.

NAMESTITVE:

Hotel v Ulan Batorju je preprost in čist lokalne kategorizacije 2-3*.

Geri, ki jih uporabljamo na našem potovanju po Mongoliji, so tradicionalni, preprosti in čisti, vsi s po 6 ležišči. V vsakem geru so preproste postelje, z odejo in vzglavnikom. Nekateri organizirani kampi z geri imajo na voljo tudi tuš ali dva s toplo vodo.

Šotorjenje: za šotore in podloge bo poskrbljeno. Šotorjenje je izven urejenih kampov. Šotori so primerni za dve osebi. Za šotorjenje obvezno potrebujemo spalno vrečo do 0 °C.

Doplačilo za enoposteljno velja za hotele in šotore.

PREHRANA:

Mongolska kuhinja je enostavna, a zelo okusna. Kuharji so pravi mojstri, saj iz nekaj skromnih sestavin pripravijo odlične jedi. Večino jedi sestavlja obvezno meso, ki je praviloma jagnjetina ali govedina. Nekaj malega je zelenjave, predvsem korenje, zelje, krompir in paradižnik. Za vegetarijance ne najbolj prijazna dežela, vendar se najeti kuharji na poti odlično znajdejo v kuhi, kjer obvezna sestavina ni meso. Sadje se dobi v supermarketih, je pa cena kar precej visoka. V Ulan Batorju na voljo številne korejske, japonske, indijske in ostale azijske restavracije.

Naše najljubše jedi so: tipična mongolska hitra hrana hoshuur ali ocvtki iz testa z mesnim nadevom, buuz ali dušeni mesni cmoki polnega sočnega okusa, khorkhog ali mongolski žar (meso in zelenjava pečena z vročimi kamni) in tsuivan ali praženi rezanci z mesom in zelenjavo.

Od vseh neizrazitih mlečnih sladic nam najbolj tekne tipičen nomadski prigrizek imenovan boortsog. To so neke vrste flancati brez jajc, namesto teh uporabijo domači jogurt. In seveda jakov jogurt s sveže nabranimi borovnicami, ki je na voljo samo v poletnem času v posameznih regijah. Ne moremo mimo okusne čokolade znamke Golden Gobi, ki zadostuje za vse majhne sladke razvade in obstaja v čudovitih različicah ter je polnega okusa kakavovih delcev.

Pijača dobrodošlice je slan mlečni čaj neizrazitega okusa. Blagi črni čaj je pogosta pijača, ki se pije brez sladkorja. Poleti je na voljo nacionalna pijača airag, gre za fermentirano kobilje mleko zanimivega kiselkastega okusa in zbadajočimi mehurčki. Za tiste, ki želijo sklepat dolgoročna prijateljstva z nomadi sta obvezna vodka ali pivo. V supermarketih in nekaterih restavracijah so na voljo tudi domači sadni sokovi.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Pri izbiri oblačil imejte v mislih poletne temperature čez dan, hladne večere in zelo hladna jutra. Predlagamo udobna oblačila, dolge hlače ali krila, kak kos kratkih hlač (ne prekratkih) in nekaj majic s kratkimi rokavi. S sabo vzemite več toplejših kosov, morda tudi debelejšo vetrovko/tanko bundo.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo najbolj prav prišli športni sandali z dobrim podplatom. Športne copate ali lahke pohodne čevlje pa priporočamo za stepske sprehode/pohode.

VREME:

Podnebje Mongolije je izrazito celinsko in zaradi obsežnosti lokalno izredno spremenljivo. Velikokrat lahko v enem dnevu izkusite vse letne čase, tudi v poletnih mesecih. Mongolija leži v Osrednji Aziji, daleč stran od morja, obkrožena z visokimi gorami, kar pripomorejo k temu, da tu prevladuje suha klima. Značilne so ekstremne temperaturne razlike med dnevom in nočjo in tudi med soncem in senco.

Pokrajina Mongolije se spreminja, od puščave Gobi na jugu do hladnih in gorskih regij na severu in zahodu. Je visoka, hladna in vetrovna. Ima dolge, mrzle zime s povprečno temperaturo -30°C in kratka poletja, v katerih pade večina njenih letnih padavin. Poletne temperature v večjih mestih presežejo 30 °C, v puščavi Gobi tudi 40 °C. V mestih je večja vlažnost zraka, kot v ostalih predelih. Izrazito suha poletja so v regiji Gobi.

Mongolija je znana kot »dežela modrega neba« in ima v povprečju 250 sončnih dni na leto. V poletnih mesecih se pogosto po nebu podijo puhasti oblaki, ki se zelo hitro spremenijo v lokalne nevihte in neurja, a so praviloma kratkotrajnega značaja.

V zimskem času je celotna Mongolija pod vplivom sibirskega anticiklona. Iz Sibirije prihaja veliko hladnega zraka, ki povzroča zelo nizke temperature. Več informacij o vremenu v Mongoliji najdete lahko na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Mongoliji je napetost 220 V. Vtičnice so enake našim.

Polnjenje telefonov in fotoaparatov bo precej omejeno. S seboj imejte dovolj rezervnih baterij in/ali prenosne baterije (power bank).

Internet je na voljo v večjih mestih in v hotelu.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 250 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Prostranstvo.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Ker je divja, oddaljena.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Helena je dobra organizatorka, pozorna.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? 5 ⭐.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? 5 ⭐. Videli, doživeli smo ogromno, zaradi cest je kar naporno, včasih zabavno…

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? 5 ⭐. Vedela sem kaj me čaka, udobnost odtehta narava.

Kako ste zadovoljni s prevozi? 5 ⭐. V danih razmerah so optimalni.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? ⭐.Prijetni, prijazni, zabavni.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Najbolj me navdušuje puščava, posebna izkušnja je bilo tudi jahanje v tajgi.

Olga, jul 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Nepozabna.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Helena je zelo pozorna do udeležencev potovanja, do mene kot starejše osebe pa še bolj :).

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? 5 ⭐. Nimam pripomb.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? 5 ⭐. Prostranost Mongolije, ljudje, živali, način življenja in še marsikaj drugega so name naredili globok vtis. Vse je bilo ok.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? 5 ⭐. Uživala sem v gerih ,tudi pod šotori mi je bilo udobno, če ni bilo prehladno. Hoteli brez pripomb.

Kako ste zadovoljni s prevozi? 5 ⭐. Premagovanje razdalj s terenskimi vozili me niso utrujali, nasprotno, prav uživala sem, mogoče tudi zato,ker sem sedela spredaj.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? ⭐. Prijazni, pozorni, ponosni ljudje. Odlično sem se počutila med njimi.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Vožnja čez prostrano pokrajino, srečanja s številnimi živalmi, jahanje konja, večerno druženje s petjem, tudi s pitjem, meni je bilo vse pri srcu.

Marija, jul 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Svoboda.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Malo po naključju in po opisu države (google).

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Strokovna, veliko znanja o državi, prijazna, ustrežljiva, zabavna.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? 5 ⭐.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? 5 ⭐.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? 5 ⭐.

Kako ste zadovoljni s prevozi? 5 ⭐.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? ⭐

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Pokrajina, vodiči (vsi), izbira destinacij, način potovanja h kombiji …

Aleša, jul 2023
Mogoče vas zanima tudi:
OSREDNJA AZIJA 19 DNI

OSREDNJA AZIJA 19 DNI

18. 6. - 6. 7. 2024
KAZAHSTAN 10 DNI

KAZAHSTAN 10 DNI

13. 7. - 22. 7. 2024
PAKISTAN 21 DNI

PAKISTAN 21 DNI

13. 7. - 2. 8. 2024
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

14. 8. - 25. 8. 2024
trek MONGOLIJA 14 DNI

trek MONGOLIJA 14 DNI

21. 8. - 3. 9. 2024