BUTAN 13 DNI

Dežela grmečega zmaja

Butan. Kraljevina srečnih ljudi.

Butan je čudovita mala skrivnostna himalajska dežela. Kraljevina Butan, prebivalcem  bolj domača kot Druk Yul – Dežela grmečega zmaja. Je dežela globokih dolin, deročih rek, trdnjav, ki botrujejo na vrhovih hribov, samostanov, vpetih v klife, pravljičnih vasic in njenih nenavadno poslikanih hiš, obdanih z mogočnimi himalajskimi vrhovi. Je dežela svojevrstne kulture, čudovite in neokrnjene narave ter resnično očarljivih ljudi. Pravzaprav se sliši že skoraj neverjetno, a Butan je tako vesela dežela, da danes velja za edino državo na svetu, kjer svoje blagostanje uradno merijo glede na stopnjo sreče njenega prebivalstva.

Festivali. Plesi mask.

Festivali oziroma tsechus so pomemben del butanskega življenja. Veliko jih je. Z obiskom festivala nam ponudijo dragocen in edinstven vpogled v razumevanje kulture te himalajske dežele. Festivali so živahni in barviti, s plesi mask, barvitimi kostumi in raj za fotografe. Igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju butanske edinstvene kulture in tradicije. Prazniki so tudi priložnost druženja in praznovanja odročnih skupnosti. Verjamejo, da se mora praznikov udeležiti prav vsak in prisostvovati plesu mask vsaj enkrat, da dobi blagoslov in se opere grehov. Vsak praznik ima poseben pomen in zgodbo v ozadju.

Na voljo še 4 mesta.

Prijave možne do 25. julija!

DATUM

4. 11. – 16. 11. 2024

CENA

3.330 EUR

+ letalska karta (920 EUR)

VELIKOST SKUPINE

9 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko vmesnega letališča proti Katmanduju. Po prihodu in ureditvni obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto.

letalo, hotel (2. dan)              

Vožnja na letališče, od koder poletimo v Butan. Če bo sreča na naši strani, nas bo na letu spremljal eden najlepših panoramskih razgledov na mogočno Himalajo. Po prihodu v Paro in srečanju z našo lokalno ekipo se odpeljemo v butansko prestolnico Thimpu. Takoj nas pozdravijo svež gorski zrak, urejenost in prijaznost te skrite dežele. Popoldne si ogledamo trdnjavo veličastne religije Thimpu Dzong, ki še danes velja za verski in politični center Butana. A srce in duša Thimpuja se skrivata v svetišču, ki je bilo zgrajeno v čast tretjega butanskega kralja. V posebnem zavetišču obiščemo narodno žival Butana, izjemno redko članico družine koz, Takina. Nenavadne poslikave na hišah, moški v krilih … navajamo se na novo drugačnost.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Dopoldne se v prestolnici pomešamo med nune v ženskem samostanu, nato pa obiščemo tamkajšnjo šolo umetnosti in rokodelstva, kjer se študentje učijo 13 tradicionalnih različnih spretnosti. Zanimiv je živahen mestni utrip majhne prestolnice brez semaforja. Odpravimo se v Punakho, starodavno zimsko prestolnico Butana. Prečkamo prelaz Dochula in uživamo ob razgledu na najvišje butanske gore. Tu na prelazu stoji tudi 108 čkraljica, njeno veličanstvo Ashiortenov – stup, ki jih je dala zgraditi  Dorji Wangmo Wangchuck. Sledi spust v subtropsko dolino, kjer leži Punakha, stara butanska prestolnica.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Punakha je prijetno mestece, obdano z nasadi pomaranč in banan ter z zasneženimi vrhovi v ozadju. Obiščemo trdnjavo Punakha Dzong. Trdnjava je še ne dolgo nazaj služila kot upravno središče Butana. S svojimi tremi stolpi in čudovito lego na sotočju “ženske” in “moške” reke je v očeh mnogih, od skupno vseh 21-ih trdnjav, prav ta najlepša v Butanu. Podamo se na krajši sprehod preko riževih polj do templja plodnosti Chimi Lhakhang. Hmm, ste že videli take stenske poslikave? Gre za prav posebne ezoterične simbole, katerih tradicija je stara najmanj 500 let. Danes skoraj ni hiše, ki ga ne bi imela. Pozno popoldne se najbolj zagreti odpravimo še na krajši pohod do samostana Khamsum Yulley Namgyal, ki še danes botruje nad dolino Punakhe.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Odpravimo se v osrednji Butan, ki je bil v preteklosti najprej poseljen. Tu stoji največ najstarejših in najpomembnejših templjev in samostanov v deželi. Tudi pokrajina se tu spremeni v gozdnate gore in rodovitne doline. Prečkamo prelaz Pele La na Črni gorski verigi, ki Butan deli na vzhod in zahod. Sprehodimo se do odmaknjene vasice Rukubji. Nato pa se spustimo v zaspano, a zelo prijetno mestece Trongsa, ki se bohoti visoko nad kanjonom in ponuja neverjetne razglede nad okoliške doline.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Obiščemo trdnjavo Trongsa Dzong, vidno daleč naokoli, ponaša se z bogato zgodovino, saj je tesno povezana s kraljevo družino Butana. V njej je bil nekoč politični sedež centralnega in vzhodnega Butana. Njena masivna konstrukcija in izjemna strateška lega pa še danes dajeta občutek nekdanje pomembnosti. V bližini stoji tudi edinstven opazovalni stolp, v katerem je danes odličen muzej, kjer odkrijemo precej zanimivih reči. Preko prelaza Yutong La vstopimo v dolino Bumthang, duhovni center Butancev in dom nekaj najstarejšim budističnim templjem ter samostanom. Na poti v Jakar postanemo v centru ročno tkanih volnenih tkanin Yathra z geometričnimi vzorci, značilnimi za regijo. Prihod v Jakar, trgovsko središče te regije.

Festival Jambay Lhakhang se bo odvijal v dolini Bumthang, v najstarejšem budističnem templju Lhakhang, katerega ustanovitelj je tibetanski kralj Songtsen Gampo. Gre za enega najbolj spektakularnih festivalov v Butanu, na katerem skozi tradicionalni ples mask častijo guruja Rinpočeja – ustanovitelja tibetanskega budizma ter ustanovitelja templja. Vrhunec festivala je ognjeni obred, v katerem uprizorijo tradicionalni svečani ples mask.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Prebudimo se v pravi mali “Švici”, kot radi imenujejo dolino Bumthang. V središču Jakarja obiščemo budistični tempelj Jamrey Lhakhang, zgrajen na mestu, kjer je meditiral in v skali za seboj pustil svoj odtis guru Rinpoče. Sledi sprehod do enega najstarejših templjev Kurley Lhakhang, zgrajenega na mestu, kjer je tibetanski kralj Songsen Ghampo v 7. stoletju pokoril mogočnega demona. Sama okolica ponuja obilico možnosti za lepe sprehode.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes se odpeljemo v odročno dolino Phobjikha, ki jo je modernizacija dosegla šele nekaj let nazaj. V primerjavi z drugimi dolinami je ledeniška dolina Phobjikha prav nenavadno široka in ravna. V njej najdemo pravo bogastvo flore in favne. Pravi raj za vse ljubitelje narave in sprehodov! Dan posvetimo sproščenim sprehodom in z nekaj sreče uzremo tudi črnovratega žerjava, izjemno redko vrsto ptic, ki vsako leto migrira s tibetanske planote v to dolino, kjer prezimi. Veliko je tudi drugih živali, ki so tu našle svoje zatočišče … vse od leoparda pa do himalajskega črnega medveda. Morda se nam nasmehne sreča.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Zjutraj vstopimo v samostan Gangtey, edini še delujoči samostan sekte Nyingmapa v zahodnem Butanu. Šola “rdečih klobukov”, kot jo tudi imenujejo, je ena od petih šol tibetanskega budizma, in v Butanu najbolj priljubljena. Nato se mimo Thimpuja odpeljemo nazaj v Paro. Tam obiščemo nacionalni muzej, v katerem hranijo nadvse zanimivo zbirko umetnin, še posebej tradicionalne butanske maske ter thanke, ki so za tibetanske budiste izjemno pomembne, saj jih uporabljajo kot pripomoček pri njihovih obredih in festivalih plesih. Zvečer se sprehodimo po pisanem trgovskem mestnem jedru Para, ki je pravi raj za zadnje nakupe eksotičnih spominkov.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka nekaj najlepšega na naši poti, zagotovo pravi dragulj! To je jutranji vzpon do samostana Taksang, ali drugače – do samostana Tigrovega gnezda. Je najbolj prepoznavni kulturni simbol Butana na svetu, za Butance pa pomembna romarska pot. Spektakularni samostan se drži 914-meterskega gladkega klifa in o njegovem nastanku govori množica legend. Ena med njimi govori, da naj bi v 8. stoletju veliki mojster tantričnega budizma, Guru Rinpoče, letel na hrbtu tigrice do kraja, kjer danes stoji samostan. Znan tudi pod imenom Padmasambava, je Guru Rinpoče v zgodovini butanskega budizma omenjen kot človek, ki je Butanu in njegovim prebivalcem prvi predstavil budizem. Že sam vzpon na samostan je pravo doživetje, polno čudovitih razgledov. Pomešamo se med množico domačih in tujih romarjev od vsepovsod. Izvemo še kakšno zanimivo legendo o samostanu in že se vrnemo nazaj v dolino. Za konec obiščemo še trdnjavo Rimpung, ki se mogočno dviga nad dolino in katere ime pomeni ‘trdnjava kopice draguljev’; leta 1644 jo je dal zgradiit verski in politični vodja Butana, sloviti Zhabdrung.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Slovo od Butana. Zjutraj poletimo ali v Katmandu, od koder dalje poletimo proti domu. Prihod domov, a naše misli so še vedno v izjemnem biseru, pravi skriti kraljevini Butan.

letalo, hotel (12. dan), zajtrk (12. dan)

CENA

Cena potovanja pri 9–18 potnikih: 3.330 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– povratni notranji let Katmandu-Paro-Katmandu*,

– 11 x nočitev v hotelih 3*,

– 10 x zajtrk,

– 9 x kosilo in večerjo,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vizum za Butan,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena karte se giblje od 850 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Nepal 30 USD (okvirno; na kraju samem),

– doplačilo za enoposteljno sobo 290 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine okvirno 50 EUR.

POTOVANJE PO BUTANU:

Turizem v Butanu je še v povojih. Vsi tujci morajo potovati v sklopu uradne butanske turistične agencije. Zaradi svoje izoliranosti in omejene turistične infrastrukture, potovanje po deželi ni prav poceni. Dnevna tarifa bivanja v Butanu je visoka. V visoki sezoni (najlepši čas potovanja je v marcu, aprilu, maju, septembru, oktobru in novembru) znaša dnevna cena po osebi na dan okvirno 270 USD. Dobršen delež omenjene tarife predstavlja taksa, s katero vlada skrbi za brezplačno šolanje in zdravstvo vsem prebivalcem Butana. Zaradi razgibanega terena so ceste precej ovinkaste in proti vzhodu precej slabše kot na zahodu.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

BUTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo butanski vizum, katerega vam uredimo mi po predhodni najavi. Sam vizum nato pridobimo ob vstopu v državo. Potrebujemo kopijo potnega lista, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev. Cena butanskega vizuma je že vključena v ceno potovanja.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji ter izpolnjen e-formular. Okvirna cena nepalskega vizuma je 30 USD.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija na višini od 1.350 do 3.425 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagata pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli, ki jih uporabljamo na tem potovanju so 3* (lokalne kategorizacije), tradicionalni, preprosti in čisti, s toplo vodo in kopalnico.

Nepalska hrana ima veliko zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Nepalcev vegetarijancev. Te jedi so izjemno prefinjeno začinjene in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Najbolj pogosta ter daleč najbolj priljubljena jed v Nepalu je riž z lečo oz. dal bhat. V nepalskih kuharskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec.

Hrana v Butanu temelji na obilici rdečega riža, ajde, včasih v obliki rezancev z dodanimi zelenjavnimi ali mesnimi omakami. Priljubljeni so momo-ti – cmoki, polnjeni z zelenjavo ali mesom, tudi juhe in obare. Veliko je sira, tega najdemo tudi v nacionalni jedi Ema datshi, ki ima več variant, a obvezna sestavina je obilica zelenih čilijev. Butanci obožujejo pikantno hrano in je zagotovo potreben kakšen dan, da se privadite na nove okuse.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen mlečni čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Alkoholne pijače so večinoma dostopne v hotelih.

VREME:

Podnebje na območju Himalaje je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede nadmorske višine. Najlepši čas za potovanje v Butan so marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 10 in 20°C, lahko tudi kakšna stopinja manj v višjih predelih. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0°C, lahko še nižje. Možne so tudi padavine ter na višjih predelih sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot v jesenskih.

Več informacij o vremenu v Butanu dobite na www.wunderground.com.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Hrana, ljudje, vodenje, ekipa…sama država je čudovita, tako da se težko odločiš za eno, najljubšo stvar.

Vanja, nov. 2022

Uresničitev dolgoletne želje, da obiščeva Butan, kjer ni masovnega turizma. Dežela nam je dokaj neznana.

Potovanje je bilo dinamično a hkrati umirjeno, brez napetosti. Pozitivno vzdušje v skupini je potovanje naredilo še bolj prijetno.

Hrana je bila odlična. Navadno se skupine dolgo zadržijo, kadar je organizirano kosilo med potjo, tokrat je bila povsod med potjo prehrana odlično organizirana in nismo izgubljali časa.

Velik vtis je na naju naredil Festival mask, možnost, da smo lahko pokukali k domačinom v njihovo domovanje, šolo in tekmo v lokostrelstvu. In seveda- dolg sprehod po najlepši dolini in vzpon na Tigrovo gnezdo..in te neskončne zgodbe o budizmu…izjemna izkušnja.

Nevenka in Risto, nov. 2022

Težko verjamem, da sem po stotinah potovanj pomislil, kako sem lahko tu, na enem od najlepših potovanj v življenju. To je bila davna želja, odkar sem obiskal  Tibet. Program je tako dober, da si ne morem predstavljati, da bi bil lahko boljši.

Butan ima visok standard nastanitev in prehrane za Azijo.

Igor, nov. 2022

V Butanu mi je bilo najbolj všeč večer pri butanski družini, vsa pešačenja, vzdušje majhne skupine in še bi lahko naštevala…

Marina, nov. 2017

Zelo dobro informiranje o deželi in prijetno družabno vzdušje.

Vesna, nov. 2017
Mogoče vas zanima tudi:
NEPAL eXpres 13 DNI

NEPAL eXpres 13 DNI

4. 11. - 16. 11. 2024
NEPAL IN TIBET 16 DNI

NEPAL IN TIBET 16 DNI

9. 11. - 24. 11. 2024
KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

23. 11. - 7. 12. 2024
INDONEZIJA 22 DNI

INDONEZIJA 22 DNI

18. 12. 2024 - 8. 1. 2025
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

23. 12. 2024 - 3. 1. 2025