NEPAL eXpres 13 DNI

Nepalska klasika in treking do Poon Hilla

Nepal in HimalajaDežela verstev, mitov in bogov.

Nepal je bil od nekdaj kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Znal je izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Tu z roko v roki sobivata dve veliki religiji – hinduizem in budizem. Pravzaprav skoraj ni kraja na svetu, kjer bi še lahko občutili takšno vzajemno spoštovanje hindujcev in budistov, kot v Nepalu. Je dežela barvite mešanice templjev, bogato okrašenih templjev, izrezljane lesene Newarske arhitekture in kaotičnih ulic in obdan z veličastnimi gorami. Dežela kar poka po šivih z neštetimi kulturnimi in naravnimi čudesi. Zgodbe rivalskih kraljestev, mitičnih božanstev in duhovne vdanosti do danes ostajajo nespremenjene.

Nepal

Nepalska klasika.

Klasično zastavljeno potovanje po Nepalu zajema spoznavanje Katmandujske doline in vseh glavnih poudarkov Nepala. Od nepalske prestolnice Katmandu in njegove okolice do srednjeveških mest Baktapur, Bandipur in Patan. Obiščemo tudi najsvetejše kraje nepalskih budistov in hindujcev, od Pašupatinata, Bodnata do Svajambunata. Trope doživimo v nacionalnem parku Chitwan, veličastne razglede na Himalajo v Pokari. Vsekozi pa nas bo spremljala veličastna nepalska pokrajina od mogočnih vrhov Himalaje pa vse do nižinskega predela dežele. Kot pravi stari sanskrtski pregovor, tudi sto življenj bogov ne bi zadoščalo, da bi popisali vsa čudesa Himalaje, in tudi mi jih ne bomo mogli.

DATUM

4. 11. – 16. 11. 2024

CENA

1.390 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Že prve prijave

Zbor in polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Katmanduju.

letalo              

Predviden popoldanski prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitansko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnostnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine.

avtobus, hotel

Reka Bagmati je najsvetejša reka nepalskim hindujcem. V njej se vsakodnevno obredno kopajo, saj naj bi reka imela moč očistiti karmo. Ob njej že stoletja stoji izjemno pomemben kraj Pašupatinat, kjer stoji največji hindujski tempelj na svetu (Unesco), posvečen bogu Šivi. Zagotovo pa tu srečamo tudi svete može, sadhuje, ki so si tu našli svoj dom. Nato nas pot pelje po starodavni trgovski poti, po kateri so nekoč potovali trgovci na poti v Tibet. Ta del poti je bil v preteklosti izjemno pomemben, saj so tu bivali bogovi varuhi in trgovcem izpolnjevali želje. Največji mejnik te poti je bila – in še vedno je – velika stupa Bodnat (Unesco). Na poti v Nagarkot, postanemo v Baktapurju. Na sprehodu po središču mesta kmalu ugotovimo, da je mesto pravo bogastvo srednjeveške nepalske umetnosti in arhitekture. Proti večeru se odpeljemo v Nagarkot in če nam bo vreme naklonjeno, bomo uzrli veličastno Himalajo in njene vrhove.

avtobus, hotel, zajtrk

Jutra v Nepalu so zagotovo najlepša. Dan izkoristimo za daljši sprehod v čudoviti naravi na robu Katmandujske doline, obdani z himalajskimi očaki. Nato se spustimo v gangeško ravnino Terai, ozek pas ob indijski meji. Včasih je to ravnino pokrivala le džungla in močvirje, do danes pa so velik del džungle spremenili v največje kmetijsko območje Nepala. V večernih urah prispemo v nacionalni park Chitwan, kjer nas čaka pravi »divji« svet.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Nacionalni park Chitwan (Unesco) je bil ustanovljen leta 1973 in je najstarejši park v Nepalu. Park pokriva 932 km2 površine in je dom neštetim rastlinskim in živalskim vrstam, med njimi tudi ogroženi enorogi indijski nosorogi ter bengalski tiger. Še en dan v neokrnjeni naravi preživimo kar se da aktivno … Od vožnje z drevaki, obiska slonjega zavetišča do ‘safari’ sprehoda po džungli.

hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Poslovimo se od južnega, ravninskega dela Nepala, in se zopet dvignemo proti Himalaji. Po želji (za doplačilo) si lahko danes privoščimo rafting po reki Trisuli. Odpeljemo se do gorske postojanke Bandipur, nekdaj cvetoč trgovski center. O nekdanji mestni slavi pričajo hiše z zanimivimi neoklasicističnimi fasadami in številnimi templji. Prebivalci Bandipurja so Magari, ena izmed mnogih narodnostnih skupin v Nepalu. So tibetansko-burmanskega porekla, in so v preteklosti tvorili svoja neodvisna kraljestva, danes pa so se že počasi asimilirali in se posvetili kmetijstvu.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpeljemo se skoraj čisto ob vznožje pogorja Anapurn. Pokara je danes največje mesto centralnega dela Nepala, turistično mesto in odskočna deska za vse alpinistične odprave v Nepalu. Mestu daje poseben pečat tudi sveto jezero Peva. Odpravimo se na vožnjo z ladjico po jezeru in postanemo na otočku Tal Barahi, na katerem stoji zanimiv tempelj. Večer preživimo na živahnih ulicah mesta.

avtobus, ladjica, hotel, zajtrk

V jutranjih urah se s terenskim vozilom (2-3 uri vožnje) odpeljemo do Ullerija, izhodišča za treking. Poon Hill je en lažje dostopnih zelo razglednih trekingov, ki je po zahtevnosti spada med lažje trekinge, ampak glede na premagano višino zahtevnost še vseeno ni zanemarljiva. Ob poti nas bodo spremljali čudoviti razgledi na Himalajo. Zanjo pravijo, da je dežela verstev, mitov in bogov ter jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Med potjo se bodo pred nami bohotili številni vrhovi, kot na primer Dualagiri, Anapurna, Mačapučre, Manaslu.. Večerja in nočitev v preprostem penzionu oziroma »čajni hiški«.

transfer, terenska vozila, hoje okvirno 5-6 ur; okvirno 10 km (↑ 800 m), preprost penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nadaljujemo s hojo proti naši najvišji točki – Poon Hill, iz katerega se nam odprejo eni najbolj spektakularnih razgledov v Himalaji. Na poti nas bodo ves čas spremljali nepozabni razgledi, viseči mostovi, riževe terase in bambusovi gozdovi. Po celem dnevu hoje prispemo v malo vasico Ghandruk kjer nas čaka večerja in nočitev.

Ghorepani-Poon Hill: okvirno 1,4 km, h1-2 uri, ↑ 315 m

Poon Hill-Ghandruk: okvirno 16 km, h7-8 ur, ↕ 1170 m

preprost penzion, zajtrk, kosilo, večerja    

Zadnji dan trekinga nas čaka le še krajša pot do Kimcheja. Sledi vožnja v Pokaro, kjer bomo izkoristili čas za kosilo in kratko pohajkovanje po mestu. Pozno popoldne se odpeljemo na mestno letališče, sledi let v nepalsko prestolnico.

letalo, hoja okvirno 1 ura; okvirno 4 km   380 m, terenska vozila, transfer, hotel, zajtrk 

Kljub temu, da leži v neposredni bližini nepalske prestolnice, je zaspano mestece Kirtipur še do danes ostalo precej izolirano in še danes strateško botruje nad celotno katmandujsko dolino. En sam sprehod po starem delu mesta priča o sijajni newarski arhitekturi polna izrednih srednjeveških templjev. Obiščemo tudi mesto Patan, pravi muzej na prostem, ki kaže umetniško odličnost obrtnikov. Zanimivo je tudi to, da je bilo mesto prvotno zgrajeno po načrtu Dharmačakre – budističnega kolesa nauka.

avtobus, hotel, zajtrk         

Odpravimo se na raziskovanje živahnih ulic Katmanduja. Skozi labirint ozkih ulic se peš odpravimo do osrednjega trga Durbar (Unesco), ki predstavlja središče starega dela mesta. Kraj kar puhti od življenja – kako tudi ne, saj je tu prava duša prestolnice. Obiščemo tempelj žive boginje Kumari Devi. To je mlada deklica, za katero njeni častilci verjamejo, da je inkarnacija hindujske boginje Durga, katera v Nepalu velja za zaščitnico pred zlom in prinašalko sreče in blaginje. Popoldan se odpeljemo do znamenite stupe Svajambunat (Unesco). Gre za enega najstarejših verskih objektov v Nepalu in še danes velja za glavno romarsko središče in sveti kraj, tako za budiste kot hindujce. Preostanek dneva izkoristimo za še zadnje nakupe. Proti večeru se odpeljemo na mestno letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu.

avtobus, hotel, zajtrk                

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.390 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Pokara-Katmandu,

– 9 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 2 x nočitev v preprostem penzionu oz. čajni hiški (lokalna kategorizacija),

– 10 x zajtrk,

– 3 x kosilo,

– 4 x večerjo,

– vse prevoze in oglede z avtobusom, avtomobilom in terenskim vozilom,

– lokalnega vodnika,

– lokalnega gorskega vodnika za pohodniški del,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vsa potrebna dovoljenja za treking,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena se ob zgodnji prijavi giblje od 900 EUR naprej,

– prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo z ljubljanskega letališča),

– vizum za Nepal 30 USD (okvirno, na kraju samem),

– rafting (okvirno 45 EUR),

– doplačilo za enoposteljno sobo 270 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Nepalski vizum za državljane Slovenije je obvezen. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list. Okvirna cena nepalskega vizuma znaša 30 USD.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva nobenih posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom. Vsak dan bo z vami poleg slovenske vodje poti tudi indijski lokalni vodnik.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli so čisti, lokalne kategorizacije 3*. Na potovanju je vključen zajtrk, v nacionalnem parku Chitwan tudi eno kosilo in dve večerji.

Nepalska hrana ima veliko zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Nepalcev vegetarijancev. Te jedi so izjemno prefinjeno začinjene in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije in hrana gorskih območij je bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. V nepalskih kuharskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec. Med pijačami je vsesplošno priljubljen mlečni čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo.

VREME:

Nepal ima tipično monsunsko podnebje. Od oktobra do maja je podnebje suho, od junija do konca avgusta pa je podnebje vlažno. Temperature v Nepalu se spreminjajo glede nadmorske višine. Najlepši čas potovanja v Nepal je marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 18 in 26 °C, lahko tudi kakšna stopinja ali dve več v nižjih ali manj v višjih predelih. Ponoči se temperature gibljejo med 13 in 20°C, odvisno od predela. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot v jesenskih mesecih.

Več informacij o vremenu v Nepalu dobite na www.wunderground.com.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Nepal je hindujsko-budistična dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno.

Vaša oblačila naj bodo udobna in primerna za toplo in vroče vreme, a ne pozabite tudi na toplejše kose, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati. Za džungelski sprehod so priporočljivi zaprti čevlji.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Nepalu je napetost 230 V. Adapter ni potreben, saj imajo vtičnice prilagojene našim vtikačem. Pogosti so izpadi električne energije.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
NEPAL IN TIBET 16 DNI

NEPAL IN TIBET 16 DNI

9. 11. - 24. 11. 2024
KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

23. 11. - 7. 12. 2024
INDONEZIJA 22 DNI

INDONEZIJA 22 DNI

18. 12. 2024 - 8. 1. 2025
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

25. 12. 2024 - 5.1. 2025
JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

6. 2. - 23. 2. 2025