NEPAL eXpres 14 DNI

Klasično potovanje

Nepal in HimalajaDežela verstev, mitov in bogov.

Nepal je bil od nekdaj kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Znal je izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Tu z roko v roki sobivata dve veliki religiji – hinduizem in budizem. Pravzaprav skoraj ni kraja na svetu, kjer bi še lahko občutili takšno vzajemno spoštovanje hindujcev in budistov, kot v Nepalu. Je dežela barvite mešanice templjev, bogato okrašenih templjev, izrezljane lesene Newarske arhitekture in kaotičnih ulic in obdan z veličastnimi gorami. Dežela kar poka po šivih z neštetimi kulturnimi in naravnimi čudesi. Zgodbe rivalskih kraljestev, mitičnih božanstev in duhovne vdanosti do danes ostajajo nespremenjene.

Nepal

Nepalska klasika.

Klasično zastavljeno potovanje po Nepalu zajema spoznavanje Katmandujske doline in vseh glavnih poudarkov Nepala. Od nepalske prestolnice Katmandu in njegove okolice do srednjeveških mest Baktapur, Bandipur in Patan. Obiščemo tudi najsvetejše kraje nepalskih budistov in hindujcev, od Pašupatinata, Bodnata do Svajambunata. Trope doživimo v nacionalnem parku Chitwan, veličastne razglede na Himalajo v Pokari. Vsekozi pa nas bo spremljala veličastna nepalska pokrajina od mogočnih vrhov Himalaje pa vse do nižinskega predela dežele. Kot pravi stari sanskrtski pregovor, tudi sto življenj bogov ne bi zadoščalo, da bi popisali vsa čudesa Himalaje, in tudi mi jih ne bomo mogli.

Za delitev sobe iščemo sopotnico!

DATUM

22.12.2023 – 4.1.2024

CENA

1.290 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor in polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Katmanduju.

letalo              

Predviden popoldanski prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitansko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnostnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine.

avtobus, hotel             

Reka Bagmati je najsvetejša reka nepalskim hindujcem. V njej se vsakodnevno obredno kopajo, saj naj bi reka imela moč očistiti karmo. Ob njej že stoletja stoji izjemno pomemben kraj Pašupatinat, kjer stoji največji hindujski tempelj na svetu (Unesco), posvečen bogu Šivi. Zagotovo pa tu srečamo tudi svete može, sadhuje, ki so si tu našli svoj dom. Nato nas pot pelje po starodavni trgovski poti, po kateri so nekoč potovali trgovci na poti v Tibet. Ta del poti je bil v preteklosti izjemno pomemben, saj so tu bivali bogovi varuhi in trgovcem izpolnjevali želje. Največji mejnik te poti je bila – in še vedno je – velika stupa Bodnat (Unesco). Na poti v Nagarkot, postanemo v Baktapurju. Na sprehodu po središču mesta kmalu ugotovimo, da je mesto pravo bogastvo srednjeveške nepalske umetnosti in arhitekture. Proti večeru se odpeljemo v Nagarkot in če nam bo vreme naklonjeno, bomo uzrli veličastno Himalajo in njene vrhove.

avtobus, hotel, zajtrk

Jutra v Nepalu so zagotovo najlepša. Dan izkoristimo za daljši sprehod v čudoviti naravi na robu Katmandujske doline, obdani z himalajskimi očaki. Nato se spustimo v gangeško ravnino Terai, ozek pas ob indijski meji. Včasih je to ravnino pokrivala le džungla in močvirje, do danes pa so velik del džungle spremenili v največje kmetijsko območje Nepala. V večernih urah prispemo v nacionalni park Chitwan, kjer nas čaka pravi »divji« svet.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Nacionalni park Chitwan (Unesco) je bil ustanovljen leta 1973 in je najstarejši park v Nepalu. Park pokriva 932 km2 površine in je dom neštetim rastlinskim in živalskim vrstam, med njimi tudi ogroženi enorogi indijski nosorogi ter bengalski tiger. Še en dan v neokrnjeni naravi preživimo kar se da aktivno … Od vožnje z drevaki, obiska slonjega zavetišča do ‘safari’ sprehoda po džungli.

hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Poslovimo se od južnega, ravninskega dela Nepala, in se zopet dvignemo proti Himalaji. Po želji (za doplačilo) si lahko danes privoščimo rafting po reki Trisuli. Odpeljemo se do gorske postojanke Bandipur, nekdaj cvetoč trgovski center. O nekdanji mestni slavi pričajo hiše z zanimivimi neoklasicističnimi fasadami in številnimi templji. Prebivalci Bandipurja so Magari, ena izmed mnogih narodnostnih skupin v Nepalu. So tibetansko-burmanskega porekla, in so v preteklosti tvorili svoja neodvisna kraljestva, danes pa so se že počasi asimilirali in se posvetili kmetijstvu.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpeljemo se skoraj čisto ob vznožje pogorja Anapurn. Pokara je danes največje mesto centralnega dela Nepala, turistično mesto in odskočna deska za vse alpinistične odprave v Nepalu. Mestu daje poseben pečat tudi sveto jezero Peva. Odpravimo se na vožnjo z ladjico po jezeru in postanemo na otočku Tal Barahi, na katerem stoji zanimiv tempelj. Večer preživimo na živahnih ulicah mesta.

avtobus, ladjica, hotel, zajtrk

Še pred zajtrkom se odpravimo do Pagode miru (1113 m), ki botruje nad Pokaro. Od tu nam narava z malo sreče ponudi enega najlepših razgledov nad Himalajo. Zanjo pravijo, da je dežela verstev, mitov in bogov ter jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Pred nami se bohotijo Dualagiri, Anapurna, Mačapučre in Manaslu. Nato se odpeljemo do izhodišča našega poldnevnega pohoda v malo vasico Astam. Štiriurni pohod nas popelje skozi čudovito pokrajino osrednjega Nepala. Na cilju nas pričakajo osupljivi razgledi na dolino Pokare in okoliško pokrajino. Nočitev v preprostem penzionu.

avtobus, hoje za okvirno 4-5 ur, penzion, zajtrk

Danes nas čaka pohod do očarljive vasice Ghachok. Kakšni razgledi! Čudovit razgled na sveto nepalsko goro Mačapučre (6993 m) in pogorje Anapurn. Pohod nas vodi mimo prijetnih gorskih vasic s simpatičnimi domačini, izjemnimi pogledi na gore in lepo okoliško naravo. Prispemo v Ghachok, v kateri živijo Gurungi, ena od 126 različnih etničnih skupin Nepala. Spoznamo se z njihovim preprostim, a srečnim življenjem. Večerja in nočitev.

avtobus, hoje za okvirno 4-5 ur, penzion, zajtrk, večerja             

Dopoldan se vrnemo v Pokaro. V mestu obiščemo mestne zanimivosti, med njimi tudi tibetanski begunski center. Pokukamo pa tudi v Mednarodni gorski muzej, v katerem je odlično predstavljena tako geološko kot etnološko Himalaja. Preostanek dneva raziskujemo Pokaro in se sprehajamo po obali jezera. Najdaljšo noč preživimo na ulicah tega živahnega mesta.

avtobus, hotel, zajtrk           

Danes nas čaka povratek v nepalsko prestolnico. Večerni prihod in nočitev.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpravimo se na raziskovanje živahnih ulic Katmanduja. Skozi labirint ozkih ulic se peš odpravimo do osrednjega trga Durbar (Unesco), ki predstavlja središče starega dela mesta. Kraj kar puhti od življenja – kako tudi ne, saj je tu prava duša prestolnice. Obiščemo tempelj žive boginje Kumari Devi. To je mlada deklica, za katero njeni častilci verjamejo, da je inkarnacija hindujske boginje Durga, katera v Nepalu velja za zaščitnico pred zlom in prinašalko sreče in blaginje. Popoldan se odpeljemo do znamenite stupe Svajambunat (Unesco). Gre za enega najstarejših verskih objektov v Nepalu in še danes velja za glavno romarsko središče in sveti kraj, tako za budiste kot hindujce.

letalo, avtobus, zajtrk

Kljub temu, da leži v neposredni bližini nepalske prestolnice, je zaspano mestece Kirtipur še do danes ostalo precej izolirano in še danes strateško botruje nad celotno katmandujsko dolino. En sam sprehod po starem delu mesta priča o sijajni newarski arhitekturi polna izrednih srednjeveških templjev. Obiščemo tudi mesto Patan, pravi muzej na prostem, ki kaže umetniško odličnost obrtnikov. Zanimivo je tudi to, da je bilo mesto prvotno zgrajeno po načrtu Dharmačakre – budističnega kolesa nauka. Preostanek dneva v Katmanduju izkoristimo za še zadnje nakupe. Kratka nočitev.

avtobus, hotel, zajtrk      

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na mestno letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 1.290 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 10 x nočitev v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),

– 2 x nočitev v preprostem penzionu,

– 11 x zajtrk,

– 1 x kosilo,

– 4 x večerjo,

– vse prevoze in oglede z avtobusom,

– ladjico v Pokari,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 950 EUR naprej,

– prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo z ljubljanskega letališča),

– vizum za Nepal 30 USD (okvirno, na kraju samem),

– rafting (okvirno 45 EUR),

– doplačilo za enoposteljno sobo 260 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Nepalski vizum za državljane Slovenije je obvezen. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list in dve barvni fotografiji. Okvirna cena nepalskega vizuma je 30 USD.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli so čisti, lokalne kategorizacije 2-3*. Dve noči prespimo v preprostem penzionu. Na potovanju je vključen zajtrk, v nacionalnem parku Chitwan tudi eno kosilo in štiri večerje.

Nepalska hrana ima veliko zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Nepalcev vegetarijancev. Te jedi so izjemno prefinjeno začinjene in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije in hrana gorskih območij je bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. V nepalskih kuharskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec. Med pijačami je vsesplošno priljubljen mlečni čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo.

VREME:

Nepal ima tipično monsunsko podnebje. Od oktobra do maja je podnebje suho, od junija do konca avgusta pa je podnebje vlažno. Temperature v Nepalu se spreminjajo glede nadmorske višine. Najlepši čas potovanja v Nepal je marec, april, maj, september, oktober, november in december. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 18 in 26 °C, lahko tudi kakšna stopinja ali dve več v nižjih ali manj v višjih predelih. Ponoči se temperature gibljejo med 13 in 20°C, odvisno od predela. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot v jesenskih mesecih.

Več informacij o vremenu v Nepalu dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Vsi so bili presenečeni, da se gre lahko v Nepal tudi brez trekinga.

Helena? Neopisljivo, polna življenja, veselja in z neskončno energijo. Je res nekaj posebnega. Z njo smo se imeli zares lepo, bila je odlična vodnica in je hkrati izpolnila tudi kakšno našo dodatno željo, poskrbela, da smo dobro jedli, pili in se sladkali. Nepal nam je prikazala kot eno res enkratno čudovito deželico. Neznan hinduizem sedaj malce bolj razumem, res se se potrudila laikom razložit zelo veliko v tako kratkem času. Potovanje je bilo nepozabno doživetje.

Saša, mar 2022

Odličen program od prvega do zadnjega dneva potovanja.

Nepal je raznolik kot tržnica z začimbami, ki na majhnem kotičku skriva številne okuse in nora presenečenja. Od nižine z džunglo, kjer se na bregovih reke sončijo krokodili ter v blatnih lužah namakajo nosorogi pa vse do visokih vrhov Himalaje, ki se nežno nasmihajo ob sončnem vzhodu. Dobra hrana, plapolanje budističnih zastavic v vetru in mrmanje molitev te spravi v tako prijeten trans, da pozabiš na vse ostalo.

Helena je vrhunska vodička, ki tudi tokrat ni zatajila. Že 1. dan je uspešno povezala medgeneracijsko mešano skupino, katere vezi so se tekom potovanja še dodatno okrepile in se spletle v prijateljstva. Tudi nekoliko neprijetnejše situacije reši gladko in z nasmehom na obrazom. Je oseba, s katero greš lahko kamorkoli (tudi na rob vesolja ali pa zgolj v sosedov kurnik 🙂 in bo iz tega naredila popolno ter noro zabavno potovanje. Meni je organizirala praznovanje rojstnega dne, mojega moža pa opogumila za stilsko preobrazbo pri lokalnem brivcu – nepozabno ;-).

Eva, mar 2022

Informacije pred potovanjem so bile odlično podane.

Prav vse mi je bilo všeč na potovanju. Želela bi si, da bi bilo potovanje malo daljše :).

Helena – boljša ne bi mogla biti!

Renata, mar 2022

Mogoče vas zanima tudi:
EKVADOR IN GALAPAGOS 14 DNI

EKVADOR IN GALAPAGOS 14 DNI

22. 11. - 5. 12. 2023
VIETNAM 16 DNI

VIETNAM 16 DNI

20. 12. 2023 - 4. 1. 2024
JUŽNA INDIJA 16 DNI

JUŽNA INDIJA 16 DNI

23. 12. 2023 - 7. 1. 2024
SIRIJA 10 DNI

SIRIJA 10 DNI

30. 12. 2023 - 7. 1. 2024
JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

1. 2. - 18. 2. 2024