RADŽASTAN 15 DNI

Po poti maharadž

Indija. Harmonija raznolikosti.

Prav nič in prav nihče nas ne more pripraviti na Indijo, njene močne vonjave, kaos na ulicah in trobljenje ter množice ljudi. Indija je izziv. Prav za vsakega. Prvič, drugič in vsakič naslednjič. Nemogoče si jo je predstavljati in pripraviti na to, kakšna je in kaj od nje pričakovati. Takšnega živega organizma, kot ga je moč najti v Indiji, ga težko najdemo še kje drugje. Tudi najbolj skrite stvari so tu odkrite. Vsem na očem. Ja, njena osebnost je drugačna in posebna. Eksotična. Ekstravagantna. Elegantna. Barvita.

Radžastan. Puščava barvitih ljudi.

Radžastan je izmed vseh dežel Indije zagotovo ena izmed najbolj fotogeničnih. Močne barve razkošnih in pisanih turbanov ter živopisno oblečene ženske dajejo močan kontrast na videz pusti pokrajini. Na njegovo slavno preteklost spominjajo veličastne mestne trdnjave, v katerih še danes buhti življenje. Modro mesto Džodpur, zlati Džajsalmer, romantični Udajpur in rožnati Džajpur skupaj z njihovimi prebivalci predstavljajo najbolj slikovit indijski vsakdan.

DATUM

4. 3. – 18. 3. 2025

CENA

1.420 EUR

+ letalska karta (let iz Ljubljane)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Delhiju.

letalo              

Po prihodu v indijsko prestolnico in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v Radžastan. Pravijo, da je Radžastan od vseh dežel Indije ena najbolj fotogeničnih. Močne barve razkošnih in pisanih turbanov ter živopisno oblečene ženske dajejo močan kontrast na videz pusti pokrajini. Današnji dan je posvečen izjemni radžastanski arhitekturi, ki navduši. Navduši pa tudi ruralna okolica – tista prava tradicionalna Indija. V Fatehpurju obiščemo največjo skupino havelijev v Indiji, poslikanih palač bogatih trgovcev iz 18. stoletja. Sprehod po mestu ponudi vstop v nek drug čas. Nadaljujemo vožnjo proti Mandawi, ki jo po želji raziščemo v večernih urah.

avtobus, hotel

Sledi vožnja v odmaknjeni Bikaner. Na poti se ustavimo v Dešnoku, kjer obiščemo tempelj Karni Mata iz 17. stoletja. Preko 10.000 reinkarniranih pripovedovalcev zgodb z brčicami okoli gobčka skaklja pod našimi nogami. To so sorodniki prijaznih veveric, le z drugim imenom – podgane! Ah, Indija, vedno najdeš načine, da nas preizkušaš!

avtobus, hotel, zajtrk

Bližino puščave napoveduje pesek, ki prekriva ceste, tudi kamele so slej ko prej na obzorju. Za en večer zapustimo tresoče ceste in se za eno noč v ritmu kamel zazibamo v indijsko puščavo. Tako, kot so nekdaj potovali karavanarji. Večerja in kampiranje v organiziranem kampu.

avtobus, kamele, organiziran kamp, zajtrk, večerja

Džajsalmer se ponaša z eno najmogočnejših trdnjav (Unesco) na svetu. Ali je zaslužna ona ali preprosto le vzdušje mesta, da ga okronamo za enega najlepših na našem potovanju? Povzpnemo se na obzidje starega mesta ter obiščemo zanimiv džainistični tempelj, preostanek dneva pa posvetimo izgubljanju po uličicah znotraj trdnjave.

avtobus, hotel, zajtrk

Danes je pred nami vožnja v Džodpur. Pot nam odkriva lepoto dežele na eni in ostre pogoje življenja na drugi strani. Barvita oblačila dajejo kontrast pokrajini in priložnostim za zanimive postanke, s katerimi si krajšamo pot. Ustavljamo se v odmaknjenih vaseh, obcestnih tržnicah in pri domačinih. Po prihodu v Džodpur se sprehodimo po starem mestnem jedru, do katerega vodi osem mestnih vrat. Raziščemo njegove živahne uličice, kjer najdemo marsikaj – od barvarjev tekstila do izdelovalcev tradicionalnih lutk. Za konec se podamo na živopisno tržnico Sardar. Tu v mestu imajo najboljši lassi v vsej Indiji. Ne verjamete?

avtobus, hotel, zajtrk

Nad modrim mestom Džodpur še danes bdi ena največjih in najveličastnejših utrdb Indije. Prevzame nas čudovit pogled na modra obzidja starega mesta. Pogled na kvadratne modre strehe so sanje vsakega fotografa. Popoldne nas čaka vožnja v tradicionalni Jojowar.

avtobus, hotel, zajtrk

Jojowar je majhna in prijazna vas, ki nam ponudi globlji vpogled v podeželski Radžastan. Za uvod se z lokalnim vlakom skupaj z domačini skozi številne mostove in tunele odpeljemo po skoraj pravljični pokrajini pogorja Aravali. V vasi in njeni okolici že od nekdaj živijo rabari, kamelji pastirji, ki še danes živijo precej tradicionalno življenje v sožitju z naravo. S terenskimi vozili se zapeljemo skozi vas!

terenska vozila, vlak, hotel, zajtrk

Na poti v Udajpur se ustavimo v skriti dolini, v Ranakpurju. Tam stoji prav poseben in zagotovo najlepši od vseh džainističnih templjev. Zgrajen sredi 15. stoletja in podprt s kar 1444 stebri in prav vsi so različni. Njihovi templji so krasni, polni lepote in z zapleteno arhitekturo. Proti večeru prispemo v romantični Udajpur.

avtobus, hotel, zajtrk

Če katero, potem je Udajpur zagotovo najbolj romantično mesto v Indiji, saj leži ob jezeru Pičola in je obdan s hribovjem Aravali. Mesto se ponaša z največjo mestno palačo v celem Radžastanu. Tu je tudi zanimiv tempelj Džagdiš. Dobršen del dneva posvetimo raziskovanju starega mestnega jedra, neverjetnemu labirintu ozkih uličic, templjev in belih palač. Proti večeru, ob sončnem zahodu pa se z ladjico zapeljemo po jezeru Pičola do otočka Džagmandir (če bo dovolj vode).

ladjica, hotel, zajtrk

Poseben, intimen in očarljiv. To je Puškar. Mesto leži na robu radžastanske puščave, tako kot že stoletja in tisočletja, je še danes pomembno hindujsko romarsko središče. V mestece prihajajo številni romarji, saj tu stoji še edini tempelj na svetu, posvečen Brahmi, hindujskemu bogu stvarstva. Skupaj z romarji se nato sprehodimo skozi labirint templjev in ulic do svetega jezera, ob katerem se odvijajo dnevni rituali – puje.

avtobus, hotel, zajtrk

Še v trdi temi (po želji) se povzpnemo na hrib, kjer stoji Savitrijin tempelj in nudi izjemen razgled na Puškar in njegovo okolico. Po zajtrku se odpeljemo v Deogarh, mali raj v Radžastanu. Mestece je znano predvsem po klasični radžastanski arhitekturi, cvetoči umetniški skupnosti in čudovitem jezeru. Preostanek dneva posvetimo raziskovanju mestnih znamenitosti.

avtobus, hotel, zajtrk              

Po zajtrku se odpeljemo do mogočne trdnjave Amber (Unesco), ki jo moramo obiskati. Popoldne prispemo v Džajpur. Mestne ulice postanejo najživahnejše prav v večernih urah. To so kraji, kjer fotografskih utrinkov kar ne zmanjka!

avtobus, hotel, zajtrk              

Za starimi zidovi Džajpurja se skriva staro rožnato mesto, čigar bazarji veljajo za ene najbolj barvitih in živahnih v celi Aziji. Razpoznavna znaka mesta sta tudi Palača vetrov – Hawa Mahal ter eden največjih srednjeveških astronomskih observatorijev Jantar Mantar (Unesco). Imamo še nekaj prostega časa za še zadnje nakupe. Proti večeru se odpeljemo proti Delhiju, od koder poletimo proti domu.

letalo, avtobus, zajtrk            

Prihod na ljubljansko ali bližnje letališče. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 1.420 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 11 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v organiziranem kampu v puščavi Tar,

– 12 x zajtrk,

– 1 x večerja (4. dan v puščavi Tar),

– kamele v puščavi Tar (4. dan; okvirno 2 uri),

– vse prevoze z avtobusom,

– najem terenskih vozil s šoferji (8. dan; okvirno 1–2 uri),

– panoramska vožnja z vlakom (8. dan; okvirno 2 uri),

– ladjica po jezeru Pičola (10. dan),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– vstopnine po programu,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 600 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 310 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Indiji so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3*. V puščavi Tar prespimo eno noč v organiziranem kampu.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

PIJAČA: Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

Na potovanju so vključeni zajtrki. Hotelski zajtrki so največkrat kombinacija kontinentalnega in indijskega zajtrka. V organiziranem kampu v puščavi Tar sta vključena zajtrk in večerja.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Radžastan je hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno. Vaša oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme, a ne pozabite tudi na toplejše kose, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli. Vstop v templje je dovoljen le v spodobnih oblačilih, ki zakrivajo ramena in kolena in niso preveč oprijeta.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.

Puščavsko in polpuščavsko podnebje (Delhi, Rajastan) večino leta skoraj nima padavin. Poletja (med majem in septembrom) so zelo vroča, dnevne temperature lahko dosežejo 45°C ali več, razlika z nočnimi temperaturami je lahko zelo velika. Zime (med oktobrom in aprilom) imajo prijetne temperature, ki se čez dan dvignejo največ do 30°C, ponoči pa spustijo tudi do 5°C. Pričakuje se nad 30 °C.

Gorsko podnebje ( McLeod Ganj, Amritsar) ima značilne, izjemno mrzle zime, ko je veliko snega na višini nad 1500 m in se temperature spustijo precej pod ničlo. Poleti (med junijem in oktobrom) se dnevne temperature vzpnejo vse do 25°C ali več, nočne pa ne padejo pod 5°C. Pričakuje se med 15 in 20 °C čez dan.

Subtropsko podnebje (Varanasi, Kalkuta, Gaya) ima vroča in zelo vlažna poletja (med junijem in septembrom), ko se temperature dvignejo tudi preko 40°C in pade največ dežja. Zime (med novembrom in marcem) so sveže in suhe, dnevne temperature dosegajo največ 35°C, nočne lahko tudi 10°C ali manj. Trenutne napovedi so med 25 in 30 °C.

Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače, če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj. Internet bo na voljo v hotelih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Toplota, raznolikost, prijaznost., pozitivne vibracije.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Rada imam Indijo…

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Kvalitetna potovanja, poln program, majhne skupine.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Marijana ima ogromno znanja o Indiji, sproščenost, razumevanje malo “drugačnega” humorja…

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Vse je bilo korektno…če si detajlno prebral ;).

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? Vse je bilo super…

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Vse OK.

Kako ste zadovoljni s prevozi? Super voznik v tem kaosu. Celo pripravljen ustavljati pred Wine Shopi… 🙂

Kako ste zadovoljni s prehrano? Super hrana, lahka, okusna…

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? Zelo…

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Poleg Indije tudi skupina … veliko pravega smeha, ki ga vsi potrebujemo …

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Vse je bilo super…

Renata, okt 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Drug svet.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Odlično.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Dobil sem precej več, kot sicer dobim na potovanjih.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? Fantje so bili res ustrežljivi vedno in povsod. Mirno smo se lahko zanesli nanje.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Težko bi izbral, vsak kraj je navduševal po svoje.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Na tej poti prav težko kaj.

Mitja, okt 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? 100 % transparentno osebje.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Preizkušanje njihove hrane, začimb, barv, ajurvedski pripravki…

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Marijana – vedno na razpolago za odgovore in pomoč.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Natančne in hitre informacije.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? Malo so me utrujale dolge vožnje z avtobusom, pričakovala sem malo več prostega časa.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Nad pričakovanji nočitev v puščavi, sem mislila, da bomo vsi v istem šotoru. Čiste sobe.

Kako ste zadovoljni s prevozi? Vsa čast vozniku avtobusa. Utrujale so me le dolge razdalje.

Kako ste zadovoljni s prehrano? Najboljša hrana kar sem jo kdaj jedla na potovanju. Tudi začimbe, ki sem jih kupila so čisto nekaj drugega kot iz trgovine.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Njihova hrana, obisk naključne vasi, sončni zahodi, ajurvedska masaža, vožnja s terenci, jahanje kamele, dan v puščavi, ogled izdelave slik, nakita, vožnja z ladjico.

Urška, okt 2023

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Želja po videnju drugačnosti življenja glede na dosedaj obiskane države.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Dobro organizirano potovanje ter sodelovanje popotnikov.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Seznanjeni z vsem, kar je potrebno za to potovanje.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? Zelo.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Vse zelo dobro.

Kako ste zadovoljni s prehrano? Iznad pričakovanj, nobeden ni potreboval zdravil ;).

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? Profesionalno.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Nimam predloga.

Bojan, okt 2023

Ravno prav časa za vse (ogledi, možnost sodelovanja, postanki, kulinarične dobrote, spoznavanje drugačne kulture, pitje masala čaja na ulici, okušanje božanskih slaščic, kaotičnost, vožnja z vlakom in domačini in pogled oz. pripovedovanje o deželi in njenih navadah s strani indijskega vodiča).  In novo pridobljena znanja skozi basni, ki jih je pripovedovala vodnica. Meni osebno je bilo potovanje izredno lepo organizirano in izvedeno.

Nives, dec 2019

Strokovno odlično podkovana vodnica, vedno nasmejana, odgovorna, iznajdljiva, duhovita, zna prisluhniti potrebam potnikov, predvsem pa izjemno srčna, skratka živi za svoje delo in ga jemlje kot svoje poslanstvo.

Potovanje za dušo, prilagojeno tudi potnikom, ki se prvič odpravljajo v Indijo. Pa tudi nam, ki smo bili tam že večkrat, je Helena odkrila številne podrobnosti indijskega vsakdana (posebej še kulinarične :). Majhna skupina, ki se je odlično povezala med seboj, daje potnikom še večji občutek pripadnosti skupini.

Pomočnik šoferja in šofer sta poskrbela za lepo okrašen in vedno čist avtobus. Posebna pohvala za dovolj prostora med sedeži. Nikakor ne izpustite lokalnega vlaka in tuk-tukov. Pohvala lokalnemu vodniku, eden najboljših, kar sem jih spoznala.

Marjeta, dec 2019

Sama izvedba potovanja je bila odlična. Poleg obveznega programa je bilo na potovanju še veliko drugih aktivnosti (sladice, večerni ogledi mesta, itd.). Podane so bile izčrpne informacije o deželi, običajih, basni, zgodbe. Lokalni vodič je še ena odlična stvar. Zgodbe, razlage, odgovori na vprašanja, vse iz prve roke. Helena misli na vse in razloži vse, naredi vse, da nam približa deželo, se potrudi do konca.

Težko še kaj spremenite, da bi bilo še bolje.

Dejan, dec 2019

Kako ste zadovoljni z vodnico? 5+++++ Sama ocene pove že vse. Samo tako naprej Helena!

Milena, dec 2019

Indija je povsem drug svet, v katerega bi se še rada vrnila.

Helena je odlična vodnica in dobi same pohvale. Odlično je skrbela za samo logistiko, vzdušje med sopotnikivedno nasmejana. Za vsakega izmed nas je našla pravo besedo in pomoč, ko si jo potreboval, tudi pri najmanjših stvareh. Vsak dan nas je razvajala s slaščicami in drugimi lokalnimi dobrotami.

Lokalni vodič Mahipal je bil zelo simpatičen, prilagodljiv in nam je pokazal svoj pogled na Indijo in indijsko družbo.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Doživetja, kot je vožnja z muzejskim vlakom, hoja na sončni vzhod 0b 6.00 zjutraj,  vožnja s tuk-tuki, romantična večerja na silvestrovo, bližnja srečanja z živalmi: opice, krave, psi, sibirski žerjavi.

Samsara potovanja  je agencija, s katero bi še šla kam.

Mojca, dec 2019
Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

6. 2. - 23. 2. 2025
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

17. 2. - 26. 2. 2025
NEPAL HOLI 12 DNI

NEPAL HOLI 12 DNI

6. 3. - 17. 3. 2025
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

8. 3. - 22. 3. 2025
NEPAL IN TIBET 17 DNI

NEPAL IN TIBET 17 DNI

3. 4. - 19. 4. 2025