VONJ PO ČRNEM POPRU, KARDAMOMU IN KOKOSU
JUŽNA INDIJA
V južni Indiji začimbe kraljujejo na ulicah in tržnicah. V zraku se mešajo opojne, sladkobne, ostre in nenavadne dišave. Pod težo začimb se šibijo zaboji in vreče v skromnih skladiščih, kamor jih iz minute v minuto na svojih glavah prinašajo gospodje robustnih potez, a prijaznega nasmeha. Prijazni trgovci vabijo, da poskusite suhi čili in druge poznane ter nepoznane začimbe: oster poper v štirih odtenkih, zeleni aromatični kardamom, rjavi sladkobni cimet, zapeljiv zvezdnati janež, omamno dišečo vanilijo, mehkobno sredico belega kokosa, rdeči muškatni cvet… Na vsakem koraku spoznavate začimbe in sadeže ter odkrivate kje in kako rastejo, kje se skrivajo plodovi, kako jih obirajo… Vse to dopolni skodelica čaja ali kave z žametnim okusom kardamoma in cimeta.
Začimbe so prijatelj zdravnikov in ponos kuharjev, je rekel njihov veliki ljubitelj, kralj Karel Veliki. Evropejci so pri trgovskih monopolistih stoletja drago plačevali začimbe in druge dragocenosti iz vzhoda, predvsem zaradi dragega in nevarnega transporta. Zato so nenehno iskali pot do Indije. Rimljani so kot prvi iz Evrope našli stik z Indijo, saj naj bi domnevno pripluli v Muziris, pristanišče Malabarske obale. Stoletja oddaljeni od Rimljanov, konec 15.stoletja s prihodom Vasca de Gama, so prav ob Malabarski obali Evropejci znova posegli v trgovino začimb. Leta 1499 je Gama neodvisno od posrednikov pripeljal prvi tovor popra v Evropo. Beneška republika je kmalu prevzela monopol na trgovanje z dragocenimi začimbami, ki so služile tudi kot zdravilo.
Južna Indija je dom popra in kardamoma, čeprav danes ni več vodilna v pridelavi enega ali drugega, je še vedno pomembno svetovno trgovsko središče za začimbe. Njihova vrednost in raznolikost sta izjemni. Glavnino pridelave predstavljata poper in kardamom (kralj in kraljica začimb), potem sledijo še ingver, kasija, čili, kurkuma, cimet, muškatni orešček, čaj, kava, tamarind, vanilija, kokos…
POPER…
…je Keralo naredil slavno, bogato in kozmopolitansko. Piper Nigrum je ovijalka, ki rojeva jagode pod znanim imenom – črni poper in velja za priljubljeno začimbo ter zdravilo že več kot štiri tisoč let. Poznamo štiri vrste popra: črni, beli, rdeči in zeleni. Glavna razlika med njimi je v času nabiranja in postopku predelave. Črni poper je najbolj cenjena in nepogrešljiva začimba vsake kuhinje. Njegovo uporabo so poznali Fenečani, kot zdravilo ga je užival kralj Salamon, Egipčani so ga uporabljali pri balzamiranju, Rimljani so to nekoč drago začimbo razkošno uporabljali v kulinariki. Poper s pekočim okusom stimulira prebavo in povečuje absorpcijo hranilnih snovi v črevesju, vsebuje antioksidante in deluje antibakterijsko. V ajurverdi sestavlja različne čajne mešanice, ki lajšajo prehlade.
KARDAMOM
… je tretja najdražja začimba na svetu (za žafranom in vanilijo), a za okus ga je potrebno le ščepec. Poznamo zeleni in črni kardamom. Je rastlina, ki divje raste v vlažnem tropskem gozdu in spada v družino ingverja. Ima močan, edinstven okus z močno aromatično, smolnato dišavo. Kot začimbo ga veliko uporabljata indijska in arabska kulinarika, kjer ga dodajajo tako sladicam kot slanim jedem, čaju in kavi. Je del začimbne mešanice pod imenom garam masala. Kardamom cenijo v ajurvedi, kjer z njim zdravijo razjede v ustih, prebavne težave ter depresijo. Uvrščajo ga med afrodiziake. Zapisi pričajo o njegovi uporabi v zdravilstvu že pri Babiloncih, Perzijcih in Grkih. Kardamom uporabljajo kot pomoč pri odpravljanju mnogih zdravstvenih težav: ureja prebavo in razstruplja organizem, znižuje krvni tlak in preprečuje krvne strdke, izboljša zadah, deluje protivnetno,…
KOKOS…
… oz. kokosova palma je najpomembnejša kulturna rastlina tropskega pasu. V Indiji pravijo, da je drevo, ki nudi vse potrebno za življenje, na Filipinih jo poznajo pod imenom ‘drevo življenja’. Indija je za Indonezijo in Filipini tretja največja pridelovalka kokosa. Kokosov oreh je pravo bogastvo hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov (B kompleksov in vitamina C) in mineralov (kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor). Zrel kokosov oreh sestavlja trdna lupina, kokosovo meso in kokosova voda/mleko, iz svežega mesa iztisnejo maščobo. Za Indijce ima kokosov oreh religiozen pomen, ki je del glavnih darov namenjenih bogovom in mu pomenljivo rečejo ‘sadež želja’. Že tisoče let kokos cenijo v ajurvedi, kajti ustavlja krvavitve in je učinkovit pri preprečevanju bronhitisa, znižuje povišano telesno temperaturo in preprečuje ter pomaga pri zdravljenju vnetja dlesni. Kokosovo mleko, kremo in olje uporabljajo pri težavah z lasiščem, opeklinah in težavah s srcem.
Zakaj smo izpostavili prav te? Zato, ker nas v južni Indiji spremljajo na vsakem koraku. So nepogrešljive sestavine južno indijske kulinarike, ki očara popotnike. Kokosove palme rišejo romantična obzorja in nam prikličejo podobe tropskih rajskih plaž, žal pa se slabše zavedamo njihovega izjemnega življenjskega pomena. Brez kralja začimb ali zelenega zlata – popra, ki je Kerali prinesel čast in slavo, si težko predstavljamo kuhanje. Še tako začimbno skromne kuhinje premorejo vsaj eno vrsto popra. In le kako bi lahko izpustili kardamom, kraljico začimb, brez katere bi edinstven okus izgubile indijske jedi, sladice in čaj.