JUŽNA INDIJA eXpres 10 DNI

Popolni odklop s skodelico čaja

Južna Indija. Kerala.

Kerala je zvezna država Indije, stisnjena ob Arabsko morje in Zahodne gate. Zahodni Gati se uvrščajo na lestvico top desetih »vročih točk« po biotski raznovrstnosti. Ima tropsko podnebje s konstantnimi letnimi temperaturami nad 25°C. Imenujejo jo dežela plaž, kanalov, zalivov, bujnih čajnih nasadov in začimb. Kulturno nasledstvo Tamilcev, Arabcev, Kitajcev in Evropejcev veličastno spaja arhitektura, prehrana in ideologija.

Južna Indija Alleppey

Odklop v ritmu narave.

Naše »kratko« potovanje je zmes indijske preteklosti, kulture, religije in uživanja na čajnih plantažah ter morju. Začnemo v kolonialnem Kochiju in nadaljujemo na čajne plantaže v višavje Zahodnih Gatov. V Maduraju si ogledamo kompleks enega najlepših templjev v celotni Indiji. S spalnikom se nato odpeljemo do morja, kjer uživamo na izletu po idiličnih rečnih kanalih. Za konec  pa nas čaka tudi ena lepših keralskih plaž in uživanje v azurnem morju.

Brez doplačil za manjšo skupino.

DATUM

11. 12. – 20. 12. 2026

VELIKOST SKUPINE

9 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Indiji.

letalo              

Prihod v začetno in končno točko naše poti. Mesto Kochi obdaja lahkotna avra mešane hindujske, islamske, krščanske in judovske kulturne dediščine. Pejsaž pokrajine je mešanica majhnih otokov, polotokov, zalivov in pristanišča. Ernakulam je nov predel z modernimi stavbami, ki ne premaga šarma starega dela mesta. V starem predelu najdemo obrambno obzidje, vpliv kolonialne arhitekture, palače in judovsko četrt z očarljivostjo prave orientalske tržnice. Pozabili nismo niti na ikonične kitajske ribiške mreže. Sledi namestitev v hotelu.

letalo, avtobus, hotel             

Podamo se na pot po serpentinastih cestah vstran od obale Arabskega morja v zavetje Zahodnih Gatov. Vožnjo prekinjamo s postanki na zanimivih točkah in ob priložnostih za fotografiranje. Današnji dan je v znamenju zelene barve, ki ima nekaj, kar zna umiriti našo večno aktivno mestno dušo. Počasi in vztrajno se po slikoviti poti prebijamo do pobočij Munnarja, poraslih s čajnimi grmički. Nastanimo se v skromnem, a prijetnem hotelu in si privoščimo oddih od poti.

avtobus, hotel, zajtrk

Dan preživimo v idiličnem Munnarju. Kraju domačini rečejo kar Kašmir južne Indije zaradi lepote okolice in podobnega podnebja. Obiščemo muzej čaja in prisluhnemo zgodovini pridelave ter nastanku samega čaja. Ne ostanemo brez degustacije! Če ga je oboževala britanska aristokracija, je vljudno, da kraj raziščemo in odkrijemo tisto dobro, mamljivo domačo čokolado in sledimo vonju začimb v zraku. Mmm … kardamom, ingver, klinčki … brbončice se prebujajo in nas kličejo k preizkušanju lokalne kulinarike … Zvečer nas čaka še plesna predstava Kathakali, ki nas ponese v pravljični svet junakov in bogov.

avtobus, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo v kulturno prestolnico zvezne države Tamil Nadu. Madurai je eno najstarejše stalno naseljenih mest v Indiji. Legenda pravi, da je mesto nastalo iz svetih kapljic nektarja, ki so padle iz ključavnic boga Šive. Tako si je prislužilo ime »Madhurapuri« oz. mesto sladkosti. Sladke so tudi banane, s katerimi na veliko trgujejo v mestu. Sprehodimo se skozi tržnico banan, kjer je moč kupiti kar 16 različnih vrst banan! Različne v okusu, velikosti in kakovosti. Kakšen živ žav. Če bo čas, obiščemo še tržnico rož. Tudi danes je mesto Madurai precej duhovno in polno veličastnih templjev. Daleč najbolj veličastna mestna mojstrovina je tempelj Sri Meenakshi Sundareswarar. Je dobesedno mesto znotraj mesta in je eden največjih in najstarejših templjev v Indiji. Greh bi bil, da si ga ne pogledamo. Zvečer se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v Keralo.

avtobus, vlak spalnik, zajtrk

Jutranji prihod v Kollam. Privoščimo si pravi južnoindijski zajtrk v lokalni restavraciji. Nato se vkrcamo na našo ladjo, ki bo postala naš drugi dom za to noč. Z ladjo plujemo po drugem največjem jezeru v Kerali, imenovanem Ashtamudi, povezano s številnimi kanali in rečnimi rokavi. Predstavlja pravi labirint kanalov, ob katerih opazujemo življenje lokalnih prebivalcev. Tu in tam se ustavimo, pogledamo kaj počnejo in pokramljamo. Mimo nas plujejo tradicionalne šikare ali manjši leseni čolniči v barvah, ki jih navdihuje lokalna kultura. Plujemo mimo riževih polj, radovednih otroških pogledov in vdihujemo ležeren utrip lokalnega življenja. Rahli valovi nas zazibljejo v spanec.

avtobus, bivalna ladja, zajtrk, kosilo, večerja

Pozajtrkujemo na ladji in še kakšno uro plujemo po kanalih. Brez kratkega oddiha ob peščeni obali in modrini morja res ne gre. Naš cilj je plaža Marari – tipična keralska, ki jo krasijo kokosove palme in morje. Ob prihodu sledi namestitev in prosti čas.

hotel, zajtrk

Prost dan za poljubne aktivnosti. Poležavanje na peščeni plaži, fotografiranje, sprehodi po ozkih uličicah, s koleci med riževa polja, ajurvedske masaže … To so le nekateri izmed naših predlogov.

hotel, zajtrk           

Po zajtrku se odpeljemo nazaj v kolonialno mesto Kochi. Ustavimo nekje v središču dogajanja, opravimo še zadnje nakupe in se odpeljemo na mestno letališče. Kerali pomahamo v slovo in v spominu ohranimo popolni odklop.

letalo, avtobus, zajtrk

Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 9–18 potnikih: 1.590 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 5 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev na vlaku spalniku,

– 1 x nočitev na bivalni ladji,

– 7 x zajtrk,

– 1 x kosilo,

– 1 x večerja,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– vse vstopnine po programu,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 850 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (okvirno; po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 360 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizum, v kolikor si ga potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Kerali so preprostI in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Eno noč preživimo na bivalni ladji. Gre preprosto ladjo s sobami in lastno kopalnico. Eno noč preživimo tudi na vlaku spalniku. Spalniki so tipa »hardsleeper« – odprti kupeji s po šestimi posteljami v enem in dvemi posteljami na prehodu).

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Indija je pretežno hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno.

Vaša oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za toplo (tudi vroče) vreme, a ne pozabite na dovolj toplejših kosov, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli (predvsem v višje ležečih krajih).

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Podnebje Kerale je tropsko, saj se nahaja v neposredni bližini ekvatorja. Temperature so skozi celotno leto konstantne. Najvišje temperature so med 29-33°C, najnižje med 23-25°C. Letna povprečna temperatura ostaja na 28°C. Enako kot je toplo podnebje, je tudi morje s konstantno temperaturo med 27-30°C. Največ padavin pade v času monsuna, v obdobju od junija do oktobra. Morje in orografska prepreka Zahodnih Gatov omogočajo dovolj padavin skozi celotno leto. Najmanj padavin pade pozimi, in takrat je tudi največ sončnega obsevanja, v povprečju 8 ur dnevno. Višje ležeči kraji (Munnar, Thekkady) imajo več padavin in nižje povprečne temperature. Pozimi lahko ponoči temperatura pade pod 10°C, izjemoma ob večjih vremenskih spremembah tudi čez dan.

Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače. Če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 9 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
BUTAN 13 DNI

BUTAN 13 DNI

17. 11. - 29. 11. 2026
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

18. 11. - 29. 11. 2026
VIETNAM 16 DNI

VIETNAM 16 DNI

19. 12. 2026 - 3. 1. 2027
SAO TOME IN PRINCIPE 16 DNI

SAO TOME IN PRINCIPE 16 DNI

25. 12. 2026 - 9. 1. 2027
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

13. 2. - 22. 2. 2027