JUŽNA INDIJA eXpres 10 DNI

Popolni odklop s skodelico čaja

Mama Indija. Starodavna, fascinantna in neverjetno fotogenična.

Dežela, kjer je nemogoče ostati skladen, strpen in neprizadet. Pravijo, da jo ali vzljubiš ali zasovražiš… Večinoma pa je žongliranje med obema skrajnostima. Je tako mirna kot tudi naporna, izzivalna in inspiracijska. Indija je vse, kar na tem našem ljubem planetu obstaja. Samo enkrat je treba tja, pa spremeni naš pogled na življenje. Južna Indija. Zvezna država Kerala, stisnjena ob Arabsko morje in Zahodne gate. Imenujejo jo dežela plaž, kanalov, zalivov, bujnih čajnih nasadov in začimb. Kulturno nasledstvo Tamilcev, Arabcev, Kitajcev in Evropejcev veličastno spaja arhitektura, prehrana in ideologija.

Južna Indija eXpres

Vonj po čaju in začimbah.

Aromatične začimbne mešanice so v zraku. Zapeljive obline čajnih grmičkov, ki valovito izstopajo s pobočij in ponujajo neštete okuse ter možnosti priprave omamne pijače. Indijski čaj ni samo običajen vsakdanji obred. Je izjemna začimbna mešanica, ki čaju omogoči, da se izrazi na svojstven način. V veliki meri se izognemo megalomanskim in prenaseljenim mestom. Dodali smo nekaj naravnih parkov, kjer je možnost opazovanja živalskega sveta v njihovem naravnem okolju. Sprehodi nas vodijo preko plantaž čajevca, kave in začimb. Prosti čas nas odnese na domače tržnice ter poveže z domačini in naravo.

DATUM

23.2. – 3.3.2024

CENA

1.290 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Indiji.

letalo              

Po prihodu v Indijo sledi še polet do mesta Kochi, začetno in končno točko naše poti. Mesto Kochi obdaja lahkotna avra mešane hindujske, islamske, krščanske in judovske kulturne dediščine. Pejsaž pokrajine je mešanica majhnih otokov, polotokov, zalivov in pristanišča. Ernakulam je nov predel z modernimi stavbami, ki ne premaga šarma starega dela mesta. V starem predelu najdemo obrambno obzidje, vpliv kolonialne arhitekture, palače in judovsko četrt z očarljivostjo prave orientalske tržnice. Pozabili nismo niti na ikonične kitajske ribiške mreže. Sledi namestitev v hotelu.

letalo, avtobus, hotel             

Podamo se na pot po serpentinastih cestah vstran od obale Arabskega morja v zavetje Zahodnih Gatov. Vožnjo prekinjamo s postanki na zanimivih točkah in ob priložnostih za fotografiranje. Današnji dan je v znamenju zelene barve, ki ima nekaj, kar zna umiriti našo večno aktivno mestno dušo. Počasi in vztrajno se po slikoviti poti prebijamo do pobočij Munnarja, poraslih s čajnimi grmički. Kraju domačini rečejo kar Kašmir južne Indije zaradi lepote okolice in podobnega podnebja. Nastanimo se v skromnem, a prijetnem hotelu in si privoščimo kratek oddih od poti. Po počitku obiščemo muzej čaja in prisluhnemo zgodovini pridelave ter nastanku samega čaja. Ne ostanemo brez degustacije! Čaka nas še plesna predstava Kahatkali, ki nas ponese v pravljični svet junakov in bogov.

avtobus, hotel, zajtrk

Po krepčilnem zajtrku se odpravimo do nacionalnega parka Erdvikula, ki predstavlja največji bivalni prostor za divje Nilgirske gorske koze. Na bogatem travišču, med visoko travo, opazujemo družine ogrožene gorske koze in se predajamo naravi. Popolnoma drugačna od bujnega gozda, a nič manj zanimiva. Na poti se ustavimo še pri katerem izmed številnih slapov, katerih voda mlečne barve pada preko zelenih pobočij. Sprehodimo se po okolici in namočimo noge v osvežilno vodo slapov. Preostanek dneva v idiličnem Munnarju. Če ga je oboževala britanska aristokracija, je vljudno, da kraj raziščemo in odkrijemo tisto dobro, mamljivo domačo čokolado in sledimo vonju začimb v zraku. Mmm…kardamom, ingver, klinčki…brbončice se prebujajo in nas kličejo k preizkušanju lokalne kulinarike…

avtobus, terenska vozila, hotel, zajtrk

Vonj po začimbah je v zraku, zato bi bil greh izpustiti Thekkady. Ob imenu kraja Indijci takoj pomislijo na sladkobni vonj kardamoma. Celo  hribovje tukaj so poimenovali po tej začimbi – hribovje Kardamoma. Ampak naša prva postaja je skromna ladjica, ki vozi po umetnem jezeru Periyal. Z ladjice opazujemo živalski svet narodnega parka Periyal, ki predstavlja dom indijskega bizona, slona, bengalskega tigra, makakov… Večina živali se napaja prav v tem jezeru in držimo pesti, da naš pogled ujame vse. Po plovbi se po kratki vožnji znajdemo v objemu plantaže začimb. V objemu nosnic pa črni poper, kardamom, cimet, muškatni orešček, klinčki. Razložijo nam njihovo uporabnost, ne samo v kulinariki pač pa tudi v ajurvedi. Zvečer sledi paša za oči, koreografski spektakel starih borilnih veščin.

avtobus, ladjica, hotel, zajtrk

Še zadnjič se prebudimo v zavetju visoko ležečih zelenih poletnih rezidenc. Danes se po slikoviti pokrajini spustimo na zahodno stran indijskega juga. Po neštetih zavojih se bomo znašli nazaj na Malabarski obali ob Arabskem morju. Brez kratkega oddiha ob peščeni obali in modrini morja res ne gre. Naš cilj je Varkala, katere plaža je bila l.2019 izbrana za eno najbolj osupljivih klifnih plaž sveta. Kraj je majhen in večina nastanitev nekaj minut proč od plaže Papanasam. Ob prihodu sledi namestitev in prosti čas.

avtobus, hotel, zajtrk

Prost dan za poljubne aktivnosti. Poležavanje na peščeni plaži, fotografiranje rdeče-črnega klifa, sprehodi po ozkih uličicah, ajurvedske masaže….to so le nekateri izmed naših predlogov. Odpočijmo si in si naberimo novih moči za preostanek poti.

hotel, zajtrk

Odpeljemo se ob obali v kraj Allepey in se vkrcamo na našo ladjo, ki bo postala naš drugi dom za to noč. Z ladjo plujemo po najdaljšem sladkovodnem jezeru v Indiji, imenovanem Vembanand, ki je povezano s preostalimi štirimi jezeri s kanali in rečnimi rokavi. Predstavlja pravi labirint kanalov, ob katerih opazujemo življenje lokalnih prebivalcev. Tu in tam se ustavimo, pogledamo kaj počnejo in pokramljamo. Mimo nas plujejo tradicionalne šikare ali manjši leseni čolniči v barvah, ki jih navdihuje lokalna kultura. Plujemo mimo riževih polj, radovednih otroških pogledov in vdihujemo ležeren utrip lokalnega življenja. Rahli valovi nas zazibljejo v spanec.

avtobus, bivalna ladja, zajtrk, kosilo, večerja           

Pozajtrkujemo na ladji in še kakšno uro plujemo po kanalih. Presedemo na avtobus, ki nas odpelje nazaj na zadnjo postajo v južni Indiji, v zanimivo kolonialno mesto Kochi. Ustavimo nekje v središču dogajanja, opravimo še zadnje nakupe in se odpeljemo na mestno letališče. Kerali pomahamo v slovo in v spominu ohranimo popolni odklop.

letalo, avtobus, zajtrk

Z letališča v Delhiju ali Bombaju sledi let nazaj domov. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.290 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– povratni notranji let Bombaj-Kochi*,

– 6 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev na bivalni ladji,

– 7 x zajtrk,

– 1 x kosilo,

– 7 x večerja,

– vse prevoze z avtobusom,

– terenska vozila v narodnem parku Erdvikula (4. dan),

– ladjica po jezeru Periyar (5. dan),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– vse vstopnine po programu,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 650 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (okvirno; po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 250 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Kerali so preprostI in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Eno noč preživimo na bivalni ladji. Gre preprosto ladjo s sobami in lastno kopalnico.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Indija je pretežno hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno.

Vaša oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za toplo (tudi vroče) vreme, a ne pozabite na dovolj toplejših kosov, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli (predvsem v višje ležečih krajih).

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Podnebje Kerale je tropsko, saj se nahaja v neposredni bližini ekvatorja. Temperature so skozi celotno leto konstantne. Najvišje temperature so med 29-33°C, najnižje med 23-25°C. Letna povprečna temperatura ostaja na 28°C. Enako kot je toplo podnebje, je tudi morje s konstantno temperaturo med 27-30°C. Največ padavin pade v času monsuna, v obdobju od junija do oktobra. Morje in orografska prepreka Zahodnih Gatov omogočajo dovolj padavin skozi celotno leto. Najmanj padavin pade pozimi, in takrat je tudi največ sončnega obsevanja, v povprečju 8 ur dnevno. Višje ležeči kraji (Munnar, Thekkady) imajo več padavin in nižje povprečne temperature. Pozimi lahko ponoči temperatura pade pod 10°C, izjemoma ob večjih vremenskih spremembah tudi čez dan.

Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače. Če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Z izpolnitvijo spodnjih podatkov se informativno prijavite na potovanje. Nato vam pošljemo uradno prijavnico. Po prejemu izpolnjene prijavnice vam pošljemo ponudbo za plačilo akontacije. S plačilom akontacije ter stroška prijave si zagotovite mesto na potovanju.

Mogoče vas zanima tudi:
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

16. 2. - 27. 2. 2024
VIETNAM 15 DNI

VIETNAM 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

3. 3. - 17. 4. 2024
NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

16. 3. - 27. 3. 2024
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

30. 3. - 9. 4. 2024