JUŽNA ALŽIRIJA 13 DNI

Čarobna puščava s Tuaregi

Južna Alžirija. Puščava, a ne le to.

Alžirija je največja afriška država. Ob njej običajno najprej pomislimo na širno puščavo in jezdece kamel, ki se v peščenem viharju prebijajo s sipine na sipino. Na svojih več kot dva milijona kvadratnih kilometrih pa skriva še marsikaj. Sredozemsko obalo, že od nekdaj najgosteje poseljen del države. Visoke gole gore in suhe kanjone. Rodovitne oaze z velikimi puščavskimi mesti in skalne planote, ki so bile pred stoletji priča bojem med avtohtonimi Berberi in muslimanskimi Arabci. Alžirija zbudi domišljijo tudi najzahtevnejšim ljubiteljem neskončnih širjav.

Alžirija, Samsara potovanja

Sahara. Narodni park Tassil N’Ajjer.

Nas bo tokrat v največji meri zanimala puščava. Odpravili se bomo v narodni park Tassil N’Ajjer – v enega najlepših predelov mogočne Sahare. Na tej ogromni planoti Tadrart se kot labirint križajo kanjoni, suhe rečne doline, sipine in naravne utrdbe ter stebri iz peščenjaka najrazličnejših barvnih odtenkov. Ob globoki tišini in miru bogatega puščavskega okolja se bomo spoznali s Tuaregi, njihovo ponosno in bogato preteklostjo, vsakodnevnim življenjem ter sanjah o prihodnosti. Ob tabornem ognju bomo prisluhnili tuareški glasbi in petju in se zazibali v njihovih ritmih. Alžirija, ki jo moramo občutiti, če jo želimo spoznati.

Zaradi urejanja vseh potrebnih dovoljenj, garantnega pisma in alžirskega vizuma zbiramo prijave za to potovanje do najkasneje 40 dni pred odhodom.

DATUM

8.10. – 20.10.2022

CENA

2.550 EUR

VELIKOST SKUPINE

6 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti alžirski prestolnici. Po prihodu in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Za uvod v deželo se podamo na raziskovanje okolice in okušanje uličnih prigrizkov. Nočitev.

letalo, hotel

Zajtrk v alžirski prestolnici. Mesto Alžir se ponaša z dolgo in tudi precej burno preteklostjo. Še ne dolgo nazaj je veljalo celo za eno najlepših mest ob Sredozemlju. To severnoafriško Belo mesto je danes politično, upravno in kulturno središče Alžirije. Njegova preteklost je razlog za bogato mestno arhitekturo. Tu se francoska kolonialna zapuščina s širokimi avenijami in elegantnimi vilami prepleta z islamskim stavbarstvom, polnim privlačnih mošej. Za uvod v alžirsko zgodbo se peš odpravimo v najstarejši del mesta, v srce Alžira. To je kazba (Unesco), labirint ozkih uličic, stopnic, trgovinic, slikovitih palač, hamamov, bazarjev in mošej. Slednjih je cela paleta – manjših, večjih, starejših ter najnovejših. V oči bodeta dve najlepši in nenavadni – mošeji Ketchoua in El Djedid. Na hribu nedaleč stran pa stoji najbolj slavna stavba – bazilika Notre Dame d’Afrique. Navduši nas panoramski razgled na sredozemsko morje. V novem delu mesta se pomudimo pri spomeniku posvečenim mučenikom in padlim v vojni za neodvisnost ter pri spomeniku revolucije. Pozno zvečer nas čaka nočni let čez Alžirijo na njen jug, v mesto Djanet.

hoje za okvirno 4-5 ur, letalo, kombi/javni prevoz/avtobus, šotorjenje/bivaki, zajtrk

Zgodaj zjutraj nas na letališču na jugu države pričaka lokalna ekipa – vozniki džipov, kuhar in vodnik, vsi Tuaregi. Sledi vožnja do bivakov, kjer ujamemo še kakšno urico spanja. Še pred zajtrkom sledi krajši sprehod po širokem puščavskem kanjonu in urejanje formalnosti za vstop v narodni park Tassil N’Ajjer. Po zajtrku pa kmalu pričnemo raziskovati najstarejše skalne gravure neolitskega človeka na svetu. Stare so tudi več kot 10.000 let. Do vadija Elerdj v vožnji spremljamo novo okolje, neskončno puščavo. Je kot mesečeva pokrajina, polna peska in formacij iz peščenjaka različnih barv. Smo na planoti Tadrat, ki nas bo vsak dan znova navdušila z novo paleto barv in razgledov. Že vidimo oranžne sipine Moula Naga in kmalu prispemo do našega prvega tabora v enih najlepših delov širne Sahare. Čas je za prvi pravi tuareški čaj in pogostitev. Domač kruh izpod rok tuareških kuharjev … mmm. Dišeče in vabljivo.

terenska vozila (okvirno 4 ure), hoje za okvirno 2 uri, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja      

Dopoldan se v lahkotnem tempu podamo na treking preko peska in skalovja, pod spektakularnimi naravnimi arkadami in mostovi. Vse te naravne geološke skulpture je izoblikoval veter ter med njih nanosil mehek droben pesek, prelivajočih se barv. Vsaka ura dneva prinese nov odtenek oranžne, bež, rdeče … Po vožnji v vadi Djeran bomo ponovno imeli lekcijo iz zgodovine, saj tu poslikave neolitskega človeka govorijo o klimatskih spremembah in migracijah živali ter ljudi. Po prijetnem počitku v senci nas čaka vožnja preko sipin, kjer se zdi, kot da se potapljamo v morje peska. Ustavimo se v območju D’In Zuaten in si izberemo prostor za spanje. Lahko pod okriljem šotora ali, še bolje, v globoki tišini prosto pod zvezdnatim nebom Sahare.

terenska vozila (okvirno 3 ure), hoje okvirno 4 ure, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja   

Prebudimo se v novo jutro. Po tuareškem čaju in zajtrku smo pripravljeni na nov pohod. Spet se znajdemo sredi morja peska, tokrat območja In Tehak. Pred nami se dvigajo skoraj črni stebriči, mizaste gore, tu in tam se pokaže večja siva skala in tam daleč v daljavi naravno izoblikovana utrdba. Privid, pravljica ali resničnost … V puščavi se zdi, da še tako bizarne oblike dobijo svojo vrednost. Peljali se bomo mimo znamenitega »ježka« (d’Ekanasaï). Od vetra izoblikovan kipec na skali izgleda točno tako – štiri kratke nogo, smrček in bodice. Morda nas realistična podoba prepriča, da se ob vsakem kupu peska in okoliških skalah sproži naša domišljija, ki tukaj ne pozna meja. Nočitev v puščavi.

terenska vozila (okvirno 4 ure), hoje okvirno za 4-5 ur, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja  

Jutranja vožnja do najbolj znane sipine v parku Tassili N’Ajjer. Rdeča visoka sipina Tin Merzouga  prav čaka na to, da se povzpnemo nanjo. Celo popoldne imamo prosti čas in naš predlog zveni takole: »Počakamo nekje v senci, da sonce pade nižje na nebu, in ko se bo rdeč pesek pričel ohlajati, se najbolj vztrajni in pogumni povzpnemo na vrh sipine«. Verjamemo, da boste za to! Komaj čakamo, da se prepustimo zvoku vetra in opazujemo poplesavanje peščenih delcev z očmi uprtimi v sončni zahod, ob katerem barve okolice postajajo vse bolj »nezemeljske«. Spustimo se pod sipino in si privoščimo večerjo. Za njo še sladek čaj in prisluhnemo pesmi Tuaregov. Še ena nočitev v puščavi.

terenska vozila (okvirno 2 uri), hoje za okvirno 3 ure, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja   

Zdi se kot da velike sipine puščamo za nami, pokrajina bo znova postala bolj groba in pesek ji ne bo dajal posebne mehkobe. Spet lahko opazujemo globoke nedostopne soteske. Puščava na južnem delu Tassili N’Ajjerja se nahaja na povprečni nadmorski višini 1.800 m. Zato ne čudi, da so noči hladne, kajti vlaga se akumulira v dolinah in ravno ta nežna rosa daje večno borbenemu puščavskemu rastju kanček tega, kar potrebuje, da zaživi. Na naši poti vidimo redka starodavna drevesa in divje puščavske rastline. Puščava je polna življenja, le najti ga je treba znati. Nekoč, tisoče let nazaj, ko še ni bilo mogočne Sahare, so tukaj naokoli tekali lovci s svojimi kopiji, gojili živino in nabirali plodove. O njihovem življenju govorijo stenske poslikave. Dan zaključimo v Tehe Tahossaite.

terenska vozila (okvirno 3 ure), hoje za okvirno 4 ure, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja   

Dva dni se prepustimo že ustaljenim puščavskim aktivnostim. Jutranji hoji in krajšim vzponom ter nekaj malega vožnje. Območje Erg Admerja se nahaja na severno-zahodni strani parka Tassili N’Ajjer. Kamniti del sestavljata obrobje gorovja in del skalnatega erozijskega »gozda« iz peščenjaka. Začutimo lahko moč vetra, ki za oblikovanje uporablja najbolj fine materiale. Kovinski oksidi so spet prisotni in igrajo na strune barvne lestvice. Barve se spreminjajo s vpadnim kotom sončnih žarkov. Tukaj se nahajajo eni lepših naravnih lokov iz peščenjaka. Narava je res najboljši umetnik. Pod modrim nebom in loki nam da občutek, kot da se sprehajamo preko ruševin starodavne palače. Prostor za kampiranje poiščemo nekje na območju imenovanem Timras.

terenska vozila (okvirno 4 ure), hoje za okvirno 3 ure (2x), šotorjenje/bivaki (2x), zajtrk (2x), kosilo (2x), večerja (2x)

Danes nas čaka nekaj več vožnje in posledično malo manj hoje, a časa za samotne sprehode po okolici je vedno dovolj. Severno od Djaneta smo, še vedno v delu skalnatega gozda. Vrhovi, ki jih vidimo so višji, a mi smo se spustili nižje na planoti. Skupaj odkrijemo še kakšno skrivnost puščave, v vadiju Assassou pa morda tudi izvire vode. Še ena nočitev pod zvezdami.

terenska vozila (okvirno 4 ure), hoje za okvirno 2 uri, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja 

Na nas čakajo še najlepši naravni lok in zadnje, najbolj popularne stenske poslikave, da jih ujamemo v objektiv. Nato pa že bežimo z džipi naprej po novih poteh. Naenkrat se zdi, kot da smo se prestavili v drugo deželo. Znajdemo se v oazi Essendilene, ki se nahaja znotraj kanjona s strmimi klifi, posušenimi slapovi in gosto vegetacijo. Najdemo precej velik žep vode, ki ga napajajo manjši izviri. Njegova kotanja je obarvana z minerali, ki vodo dodatno bogatijo. Naokoli nas so datljeve palme, trava, oleandri, tu in tam se najde še kakšna stara saharska cipresa. Nočitev nekje v okolici oaze.

terenska vozila (okvirno 2-3 ure), hoje za okvirno 3-4 ure, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja

Dnevi hoje in vožnje so za nami, mi pa še nismo preskusili najpogostejšega puščavskega prevoznega sredstva. Napočil je dan za ježo kamel. Ker smo zdaj že na pol Tuaregi, je seveda prav, da del puščave raziščemo še z njihovih hrbtov. Eleganca in prijetno zibanje kamel nam ponudita nov pogled na okolico po kateri se premikamo. Počasi se vrnemo v slikovito tuareško mestece Djanet, kjer se granit in peščenjak izjemno skladno mešata z nasadi palm in vrtovi. Majhne puščavske hiške in njihova velika dvorišča vabijo, da se sprehodimo naokoli. Odpravimo se pod prijeten tuš in na zadnjo večerjo nekje pod zvezdami sredi puščave. Nočitev bo kratka.

kamele okvirno do 5 ur, šotorjenje/bivaki, zajtrk, kosilo, večerja

Zgodnje jutranje slovo od planote Tadrart, naravnega parka TassiliN’Ajjer, majhnega mesteca Djanet in naših skrbnih Tuaregov. Pomahamo v slovo in že letimo čez celotno Alžirijo in njeno obsežno puščavo nazaj v prestolnico. Od tukaj pa naprej proti domu.

letalo, avtobus/kombi

Cena potovanja pri 6–15 potnikih: 2.550 EUR

CENA VKLJUČUJE:

– povratni letalski prevoz z vsemi vključenimi taksami in pristojbinami,

– povratni prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z ljubljanskega letališča,

– povratni notranji let Alžir-Djanet,

– 1 x nočitev v hotelu 3* v Alžiru (lokalna kategorizacija),

– 11 x nočitev v šotorih/bivakih (za šotore in podloge bo poskrbljeno),

– 11 x zajtrk,

– 10 x kosilo,

– 10 x večerja,

– dovoljenje za vstop v naravni park Tassili N’Ajjer,

– vsa potrebna dovoljenja za izvedbo potovanja,

– vse vstopnine po programu,

– prevoze s kombiji ali avtobusom,

– prevoze s terenskimi vozili (3. – 11. dan),

– lokalne vodnike,

– kuharja in pomočnike v puščavi (3. – 11. dan),

– slovenskega vodjo poti,

– ježo kamel (12. dan),

– dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini (Coris; osnovni),

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– alžirski vizum 110 EUR (za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 170 EUR,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizum, če si ga potnik ureja sam.

ALŽIRSKI VIZUM: Alžirski vizum je za državljane Slovenije potreben. Vizum si lahko uredite sami, lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob zagotovitvi potovanja pošljemo vse potrebne obrazce in vsa potrebna navodila za pridobitev vizuma.

Zaradi urejanja vseh potrebnih dovoljenj, garantnega pisma in alžirskega vizuma zbiramo prijave za to potovanje do najkasneje 40 dni pred odhodom.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v državo, povezani s Covid-19 (21. marec 2022): za vstop v državo je potrebno potrdilo o cepljenju ali predložiti negativen izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotel v Alžiru je preprost in čist lokalne kategorizacije 3*. Preostale noči bomo kampirali/šotorili v puščavi. Za šotore in podloge bo poskrbljeno.

Na potovanju bomo 11x šotorili v puščavi. Sanitarij in kopalnic ni. Šotori/bivaki in podloge so vključene v ceno potovanja. Šotori/bivaki so primerni za dve ali več oseb. Za taborjenje potrebujete tudi toplo spalno vrečo, ki naj ne bo pretežka, a glejte, da zdrži temperature do vsaj 0 stopinj Celzija. Kuhinjsko opremo uredi lokalna ekipa. Na kampiranju v puščavi nam bo zajtrke, kosila in večerje pripravljala lokalna ekipa. Zajtrk je klasičen, kosilo je načeloma sestavljeno iz hladne solate z rižem ali kuskusom, lahko in osvežilno. Večerja je topla in sveže pripravljena, glavne sestavine so riž, testenine, kuskus in različna sveža zelenjava. Mesa je zelo malo.

V Alžirski kuhinji se čuti veliko različnih vplivov, ki dodajo k okusu in izvirnosti lokalne kuhinje. Vse civilizacije, ki so kadarkoli prečkale ali tukaj ostale, so v že obstoječo mešanico začimb, okusov in sestavin dodale še kak svoj element. Največji vpliv imajo seveda Berberi in Tuaregi, ki na veliko uporabljajo juhe, jagnjetino, zelenjavo, žitarice in suho sadje. Turki in Arabci so dodali začimbe v že tako bogato paleto svežih zelišč ter okusne sladke razvade. Svoje je dodala še francoska kolonizacija, ki je zaslužna za obilne količine paradižnika v vseh oblikah, kruh in sladkarije.

Izjemno dobro se okusi sveže mediteranske začimbe. Od mesa prevladujeta jagnjetina in piščanec, na severu ob Sredozemlju so morske jedi in ribe zelo pogosto na krožnikih. V puščavi se mesu bolj izogibajo, pojedo pa veliko več sveže zelenjave, sadja in kruha.

Za tipično jed tudi tukaj velja kuskus in ogromna količina kuhane zelenjave z omako ter koščki mesa. Ob kuskusu pa še tlitli, neke vrste testenine podobne rižu, kuhane v rdeči ali beli omaki, dodajo veliko čičerike in svežih začimb plus velik kos mesa in kuhano jajce. Slavna gosta juha chakchouka, je narejena na mesni osnovi, polna zelenjave in zelo gosta, jedo jo za vse obroke dneva. Veliko je oblik kruha, arabske različice veljajo za bolj vzdržljive kot beli francoski kruh. V večjih mestih se povsod dobi raznovrstne sendviče, tudi samo z ocvrtim krompirjem in svežo zelenjavo. V Alžiru se najdejo različne vrste ulične tipične hitre hrane, kot so lokalne pizze in mhajeb ali neke vrste palačinka napolnjena z mešanico začinjenega paradižnika in čebule. Sadje se dobi na tržnicah ali supermarketih, enako bogato so zastopane različne sladke pregrehe in dateljni. Od vseh sladkih okusnih pregreh, velja za tipično makroudh piškoti iz semoline in moke, napolnjeni z dateljni.

Kava je izjemno popularna. Turška, močna kava, s kozarcem vode se pije v obcestnih lokalih. Medtem ko je v puščavi veliko bolj popularen črni čaj z meto in sladkorjem. Zelo popularni so tudi sveži sadni sokovi, kot sta limonada in pomarančni sok. Alkohol strežejo le v prestolnici in nekaterih obmorskih letoviščih, v puščavskih okoljih alkohola ni na voljo.

VREME:

V Alžiriji kot največji Afriški državi, poznamo tri podnebne tipe: ob obali blago mediteransko podnebje, v severnem delu visokega gorovja in osrednjem delu prehodno podnebje – mešanico mediteranskih in kontinentalnih vplivov ter puščavsko podnebje v večjem delu dežele.

V ozkem obalnem delu je tipično mediteransko podnebje s svežimi, deževnimi in milimi zimami ter vročimi sončnimi poletji. Največ dežja pade med oktobrom in aprilom. Temperature so dokaj stalne in povprečne zimske 11°C ter poletne 26°C. Poletja so vroča z veliko vlažnostjo v zraku, s konstantnimi vetrovi, ki pihajo iz morja. V jesenskih in pomladnih mesecih je prisoten še veter chili, ki piha iz puščave in prinese suh zrak ter ogromno peska. ALŽIR: je lociran v osrednjem delu obale. Pozimi so noči jasne in hladne tudi do 6°C, dnevne temperature so sveže in ne presegajo 17°C. Poletje je vroče in sončno, z večjo vlažnostjo in vetrovi iz morja. Temperature čez dan so med 25-35°C, ponoči le redko padejo pod 20°C.

Gorsko območje, ki teče vzporedno z obalo in ločuje le-to od puščave ima bolj kontinentalni vpliv. Saharski del Atlasa je bolj vlažen, ker ga dosežejo morski vetrovi in ga pozimi pokrije debela snežna odeja, primerna za smučanje. Telski Atlas je bolj  sušen in tam so temperature višje. Značilna so vroča poletja, vlažnost je nižja in noči so bolj hladne. Zime so pod vplivi hladnih zračnih mas iz Evrope, ki prinašajo pozebe in sneg.

Puščava, ki predstavlja ¾ celotnega ozemlja države ima izjemno velik vpliv na podnebje in rastje. Dolgi poletni meseci so vroči (tudi nad 40°C) in suhi, noči so hladne. Nič ni nenavadnega, če se ponoči temperature na jugu spustijo tudi pod 0°C. Razlika med dnevno in nočno temperaturo je lahko celo do 20°C. Pozimi je južni del Alžirije še vedno izjemno topel, saj so povprečne temperature med 25-27°C. Najtoplejši poletni del leži med 24-30tim vzporednikom, doseže ga vpliv afriškega monsuna, ki prinaša oblačno vreme in pogostejše nalive. Kljub temu je povprečna količina dežja v južnem delu pod 100mm, kar pomeni v povprečju 4 deževne dni v letu. Na severu alžirske Sahare so padavine bolj pogoste v zimskih mesecih, na jugu v poletnih. Vsakodnevno so lahko prisotni puščavski viharji, sploh v območjih večjih ergov in krajev pokritih z večjimi količinami peska. Povprečno je sonce na nebu do 10 ur v območju, kjer se bomo nahajali mi, zaradi nadmorske višine okolice. Načeloma v severnem delu alžirske puščave traja sončno obsevanje 12 ur.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki, vodniki kamel, kuharji s pomočniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
SOKOTRA 11 DNI

SOKOTRA 11 DNI

23.10. - 2.11.2022
RADŽASTAN eXpres 10 DNI

RADŽASTAN eXpres 10 DNI

28.10. - 6.11.2022
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

31.10. - 9.11.2022
NEPAL 13 DNI

NEPAL 13 DNI

5.11. - 17.11.2022

VIETNAM 14 DNI

VIETNAM 14 DNI

21.11. - 4.12.2022