KITAJSKA 14 DNI

Lepote vzhodne Kitajske

Kitajska. Bogata tradicija in moderna zgodba.

Potovanje na Kitajsko razkrije ogromno deželo, v kateri se skriva pravi svet v malem. Tu najdemo izjemne kontraste, kot nikjer drugje. Pokrajinsko gledano ima vse – od morja, puščave, stepe, planote pa do hribov ter najvišjih vrhov sveta. Govoriti o samo eni Kitajski je nesmiselno. Tako kot je različna njena pokrajina, tako so si različni tudi njeni prebivalci. Tradicionalna Kitajska s tisočerimi kolesi hitro izginja. Izpodriva jo nova, moderna zgodba s svojo novo tehnologijo in drugačnim načinom življenja, ki se razvija z neustavljivo hitrostjo.

Škrlatno mesto, Peking

Klasično potovanje.

Kitajska je zgodba presežkov in superlativov. Kratko, a nič manj doživeto in intenzivno potovanje vam prikaže pravi kalejdoskop mnogih kitajskih izrazov. Vsega po malem. Bogata zgodovina in najnovejša tehnologija. Od neskončno visokih nebotičnikov do izjemno slikovite narave. Stara tradicija in vraževerje. Prijazni in zvedavi kitajci. Edinstvena kulinarika, hrana, ki domačine poganja k temu nezadržno hitremu razvoju v sam vrh svetovnih moči.

DATUM

20. 4. – 3. 5. 2025

CENA

2.290 EUR

+ letalska karta (od 890 €)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Peking.

letalo

Nimen Hao! Dobrodošli v Pekingu, kitajski prestolnici in v enem izmed največjih mest te nepredstavljivo velike dežele. V preteklosti cesarsko mesto, danes pa se njegov zgodovinski obraz počasi staplja z modernim. V mestu najdemo toliko zakladov preteklosti, da bi za ogled vseh potrebovali vsaj teden dni, mi pa si pogledamo tiste najpomembnejše in najlepše. Za uvod v kitajsko drugačnost, se odpravimo v Hutonge, najstarejši del mesta. Sprehod po njegovih ozkih ulicah nas za trenutek odpelje nazaj v preteklost in takratni način preprostega tradicionalnega življenja.

avtobus, hotel              

Danes se odpeljemo do najdaljše in največje stvaritve človeških rok ter enega najbolj drznih gradbenih podvigov v vsej zgodovini – do velikega kitajskega zidu (Unesco). Najdaljša stavba se kot kamnita kača vije po grebenih zelenih hribov in planotah. Nihče ne ve, koliko natančno meri v dolžino, a zdi se, da vodi v neskončnost. Zagotovo pa je, da je bil zgrajen z namenom varovanja kitajskega cesarstva pred barbari iz severa, ter da mu nikjer na svetu ni enakega. V bližini se pomudimo v dolini cesarskih grobnic iz časa dinastije Ming (Unesco), katerih lega je bila skrbno izbrana po starodavni kitajski umetnosti in znanosti Fengshui. Ob povratku nazaj v Peking, nas čaka krajši sprehod po »olimpijskem« mestu. Za pravi zaključek tega dneva se zvečer odpravimo do najslavnejše ulice v mestu, posvečene skoraj izključno prehrani. Na njej je moč najti več kot 100 restavracij z izjemno pestro ponudbo, kjer se vsakodnevno prehranjuje na tisoče pekinžanov.

avtobus, hotel, zajtrk       

Jutra so najlepša za obisk templja  miru (Unesco). Danes muzej, včasih pa kraj, kjer so kitajski cesarji letno molili za dobro žetev. Zanimiv je tudi njegov park, kjer pobliže spoznamo domačine pri jutranji vadbi… Nekateri so za tai-chi, karate, dviganje uteži, drugi pa za ples in karaoke. Središče mesta Peking pa predstavlja trg Nebeškega miru, tudi eden izmed najbolj slavnih in hkrati največjih trgov na svetu. Na njega z lahkoto spravimo milijon ljudi, kar na Kitajskem ne predstavlja posebno težkega izziva. Ta simboličen center kitajske moči, je pravi romarski kraj in srce kitajskega naroda. Nato vstopimo v veličastno Prepovedano mesto (Unesco). Verjetno gre za največji stavbni kompleks na svetu, zgrajen dobrih 600 let nazaj. Dolga stoletja je bil vstop vanj prepovedan, danes pa temu ni več tako. Vsekakor gre za izjemen kraj in zagotovo najpomembnejši simbol kitajske dinastične zgodovine. Pred odhodom na železniško postajo, kjer se vkrcamo na hitri vlak in poslovimo od Pekinga, moramo poskusiti najbolj slavno mestno jed. Najboljšo znajo pripraviti le tu v Pekingu. Pravo pekinško račko! Pozen prihod v Zhengzhou. Nočitev.

avtobus, hitri vlak, hotel, zajtrk, večerja        

Po prihodu vlaka v Zhengzhou se odpeljemo v bližnji Luoyang, mesto, ki je bilo v preteklosti dom mnogim različnim dinastijam. Ob reki Yi si ogledamo budistične jame Longmen (Unesco), katerih klifne stene so nekdaj imele na tisoče izklesanih podob in kipcev Bude. Za naše nadaljevanje spoznavanja budizma se odpeljemo naprej v za kitajske razmere, majhno mesto Dengfeng. Mesto slovi širom po svetu, saj je tu rojstni kraj Šaolinov in njihove posebne borilne veščine, ki jo danes po vsem svetu poznamo kot kung fu. Zvečer si lahko za doplačilo ogledamo šaolinsko predstavo.

avtobus, hotel, zajtrk          

V Dengfengu, tem prijetnem mestu, si ogledamo najznamenitejši šaolinski tempelj (Unesco) in pokukamo v najstarejšo šaolinsko šolo. Navdušijo pa nas šaolini. Vse naokrog jih je polno, na vsaki zelenici, na vsakem večjem prostoru so razvrščene vrste učencev, ki se v največji disciplini urijo v želji, da postanejo “ponosni” šaolinski menihi. Zakaj se nebi poskusili tudi mi, za urico ali dve? Popoldan se odpeljemo nazaj v Luoyang, kjer se vkrcamo na hitri vlak, ki lahko drvi več kot 300 km/h in nas v ekspresnem času pripelje v največje mesto severozahodne Kitajske.

avtobus, hitri vlak, hotel, zajtrk       

Mesto Xian je danes živahna in moderna prestolnica puhlične province Shaanxi, v preteklosti pa je bilo eno največjih in najpomembnejših mest cesarske Kitajske. Prav tu se je začela slavna svilna cesta, starodavna karavanska pot med Kitajsko in Rimom, po kateri so potovali blago in različne ideje, s katerimi se je Kitajska uspela povezati z zunanjim svetom. Mesto je kasneje postalo še največji budistični center Vzhodne Azije. V njegovi bližini še danes stoji izjemno pomembna pagoda Velike gosi. Popoldan se s kolesi (po želji za doplačilo) zapeljemo po najlepše ohranjenem mestnem obzidju na Kitajskem. Nato pa se odpravimo v središče mesta, v muslimansko četrt, v kateri stoji ena največjih in najstarejših mošej na Kitajskem. Živahen večer preživimo v odkrivanju posebnih okusov tukajšnje kulinarike.

avtobus, hotel, zajtrk         

Danes se odpeljemo do enega najbolj dragocenih arheoloških zakladov, ki ga danes premore Kitajska – glineni vojščaki! Prvi uradni kitajski cesar iz 3.stoletja pred našim štetjem, Qin Shi Huang, je bil izjemen kitajski vladar. Ne samo velik vojaški osvajalec, temveč tudi izjemen graditelj. V bližini njegove veličastne grobnice, ki naj bi skrivala precej zakladov, so v prejšnjem stoletju odkrili več jam, v katere je cesar dal pokopati vojsko iz terakote, ki naj bi mu sledila v posmrtno življenje. Več kot 6000 vojakov, konjev in kočij iz terakote je bilo zakopanih več kot 2000 let, a so ostali skoraj nepoškodovani. Obseg grobnic je prav neverjeten. Popoldan se odpravimo na mestno letališče, od koder poletimo na skrajni jug Kitajske, v čisto drug svet.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk                      

Pokrajina med Guilinom in Yangshuojem je posuta s strmimi in ozkimi kraškimi hribi, med katerimi se vije reka Li. Apnenčasti hribi so precej nenavadnih oblik in poetičnih imen. Star pregovor pravi , da so pokrajine Guilina najlepše pod nebom, pokrajine Yangshuoja pa še lepše, a o tem najbolje vsak sodi sam. Z bambusovimi splavi se zapeljemo po reki Li, med pravljičnimi hribi. Pravo lirično doživetje! Prosto popoldne preživimo na simpatičnih uličicah Yangshuoja ali pa se odpravimo na pravo kitajsko masažo. Zvečer (ob doplačilu) si lahko ogledamo predstavo na reki Li, kjer se predstavijo tukajšnje manjšine.

avtobus, bambusovi splavi, hotel, zajtrk

Da pa ne bomo hribov gledali samo od daleč, si jih pobliže pogledamo kar s kolesi – kje pa drugje, če ne prav tu na Kitajskem? Popoldan se odpeljemo v Ping’an, hribovski del, kjer so doma ene najlepših riževih teras na Kitajskem.

avtobus, preprost penzion, zajtrk

Okolica Ping’Ana je polna riževih teras, ki brez dvoma sodijo med najlepše in najbolj spektakularne na Kitajskem. Z golimi rokami sta jih stoletja gradili ljudstvi Zhuang in Yao. To je pravi raj na zemlji, saj se kljub neizmerni lepoti pokrajine in pisanosti manjšin masovni turizem še ni razvil. Razlog temu je odročna lokacija in do nedavnega tudi nedostopnost. Dan bo hitro minil. Čas bo za sprehode med terasami in opazovanje lokalnih prebivalcev pri njihovih vsakdanjih opravilih.

preprost penzion, zajtrk              

Po zajtrku se odpeljemo v Guilin, od koder poletimo v moderen in futurističen Šanghaj. Kitajsko mesto z največjim številom in gostoto prebivalcev, se skoraj nima kam več širiti, razen navzgor. Mesto je v zadnjih nekaj letih doživelo nenaden razvoj in postal finančni, trgovski, komunikacijski in pristaniški center celinske Kitajske.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

Nebotičniki Šanghaja rastejo kot gobe po dežju in nam kažejo podobo najhitreje rastočega gospodarstva na svetu! Povzpnemo se na Perlin stolp, od koder bomo lahko z širšim pogledom zaobjeli sodobno Kitajsko. Da pa bo še bolj zabavno, se sprehodimo še po steklenem podu. Na drugi strani reke Pu pa se sprehodimo po “kolonialnem” delu mesta imenovan Bund. V starem delu mesta pa se skriva čudovito ohranjen vrt iz 16.stoletja. Zvečer se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu.

letalo, avtobus, zajtrk          

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 2.290 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranja leta Xian-Guilin in Guilin-Šanghaj,

– 9 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kaegorizacija),

– 10 x zajtrk,

– 1 x večerja (pekinška račka v Pekingu),

– hitri vlak Peking-Zhengzhou in Luoyang-Xian,

– vse ostale prevoze z najetim avtobusom,

– vse vstopnine po programu,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta od 890 €,

– prevoz do bližnjega letališčav v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Kitajsko (vizum je potrebno urediti osebno na ambasadi v Ljubljani; več v zavihku info),

– doplačilo za enoposteljno sobo 350 EUR,

– dodatne aktivnosti (kolesa, predstave,…),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine okvirno 70 EUR (na kraju samem).

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi kitajski vizum.

KITAJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Pridobimo ga osebno na ambasadi v Ljubljani.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli na Kitajskem so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Devet noči spimo v hotelih 3*. Dve noči prespimo v preprostem penzionu.

Kitajska hrana je zelo okusna in pestra. Veliko je novih okusov, veliko lokalnih specialitet na nešteto različnih načinov. Začimbe se razlikujejo glede na posamezne regije. Najbolj pikantno hrano najdemo na jugu dežele. Med vsemi jedmi prevladujeta riž in rezanci. Veliko je tudi zelenjave. Skupaj si bomo privoščili okušanje lokalnih specialitet na tržnicah, lokalnih in ponekod bolj turističnih restavracijah. Na potovanju je vključen zajtrk. Zajtrki bodo v hotelih in večinoma samopostrežni. Hrana bo bolj kitajska (rezanci, riž, zelenjava … ), ponekod z nekaj prilagoditve za tujce. Med pijačami je vsesplošno priljubljen zeleni čaj. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno in priljubljeno pivo. Na Kitajskem je v vseh hotelih in restavracijah, tudi na vlaku, brezplačno na voljo prekuhana voda, ki je pitna.

VREME:

Podnebje na Kitajskem je zaradi velikosti zelo raznoliko. Večji del poti se bomo gibali po vzhodnem in osrednjem delu. Najbolj primeren čas potovanja v vzhodno Kitajsko so jesenski (oktober-november) ali pomladni meseci (marec-maj). V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 18 in 25 °C, lahko tudi več na jugu dežele. Ponoči se temperature lahko spustijo do 10 °C. Več informacij o vremenu na Kitajskem dobite na www.wunderground.com.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 25 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

20. 4. - 6. 5. 2025
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

24. 4. - 4. 5. 2025
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

10. 5. - 17. 5. 2025
TOSKANA 8 DNI

TOSKANA 8 DNI

17. 5. - 24. 5. 2025
TIBET IN KAJLAŠ KORA 22 DNI

TIBET IN KAJLAŠ KORA 22 DNI

2. 6. - 21. 6. 2025