BOLIVIJA 17 DNI

V pozabljenem kraljestvu Virakoče

Bolivija. Avanturistični in fotografski raj.

Bolivija ima zelo pestro in raznoliko pokrajinsko sliko. Vse od vršacev Andov in vulkanskih formacij preko visokega Altiplana do pristnega amazonskega pragozda. Njene gosto sklenjene gorske verige, kratke in ozke doline, neprehodni pragozd in razpršena poselitev najverjetneje Bolivije nikoli ne bodo naredile preveč turistične. Kulturna raznolikost, navade in barvitost tukaj živečih skupnosti se je izjemno dobro ohranila prav zaradi topografskih posebnosti. In da popolnoma začutimo njeno ostro, a vendar tako nežno srčiko, ji je vredno posvetiti malo več časa.

Tako blizu in tako daleč do nebes.

Jezero Titikaka se s svojo neskončno in raznoliko modrino, spaja z modrino neba. Predstavlja rojstni kraj boga pred-Inkovskih in Inkovskih civilizacij – Virakočo. Virakoča je stvarnik neba in zemlje, sonca, lune, zvezd in vseh živih bitij. Smo v nadzemeljski pokrajini in njena razsežnost se zdi neskončna. Skromna presenečenja so na vsakem koraku. Pohodniški podvigi in sprehodi nas nikoli ne pustijo ravnodušnih, tako kot promet, ki poteka zelo počasi in pogosto za več ur obstane iz nepredvidljivih razlogov.

DATUM

27. 9. – 13. 10. 2024

CENA

2.490 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko vmesnih letališč proti La Pazu. Drugi dan priletimo v La Paz. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Nočitev.

letalo, hotel (2. dan)

Jutro v najvišje ležeči »prestolnici«. Če vam ne vzame diha visoka nadmorska višina, vam ga bo zagotovo to energično mesto. Le malo mest ima tako spektakularno postavitev kot La Paz, ki leži v kanjonu reke Choqueyapu. Z gondolo se odpravimo do prvega razgleda, saj slavni ‘Teleferico’ daje povsem novo dimenzijo ogledu mesta! Navdušeni nad razgledom se ponovno odpravimo v živahni center mesta. Na glavnem trgu Plazza Murillo se pomudimo ob najpomembnejših stavbah mesta, ki nas vrnejo v kolonialni čas. Ura na parlamentu, katere kazalci se vrtijo v nasprotno smer, ustavi čas na glavnem trgu. Morda nas zamika tipična sladica v plastičnem lončku? Kot nalašč, da se jo poje na sprehodu do umetniške ulice Jaen. Ob trgu svetega Frančiška se nahajata živahna ulica Sagarnaga in čarovniška tržnica. Tu najdemo vse od zelišč in napitkov za razne tegobe, praškov za nesrečne ljubezni, do posušenih laminih zarodkov za srečo v življenju. Na kratko se bomo zaustavili pred zaporom San Pedro, ki za svojimi zidovi skriva zanimivo zgodbo. Potem pa v lov za kakšno lokalno kulinarično specialiteto.

avtobus, gondola, hotel, zajtrk             

Po zajtrku se odpeljemo v Tiwanaku (Unesco). Tu se nahajajo ruševine starodavnega mesta, ki je bilo nekoč prestolnica ene najpomembnejših civilizacij v času pred-inkovskega imperija. Piramide, templji ter masivni kamniti bloki… Še bolj so zanimivi, kajti še danes ne poznamo realnega odgovora načina gradnje in njihovega namena. V tamkajšnjem muzeju se lažje prestavimo v čas Virakoče. Po kosilu se odpeljemo proti jezeru Titikaka, najvišjemu plovnemu jezeru na svetu, ki leži na meji s Perujem. Za Inke so bili tu sveti kraji in ni se potrebno vprašati zakaj. Široka modrina spreminja nianse svoje barve glede na razmere na nebu in v njej odseva okolica. Prispemo v živahno Copacabano na obrežju jezera. Poldne raziščemo Copacabano, ki je glavno mesto na bolivijski strani jezera Titikaka. Med domačini je mesto znano predvsem zaradi cerkve, kjer se nahaja kipec Črne Marije. Izvemo marsikatero zanimivost o njihovih duhovnih praksah ter verskih tradicijah, z malo sreče pa ujamemo tudi blagoslavljanje vozil.

avtobus, hotel, zajtrk

Jezero Titikaka je za Inke, in tudi mnoge druge, dolgo veljalo za center vesolja. Prav tu je stvarnik Virokoča iz otokov ustvaril človeka, sonce, luno in zvezde. Vkrcamo se na čoln, ki nas pripelje na otok sonca ali Isla del Sol. Naužijemo se čistega in redkega zraka ter toplega sonca otoka. Raziščemo ga peš, saj na otoku ni avtomobilov in glavno prevozno sredstvo so še vedno oslički. Po povratku v Coapacabano se skladu s časom povzpnemo še na bližnji hrib El Calvario, ki kljub svojemu mučeniškemu imenu ponuja najlepše razglede na okolico. Pozno popoldne se odpeljemo nazaj v La Paz na zaslužen počitek pred adrenalinskim doživetjem, ki na nas čaka naslednji dan.

ladjica, avtobus, hotel, zajtrk             

Odpeljemo se v nižino do mesteca Coroico. Pot vodi preko prelaza na višini 4.800metrov in nato zavije preko slavne »ceste smrti«. Najpogumnejši se lahko po tej slavni cesti spustijo s kolesom – ta podvig vsekakor priporočamo. Cesta Yungas se naglo spušča z visoke planote k porečju Amazonke. Dolga je 64 km, široka le tri metre, vije pa se nad sto metrov globokimi prepadi. Če bo čas dopuščal, v okolici mesteca Corioco, obiščemo še plantaže kakava in kave ter se prepustimo toplemu vremenu. Sedaj smo v majhnem delčku bolivijskega amazonskega gozda. Naše misli uhajajo nazaj na doživeto pot k spektakularnim razgledom in adrenalinu. Naužijemo se nekaj nižinskih vibracij, ki so na naši poti po Boliviji bolj izjema kot pravilo. V večernih urah se vrnemo nazaj v La Pazu. Odpeljemo se do avtobusne postaje in se vkrcamo na udoben nočni avtobus, ki nas odpelje do Uyunija.

avtobus, kolesa, nočni avtobus cama, zajtrk 

Jutro v Uyuni nam že začne deloma razkrivati prelepa prostranstva območja. Mir za dušo vseh tistih, ki iščejo mistične in samotne kraje. Divjina, ki jo zaznamujejo visoki vulkani. Neposeljene planote, ki menjavajo barve kot kameleoni. Tišina, v kateri skorajda ni življenja. Ter seveda belina največje slane puščave na svetu, ki jemlje dih. V naslednjih treh dneh se bomo z džipi podali na raziskovanje pokrajine, ki se na trenutke zdi skoraj neresnična. Obiščemo pokopališče vlakov, pomudimo se pri proizvodnji soli in staremu solnemu hotelu. Bela ploščad izsušenega slanega jezera okrog nas se zdi neskončna. Dober razgled nanjo ujamemo tudi z otoka Inca Huasi, ki ga poraščajo več metrski kaktusi. Na poti nas čakajo lagune mnogih barv, ki jih radi obiščejo flamingi in druge ptice. Prečimo puščavo Siloli ter Dalijevo puščavo z zanimivimi kamnitimi formacijami. Ob vulkanu najdemo termalni gejzir, kjer se namočimo v topli vodi. Kako prijetno ob hladnem jutru.

Zadnji dan se znajdemo v puščavi, kot smo je navajeni iz filmov o divjem zahodu. Kanjoni in peščene skulpture, popolne umetnine narave, nas navdušujejo. Sta legendarna Butch Cassidy in Sundance Kid resnično zaključila svoj slavni roparski podvig tukaj in končala v rokah bolivijske vojske?  To so dnevi in noči, ki se jih bomo še dolgo spominjali. ..

terenska vozila, preprost penzion (3 x), zajtrk (4x), kosilo (3x), večerja (3x)

Zjutraj se bomo prebudili v prav posebnem mestecu s slikovito okolico. Po nekaj dneh vožnje nam bo prijal sprehod po kanjonih v bližnji okolici. Sprehodili se bomo skoz kanjon Inkov in obiskali Quebrada el Palala – široko  rečno korito, ki ga ob dežju napolni voda. Preprosta, a barvita mešanica mineralov in zanimivih naravnih oblik, ki jih preraščajo samotni kaktusi. Popolno puščavsko doživetje in aktivno dopoldne nas pripravita za nova bolivijska doživetja. V popoldanskih urah zapustimo čarobno puščavo Bolivije in se odpeljemo do mesta Potosi, znanega po največjem rudniku srebra na svetu.

terenska vozila, avtobus, hotel, zajtrk             

Rudniki srebra še vedno dajejo vsakdanji kruh marsikateremu prebivalcu Potosija. V rudnik ne smemo priti praznih rok, zato gremo najprej po darila za rudarje na t. i. rudarsko tržnico. Najbolj bodo veseli cigaret in kokinih listov! Čaka nas 1–2 urni ogled rudnikov, v katerih začutimo trdo življenje rudarjev. Pokramljamo z njimi in mogoče nam razkrijejo kakšen mit tega temnega podzemlja.  Sprehod skozi mestno jedro Potosija (Unesco) nas popelje v njegovo zlato dobo, ko je cvetelo na račun rudnikov okrog ‘bogatega hriba’ Cerro Rico. Mesto se namreč, prav iz tega razloga, ponaša kot eno najlepših primerkov kolonialne arhitekture. V večernih urah prispemo v Sucre (Unesco).

avtobus, hotel, zajtrk

Končno smo v pravi prestolnici Bolivije. Tako vsaj trdijo domačini, ki živijo tukaj. Obožujete dinozavre? Znašli ste se na pravem koncu sveta! Domačini pravijo, da je greh obiskati Sucre, pri tem pa ne zavijete v park Cretácico. Tukaj se nahaja največja „zbirka“ odtisov nog dinozavrov na svetu. Več kot pet tisoč jih je in mi jih pobližje pogledamo. Raziščemo staro mestno jedro Sucre, za katerega velja, da je najlepše v deželi. Skozi zgodovino so se prav tukaj odvijali najpomembnejši dogodki, ki so oblikovali deželo. Obiščemo hišo svobode, kjer so razglasili neodvisnost in kjer izvemo več o tem pomembnem delu zgodovine. Odpravimo se poiskat in poskusit najboljše čokoladne pralineje Bolivije.  Zavijemo seveda na lokalno tržnico, da poiščemo kaj dobrega za pod zob. Izkoristimo prosto pozno popoldne na očarljivih uličicah in lokalnih specialitetah.

avtobus, hotel, zajtrk

Zjutraj se odpeljemo na obrobje Sucre, kjer se sprehodimo po delu stare inkovske poti. Ponuja se nam čudovit razgled nad dolino. Zavemo se veličastnosti narave v vseh mavričnih barvah kamnin na naši poti. Ja, za nekaj časa bomo lahkotno hodili izven gneče in hrupa velikih mest. Do poznega popoldneva bomo že v majhni vasi pod kraterjem, kjer se namestimo pri domačinih. Tu živijo avtohtone skupnosti. Projekt zaščite njihove tradicije se je lepo prepletel s trajnostnim turizmom, ki jim omogoča in podpira njihov način življenja. Odličen način, da spoznamo lokalne skupnosti in jim tako pomagamo.

avtobus, hoje za okvirno 5-7 ur, preprost penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se sprehodimo po prebujajoči se okolici in užijemo preprostost življenja. Po zajtrku se podamo počasi nazaj proti prevozu v Sucre. Pot vodi mimo majhnih lokalnih skupnosti. Poučimo se o njihovi tradiciji, kmetovanju in obrteh, ter o barvitih vzorcih, ki jih ženske spletajo iz lamine volne. V njih se namreč skrivajo eni najlepših izrazov andske kulture. Še zadnjič se ozremo se po divji in preprosti lepoti narave. Potem se odpeljemo nazaj v Sucre in zvečer sedemo na letalo, ki nas odpelje v nam že tako dobro znani La Paz.

letalo, avtobus, hoje za okvirno 3-4 ure, hotel, zajtrk       

Preostane nam še nekaj zadnjih koščkov neverjetno in divje narave na obrobju samega La Paza. Najprej se odpravimo do gore Chacaltaya. Čaka nas nekoliko nenavadna vožnja skoraj do samega vrha. Nato se pogumno lotimo kratkega vzpona na vrh gore Chacaltaya. Nagrajeni smo s tako imenovanim »kondorskim« razgledom nad mogočno verigo Andov. V daljavi uzremo najvišje vrhove sosednjih držav. Počutimo se kot da nam kraljestvo kondorjev leži na dlani. Popoldne se odpravimo v bližnjo Lunino dolino, ki je dobila ime zaradi nenavadnih geoloških formacij. Nas navdušijo slednje in pogled na Ande s »hudičevim zobom« v ozadju. Prosti čas na glavnih ulicah La Paza do odhoda na letališče.

letalo, avtobus, hoje za okvirno 1-2 uri, zajtrk

Pristanek na ljubljanskem oziroma bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 2.490 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Sucre-La Paz (15. dan),

– 8 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 4 x nočitev v preprostih penzionih,

– 14 x zajtrk,

– 4 x kosilo,

– 4 x večerja,

– 1 x udoben nočni avtobus cama La Paz-Uyuni (6. dan La Paz-Uyuni),

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– terenska vozila (7. – 11. dan),

– gondola (3. dan), ladjica (5. dan), kolesa (6. dan),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; okvirna cena karte se giblje od 900 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 495 EUR (velja samo za hotele),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– spalna vreča,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO BOLIVIJI:

Aktivnost potovanja: srednja. Pohodi so fizično lahko naporni, saj gre za hojo na višji nadmorski višini. Razdalje niso velike, z izjemo enega dne trekinga po stari inkovski poti. Gre za pogosta ustavljanja in predvsem za uživanje v pokrajini. Nekoliko naporni so lahko tudi ogledi mest, kjer je malo več pešačenja.

Prevozi po Boliviji: Vozili nas bodo izkušeni, lokalni vozniki. Daljše razdalje bomo premagovali s turističnim avtobusom in terenskimi vozili. Eno noč preživimo tudi na spalnem avtobusu.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke. Slovenski državljani za vstop v Bolivijo vizuma ne potrebujemo.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN:

Potovanje se odvija na višini od 1.600 m do 4.100 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov.

Zaradi visoke nadmorske višine, potovanje odsvetujemo vsem srčnim in plučnim bolnikom.

Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE:

Hoteli so čisti, lokalne kategorizacije 3*. Penzioni so preprosti (ponavadi brez tople vode, gretja in skupnimi sanitarijami ). Na posteljah so tople odeje, a priporočamo spalno vrečo. Eno noč bomo preživeli na nočnem avtobusu (6. dan; La Paz-Uyuni). Pri vseh namestitvah so vključeni zajtrki, pri nočitvah v preprostih penzionih so vključene tudi večerje.

OBLAČILA IN OBUTEV:

S seboj vzemite oblačila tako za tople dni kot za zelo hladne noči, da se boste lahko po potrebi »čebulno« oblačili. Ne pozabite tudi na tople puloverje, rokavice in puhovko. Temperaturni razpon je velik.

Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo lažjo pohodno obutev ali superge.

VREME:

Julij in avgust sta v Boliviji zimska meseca in veljata za del suhe sezone. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. Najlepši čas potovanja v Bolivijo je od maja do konca oktobra. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 10 in 25°C, lahko tudi kakšno stopinjo manj v višjih predelih. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0 °C in nižje. Podnevi je primerna spomladanska/jesenska obleka, zvečer so potrebna zimska oblačila. Več informacij o vremenu v Boliviji dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

Električna napetost v Boliviji je 115 V/ 230 V. Uporabljajo vtičnice tipa A in C. Ponekod so podobne našim, če imate adapter ga le vzemite s sabo. Dostopnost do interneta bo marsikje omejena.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
PAKISTAN 16 DNI

PAKISTAN 16 DNI

7. 9. - 22. 9. 2024
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

28. 9. - 6. 10. 2024
PERU in trek COLCA 17 DNI

PERU in trek COLCA 17 DNI

18. 10. - 3. 11. 2024
BUTAN 13 DNI

BUTAN 13 DNI

4. 11. - 16. 11. 2024
KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

23. 11. - 7. 12. 2024