DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke. Vizuma za Peru Slovenci ne potrebujemo.
ZDRAVJE:
Obveznih cepljenj za to potovanje ni.
Cepljenje proti rumeni mrzlici: za vse, ki potujejo v tropske predele Peruja (vzhodno od Andov ter predeli džungle pod 2300 m) je s strani Zavoda za zdravstveno varstvo Republike Slovenije zahtevano. Na teh območjih obstaja nevarnost okužbe. Iz programa potovanja »Peru 15 dni« je razvidno, da v tropske predele Peruja ne potujemo. Za potovanje »Peru 15 dni« potniki cepljenja ne potrebujemo, saj na tem potovanju potujemo v gorski in oceanski predel ter v večja perujska mesta. Odločitev o cepljenju proti rumeni mrzlici je tako prepuščena potniku. Za več informacij se obrnite na ZZV oziroma preverite na spletni strani Zdravi na pot.
Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.
VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: potovanje se večinoma odvija na višini od 2.000 do 3.900 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Višino bomo pridobivali počasi, zato večje nevarnosti za višinsko bolezen ni, lahko pa se pojavita npr. glavobol in nespečnost. Priporočamo pitje večjih količin brezalkoholne pijače, najboljše vode (vsaj 2–3 litre na dan). Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli, ki jih uporabljamo na tem potovanju so preprosti in čisti lokalne kategorizacije 3*. Enajst noči prespimo v hotelih, eno noč pri domačinih na otoku Taquile na njihovih domovih. Eno noč bomo preživeli na nočnem cama avtobusu – polspalnik (4. dan Nazca-Arequipa). Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih.
Perujska kuhinja velja za eno najboljših in najbolj raznolikih na svetu, saj je mešanica številnih kultur, od kitajske, japonske, italijanske, zahodnoafriške do seveda španske kulinarike.
Tri najbolj tradicionalne perujske sestavine so koruza, krompir in fižol. Morda se sliši dolgočasno, toda iz tega nastajajo različne jedi, ki se uveljavljajo v svetu. Poleg omenjenih so pogoste tudi kvinoja, čili, ribe, meso in riž. Med najbolj zanimivimi mesnimi jedmi je pečen morski prašiček, pripravijo pa tudi veliko drugega mesa (predvsem piščanca). Znamenita jed je tudi cebiche, ki obstaja v kar 400 verzijah, kar predstavlja dokaz kulinarične ustvarjalnosti. To je morska jed, ki je tradicionalno narejena iz sveže surove ribe, marinirane v limoninem soku in začinjene s čilijem. Zanimiva jed je pachamanca, vrsta podpeke, ki jo kuhajo po vsej andski regiji. Različne vrste mesa, zavite v bananine liste, začimb in zelenjave počasi kuhajo s pomočjo toplih kamnov.
Med sadjem ima dominantno vlogo camu camu, ki vsebuje štiridesetkrat več vitamina C kot kivi, poleg tega rastejo avokado, mango, banane, papaja, pasijonka …
Večina sladic, priljubljenih v Peruju, ima španske korenine, toda zaradi odsotnosti določenih sestavin so jih prilagodili po svoje. Pod zanimivim imenom Turrón de Doña Pepa se skriva nugat iz medu in janeža. Druga priljubljena sladica je rižev puding, ki je sestavljen iz kuhanega riža, cimeta ali muškatnega oreščka, rozin in mleka.
Med pijačami je potrebno omeniti sok Chicha Morada iz vijolične koruze, cimeta in sladkorja, med alkoholnimi napitki pa je tradicionalen Pisco, vrsta brandija iz grozdja, iz katerega nastaja znan koktajl Pisco Sour.
VREME:
V Peruju najdemo raznolika podnebja, ki jih pogojujeta predvsem gorstvo Andov ter hladen morski tok.
Obala ima toplo podnebje brez hude vročine ali mraza, vendar z visoko vlažnostjo in gosto meglo, ki povzroča občutek mraza v zimskem času. Obalno puščavo, vključno z Limo, skozi celo leto večinoma prekrivajo oblaki. Ob obali Pacifika je zrak zelo suh in padavin skoraj ni. Poleti temperature dosežejo 30 °C. Na severnem delu obale je vroče in sončno skoraj celo leto, s kratko deževno dobo novembra in decembra. Osrednja in južna obala imata dva letna časa; zimo od aprila do oktobra in poletje od novembra do marca.
Cusco in Andi imata dva letna časa: poletje oziroma suho dobo (od aprila do oktobra) s sončnimi dnevi, mrzlimi nočmi in z malo dežja ter zimo (od novembra do marca), ko močno dežuje. V Andih ne smemo biti presenečeni nad nenadnimi spremembami, če se vreme zaradi vpliva iz Amazonije hitro spremeni (dež ali celo sneg). Med suho dobo se ponoči temperature lahko spustijo tudi do 0 °C ali celo kakšno stopinjo pod ledišče, še posebej okrog jezera Titicaca. Padavine so v predelu Machu Picchuja skozi celo leto kar pogoste.
Najlepši čas potovanja v Peru je od aprila do oktobra. Zaradi različnih vremensko pogojenih območij, je težko govoriti o povprečnih temperaturah v Peruju. Več informacij o vremenu v Peruju dobite na www.wunderground.com.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 9 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 200-300 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.