IRAK 15 DNI

Izgubljeni svet

Potovanje v Irak.

To je dežela med dvema rekama, Evfratom in Tigrisom. Dediščina sveta. Zibelka civilizacij. Irak je kulturno, demografsko, etnično in zgodovinsko izjemno zanimiva dežela. Njegova preteklost je bogata in burna. Vse se prične z neolitskimi naselbinami v deželi »med rekama«, ki sta navdihnili starodavno ime Mezopotamija in njene najzgodnejše civilizacije. To je dežela, kjer se je začelo pisati, kjer je bila ničla uvedena v matematiko in kjer so bile zgodbe iz Tisoč in ene noči prvič povedane. Irak je bil dom znamenitih babilonskih vrtov in mitskega babilonskega stolpa. Dežela je rodila prve kralje in prve civilizacije Sumercev, Babiloncev, Asircev … Tu se je vse začelo. Zakladnica zakladov.

Irak

Potovanje upanja in miru. In potovanje v iraški Kurdistan.

Po več desetletjih izoliranosti od preostalega sveta, je Irak končno dosegel prepotreben mir in stabilnost. Še vedno ostaja ena najbolj vznemirljivih destinacij »pustolovskega« popotnika. Čudovite mošeje in palače so zgradili vladarji, ki so vztrajali le pri najveličastnejšem. S trgovino je Irak absorbiral najboljše, kar so lahko ponudile njegove sosede in vključil inovacije drugih v svojo edinstveno civilizacijo. Na tem potovanju bomo v dveh tednih potovali od juga do severnega kurdskega Iraka, vmes pa obiskali vse vrhunce, ki jih je danes moč obiskati – od »mezopotamskega močvirja«, Karbale, Babilona, Bagdada do Mosula, Lalisha in Erbila. Same mojstrovine starega sveta!

DATUM

15. 11. – 29. 11. 2025

CENA

2.290 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Že prve prijave

Zbor ter polet preko vmesnega letališča proti Basri.

letalo

Po pristanku in ureditvi vseh formalnosti se odpeljemo v hotel na kratek počitek. Dežela spodnje Mezopotamije je bujna in vodnata, polna dreves in vrtov ter majhnih čolnov, ki drsijo po mirnih vodnih poteh. Basra je eno največjih iraških mest in največje iraško pristanišče na sotočju Evfrata in Tigrisa, prepredeno s kompleksno mrežo kanalov in potokov. Je tudi domnevni dom legendarnega Sinbada Pomorščaka, od koder se je podal na svoja svetovna popotovanja. Odpravimo se na ogled tega zanimivega mesta. Sprehodimo se skozi staro Basro, ki so jo nekoč imenovali Vzhodne Benetke. Ponaša se s starimi trgovskimi hišami v tradicionalnem slogu z obzidanimi vrtovi in balkoni iz 16. in 17. stoletja, ki so negnjene na ozke ulice. Najbolj priljubljena aktivnost v mestu je »križarjenje« po reki Shatt Al-Arab, ki teče skozi mesto. Blizu obale še vedno počivata dve zasebni jahti Sadama Huseina, prva zarjavela razbitina, druga pa preurejena v hotel za mornarje. Tu je tudi njegova palača, del katere je preurejen v čudovit muzej. Dan zaključimo kje drugje kot na živahni tržnici.

hotel, zajtrk, kosilo

Na obali Tigrisa stoji kraj Qurnah. Kraj, kjer se reki Tigris in Evfrat srečata in za nekaj deset kilometrov združita, preden se izlijeta v Perzijski zaliv. Reki veljata za dve od štirih »rajskih rek«, saj naj bi pritekle iz rajskega vrta. Tu stoji prav posebno svetišče – majhno drevo, ki je po legendi drevo spoznanja, Adamovo drevo, drevo dobrega in zla, prav tistega, s katerega je jedla Eva v rajskem vrtu. Za tem obiščemo eno najzanimivejših in nekoč najbolj neokrnjenih območij na svetu – Iraško močvirje, ki je nekoč zasedalo kar 20.000 km2 južnega Iraka. Stoletja prepojen s pomladnimi razlivi Tigrisa in Evfrata, sestavljen iz trstičja, jezer, grmovja in kanalov. Na obrobju tega močvirja so se civilizacije dvigale in padale kot peščeni gradovi na razburkani obali: sumerska, asirska, perzijska, grška, rimska in arabska. Z motornimi čolni se zapeljemo po njegovih kanalih in opazujemo tradicionalne hiške iz trstike na njegovih bregovih. Seveda eno tudi obiščemo. Tu živijo pripadniki ljudstva Ma’dan, ki se je stoletja nazaj privadilo na tukajšnji način življenja na vodi. Zapustimo močvirje in se odpeljemo v Ur – pred davnimi tisočletji upravna prestolnica Mezopotamije, danes pa ruševine, ki ležijo v pusti puščavi. In če ima Egipt piramide v Gizi, ima Irak zigurat iz Ura, simbol vere, kraj čaščenja in romanja. Neverjetno dobro ohranjen inženirski dosežek sumerske civilizacije. Kako je bil zgrajen in kakšne skrivnosti skriva? Nočitev.

ladjica, hotel, zajtrk, kosilo

Po zajtrku obiščemo mesto Uruk. Od vseh sumerskih mest je bil Uruk daleč največje. Naseljeno že v petem tisočletju pred našim štetjem, je najbolj poznano po »mitološki« dinastiji, v kateri je dobrih 2000 let vladalo 12 kraljev, med njimi najbolj poznan junak Gilgameš. Ste že kdaj videli zares ogromno pokopališče? Pravijo, da je pokopališče v Dolini miru (Wadi Us Salaam) največje muslimansko pokopališče na svetu. Na 6 km2 površine se je do danes nabralo za več milijonov grobov. Odpeljemo se v sveto šiitsko mesto Najaf. Zgodovina mesta se začne z umorom imama Alija, ki je privedel do delitve na sunite in šiite v islamu. A prav ta tragični dogodek je povzročil gradnjo veličastnih svetišč sredi puščave in razcvet mesta Najaf. V mestu obiščemo osrednjo mošejo, v kateri se nahaja grob prvega šiitskega imama, kamor romajo številni šiiti iz celega sveta. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

Babilon! To je eno tistih velikih imen, ki vzbujajo občutek pravljičnosti in skrivnostnosti. Vrata bogov! Pred tisočletji je tukaj prišlo do resnih inovacij, ki so postavile temelje za veliko tega, kar danes jemljemo za samoumevno. Tu se je prvič razvila algebra. Tudi številski sistem z osnovo 60, ki ga še vedno uporabljamo za merjenje časa in kotov. In literatura? Gotovo ste že slišali za Gilgameša. V Babilonu so nekoč stali viseči vrtovi – eno od sedmih čudes sveta. Le kje so? Kaj pa visoki babilonski stolp? Na vrhu mesta stoji zapuščena palača Sadama Husseina, ki je sebe videl kot reinkarnacijo starodavnega kralja in se je lotil rekonstrukcije Babilona. Palača, zgrajena v sumerskem slogu zigurata. Po ogledu in kosilu se odpeljemo v Karbalo. Tako kot je Betlehem pomemben za kristjane, je Karbala pomembna muslimanom. Iz središča mesta se dviguje zlata kupola mošeje Imama Huseina. Mošeja označuje mesto, kjer leži grob Huseina, vnuka preroka Mohameda. Huseinovo svetišče v središču mošeje zdaj obkroža stalen tok romarjev. Seveda si bomo svetišče ogledali v večernih urah, ko je najlepše.

hotel, zajtrk, kosilo

Po zajtrku se odpeljemo proti iraški prestolnici. Nekoč so vse poti vodile v osrednji del Iraka, v osrčje doline rek Evfrat in Tigris, v mesto Bagdad. V preteklosti neštetokrat poplavljeno, oblegano in požgano. A je vedno preživelo. V 8. stoletju mesto postane središče in prestolnica Abasidskega kalifata in posledično muslimanskega sveta. Hitro postane veliko in lepo mesto, s številnimi bleščečimi palačami, dišečimi vrtovi, kupolami in oboki znamenite zapletene abasidske arhitekture. Elegantna metropola, ki so jo nekoč poimenovali mesto miru. Postala je središče učenja, center učenjakov, znanstvenikov in folozofov. Bagdad je bil prestolnica enega največjih svetovnih imperijev, najbogatejše, najponosnejše in najbolj vzvišeno mesto na zemlji. Nekoč trgovski in kulturni center, danes prestolnica in največje mesto Iraka. Večerni prihod v Bagdad. Če bo čas, se odpravimo v nočni živ žav. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

Današnji dan je posvečer iraški prestolnici. V središču mesta obiščemo narodni muzej, ki hrani osupljivo zbirko artefaktov iz mozaika kultur, ki sestavljajo zgodovino Mezopotamije. Sprehodimo se do Tigrisa in ga prečkamo s čolnom. Morda obiščemo najstarejšo šolo na svetu, al Muntansiriya. Sprehodimo se po živahni ulici Mutanabbi, umetniški četrti, kjer so se nekoč zbirali, brali in pogovarjali iraški intelektualci. Star arabski pregovor pravi, da egipčani pišejo, libanonci objavljajo, iračani pa berejo. Ulica je obdana s knjigarnami, trgovinami in kavarnami, ki kažejo na izjemno intelektualno in literarno zapuščino Bagdada. Tu je duša Iraka! V znameniti kavarni Shabandar si privoščimo kavo ali čaj in vodno pipo. Sprehodimo se tudi skozi več kot 300 let staro tržnico bakra. Tu lahko najdete čudovite bakrene svetilke, pladnje in krožnike. Pot nas vodi naprej, do spomenika al Shaheed, spomenika padlim v iransko-iraški vojni. Zares impresiven spomenik! Ja, Bagdad ima neskončno veliko spomenikov. Tudi verskih. Lep primer takšnega je tudi mošeja Al Yassin z značilno islamsko arhitekturo. Najlepša je, ko se znoči. Čas je za večerjo in najbolj pribljubljeno mestno jed ribo mazgouf. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

Zapustimo Bagdad. Vozimo se po neskončni puščavi, ki izginja za obzorji. Če bo možno, obiščemo Samarro. Naseljena že dobrih sedem tisoč let nazaj, svojo slavo pa je dosegla v 9. stoletju za časa abasidskega kalifata, ko postane mogočna prestolnica. V mestu se je tedaj pričelo na veliko graditi, med drugim zgradijo tudi veliko mošejo. Tako veliko, da naj bi bila (v času dokončanja) največja na svetu. Sicer slava mesta ni trajala dolgo, sledile so vojne … In ostali so le še zunanji zidovi mošeje in spiralni minaret. Gre za enega najbolj ikoničnih objektov v Iraku. Lep in edinstven, visok 52 metrov. Greh bi bilo, da se ne bi nanj tudi povzpeli, saj nas na vrhu čaka 360 stopinjski razgled. A le pazite, da se vam ne zvrti 😊. Naslednji postanek bo v mestu Hatra (Unesco), ki se kot fenix dviga iz puščave. Starodavno trgovsko obzidano mesto je stalo na križišču trgovskih poti, na meji rimskega in partskega cesarstva. In tako kot sta sirska Palmira in jordanska Petra postali bogati mesti, tako je tudi Hatra postala pravljično bogata. Po ogledu se odpeljemo v Mosul. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

Mosul je z dvema milijonoma prebivalcev drugo največje mesto v Iraku. Nekoč je imelo več vzdevkov – rajsko, zeleno, tudi severni biser … najbolj pa je znano kot mesto prerokov in se ponaša s številnimi krščanskimi in islamskimi svetišči. Tu je preteklost še kako živa, saj na vsakem koraku ležijo številni arhitekturni ostanki. Nekoč so tu živeli v sožitju Arabci, Sirci, Armenci, Kurdi, Turkmeni … judje, kristjani, muslimani in jezidi. Še ne dolgo nazaj je mesto utrpelo znatno škodo, saj so še do leta 2017 tu potekali srditi boji. Posledice zadnje vojne so več kot očitni. Sprehodimo se po »obnovljenem« starem mestnem jedru. Povzpnemo se tudi na citadelo Bash Tapia, ki nudi lep razgled nad mestom. V mestu je znana tudi mosulska kubba. Bi poskusili? Po kosilu se odpeljemo v iraški Kurdistan, v Sulaymanijo. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

Dobro jutro iz iraškega Kurdistana! Starodavna dežela Kurdistan na severu Iraka zavzema prav posebno mesto v zgodovini. Njeni spomeniki in mesta segajo tisočletja nazaj in so dokaz raznolikih civilizacij, ki so nekoč vladale tukaj. Dolga leta prepovedano območje za turiste. Zdaj nič več. Je dom več kot petim milijonom Kurdov, največje etnične skupine v državi. Po zajtrku se odpeljemo v Halabjo, blizu iranske meje, kjer stoji spomenik v čast tisočim umrlim Kurdom. Popoldne preživimo na živahni tržnici v Sulaymaniji, dom iraško-kurdske kulture. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

Slavno umetno jezero je eden najlepših krajev v regiji Kurdistan. Svetlo modro jezero, obdano z rumenimi in zelenimi hribi, je kot nalašč za kakšen daljši sprehod. Pomudimo se tudi v Koyi, starodavnem kurdskem kraju, v katerem so nekoč v sožitju bivali muslimani, kristjani, judje in jezidi. Po ogledu karavanseraja zavijemo na avtocesto v kurdski raj. Slavna »Hamilton Road« je 185 kilometrov dolga cesta, ki se razteza od iranske meje do iraških gora. Ne samo da velja za eno najbolj spektakularnih cest zahodne Azije, temveč gre tudi za enega najbolj drznih inženirskih podvigov v Iraku. Panoramska vožnja nas pelje skozi neverjetne gorske verige. Kaj pa fotostopi? Večerni prihod v Rawenduzu. Nočitev.

hotel, zajtrk, kosilo

V primerjavi s preostalim delom Iraka je Rawenduz oaza visokih gorá, tradicionalnih vasic, globokih kanjonov in slapov. Obiščemo mesto Amadiya, ki se nahaja na skrajnem severu Iraka, komaj 15 kilometrov od meje s Turčijo. Leži na višini 1400 metrov, v pokrajini visokih gorá in deročih slapov. Ko je vročina v nižinskem Iraku prehuda, Amadiya ostane hladna. In prvi pogled na mesto … zagotovo ga ne pozabimo. Kot ladja na vrhu 400 metrov visoke skale, v ozadju pa preko 3000 metrov visoke gore. Osupljivo! V mestu se spoznamo z domačini, da dobimo pravi vpogled v tradicionalni način življenja, ki tukaj še vedno prevladuje. Če bo volja, obiščemo in se sprehodimo čez naključni kanjon. Nato se odpeljemo v Duhok. Tako kot mnoga mesta bližnjega vzhoda, je tudi tukajšnja tržnica osrednji del mesta. Ni je stvari, ki jo tu ne bi prodajali. Večer preživimo v barantanju, posedanju in srkanju čaja.

hotel, zajtrk, kosilo

Alqosh je edina krščanska trdnjava v državi, ki je uspela preživeti zadnjo vojno. Je gorsko mestece, ki se ponaša s štirimi cerkvami, dvema samostanoma in okoli petsto krščanskimi družinami. Pot nas pelje naprej v Lalish, eno najbolj edinstvenih mest na svetu. Je najsvetejši kraj privržencev jezidske religije, ene najstarejših v Mezopotamiji. O veri in tradiciji se ne vé veliko, saj se ustno prenaša znotraj skupnosti. Obiščemo njihov osrednji tempelj v tem ezoteričnem in skrivnostnem kraju. Popoldne se odpeljemo v presotlnico iraškega Kurdistana.

hotel, zajtrk, kosilo

Ni prav veliko mest na svetu, ki se lahko pohvalijo s toliko zgodovine, kot jo ima Erbil. Mesto velja za enega najstarejših stalno naseljenih mest na svetu. V preteklosti je bil pomemben trgovski center na znameniti svilni cesti. Čudovita citadela (Unesco) je neprekinjeno naseljena že tisočletja. Je osupljiv primer večplastne arheološke gomile, ki danes gleda na sodobno mesto, ki je skozi stoletja zraslo okoli nje. Seveda jo tudi obiščemo. Tu še vedno stoji ena pomembnejših tržnic Bližnjega vzhoda. Z vsemi vodnimi fontanami jo je težko zgrešiti. Zares pa zaživi v večernih urah. Če kje, potem je tu doma kultura pitja čaja. Naš zadnji večer preživimo ob okušanju kurdske kulinarike.

hotel, zajtrk, kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 2.290 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 13 x nočitev v hotelu 3* (lokalna kategorizacija),

– 12 x zajtrk,

– 13 x kosilo,

– vsi prevozi z avtobusom ali kombiji in ladjicami,

– vodenje angleško govorečega lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vsa potrebna dovoljenja in pristojbine, ki so potrebna za potovanje po Iraku,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna karta; cena karte se giblje od 700 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 420 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– iraški vizum 80 USD (okvirno; na kraju samem),

– vstopnine po programu 220 USD (okvirno; na kraju samem),

– napitnine okvirno 70 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO IRAKU:

Potovanje v Irak zahteva nekoliko temeljitejši razmislek. Končna odločitev je, kot vedno, vaša.

VARNOST: Po večletnih spopadih je vlada uspela zagotoviti stabilnost v državi. Obstajajo nekateri varnostni zadržki glede potovanja v Irak. V državi je veliko kontrolnih točk (na vhodu/izhodu vsakega mesta, na poti). V nekaterih delih države še vedno prihaja do občasnih oboroženih spopadov, a območja, po katerih poteka naše potovanje, so stabilna in spet varna za obisk. Potovanje bo potekalo pod budnim očesom lokalne agencije s stalnim lokalnim spremstvom po varnih cestah in krajih. V primeru nepredvidenih situacij, si pridržujemo pravico do spremembe programa.

OBISK MOŠEJ IN KULTURNIH ZNAMENITOSTI: Obstaja možnost, brez predhodnega obvestila, da ne bo možno obiskati vseh kulturnih spomenikov, ki so omenjeni v programu potovanja. Iz tega razloga vstopnine niso vključene v ceno aranžmaja. Vstopnine poravnamo na kraju samem v lokalni valuti. Okvirni znesek vstopnin znaša 220 Usd.

FOTOGRAFIRANJE: Fotografiranje s fotoaparati ali snemanje z video kamero v svetih mestih (mošeje, svetišča, …) ni dovoljeno. Načeloma pa je možno fotografiranje s telefoni.

DENAR: Denarna valuta je iraški dinar. Dvigovanje gotovine v banki ali na bankomatih (Visa ali Mastercard) je ponekod mogoče. Vsekakor priporočamo gotovino. Po večini sprejemajo le ameriške dolarje (USD), zato imejte s seboj zadosti gotovine v USD.

ZDRAVJE:

Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Za več informacij se obrnite na ZZV oziroma preverite na spletni strani Zdravi na pot.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

IRAŠKI VIZUM: Slovenci potrebujemo iraški vizum. Pridobimo ga ob prihodu na letališču. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga (velja tudi za vstopne/izstopne žige z jordanske ali egiptovske meje z Izraelom!).

Cena vizuma znaša okvirno 80 USD. Znesek se poravna na mejnem prehodu v gotovini v USD.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Na tem potovanju bivamo v preprostih, a čistih hotelih lokalne kategorizacije 3*.

Hrana v Iraku ima močne vplive iz sosednjih dežel. Je raznolika, od mesa in piščančjih kebabov, dolme, kebaba do nacionalnega quzija, tradicionalno celega jagnjeta, polnjenega z rižem, mandlji, rozinami in začimbami. Najbolj znana iraška ribja jed mazgouf (pečena marinirana riba). Tu je kruh obvezen pri vsaki jedi. Velika je tudi izbira solat. Vegetarijanci lahko pričakujejo manjšo izbiro, a lačni ne bodo. Priporočamo vitaminske dodatke k prehrani, ki si jih priskrbite že doma.

Čaj (črn in sladkan) in turška kava sta najbolj priljubljeni pijači med prebivalci. Na voljo so tudi različni sadni sokovi. Ponekod so na voljo tudi alkoholne pijače (v svetih mestih niso na voljo!).

VREME:

Najlepši čas potovanja v Irak je med oktobrom in novembrom ter med aprilom in majem. V tem letnem času je pričakovano sončno, toplo in suho vreme. Temperature čez dan se gibljejo med 28 in 33oC. Ponoči so temperature nižje. Več informacij o vremenu v Iraku dobite na www.wunderground.com.

OBLEKA IN OSTALA OPREMA:

Irak je pretežno muslimanska dežela. Večina krajev je precej konzervativnih. Obstajajo pravila pri obnašanju in oblačenju, ki so drugačna od naših. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in noge (dolge hlače, majice z ne prekratkimi rokavi, …). Kratke hlače tako za moške kot ženske v večini krajev niso dovoljene. Ličila in nakit v svetih krajih niso dovoljeni. S seboj vzemite oblačila tako za vroče kot za malce hladnejše vreme, da se boste lahko po potrebi »čebulno« oblačili. Obutev naj bo predvsem udobna. Prav vam bodo prišli športni sandali, za daljša pohajkovanja po deželi pa tudi zaprti športni copati z dobrim oprijemom (zaradi zelo ostrih manjših kamnov na poteh).

Na to potovanje lahko potujete s kovčkom, potovalko ali nahrbtnikom.

Priporočamo tudi:

– zaščitna sredstva pred soncem (čepica, klobuk, ruta, sončna očala, krema z zaščitnim faktorjem …),

– krema in vazelin, da se izognete suhi koži in razpokanim ustnicam,

– zadostna količina baterij oziroma rezervna prenosna baterija (power bank) za fotoaparate (zaradi omejenega dostopa do elektrike čez dan),

– prva pomoč (povoji, obliži, razkužilo, rehidracijski prašek, vitamini, sredstva proti diareji, zaprtju, bolečinam …).

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Iraku je napetost 230 V. V uporabi so tri različne vtičnice (tip C, D in G). Adapterji niso potrebni. Če se bo kje zataknilo, jih bomo kupili na licu mesta. Polnjenje bo možno v hotelih/penzionih. S seboj imejte dovolj rezervnih baterij za fotoaparate in/ali prenosne baterije (power bank). Več informacij o vtičnicah in napetosti po svetu lahko dobite na povezavi https://www.power-plugs-sockets.com/

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli delujejo po večini povsod. Internet (ki ni najhitrejši na svetu 😊) je na voljo v hotelih.

Če vaš  telefon omogoča e-sim, si lahko uredite tudi mobilne podatke z nakupom e-sim pred potovanjem.

PLANIRANI STROŠKI:

Povprečno 200-250 EUR na osebo na potovanje (pijača, večerje in drobni izdatki). Doplačila, vstopnine in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
PERU 15 DNI

PERU 15 DNI

20. 9. - 4. 10. 2025
trek MUSTANG 17 DNI

trek MUSTANG 17 DNI

3. 10. - 19. 10. 2025
NEPAL IN TIBET 17 DNI

NEPAL IN TIBET 17 DNI

24. 10. - 9. 11. 2025
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

12. 11. - 23. 11. 2025
VIETNAM 16 DNI

VIETNAM 16 DNI

29. 11. - 14. 12. 2025