OMAN 12 DNI

Puščavska avantura

Oman. Arabski biser.

Oman je eden najlepših arabskih draguljev. Dežela neskončnih obal in prostrane puščave, kjer gresta tradicija in razvoj z roko v roki. Ima čudovito, osupljivo ter raznoliko naravo, ob kateri ostanemo brez besed. Moderno je ustvaril karizmatični Sultan Qaboos, ki še naprej zagotavlja oazo miru. Oman je pravo prizorišče zgodb iz tisoč in ene noči.

Novoletni Oman. Avantura.

Oman imamo možnost raziskati tudi izven asfaltiranih cest. Zato je naše raziskovanje Omana zasnovano tako, da se po deželi vozimo z najetimi terenskimi vozili, ki jih vozimo sami. Tak način potovanja nam omogoča najglobljo povezanost z deželo in ljudmi, tudi težje dostopnih predelih Omana.

DATUM

21.12.2022 – 1.1.2023

CENA

1.290 EUR

+ letalska karta (okvirno 550 EUR; let iz LJU)

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Za zagotovitev potovanja potrebujemo še 2 sopotnika!

Ugodna cena letalske karte (okvirno 550 EUR). Odhod in povratek na ljubljansko letališče.

Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Muškat.

letalo

V zgodnjih jutranjih urah pristanemo v Muškatu. Po ureditvi obmejnih formalnosti na letališču prevzamemo še terenska vozila. Odpeljemo se do hotela, počitek. Omanska prestolnica je zagotovo eno izmed najbolj urejenih mest arabskega sveta. Strinjali se boste, da je to mesto zares očarljivo. Njegova lega v objemu gora je v preteklosti privabljala mnoge osvajalce, predvsem pa trgovce, ki so trgovali z blagom iz vsega sveta. Mestno naravno pristanišče je veljalo za enega najpomembnejših v Arabiji. Bogato preteklost lahko začutimo v starem delu mesta, prvotnem naselju, kjer stojijo najstarejše ohranjene stavbe v mestu. Danes je ta del mesta politični center Omana, kjer se nahaja večina ministrstev in vladnih poslopij, ter tudi impozantna sultanova palača Al Alam. V starem trgovskem in pristaniškem centru pa se nahaja tudi največja pokrita omanska tržnica, ki diši po kadilih Frankincense, nekdaj najbolj cenjenem in tudi najbolj kvalitetnem kadilu na svetu. Veliki kadilniki na krožnih križiščih ali na razglednih točkah, nas opozarjajo na nekoč pomembno dobrino, s katero je cvetela trgovina Omana.

terenska vozila, hotel

Preden zapustimo prestolnico se ustavimo še v novem, modernem delu mesta. Tu kraljuje ena največjih mošej v arabskem svetu, mošeja Sultana Qaboosa, katere gradnjo je naročil sam omanski sultan. Glavno molilno dvorano krasi druga največja preproga na svetu, ki so jo pripeljali iz iranske province Korasan, kjer jo je tkalo kar 600 žensk polna 4 leta. Kot da to ne bi bilo to dovolj, je sultan dodal poleg več manjših še enega največjih lestencev na svetu, kateri so vsi iz Swarovsky kristala. Ne tako daleč stran od mošeje pa stoji še ena njegova mojstrovina, izjemno nenavadna za ves arabski svet. Kot velik ljubitelj klasične glasbe in umetnosti, je sultan naročil izgradnjo Kraljeve operne hiše, pravi center glasbene umetnosti in kulture. Če bo čas, se v bližnji Barki sprehodimo po bogato založeni ribji tržnici. Nato pa se počasi zapeljemo v notranjost, hriboviti del Omana. V Nakhalu postanemo pri eni lepših trdnjav v Omanu, nato pa nas vijugasta in na trenutke strma gorska pot vodi v osrčje gorovja Hajar. Pravijo, da je ta pot najbolj dramatična gorska pot v Omanu. V bližini dramatičnega kanjona postavimo naš prvi hotel z milijon zvezdicami.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk

Čaka nas še ena etapa vratolomne vožnje skozi omansko visokogorje. Pogledi na okolico so izjemni. Na trenutke se zdi, kot da smo v rajskem vrtu, sploh takrat, ko nas sredi ničesar prijetno preseneti čudovita vasica. Sprehodimo se po labirintu ozkih uličic in datljevih nasadov vse do vrha mestne trdnjave. Spustimo se pod vznožje najvišje gore Omana in zapeljemo v dolino Ghul, kjer poiščemo prostor za postavitev našega kampa.

terenska vozila, kampiranje

Omanske gorske ceste so prav neverjetne. Strmo se vzpnemo proti Sončevi gori Jabal Shams. Tik pod njo nas čaka “balkonski” sprehod (okvirno 4 ure hoje) nad najglobljim arabskim kanjonom, ki se spušča skoraj 1000 metrov globoko. Kakšni nori razgledi! Za zaključek dneva obiščemo eno najlepših starodavnih vasic Omana, dobesedno vklesano v hrib in obkroženo z rajskim vrtom. Večerni prihod v Nizwo. Tokrat malo drugačen hotel.

terenska vozila, hotel

Nizwa, katera še danes velja za prestolnico notranjega dela Omana. V preteklosti pomembno trgovsko križišče ob vznožju gorovja Hajar, središče omanskega imamata, center učenosti in umetnosti ter rojstni kraj Islama v Omanu. Je tudi mesto oaze, saj se bohoti z neštetimi datljevimi vrtovi, v katerih je moč najti kar 40 različnih datljevih palm. Danes velja za središče proizvodnje najboljših omanskih datljev. V mestu se sprehodimo skozi slikovito tržnico ter vstopimo v mogočno trdnjavo. Unescova Bahla je dom še ene mogočne trdnjave, pa tudi dom jinnov – zlih duhov ali džinijev. V bližnjem Jabrinu kraljuje zagotovo ena najbolj sijajnih in elegantnih trdnjav Omana, ki bolj kot na trdnjavo spominja na pravo palačo. Še malo naprej nas preseneti čudovita pokrajina. Pred nami se v vsej svoji lepoti bohoti gora Misht, pod njo pa na ozkem grebenu stojijo zanimive in zelo dobro ohranjene grobnice (Unesco) iz bronaste dobe.

terenska vozila, hotel, zajtrk

Nasprotje žive Nizwe in njene okolice pa je popolna, tiha in prazna puščava Wahiba, neskončno morje rumenih, rdečih in belih sipin. Seveda se z našimi terenci zapeljemo naravnost v puščavo! Vožnje po puščavi in njenem mehkem pesku so nekaj najlepšega. Na prvi pogled se zdi, da tukaj nihče ne živi. Beduini so si v njen postavili svoj dom in še vedno podobno, kot so v preteklosti. Gostoljubnost, sladek čaj ali omanska kava so zagotovljeni!

terenska vozila, kampiranje, zajtrk

Danes nas čaka prečenje puščave. Vožnja čez sipine je še eno doživetje, ki se ga z besedami preprosto ne da opisati. Če nam uspe srečno prečiti puščavo, nas na drugi strani čaka toplo morje! Še uro ali dve vožnje in kar naenkrat se znajdemo sredi nedotaknjene pokrajine. Bele sipine, ki se stikajo s toplim Arabskim morjem, sestavljajo neskončno dolgo, divjo belo peščeno plažo.

terenska vozila, kampiranje

Kaj je lahko lepšega, kot preživeti čudovit dan na prekrasni beli plaži. Še en večer preživimo ob morju pod zvezdnatim arabskim nebom.

terenska vozila, kampiranje

Danes nas čaka celodnevna panoramska vožnja ob morju nazaj na sever. Naš današnji cilj je pristaniško mesto Sur – domnevno dom legendarnega Sinbada Pomorščaka ter nekdaj center izdelovanja najboljših tradicionalnih arabskih plovil dhow.

terenska vozila, hotel

Počasi se vračamo nazaj proti prestolnici. Peš obiščemo dolino Šuab, stisnjena med strme stene, ki je polna sladkovodnih tolmunov, manjših in večjih. V Muškatu preživimo še zadnje urice v mestnem središču, ki jih lahko izkoristimo za še zadnje nakupe z obveznim barantanjem. Pozno zvečer se odpeljemo na letališče, oddamo naše terence in se z letalom odpeljemo nazaj domov.

terenska vozila, letalo, zajtrk

Jutranji pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 1.290 EUR + letalska karta za doplačilo (okvirno 550 EUR)

CENA VKLJUČUJE:

– 4 x nočitev v preprostih hotelih (brez lokalne kategorizacije),

– 5 x kampiranje na divje (za šotore in podloge bo poskrbljeno),

– 4 x zajtrk,

– najem terenskih vozil,

– beduinsko spremstvo (prečenje puščave Wahiba),

– vse vstopnine po programu,

– slovenskega vodjo poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– transfer iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo z ljubljanskega letališča),

– povratni letalski prevoz; okvirna cena individualne letalske karte se ob zgodnji prijavi giblje od okvirno 490 EUR naprej,

– doplačilo za enoposteljno sobo 240 EUR (velja za hotele in šotor),

– gorivo, parkirnine in cestnine,

– hrane in pijače, kjer ni posebej navedeno v programu,

– vizum za Oman 55 EUR (v kolikor ga ureja agencija),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine.

POTOVANJE PO OMANU:

Na tem potovanju najamemo terenska vozila, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za do 5 oseb. Vozi se po desni strani. Vozila so lahko z ročnim ali avtomatičnim menjalnikom. Potrebujemo vsaj 4 voznike, ki si morajo pred odhodom na potovanje priskrbeti mednarodno vozniško dovoljenje. Pri vožnji se bomo izmenjavali vsi z mednarodnimi vozniškimi dovoljenji.

Prosimo, da nam čimprej javite ali bi želeli biti voznik na potovanju.

Vožnja po omanskih cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po asfaltni cesti. Izjema je le del odseka v gorskem delu ter prečenje puščave Wahiba. Skupaj bomo prevozili okvirno 2000 kilometrov. Nekateri dnevi bodo daljši, nekateri krajši.

Cena potovanje ne vključuje goriva, parkirnin ter cestnin. Vse bomo plačevali sproti, na kraju samem. Predvideva se okvirni strošek 80 EUR na osebo.

MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE: vsi, ki bi želeli voziti terenska vozila po Omanu, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Pridobite ga na katerikoli enoti AMZS, ob predložitvi svojega vozniškega dovoljenja, izpolnjene vloge (https://www.amzs.si/uploads/doc/Vloga_MVD.pdf) ter osebne izkaznice ali potnega lista ter fotografijo v velikosti 35×45 mm. Več informacij o pridobitvi mednarodnega vozniškega dovoljenja dobite na https://www.amzs.si/na-poti/me… .

Pomembno: V Omanu velja minimalna ter maksimalna dovoljena starost za vožnjo najetih vozil! Vozijo lahko samo vozniki, stari med 23. in 65. letom.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA OMAN: Za državljane Slovenije je vizum za Oman potreben. Lahko si ga uredite sami (https://evisa.rop.gov.om/visa-eligibility) ali vam ga ob doplačilu uredimo mi. Za urejanje bomo potrebovali kopijo vašega potnega lista ter barvno fotografijo z belim ozadjem.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Oman, povezani s Covid-19 (22. maj 2022): ni omejitev.

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli so brez lokalne kategorizacije, preprosti, vendar čisti.  Na potovanju je 3 x vključen zajtrk (velja pri nočitvah v preprostih hotelih).

Na potovanju bomo petkrat kampirali na divje, kar pomeni, da si bomo tabor uredili sami. Sanitarij in kopalnic ni. Šotori in podloge so vključene v ceno potovanja. Za  taborjenje potrebujete tudi spalno vrečo, ki naj ne bo pretežka, a glejte, da zdrži temperature do cca. 10 stopinj Celzija. Kuhinjsko opremo uredi Samsara potovanja. Na kampiranju si bomo zajtrke in večerjo pripravljali sami (sestavine bomo po skupnem predhodnem dogovoru kupovali sami). Kosila oziroma prigrizke si bomo privoščili v restavracijah na poti. Predvideva se okvirni strošek 20 EUR na osebo.

Omanska hrana je mešanica arabskih in indijskih jedi. Riž je osnova, kateremu dodajo še meso, zelenjavo, lahko tudi različne omake. Med sladicami prevladujejo datlji, ki jih najdete prav na vsakem koraku. Pogosta je tudi halva, ki vsebuje različne oreščke in kardamom. Med pijačami je vsesplošno priljubljen sladkan čaj z mlekom. Kava, kateri se običajno doda še kardamom in rožna voda, se postreže ob kakšnih družabnih dogodkih. Poizkusili boste lahko tudi druge brezalkoholne pijače in sveže stisnjene sadne sokove. Alkohol v Omanu ni dovoljen. Na voljo je le v nekaterih hotelih 4-5*.

VREME:

Oman ima vroče podnebje z malo padavin. Poleti se temperature dvignejo nad 40 °C (tudi do 50 °C), vlažnost je zelo visoka, zato poletje ni najbolj primeren čas za obisk. Nasprotno pa meseci od oktobra do aprila predstavljajo idealni potovalni čas za obisk Omana.

Pričakujemo sončno in toplo vreme, z možnostjo občasnih padavin v gorskem svetu. Temperature čez dan se gibljejo med 20 in 30 °C,  v gorskem svetu do cca. 10 °C. Ponoči so temperature nižje, obstaja možnost občasnih nalivov in močnega vetra. Pripravite se na suh in prijeten višinski zrak, topel in vlažen nižinski zrak ter nekoliko hladnejše noči v gorskem svetu. Morje je prijetno toplo.

Več informacij o vremenu v Omanu dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved in se pripravite na različne vremenske pogoje.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Super izpeljano potovanje v časih, ki potovanjem niso naklonjena (saj je veliko več potovalne birokracije), na terenu vodnica dobro pozna in sodeluje z lokalnimi vodiči in ostalimi delavci v turizmu.

Na potovanju mi je bil najbolj všeč puščavski del, občutek svobode, razprostranjena lepa puščavska in tudi ostala pokrajina, prijazni ljudje. In to, da smo bili samostojni in smo potovali/vozili sami. Da smo se kljub različnosti potnikov lepo povezali in se uskladili.

Nataša, dec/jan 2022

Fantastična dežela!

Težko bi se opredelil na posamezen del, vsekakor pa zelo dobra kombinacija z fiksno nastanitvijo(hotel) z nastanitvami v puščavi( šotor), seveda da ne omenjam prekrasno deželo. Mnenja sem, da je vse funkcioniralo v danih razmerah zelo dobro in bi tu težko kaj dodal.

Še bom potoval s to agencijo, ki ima Dušo.

Zdenko, dec/jan 2020

Prekrasna raznolika dežela!

Mislim, da bi bilo težko še boljše :)))

Hvala za čudovito potovanje 😊.

Diana, dec/jan 2020

Z vodnico sem bila zelo zadovoljna. Delovala je odprta, pozitivna in realna hkrati. Všeč mi je bila zaradi izkušenosti in opremljenosti z zanimivim znanjem. S svojimi pripovedmi je začinila izkušnjo, da je bila zame veliko polnejša, kar mi predstavlja dodatno prednost potovanja z agencijo.

Tara, dec/jan 2020

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Puščava, gorati del, obisk doma beduina(p.s. nekatere stvari niso za javno anketo).

Samo, dec/jan 2020

Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNA INDIJA 14 DNI

JUŽNA INDIJA 14 DNI

20.12.2022 - 2.1.2023
SIRIJA 10 DNI

SIRIJA 10 DNI

26.12. - 4.1.2023
NOVOLETNI ISTANBUL 5 DNI

NOVOLETNI ISTANBUL 5 DNI

29.12.2022 - 2.1.2023
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

14.1. - 28.1.2023
OMAN eXpres 8 DNI

OMAN eXpres 8 DNI

28.1. - 4.2.2023