MANGISTAU 11 DNI

Sredi ničesar na drugem planetu

Kazahstan. Dežela kontrastov.

Čeprav velja za eno največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Prav po zaslugi naravnih bogastev je dežela postala najbolj razvita država v regiji. Na prvi pogled nič posebnega, a bolj poglobljen pogled kaže na izjemno zanimivo deželo. Tu se nahaja geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne ceste. Danes je vez med vzhodom in zahodom, med modernostjo in zastarelostjo ter med vihravo mladino in modrostjo njihovih nomadskih prednikov.

Planota Ustyurt

MangistauGeološki časovni stroj.

Tako dobro skrit in tako težko dostopen. Večina ljudi sploh še ni slišala za to skrajno zahodno regijo Kazahstana. Milijone let je počival pod oceanom, ki ga danes ni več. Nad njegovim dnom so plavala nam neznana bitja, katerih sledi se nam odkrivajo po koščkih, ki jih redki obiskovalci izbrskajo iz tisočerih plasti. Sčasoma se je morje osušilo in erozija je poskrbela za čudeže, ki smo jim priča danes. Vsake toliko časa se nam ponudi priložnost, da s časovnim strojem odpotujemo milijone let nazaj. In tako lahko za trenutek občutimo kako je biti »sredi ničesar na drugem planetu«.

Iščemo sopotnico.

DATUM

24. 4. – 4. 5. 2025

CENA

2.190 EUR +

letalska karta (od 590 €)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Že prve prijave

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed bližnjih letališč proti mestu Aktau.

letalo

Prihod v jutranjih urah v mesto, kjer ulice nimajo svojih imen. Aktau, ki leži na vzhodni obali Kaspijskega jezera, je bil ustanovljen šele po drugi svetovni vojni. Spoznali bomo kratko, a pestro zgodovino mesta – njegove skrivnostne začetke z odkritjem uranove rude, mestne spomenike in spremembe, ki so prišle z graditvijo edinega kazahstanskega pristanišča.

avtobus ali kombi, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpravimo proti severu ob obali Kaspijskega jezera. Najprej prispemo do polkrožne udrtine – »padle zemlje«, ki z vrha odpira osupljiv prizor na starodavno kataklizmo. Večkilometrski kaos kamnitih skladov, skal in plošč se razteza vse do obale. A preden pridemo tja, se ustavimo še ob dveh starih grobiščih. Nomadi so za seboj pustili simbole različnih verovanj osrednje Azije, ki se najlepše kažejo v zanimivih oblikah nagrobnikov. Eden najstarejših spomenikov območja Mangistau je tudi v skalo vklesana mošeja Shakpak Ata. Ta sveti kraj kaže mojstrovino nomadskih graditeljev kot tudi sledi predislamskih templjev. Utaborimo se v bližini, v enem od slikovitih kanjonov.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Kmalu ob poti lahko opazimo formacije, ki so med obiskovalci zaslovele kot »dolina gradov«. Polno stolpov, jam, zvonikov in kupol izpod rok narave same. Zapeljemo se do legendarne gore Sherkala. Kot Sfinga bdi nad pokrajino. Pod njenim vznožjem je tekel krak svilne poti, po kateri so stoletja potovale karavane. Nadaljujemo pot in kmalu prispemo v še eno nezemeljsko pokrajino, kjer vsenaokrog ležijo ogromne krogle različnih velikosti – Torish, skrivnostna velikanova miza za bilijard. Slišali bomo legende in teorije o nastanku teh čudes narave. Popoldan se odpeljemo v etno kamp Kogez. Jurte, narejene povečini iz kamelje dlake, nas opomnijo na tisočletno tradicijo prebivalcev zahodnega Kazahstana. Prepustimo se gostoljubju domačinov.

terenska vozila, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Vas Akkaduk je zadnja stalna naselbina in onkraj nje vstopimo v narodni rezervat Ustyurt, ki je bil ustanovljen 1984, da bi zaščitil redko floro in favno tega območja. Nadaljujemo pot do strmih pečin Ustyurta. Erozija je povzročila velike podore in tu je meja med platojem in depresijo najvišja (do 400 metrov). Vsepovsod so vidne sledi starodavnih rek in morskega dna. V peščenjaku lahko najdemo sledi morskih bitij iz obdobja jure in krede. Z dna slane puščave se dviga gorovje Karamay. Privoščimo si postanke za fotografijo pokrajine, kjer se v plasteh izmenjujejo odtenki bele, rdeče in rožnate barve. Poiskali bomo enega redkih izvirov sveže vode, kjer si bomo privoščili piknik kosilo. Zvečer pa se utaborimo na višjih predelih z dih jemajočimi razgledi na osamljene gore »Treh bratov«, dvigajoče se nad erodirano pokrajino, nižjo od morske gladine. Mogoče celo uzremo divje ovce argali, ki se pasejo po strmih pobočjih.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Skozi polpuščavsko pokrajino prispemo v mesto Zhanaozen, ki je zraslo predvsem po zaslugi številnih delavcev na bližnjih naftnih poljih. Napolnimo naše zaloge hrane in se podamo v osrednji Mangistau, kjer se nahajajo čisto prave puščavske sipine, ki se širijo in so že skoraj pogoltnile bližnjo vas. Od peščenih sipin Tuyesu se naša vožnja nadaljuje globoko v osrčje slanih ravnic, ki jih prekinjajo kredni osamelci. Tiramisu gore so dobile ime po svojih barvitih, vodoravnih plasteh, ki spominjajo na znano sladico. Sprehodimo se po grebenih in dolinah suhe pokrajine, ki jo še vedno oblikuje voda v obliki redkih, a intenzivnih padavin. Težko je verjeti, da so se v davnini tu pasle velike črede živali pod budnim očesom nomadov, ki so poseljevali to območje. Poiščemo najlepše točke za opazovanje sončnega zahoda in se utaborimo v zavetju pisanih gora.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Tu se začne lunarna pokrajina Kazahstana. Občudujemo goro Bokty, ki si je s svojo lepoto prislužila mesto na kazahstanskem bankovcu za 1000 tengov. Vrhunec dneva bo vsekakor dvokilometerski vzpon na razgledno točko nad dolino s pogledom na znamenite »čekane«, ki se dvigajo 200 metrov nad okoliško ravnico. Raj za fotografe! Razgled s te točke je bil vključen med 10 najlepših razgledov na svetu. Prvinska narava, zamrznjena v času, ki si jo ogledujemo iz različnih zornih kotov. Kampiranje na območju Bozzhira.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Danes se v celoti posvetimo raziskovanju območja Bozzhira, ki slovi po svojih nenavadnih oblikah »olupljenih gora« v vseh odtenkih kredne barve. Ogromna kotlina, s treh strani obkrožena z belimi stenami, posejana z mizastimi gorami, »trdnjavami« in ošiljenimi vrhovi. Jutranji čas je eden najlepših v dolini Bozzhira. Svetloba in senca spreminjata pokrajino pred našimi očmi. S fotografskimi postanki poskušamo ujeti najbolj magične trenutke dneva. Dvignemo se na plato Ustyurt. Ob poti bomo opazili kamnite ograde, s katerimi so ljudje v preteklosti lovili divjad. Zvečer se pustimo še na spodnji nivo, kjer prenočimo v šotorih pod strmimi stenami kamnitih osamelcev.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Tuzbair je eno od čudežnih stvaritev narave. Slana, nerodovitna ravnica le redkim živalskim vrstam omogoči preživeti v tem okolju. Bela tla pod nogami, v daljavi bele stene in beli kanjoni, ki jih je voda izdolbla v mehka kredna tla. Kot da bi pristali na drugem planetu. Ko se približamo stenam, nas očara mogočen izklesan lok, lahko se povzpnemo na katero od razglednih točk in od tam opazujemo izklesane podobe ali pa brskamo za ostanki školjk in amonitov, ki so bivali na starodavnem morskem dnu. Ste si že kdaj privoščili sprehod po »zamrznjeni« skorji slanega jezera?

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Ob vračanju proti mestu Aktau, prečkamo peto najglobljo depresijo na svetu. S 132 metri pod morsko gladino je tudi najnižja točka Kazahstana. Nastala je z udorom velikanskega območja ob stalno spreminjajoči se višini Kaspijskega jezera. Njeno ime Karagie v prevodu pomeni »Črni jarek«. Je naravna znamenitost, ki si jo je najbolje ogledati z razgledne točke 200 metrov nad ravnico. V bližini leži tudi prav posebni »porozni kanjon« Ybyk. Njegove stene so kot satovje, skozi katerega je potok izklesal zanimive oblike, ki se s časom spreminjajo. Popoldan sklenemo naš Mangistau krog z vrnitvijo v Aktau.

terenska vozila, hotel, zajtrk, piknik kosilo

V jutranjih urah se odpravimo na letališče in preko poletimo proti domu.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8-18 potnikih: 2.190 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 2 x nočitvi v hotelih 3-4* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v osrednjeazijskih jurtah,

– 6 x nočitev v šotorih (kampiranje; 1 šotor na osebo),

– 9 x zajtrk,

– 8 x piknik kosilo,

– 7 x večerja,

– vse prevoze s kombiji ali avtobusom in terenskimi vozili (po programu),

– angleško govorečega lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 590 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 50 EUR (velja za hotel),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO MANGISTAU:

Mangistau je zelo odročen predel Kazahstana. Z izjemo nekaj mest, večjih naselbin tam ni. Razdalje med kraji so precejšnje in asfaltirana cesta se konča pri zadnji vasi pred vstopom v narodni park Ustyurt. Temu primerna je tudi dostopnost do telefonskega omrežja in interneta. Na poti bo možno polnjenje fotoaparatov in telefonov. Določeni predeli so pod posebno zaščito, zato hotelskih namestitev ter druge infrastrukture izven mest ni.

Prevozi po Mangistau: vozili nas bodo izkušeni, lokalni vozniki, poznavalci oddaljenih predelov narodnega parka. Prevažali se bomo s terenskimi vozili. Nekatere ceste so asfaltirane, večina pa makadamskih.

NAMESTITVE:

Hoteli v Kazahstanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3-4*. Dve noči prespimo v hotelih, 6 noči kampiramo v šotorih in eno noč prespimo v osrednjeazijskih jurtah. Na kampiranju bo poskrbljeno za mize, stole, šotore, podloge in odeje (1 šotor na osebo). Za kampiranje potrebujemo le spalno vrečo, ki zdrži do 0 stopinj Celzija. Po želji lahko s seboj vzamete tudi vzglavnik.

Stranišča na poti so v večji meri improvizirana oz. jih ni. Na kampiranjih bo poskrbljeno za prenosni šotor-stranišče in šotorski tuš.

PREHRANA:

Na splošno hrana v Kazahstanu vsebuje veliko mesa in mlečnih izdelkov. Pri zelenjavi bo nekaj manj izbire, kot ste jo vajeni doma. Popularni sta ruska solata in boršč. Vegetarijanci lahko pričakujejo nekoliko manjšo izbiro, a lačni ne bodo. Priporočamo vam pitje ustekleničene vode. V ceno potovanja je vključen 1 liter vode na dan.

Na potovanju so vključeni zajtrki in večino dni tudi piknik kosilo in večerja (po programu). Za vse obroke na kampiranju bo skrbela lokalna ekipa s kuharjem in njegovimi pomočniki.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Za vse, ki potujete v Kazahstan iz države z rumeno mrzlico, se je potrebno obvezno cepiti. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Razdalje med posameznimi znamenitostmi bomo premagovali s terenskimi vozili. Posebne fizične priprave niso potrebne. Nekateri dnevi vključujejo krajše pohode ali vzpone na manjše vzpetine.

OBLAČILA IN OBUTEV:

S seboj vzemite oblačila tako za vroče dni kot za hladnejše noči, da se boste lahko po potrebi »čebulno« oblačili. Temperaturni razpon je velik. Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo lažjo pohodno obutev ali superge.

VREME:

Kljub velikosti dežele ima Kazahstan tipično suho celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kazahstan je obdobje med majem in septembrom. V tem obdobju prevladuje sušno obdobje. Dnevne temperature gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature spustijo do 18 °C, v višjih predelih lahko tudi nižje. Več informacij o vremenu v Kazahstanu dobite na www.accuweather.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Kazahstanu je napetost 220 V. Večina vtičnic je enaka našim. Dostop do telefonskega omrežja in interneta bo močno omejen. Na poti bo možno (omejeno) polnjenje fotoaparatov in telefonov. Priporočamo uporabo baterij (power bank).

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Za Mangistau sva se odločila na podlagi fotografij, ki so videti, kot iz drugega planeta.

Nad organizacijo, izvedbo in doživetja na potovanju sva bila navdušena. Pokrajina je čudovita, zelo barvita in razgibana, vsaka lokacija drugačna in posebna. Na dnu nekdanjega ocena je narava izoblikovala fascinantne stolpe, gradove, krogle in druge neverjetne oblike. Drugih popotnikov je malo, na večini lokacij je naša skupina bila sama.

Uroš je odličen vodič, skrben, umirjen in potrpežljiv, vedno pripravljen pomagati. Tudi lokalna ekipa je bila izjemna in nenehno v akciji. Poskrbeli so, da res ni ničesar manjkalo, čeprav smo bili celi teden brez stika s “civilizacijo”.

Posebej bi pohvalila tudi organizacijo prevozov, da smo v džipih večinoma bili le trije potniki poleg voznika, kar je potovanje naredilo veliko bolj udobnim.

Hvala tudi agenciji Samsara za profesionalnost in dodatni trud za podaljšanje termina najinih poletov proti domu, kar sva lahko izkoristila za dodatna doživetja v Turčiji.

Monika in Viktor, apr. 2024

Za obisk te dežele sem se odločila zato, ker ni običajna turistična destinacija. Za Mangistau do vašega potovanja sploh še nisem slišala.

Pred odhodom sem dobila vse potrebne informacije, tako da presenečenj glede tega, kaj rabim na poti, ni bilo.

Uroš obvlada vodenje in je organiziran ter obvlada delo z ljudmi.  Na pot je prišel dobro pripravljen tako o deželi kot o znamenitostih. Znanje ruščine je njegov dodatni bonus. Na pomoč priskoči tako potnikom kot kazahstanski ekipi. Je iznajdljiv in se je z lokalnim vodnikom hitro dogovoril za dodatni sprehod (npr. medtem, ko so pripravljali obrok).

Lokalna ekipa je bila raznolika. Zelo sem zadovoljna, da sem se vozila z lokalnim vodnikom Vladimirjem, ki dobro pozna znamenitosti Mangistaua in se je potrudil, da je pokazal in povedal tudi kaj, kar ni bilo napisano na programu. OFF road vožnja je pa itak značilnost tega potovanja :-).

Najbolj všeč so mi bile presenetljiva barvitost geoloških formacij, stepa, slano jezero in stepski svizci.

Jelka, apr. 2024

Mangistau = neverjetno lepo!

Za Mangistau sem se določila zaradi lepote narave, za katero sploh nisem vedela, da obstaja.

Uroš je bil odličen vodja v vseh pogledih.

Petra, apr. 2024

Poleg tega, da nam je lani Uroš na potovanju po Ferskih otokih o Kazahstanu pripovedoval v superlativih, sem želela tudi preizkusiti samo sebe v “divjini” (potovanja s kampiranjem in izven urbanih območij). Poleg tega je bil termin potovanja odličen.

Uroš se je zelo potrudil za nas, potnike: nikoli mu ni bilo problem prehoditi še enega kanjona med odmorom za kosilo ali pa se povzpeti na vrh za dober razgled, prinesti skodelic na mizo, nam priskočiti na pomoč pri stikih z lokalno ekipo, odgovarjati na naša najrazličnejša vprašanja, pomagati pri postavljanju šotorov in na druge načine poskrbeti, da smo se na potovanju počutili maksimalno dobro. Čuti se, da ga k delu vodnika žene lastna ljubezen do potovanj in raziskovanj ter da rad dela z ljudmi.

Super je bilo, da smo bili večinoma v džipih le trije potniki + voznik.

Na kampiranju smo skoraj vsak dan imeli 3 tople obroke, kar nikakor ni samoumevno in za kar smo lahko res hvaležni. Izbira jedi je bila prilagojena možnostim – kar nekaj dni brez dostopa do trgovine, kuhanje v eni posodi za veliko število ljudi itd., a je bila hrana vseeno okusna.

Najbolj mi je bilo všeč to, da se v objemu narave, ki se je skozi milijone let izoblikovala v osupljivo in mogočno pokrajino, zaveš, kako majhen in minljiv si v resnici.

Ana, apr. 2024

Mogoče vas zanima tudi:
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

3. 4. - 13. 4. 2025
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

20. 4. - 6. 5. 2025
TOSKANA 8 DNI

TOSKANA 8 DNI

17. 5. - 24. 5. 2025
SIRIJA 9 DNI

SIRIJA 9 DNI

31. 5. - 8. 6. 2025
TIBET IN KAJLAŠ KORA 20 DNI

TIBET IN KAJLAŠ KORA 20 DNI

2. 6. - 21. 6. 2025