FERSKI OTOKI 8 DNI

Severnoatlantski vulkanski arhipelag

Ferski otoki. Odročni svet.

Sredi globokomorskega Atlantika, kjer se stikajo plovne poti med Islandijo, Škotsko in Norveško, leži svet, kakršnega ne najdemo nikjer drugje. Gre za skupek 18-ih majhnih vulkanskih otokov z značilnimi strmimi bazaltnimi pečinami, visokimi gorami, ozkimi fjordi in številnimi slapovi. Irski menih iz 6. stoletja jih je opisal kot raj za ovce in ptice. Še vedno je tako. Le da na otokih danes živijo še ponosni potomci neustrašnih Vikingov, ki že stoletja uspevajo kljubovati ostrim, neusmiljenim življenjskim pogojem in ohranjati lastno identiteto. Ferski otoki – odročni in nezemeljski.

sebastian-boring-8zD7rs8UpxU-unsplash (Medium)

Narava. Prvinska. Surova. Tiha.

Ferski otoki so lepi na svoj edinstven, skandinavski način. So sinonim za neokrnjeno divjo naravo, z okusom po soli. Kar otoke dela edinstvene so velikanske zelene bazaltne gore, ki jih večji del leta prekrivajo težki oblaki, pod njimi pa doline s številnimi jezeri in rekami. Vsemu doda še večno spreminjajoče se vreme, od vetrovnega, mokrega, oblačnega, hladnega pa vse do suhega, prijetnega in povsem poletnega z močnimi sončnimi žarki. Spremenljivo podnebje je stalnica otokov, a prav to jih dela dramatične in privlačne. In prav tu se zavemo, kako neznatni smo v primerjavi z naravo.

DATUM

7.8.2022 – 14.8.2022

CENA

1.380 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet iz Ljubljane ali enega bližnjih letališč. Večerni prihod na Ferske otoke. Po ureditvi obmejnih formalnosti na letališču prevzamemo še najeta vozila. Odpeljemo se do hotela. Nočitev.

letalo, najeta vozila, hotel/penzion

Gόðan morgun! Uvod v sago Ferskih otokov, pričenjamo tako kot se spodobi – z močno dozo narave, posuto s ščepcem nordijskega življenja. Za začetek se odpeljemo do mesteca Sørvágur, kjer se z malo sreče vkrcamo na trajekt, ki nas odpelje na odročni in najzahodnejši otok Mykines. Majhen in očarljiv. Na prste lahko preštejemo tukajšnje prebivalce, precej težje pa bomo prešteli simpatične male njorke mormone, ki so si na strmih travnatih pobočjih uredili svoj dom. Med sprehodom do svetilnika nas poleg strmih pečin in čudovitih razgledov čaka tudi izjemna vokalna in vizualna predstava teh ljubkih ptic. V popoldanskih urah ujamemo trajekt, ki nas odpelje nazaj na otok Vagar. Z našimi avtomobili se zapeljemo po zahodnem delu otoka, kjer se seznanjamo z tradicionalno gradnjo hiš in cerkva ter podeželskim življenjem. Ustavimo se tudi v vasici Bøur, ki velja za eno najlepših na Ferskih otokih. Za konec dneva postanemo še pri znamenitem slapu Mulafossur, ki teče naravnost v morje. Nočitev.

najeta vozila, trajekt, hoje za okvirno 3-4 ure, hotel/penzion, zajtrk

Današnji prvi postanek in jutranji sprehod bomo opravili ob največjem jezeru Ferskih otokov. Pravijo mu »jezero nad oceanom«, saj se zdi, kot da bi lebdelo visoko nad morjem. Po daljšem sprehodu na najbolj južni točki jezera naletimo na 142 metrov visoko »suženjsko pečino« in ob jasnem vremenu bomo od tu lovili razglede na ostale otoke. Na otok Vagar se bomo še vrnili, a treba je naprej. Danes nas čaka še otok Streymoy. Ne bo nam treba na trajekt, saj nas pot do tja pelje skozi skoraj 5 kilometerski tunel. A brez zibanja po morju ne bo šlo, saj za dobri dve uri naše avtomobile zamenjamo za ladjico, ki nas odpelje do številnih visokih pečin in globokih jam, kjer v poletnih mesecih gnezdi tisoče in tisoče morskih ptic. Ker dneva še ni konec, se odpeljemo tudi v globoko in ozko dolino, v prijetno vasico Kvivik s pravljičnimi skandinavskimi hiškami. Nočitev.

najeta vozila, izlet z ladjico, hoje za okvirno 3-4 ure, hotel/penzion, zajtrk

Po obalni cesti se zapeljemo na severni del otoka Streymoy. Naš prvi postanek je čudovita in odročna vasica Saksun, ki na pogled z razdalje da misliti, da je zapuščena. Danes v njej živi okoli 30 prebivalcev, je pa kot muzej na prostem. Z nekaj domišljije nas hiše s travnatimi strehami odpeljejo v čas življenja Vikingov. Po sprehodu skozi vas se odpravim do bližnje lagune in morja. Preostanek dneva namenimo še občudovanju 140 metrskega dvostopenjskega slapu Fossa, pa zanimivi vasici Tjørnuvik, ki pozabljena leži v fjordu na skrajnem severu otoka. Obiščemo pa tudi staro vikinško pokopališče. Zapustimo otok Streymoy in se čez most zapeljemo na sosednjega. Nočitev.

najeta vozila, hoje okvirno za 3-4 ure, hotel/penzion, zajtrk

Pravijo, da so otoki na severu najbolje čuvana skrivnost Ferskih otokov. Odročni in skrivnostni, a privlačni in zelo fotogenični. Prvi na vrsti je podolgovati otok Kalsoy, do katerega je možno le s trajektom. Cesta do ozkih fjordov je prepredena s petimi tuneli, ki režejo otoške vrhove. Najlepši del otoka je njegova severna špička in tamkajšnji ikonični svetilnik Kallur. Res neverjetno kam so ga postavili. Preden odidemo na sosednji otok, si v glavni otoški vasi Mikladalur pobliže ogledamo zanimiv kip »morske sirene«, ki kljubuje tudi 13-metrskim valovom. Na otoku Borðoy za kratek čas postanemo v Klaksviku, največjem mestu severnih otokov, kjer živi, ne boste verjeli, nekaj tisoč ljudi. Najsevernejši ferski otok Viðoy pa zaradi neizprosnega in surovega terena nikoli ni bil gosto naseljen. Se pa ponaša s krasnimi razgledi in strmimi pečinami, med katerimi je zmagovalka Enniberg, visoka kar 754 metrov. Ob lepem vremenu se nam izrišeta tudi najbolj vzhodna otoka Fugloy in Svinoy. Nočitev.

najeta vozila, trajekt, hoje za okvirno 2 uri, hotel/penzion, zajtrk

Obrnemo se nazaj proti zahodu, saj poti po kopnem naprej praktično ni več. Danes bomo občudovali Slættaratindur, ki je s svojimi 882 metri najvišja gora Ferskih otokov. Njeno ime je težko izgovorljivo, kot še toliko drugih besed ferskega jezika. A ni važno, če si ime zapomnimo ali ne, glavno je, da bomo na njenem vrhu (hoje za okvirno 2-3 ure) nagrajeni z razgledi na celotni arhipelag. Po spustu se odpeljemo na skrajni sever otoka Eysturoy, kjer leži Eiđi. Že od nekdaj ribiški kraj, danes pa zagotovo najbolj poznan po velikanu in čarovnici (Risin og Kellingin), ki kukata iz morja. Še kakšen sprehod bomo naredili, potem pa ne smemo zamuditi tihe, pastirske vasice Gjόgv. S svojim naravnim pristaniščem in idilično pokrajino je bržkone najbolj obiskana vas. Nočitev.

najeta vozila, hoje za okvirno 3-4 ure, hotel/penzion, zajtrk

Vrnitev na otok Streymoy bo nekaj posebnega. Zapeljali se bomo namreč skozi 11 km dolg tunel, ki teče 189 m pod morjem. Predor ima celo podmorsko krožišče, ki izgleda kot velikanska meduza. Ko spet pridemo na plano, se najprej odpeljemo v najjužnejšo vas Kirkjubøur, ki je ena najstarejših vasi na otokih, nekoč verski in kulturni center. Vas je cvetela že začasa Vikingov, v 12. stoletju pa je postala še škofovski sedež. V vasi si ogledamo ruševine katedrale Magnus, cerkev sv. Olava ter najstarejšo kmečko hišo v Evropi. Popoldne pa nas čaka spoznavanje glavnega mesta Tόrshavna, ki nosi ime po najbolj priljubljenem nordijskem bogu Thoru. Danes je center Ferskih otokov in vsega, kar je na otokih pomembno. Je simpatično in živahno mesto s slabimi 20.000 prebivalci. Preostanek dneva preživimo z ogledom glavnih mestnih zanimivosti in individualnem uživanju v tej severni prestolnici. Nočitev.

najeta vozila, hotel/penzion, zajtrk

CENA

Cena potovanja pri 7–15 potnikih: 1.380 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 7 x nočitev v preprostih hotelih ali penzionih,

– 6 x zajtrk,

– vse vstopnine po programu,

– najem vozil z vsemi potrebnimi zavarovanji, gorivo, cestnine in parkirnine,

– trajekt na otok Mykines (2. dan) in Kalsoy (5. dan),

– izlet z ladjico (3. dan),

– slovenskega vodja poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 350 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– hrane in pijače, kjer ni posebej navedeno v programu,

– doplačilo za enoposteljno sobo 540 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi.

POTOVANJE PO FERSKIH OTOKIH:

Najeti avtomobili: Na potovanju po Ferskih otokih potujemo z najetimi avtomobili, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za 4 osebe. Vozila so lahko z ročnim ali avtomatičnim menjalnikom. Potrebujemo vsaj 4 voznike z veljavnim vozniškim dovoljenjem.

Vožnja po »ferskih« cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po urejenih asfaltnih cestah. Tu pa tam so kakšne izjeme, kot na primer stari mostovi in tuneli, ujame pa nas lahko gosta megla, ki tudi v poletnih mesecih ni redek pojav. Razdalje na otokih niso velike. Skupaj bomo prevozili okvirno 500 kilometrov.

Pomembno: Na Ferskih otokih za vožnjo najetega vozila velja minimalna dovoljena starost 25 let. Vozijo lahko vozniki z veljavnim vozniškim izpitom, ki je v veljavi vsaj 2 leti.

Prosimo, da nam sporočite ali bi želeli biti voznik na potovanju.

Trajekti: Časovni razpored je odvisen od vremenskih pogojev. V primeru slabega vremena oz. razburkanega morja, bomo prevoze in izlete oz. čas odhoda ustrezno prilagodili.

Aktivnost potovanja: Srednja. Povprečne hoje bo za 3-4 ure dnevno. Sprehodi so tehnično nezahtevni in potekajo po urejenih poteh. Informacije za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Vstop z osebno izkaznico ni mogoč, saj ozemlje Ferskih otokov ni del EU in schengenskega prostora. Za to potovanje potrebujemo potni list. Vizum ni potreben. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli ali penzioni so brez lokalne kategorizacije, preverjeni in čisti. Kopalnice in WC-ji so lahko skupni.

Kulinarika Ferskih otokov sega več kot tisoč let nazaj, še v čas, ko so otočje poseljevali Vikingi . Ker so bili tu omejeni zgolj na ribe, kite, ptice in drobna zelišča, so ob selitvi s seboj pripeljali ovce, govedo in nekatere žitarice. Kot tedaj, je tudi danes lokalno prebivalstvo močno povezano z naravo in njenimi darovi. V svoji kulinariki prisegajo na domačo kuhinjo in sveže lokalne sestavine.

Nizke temperature, veter in velika koncentracija soli v zraku, so za domačine predstavljali odlične pogoje za sušenje in fermentacijo rib ter mesa. Od mesa sta na razpolago predvsem jagnjetina ali ovčetina (skerpikjꝋt), pri ribah je izbira večja in vključuje vahnjo, morsko ploščo, atlantskega sleda. Med posebnostmi prehrane velja izpostaviti sušeno kitovo meso in mast ter sezonske morske ptice mormone, ki se ne tako redko znajdejo na domačih krožnikih. Poleg tradicionalnih jedi so na voljo tudi mednarodne (pice, hamburgerji, suši …), od vseh mednarodnih pa imajo najraje angleško kuhinjo.

Glavne obroke praviloma sestavljajo tri osnovne sestavine: meso, ribe in krompir. V ponudbi se poleg fermentiranega mesa najdejo še škampi in ostali morski sadeži, krvavice, rženi kruh, alge, krompir, koleraba, repa, rabarbara in različna sveža zelišča (angelika/gozdni koren, brin …). Sami proizvajajo še jogurt in mleko, saj govedo gojijo le za to. Uvažajo vse ostalo od sadja, zelenjave, jajc do drugih vrst mesa.

Pri pijači prisegajo na lokalno pivo Föroya Bjór. Od leta 2011 pa lahko na otočju proizvajajo tudi aqua vito ali domače žganje in ostale alkoholne pijače (Eldvatn, Havið), ki so jih do takrat proizvajali izven države.

Na potovanju je 6x vključen zajtrk.

VREME:

Fersko otočje je pod močnim vplivom toplega severnoatlantskega morskega toka, ki povzroča relativno dolge mile zime in kratka hladna poletja. Temperaturna nihanja so zelo majhna. Povprečne zimske temperature so 3-4°C, povprečne poletne 9-11°C. Najtoplejši mesec je avgust, ko lahko termometri za nekaj ur pokažejo tudi 20°C. V juniju je sončnega obsevanja največ in najdaljši dan takrat meri celih 19 ur in 45 minut. Najmanjša možnost padavin je poleti. Za otočje je značilna visoka relativna vlažnost, ki povzroča pogosto meglo, oblačnost in pozebe v višjih ali zatišnih legah. Topli tok onemogoča nastajanje ledu v zalivih in pristaniščih.

Otočani pravijo, da ne poznajo slabega vremena, imajo pa pestro vremensko dogajanje in le pri njih lahko na razdalji samo nekaj kilometrov v enem dnevu doživite štiri letne čase. Ja, vreme je v tem delu Atlantika precej nepredvidljivo in spremenljivo. Zdaj je divje vetrovno in deževno, nato megleno, naslednji trenutek pa že sončno in brez oblačka. Lokalni pregovor pravi: »Če ti vreme ni všeč, počakaj pet minut«.

Za Ferske otoke je potrebno biti pripravljen na vse letne čase, ne glede na to, v katerem obdobju potujemo.

Več informacij o vremenu na Ferskih otokih dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 15 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti in sopotniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 30-50 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

25.6. - 2.7.2022
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

29.7. - 15.8.2022
KIRGIZIJA 12 DNI

KIRGIZIJA 12 DNI

16.7. - 27.7.2022
BOLIVIJA 17 DNI

BOLIVIJA 17 DNI

19.8. - 4.9.2022
OSREDNJA AZIJA 18 DNI

OSREDNJA AZIJA 18 DNI

1.9. - 18.9.2022