POHODNIŠKA UMBRIJA 8 DNI

Zeleno srce Italije

Umbrija. Zeleno srce Italije.

Ustanovitelj Umbrije je cesar Gaj Avgust Oktavijan, prvi rimski cesar. Je edina italijanska dežela, ki ne meji na morje ali na drugo državo. Ta izolacija je zadržala zunanje vplive in zagotovila preživetje številnim starodavnim italijanskim tradicijam. Vstop v deželo je prehod v nasprotujočo si divjo lepoto kontrastov narave, umetnosti in civilizacijskih dosežkov. Velika privlačnost Umbrije so stvari, ki ji manjkajo. Nobeno umbrijsko mesto se ne uvršča med turistično pomembna italijanska mesta. Mestni vrvež, zabava in hrup skorajda ne obstajajo ali so daleč od pomena besede. Pokrajina deluje prazna in neposeljena, naselja so zadušena v gozdovih ali oljčnih nasadih in obrobljena z griči.

Umbrija

Najlepši kotički Umbrije.

Umbrija se ponaša z lepoto in brezčasno atmosfero krajev, potopljenih v umetnost in kulturo. Prepoznavna je po majhnih srednjeveških mestih in vaseh, ki se skrivajo za mogočnimi obzidji v osupljivi naravni kulisi. Ostanki starih kultur, bogate freske in uhojene poti verskih svetnikov nas tako spremljajo na vsakem koraku. Naše poti, polne preteklosti, umetnosti in kulture, vodijo v hribe, katerih nizke vrhove pogosto krasijo majhne simpatične vasi, samostani, cerkve ali gradovi. Potovanje je namenjeno vsem, ki si želijo spoznati čudovito naravo in srednjeveška mesteca Umbrije.

Bella Umbrija!

DATUM

11. 5. – 18. 5. 2024

VELIKOST SKUPINE

6 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter vožnja proti zeleni italijanski deželi brez izhoda na morje – Umbriji. Namestitev in spoznavanje idilične okolice.

kombi, penzion, večerja

Del današnjega pohoda je na območju zgornje doline Tivere, kjer si roko podata Toskana in Umbrija. Velik del poti vodi preko prašnih kolovozov in z visoko travo poraslih zelenih gričev, ki se spogledujejo z reko Tibero, Apenini in glavnim mestom Umbrije Peruggio. Premami nas idilično podeželje in zdi se, kot da se je čas ustavil. Družbo nam delajo le samotne ciprese, oljke, sive ruševine, opuščene kmetije in kak star samostan. Le za kratek čas nas okolica in razgled opomni, da nismo sami. Popoldne se sprehodimo skozi srednjeveški Gubbio, katerega lega vabi v zavetje gozdnatega dela Apeninov. Pohod vodi po geološko zanimivi soteski Bottaccione, kjer so našli sledi meteorita, ki je povzročil izumrtje dinozavrov. V Gubbio se vrnemo po pešpoti starega akvedukta, ki se kot kača vije pod zelenimi pobočji gore Ingino.

kombi, hoje za okvirno 7-8 ur (20 km), vzpon in spust 500 m, penzion, zajtrk, večerja

Po kratki vožnji sledi pohod na vrh Monte Cucca (1.566 m). Razgiban kraški teren osrednjih Apeninov ponuja žuboreče kaskadne potoke, očarljive gozdove bukve ter zaplate vijoličnih krokusov in belih cvetov primorske čebule. V družbi pojočih škrjancev, nad nami krožečih ujed in zelenih travnatih pobočji skoraj v celoti obkrožimo goro Cucco. Na krožni poti korak za korakom odkrivamo panoramski razgled velikega dela hribovite Umbrije in če so nam kraški vetrovi naklonjeni, z vrha gore uzremo še modrino Jadrana. Zunanja grobo oblikovana kraška pokrajina v svoji notranjosti nosi nežno in skrito eleganco, v pravljični svet stalaktitov in stalagmitov.

kombi, hoje za okvirno 7-8 ur (15 km), vzpon in spust 600 m, penzion, zajtrk, večerja

Na zahodu hribovite Umbrije čaka presenečenje v podobi četrtega največjega italijanskega jezera Trasimeno. Le kako je lahko to območje s plitvim jezerom in tremi otočki postalo prizorišče znamenite bitke Hanibala, ki je premagal rimsko vojsko? Ob jezeru sedaj stojijo romantični renesančni kraji s trdnjavami in obzidji in tu spoznamo tudi manj romantično legendo o etruščanskem princu in vodni nimfi. Zapustimo Trasimeno ter se odpeljemo na jug, kjer sredi pastelno zelene vinorodne pokrajine na tufskem osamelcu medene barve stoji veličastno mesto Orvieto. Mogočna katedrala in srednjeveški labirint uličic pričata o nekdanji slavi in bogastvu mesta. Priložnosti za raziskovanje in fotografiranje je nešteto! Med vožnjo do današnjega cilja se ustavimo še v majhnem kraju Narni, ki leži na z oljkami poraslem griču ter ponuja slikovit razgled na smaragdno okolico in globoko sotesko.

kombi, hoje za okvirno 2-3 ure (8 km), penzion, zajtrk, večerja

Odpeljemo se na ogled največjih umetno ustvarjenih slapov na svetu. 499 m visoki umetni slapovi Marmore so delo megalomanskih Rimljanov in le nemo lahko občudujemo človeško preoblikovanje pokrajine. Popoldne se sprehodimo še skozi Spoleto in se povzpnemo nad dolino Valerine do vrh hribovja ležečih vasi, kjer se z okolico spogledujejo romanske cerkve in samostani. Večerni pohod nazaj.

kombi, hoje za okvirno 5-6 ur (22 km), vzpon in spust 500 m, penzion, zajtrk, večerja

Očara nas osupljiva lepota divje pokrajine narodnega parka Sibillini. Peljemo se mimo rojstnega kraja svetega Benedikta vse do impresivnega Castelluccia, srednjeveškega obzidanega mesteca na vrhu zelenega osamelca, ki ponuja velikodušen razgled na živobarvno preprogo cvetic planote Piano Grande. Pohod poteka po robu planote, ki jo je nekoč prekrivalo ledeniško jezero. Danes nam pozna pomlad in začetek poletja pričarata čudežne barve. Vse naokoli nas so akvareli rumene cvetoče leče, rdečega maka in škrlatno modrega glavinca ter grašice, kot kulisa v ozadju pa na nadmorsko višino opominjajo špičasti vrhovi gorovja Sibillini. Ob počitku poslušamo legende o sibilah ali prerokovalkah, Ponciju Pilatu in njegovi zadnji poti, skrivnostih bojevitih srednjeveških družinskih klanov in zgodbe prežete z magijo.

kombi, hoje za okvirno 7-8 ur (22 km), vzpon in spust 200 m, penzion, zajtrk, večerja

Današnji itinerarij vodi po polovici poti nekdanje železniške proge Spoleto-Norcia, ki je vodila preko grap in sotesk regije. Zvok piskanja in ropotanja vlaka je za vedno izginil leta 1968, le 42 let po odprtju. Danes od proge ostajajo le viadukti in črni tuneli, ki vodijo skozi očarljivo gozdnato pokrajino. Včasih se zazdi, da slišimo glas približujočega se vlaka, ki bo podrsal ob zelene veje dreves in sklestil rožnate cvetove. Sprehodimo se skozi srednjeveške kraje in stare vasi, kjer vrata že stoletja niso zaklenjena in babice v predpasnikih še vedno ročno izdelujejo testenine. Regija je znana po velikih gurmanih, ki uživajo ob suhomesnih dobrotah in tartufih (menda je Umbrija sinonim za črne tartufe), ovčjih sirih, leči in merjascih. V tej ozki dolini, kateri majhne ravnice oblikuje reka Nera, zagotovo najdemo svoj kulinarični užitek. Vrnemo se v Spoleto in kot nekoč Goethe občudujemo že stoletja mirno stoječi akvedukt, ki z desetimi loki spaja mestni in sosednji hrib.

kombi, hoje za okvirno 7-8 ur (22 km), vzpon in spust 400 m, penzion, zajtrk, večerja

Spoletu in narodnemu parku Sibillini pomahamo v slovo in že smo na poti nazaj proti domu. Odpeljemo se do »balkona Umbrije« ali Montefalca in občudujemo razgled, ki ga mestece ponuja na dolino Spoleta. Opravimo degustacijo (za doplačilo) žlahtne kapljice. Peljemo se mimo travnikov, vinogradov, oljk, cipres in očarljivega majhnega mesteca Bevagna z velikimi zalogami znamenitega umbrijskega rdečega desertnega vina po imenu Sagratino. A kot se za obisk Umbrije spodobi, bo naš zadnji postanek v mestu Assisi. Mesto Frančiška Asiškega, kjer se v baziliki z renesančnimi freskami nahaja njegova grobnica in združuje romarje vsega sveta. Sprehodimo se po mestu in še zadnjič spočijemo oči na zelenih niansah hribovite pokrajine. Umbrija je resnično zeleno srce Italije. Sledi še vožnja do Ljubljane. Konec potovanja.

kombi, zajtrk

CENA

Cena potovanja pri 6–15 potnikih: 950 EUR

CENA VKLJUČUJE:

– 7 x nočitev v penzionih 2-3* (lokalna kategorizacija) v dvoposteljnih sobah ali apartmajih,

– 7 x zajtrk,

– 7 x večerja,

– najem kombijev z vsemi potrebnimi zavarovanji, gorivo, cestnine in parkirnine,

– zunanje oglede po programu,

– slovenskega vodja poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– hrana in pijača, kjer ni posebej navedeno v programu,

– vstopnine (po želji; na kraju samem),

– doplačilo za nevoznika 100 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi.

POTOVANJE PO UMBRIJI:

Najeti kombiji: Na tem potovanju potujemo z najetimi kombiji, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za 7-8 oseb. Potrebujemo vsaj 4 voznike z veljavnim vozniškim dovoljenjem. Pri vožnji se bomo izmenjavali. Vožnja po »umbrijskih« cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po urejenih asfaltnih, včasih tudi makadamskih cestah. Skupaj bomo prevozili okvirno 2100 kilometrov.

Aktivnost potovanja: Srednja. Povprečne hoje bo za 6-7 ur dnevno. Sprehodi tehnično niso zahtevni in po večini potekajo po urejenih poteh. Priporočamo pohodno kondicijo. Informacije o dolžini in času trajanja pohodov za vsak dan posebej najdete v programu potovanja. Glede opreme priporočamo opremo za nizkogorje in sredogorje.

Na samem potovanju bomo veliko prtljago »selili« le enkrat. V času hoje imamo s seboj le manjši, dnevni nahrbtnik.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE:

Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Po programu Umbrija so izbrane namestitve penzioni lokalne kategorizacije 2-3*. Gre načeloma za kmetije, vile ali butične hotele z bazenom izven velikih mest, ki ponujajo apartmaje z več sobami. V sobi bomo nameščeni 2-3 potniki z lastno kopalnico. V primeru namestitve v večsobnih apartmajih/vili bosta v sobi nameščani do 2 osebi. Kopalnica je namenjena skupni uporabi, ki jo deli do 6 oseb.

Na tem potovanju nočimo v dveh krajih. Prve tri noči prespimo na severu Umbrije, 4. dan potovanja se »preselimo« na jug, kjer nočimo še štiri noči.

Enoposteljna soba za to potovanje ni na voljo.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Priporočamo udobna pohodniška oblačila – tako za toplo kot za malo hladnejše vreme. Ne pozabite na kose oblačil, ki vas ščitijo pred soncem.Za zaščito pred dežjem je priporočljiv dežni plašč ali pončo, ki vas med hojo ne bo oviral.

Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo športne copate ali sandale, ki so primerni za daljše sprehode, obvezno pa za hribovske predele s seboj vzemite nepremočljivo pohodniško obutev.

VREME:

Umbrija je skorajda celoletna destinacija, odvisno od tega kaj si želite. Morda se je pozne jeseni in zime vredno izogniti zgolj zaradi nižjih temperatur in lovske sezone.

Je območje s sredozemskim podnebjem, najboljši termini pa so pozna pomlad ali začetek poletja ter jesen. Od konca marca do konca junija so temperature prijetne, z jasnimi dnevi in veliko sončnega obsevanja. Čez dan je prijetno toplo, noči in jutra so sveži – sploh v višjih hribovitih predelih. Julija in avgusta nastopi obdobje poletne vročine, ko so temperature najvišje, a območje narodnega parka Sibillini ter osrednjih Apeninov ostaja pri zmernih dnevnih temperaturah z močnim soncem in svežimi nočmi. Za najtoplejši mesec velja julij, ko je povprečna temperatura 24°C. V jesenskih mesecih so razmere podobne spomladanskim, a pristotna je dolgotrajnejša jutranja megla po nižinah in kotlinah. Zimske temeprature, razen v višjeležečih območjih nad 1.000 m, ostanejo nad ničlo. Najmanj padavin pade v obdobju od maja do septembra, največ pa decembra.

Več informacij o vremenu v Umbriji dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 15 oseb.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 30 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Zelena.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Organiziranost.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Vse informacije sem dobila ob pravem času. Tudi odgovore na dodatna vprašanja, sem dobila še v istem dnevu.

Kako ste zadovoljni s prehrano? V Italiji se vedno dobro je.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Pokrajina, narava. Umirjenost, organiziranost, strokovnost vodnika.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Uroš je srčen, strokoven, senzibilen, trudil se je ustreči vsaki še tako majhni želji.

Mojca, maj 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Drugačna.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Zeleno.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Zaradi lepe narave in pohodništva.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Uroš je odličen vodja, ki ogromno ve, svoje znanje podaja na nevsiljiv način, se znajde tudi, če pride do nepredvidene situacije, zna povezat ljudi, da vsakomur tisto kar potrebuje. Tudi, če kaj ni vedel, se je pozanimal.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Lepa narava, dobra družba in odličen vodnik.

Andreja, maj 2023

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Veliko spoštovanje potnikov.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Mnogo zelenja.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Umbrijo sem si želela bolje spoznati.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Informacije so nam bile posredovane korektno.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? Potovanje je bilo izvedeno nad pričakovanji.

Kako ste zadovoljni z nastanitvami? Nastanitve so bile izbrane po pričakovanjih.

Kako ste zadovoljni s prevozi? Prevozi – kombiji in majhno število potnikov omogoča fleksibilnost.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Vodenje je bilo izpeljano profesionalno, program izveden 100 procentno z še nekaj dodatki. Vodnik se je maksimalno potrudil in ustregel vsem našim željam.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Pisano umbrijsko cvetje in krasna stara mesta. najboljši pa je bil karneval v Gubbiu.

Kaj bi se po vašem mnenju dalo izboljšati? Težko bi karkoli še dodali, sama bi mogoče kakšen daljši pohod v višje hribe.

Anka, maj 2023

Narava. Zelena, pristna. Urejene pohodniške poti. Tista pikica nedotaknjenosti. Na trenutke samotno… daleč od ponorelega sveta, pa tako blizu. Včasih naporno, dih jemajoče… drugič lahkotno, umirjeno. Ko ti na vrhu veter premeče in odpihne nepotrebne misli. Razgledi na čudovito pokrajino, ki te napolnijo v dno duše. Ko te jesensko sonce pogreje in se te nežno dotakne, veš da nisi sam. Sprehodi po srednjeveških mestih, ki te obogatijo. Kavarne z najboljšo kavo. Odlična hrana…. njamiiiii…. zadovoljene vse brbončice. Ko je pohodniških kilometrov ravno prav in si zvečer prijetno utrujen,glava spočita, srce pa samo igra. In se strinjam, da je Umbrija zeleno srce Italije. Hvaležna, da nas je fantastična vodnica Helena popeljala po vseh poteh zgodovine, narave, kulinarike…
Ja, to je Umbirja! Ko lahko rečem samo to: LA VITA EL BELLA!

Program je bil izveden v celoti. Vse je bilo super, še vreme nam je služilo. Zelo zadovoljna sem s Heleninim vodenjem.

Ostanite taki še naprej!

Marjana, september 2022

Vse je klapalo, izveden je bil kompletni program. Na potovanju nama so nama bili najbolj všeč narava, hrana in zanimiva mesta. V Umbriji je hrana lahko samo odlična.

Kombi je bil prostoren, Helena pa odlična voznica.

Ivo in Mirjana, september 2022

Na potovanju nama je bil najbolj všeč izbor pohodniških ciljev, ki so bili dostopni vsakomur. Potovanje je za aktivne ljudi, ki ljubijo pohodništvo. Umbrija ima bogato kulturno-umetniško tradicijo, pa tudi čudovito pokrajino in zgledno urejene pohodniške in kolesarske poti. Hkrati je lahko dostopna. Italijanska ležernost, mehkost pokrajine, sijajni razgledi in dolce vita, ki jo zna Helena (oziroma Samsara) dobro skombinirati v prijetno, zanimivo potovanje, so gotovo nekaj, kar priporočam vsakomur.

Marjeta in Janko, julij 2021

Na potovanju so nama bile najbolj všeč naravne lepote, raznovrsten program in ravno prav pohodniških kilometrov. Helena je prijazna, vesela, zabavna, odgovorna, povezovalna, zna improvizirati, če ne gre vse po planu… skratka se zelo potrudi, da udeleženci dobijo kar največ od potovanja.

 

Nataša in Jože, julij 2021

Helena nas je zopet razvajala in presenečala… Na samem potovanju mi je bila najbolj všeč kombinacija uravnoteženosti hoje in potepanj po mestih.

Olga, julij 2021
Mogoče vas zanima tudi:
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

11. 5. - 18. 5. 2024
OKUSI JAPONSKE 12 DNI

OKUSI JAPONSKE 12 DNI

22. 5. - 2. 6. 2024
LIBANON 9 DNI

LIBANON 9 DNI

25. 5. - 2. 6. 2024
SIRIJA 9 DNI

SIRIJA 9 DNI

25. 5. - 2. 6. 2024
KAZAHSTAN 10 DNI

KAZAHSTAN 10 DNI

13. 7. - 22. 7. 2024