🇮🇹 ITALIJA

Italije ni potrebno posebej predstaviti, saj je težko najti podobno večplastno državo. Oblikovana kot škorenj sredi azurnega Sredozemskega morja, pokrita s krono zasneženih vrhov Alp in z grčasto hrbtenico Apeninov očara ter širi obzorja. Izstopa fotogenična pokrajina s paleto neskončnih barvnih nians in brezčasnimi gostoljubnimi vasmi. Svetovno znana mesta navdušujejo z umetniškimi presežki, narekujejo modne trende in ponujajo brezplačne lekcije zgodovine ter osnov italijanskega bontona. Zibelka evropske kulturne dediščine je povila številne izjemne umetnike, arhitekte, inženirje in znanstvenike, katerih zapuščina še danes spreminja in kroji življenje sveta. Dežela s preprostimi sestavinami prebuja brbončice, domišljijo in užitke kulinaričnih navdušencev. Ja, ne gre brez klepeta ob tiramisuju in kavi na glavnem trgu, kozarčka vina in gorgonzole, kosa pizze ali focaccie na sprehodu ali le kepice hladnega gelata.

Ah, Toskana … Zagotovo najbolj prepoznavna italijanska regija, ki jo tvori osupljiva pokrajina prepredena s pešpotmi ob oljčnih nasadih, vinogradih in travnikih, katerih zeleno simetrijo prekinjajo zlata žitna polja in elegantne ciprese. Zeleni vinogradi in smaragdni griči se spogledujejo z boemskimi renesančnimi mesti in s terakoto prekritimi kamnitimi kmetijami. Izgleda, kot da se je čas ustavil in se stoletja nič ni spremenilo. Zaprete oči in zdi se vam, da na zelenem griču vidite kako Da Vinci preizkuša nov izum, iz domače gostilne vas nagovarja Machiavelli, pod cipreso sklada Puccini in s prašne pešpoti maha sveti Frančišek, ki išče smisel življenja. Pregrešno lepa in večno mladostna Toskana, je rezultat simbioze čudovite narave, gostoljubnih vasi in ljudi, umetniško bogatih zgodovinskih mest in odlične kulinarike.

Umbrija se ponaša z lepoto in brezčasno atmosfero krajev, potopljenih v umetnost in kulturo. Prepoznavna je po majhnih srednjeveških mestih in vaseh, ki se skrivajo za mogočnimi obzidji v osupljivi naravni kulisi. Globoka tišina nas sprejme v labirintu uličic, kjer so svoj pečat pustili Etruščani, Rimljani, večno nasprotujoče si srednjeveške družine, ustanovitelji verskih gibanj (Frančišek Asiški, sveti Benedikt) in renesančni umetniki (tudi zloglasni Filippo Lippi). Ostanki starih kultur, bogate freske in uhojene poti verskih svetnikov nas tako spremljajo na vsakem koraku. Umbrijci so znani po skromni, a domači kulinarični ponudbi, ki jo na jugu dežele zaokrožujejo črni tartufi, jesenski gobani in merjasci. Praktično nemogoče se je upreti domačim pregrešno dobrim čokoladnim pralinejem, mandljem v čokoladnih srajčkah in rdečemu desertnemu vinu Sagratinu.

POTOVANJA V ITALIJO

DRŽAVADATUM POTOVANJACENASTATUSINFO
🇮🇹 Pohodniška Toskana 8 dni28. 09. – 05. 10. 2024950 €ZAGOTOVLJENONa voljo še 7 mest.
🇮🇹 Pohodniška Toskana 8 dni17. 05. – 24. 05. 2025950 €Zbiramo skupino
🇮🇹 Pohodniška Umbrija 8 dni13. 09. – 20. 09. 2025950 €Že prve prijave

IŠČETE NAVDIH?