TURKMENISTAN 11 DNI

Čez puščavo Karakum do vhoda v pekel

Turkmenistan.

Radi imamo manj znane dežele, še rajši takšne, za katere se na prvi pogled zdi, da so nezanimive in dolgočasne. Turkmenistan je zagotovo najmanj poznan izmed vseh -stanov. Prislužil si je naziv osrednjeazijske Severne Koreje. Je precej zaprta in izolirana dežela. Skrivnostna. Širna pokrajina se zdi neskončna. Vizijo modernega in razkošnega Turkmenistana je po razpadu Sovjetske zveze v prestolnici Aškabad skrojil oče Turkmenov – Turkmenbaši. Arhitekti so si pod njegovo taktirko dali duška in v njihovih načrtih ni bilo niti vonja po minimalizmu. A to je glavno mesto – puščavsko podeželje je seveda drugačno.

Osrednja Azija. Svilna pot.

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in Kitajsko, odprle Osrednjo Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal poseben splet mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, kjer so se karavane ustavljale na svojih poteh. Že od nekdaj mistika svilne poti privablja popotniškega duha. Kako tudi ne, ko pa je vedno veljala za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo, vsak -stan pa nam pripoveduje svoje poglavje v njeni mogočni zgodbi. Odročna, nepoznana, a lahko se pohvali s fantastično pokrajino in velikimi kulturnimi zakladi. In najboljšimi šašliki 😊.

DATUM

3. 4. – 13. 4. 2025

CENA

1.790 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Že prve prijave

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Aškabadu.

letalo

Jutranji pristanek v Aškabadu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel na krajši počitek. Turkmenska prestolnica je res posebna. Zrasla je naravnost iz puščave. Nova. Futuristična. Fascinantna. Marmorna. Nekateri pravijo, da se tu srečata Las Vegas in severnokorejski Pjongjang. Tu se v nebo dvigajo razkošne zlatokupolaste palače, se bohotijo vodnjaki, neonsko razsvetljeni spomeniki in stalinistična vladna poslopja. Prihod v Aškabad je kot vstop v prihodnost, vedoč, da si ujet v preteklosti. Dan pričnemo z ogledom glavnih mestnih znamenitosti, od Trga neodvisnosti, Turkmenbašijeve palače pa vse do Slavoloka nevtralnosti. Popoldne se odpeljemo v bližnjo Niso, staro prestolnico Partskega cesarstva, enega najmočnejših in vplivnejših imperijev antičnega sveta. Na poti nazaj v Aškabad se pomudimo v majhni vasi Kipčak, ki je bila nekoč dom najpomembnejšega tvorca sodobnega Turkmenistana – Turkmenbašija. Za zaključek dneva pa se odpravimo še na nočni (avtobusni) ogled Aškabada, ki v večernih urah zasije v neonskih lučkah.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Po zajtrku zapustimo mesto blišča in se odpeljemo v Geok Depe. Tu si ogledamo sodobno mošejo, zgrajeno v spomin na zadnjo krvavo bitko med Turkmeni in Rusi. Vas mika kopanje v bližnjem podzemnem jezeru s kristalno čisto in toplo vodo? Zanimiva izkušnja. Naslednji postanek naredimo pri visokih, vitkih, vročekrvnih, prilagodljivih, vzdržljivih, najlepših – konjih. Z zlatim sijajem, pravijo. Zaradi njih so se Kitajci že v 2. stoletju pred našim štetjem odpravili v nomadsko Osrednjo Azijo, da bi jih le imeli. Ime so dobili po oazi Akhal v osrednjem delu dežele in turkmenskem plemenu Teke. Obiščemo eno redkih kobilarn, v kateri še vzrejajo te nadvse cenjene, čistokrvne »otroke puščave«. Pravi nacionalni simbol in ponos Turkmenistana! Ne samo to, da je prav takega jahal sam Aleksander Veliki, govori se tudi, da v vasici Nokhur živijo potomci njegove vojske. Na poti do tja se pomudimo pri podzemnem jezeru Kow Ata. Kopanje v vodi s konstantno temperaturo 36oC prav prija. Odročna gorska vasica Nokhur v dolini gorovja Kopet Dag je polna raznoraznih legend, starodavnih verovanj, kulture, obrti in zanimive arhitekture. Preostanek dneva kliče, da jo raziščemo. Da zares lahko začutimo razliko med mesti in podeželjem Turkmenistana, je prav, da nas danes gostijo kar tukajšnji domačini.

avtobus ali kombiji, gostišče, zajtrk, večerja

Našim gostiteljem pomahamo v slovo in se odpravimo proti zahodu dežele, po glavni poti nekoč slavne svilne poti. Še vedno smo sredi gorovja Kopet Dag, ki med drugim predstavlja naravno mejo med Turkmenistanom in Iranom. Najvišji vrhovi tega 650 kilometrov dolgega gorstva se dvigajo preko 3.000 metrov visoko. Vožnja skozi mandljeve in pomarančne nasade vzdolž iranske meje nas vodi v provinco Balkan, najbogatejšo provinco kar se naravnih bogastev tiče. Slikovita vožnja nas kmalu pripelje v mogoče najbolj odročno in izolirano mesto v Turkmenistanu. V odročni puščavski dolini obiščemo srednjeveški Dehistan. Sprehod skozi ruševine mošej, minaretov in karavanserajev nas prestavi v preteklost enega najbolj cvetočih in rodovitnih mest na svilni poti. Čeprav že petsto let sameva, pa je njegova kulturna zapuščina pritegnila tudi pozornost Unesca. Ja, to so bili časi. Proti večeru prispemo v Balkanabat, glavno mesto province Balkan.

terenska vozila, hotel, zajtrk, večerja

Danes nas zagotovo čakajo najlepši prizori, ne samo Turkmenistana, temveč celotne Osrednje Azije! To območje je davno nazaj prekrivalo globoko in široko odprto morje Tetis. Vode že zdavnaj ni več, čas pa je naredil svoje. Pot nas pelje preko razbrazdane pokrajine, ki sta jo izklesala konstantni veter in redke padavine. Cel dan preživimo v vožnji in v sprehodih med strmimi pobočji kanjonov, ki se razkazujejo v vseh možnih odtenkih rdeče, zelene in rumene. Tudi tokrat se je narava izkazala za vrhunsko umetnico. Spektakularno! V Turkmenistanu obstaja posebnost, ki je do danes uspela preživeti. Islamski šamanizem. Najbolj pristni ostanki plemenske organizacije Turkov. S sabo so prinesli verovanja in običaje, ki so se zlila z islamskimi pravili v svojevrstno zmes. Legende, polne nadnaravnih lastnosti posameznih sufijev – mistikov in modrecev takratnega sveta. Bivališča sredi puščave, kjer so živeli, so postali romarski kraji. Danes tja prihajajo ljudje z vseh koncev. Eden najpomembnejših romarskih krajev v Turkmenistanu je tudi Gozli Ata, kjer stoji mavzolej sufija Gozli Ata iz 14. stoletja. Že sama lega tega romarskega središča je zagotovo med najlepšimi, saj leži sredi naravne sklede, obdane z rožnatimi, zelenkastimi, rdečkastimi gorami neverjetne oblike in lepote. In greh bi bil, da tukaj ne bi nočili. Tako kot romarji, v romarskem gostišču. Preprosto turkmensko.

terenska vozila, gostišče, zajtrk, večerja

Današnji dan pričenjamo zgodaj. Puščave so vseh barv, velikosti, materialov in oblik. Nekaterim se zdijo sila dolgočasne, spet druge pa iz nepojasnjenega razloga vleče tja. Današnji dan je nemenjen doživljanju puščave Karakum, ki tu prevzema primat. Vseprisotna, mogočna in neusmiljena. Poleti žgoča, pozimi ledeno mrzla. Skoraj 80% države zajema puščava vseh vrst in oblik. Kamnita, peščena, ponekod grmičasta. Na videz neuporabna. A pod njo leži zaklad. Ta poganja življenje Turkmenistana. Podili se bomo po »črnem pesku« (kar beseda Karakum v prevodu pomeni) in si odgovorili na vprašanje zakaj se puščava tako imenuje, če pesek sploh ni črn. Spoznali bomo »puščavske kraljice«, ki so tu imele glavno vlogo v času slavne svilne ceste. A sredi ničesar, sredi puščave se skriva kanjon Kemal Ata. Ni toliko zanimiv kanjon, kot so zanimive tukajšnje kamnite formacije, ki spominjajo na dinozavrova jajca. Da bi vse prešteli, bi potrebovali nekaj dni. Morda kdaj drugič. Našo pot nadaljujemo v pristaniško mesto Turkmenbaši. Če bo čas, se odpeljemo do največjega turkmenskega pristanišča. Nato se odpeljemo na železniško postajo, kjer se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v turkmensko prestolnico. Nočitev na vlaku.

terenska vozila, nočni vlak-spalnik, zajtrk, piknik kosilo

Jutranji prihod vlaka v Aškabad. Odpeljemo se na vzhod dežele, v Merv – »kraljico sveta«. Nekoč je bilo to mesto, ki se je z lahkoto kosalo z Damaskom, Bagdadom in Kairom. Svoj čas je bila ena najpomembnejših oaz na svilni cesti in pomembna prestolnica kar 2500 let. Legenda pravi, da je bil prav Merv navdih za Šeherezadino Tisoč in eno noč. Sprehodimo se po ostankih nekoč enega največjih in najpomembnejših mest svilne ceste. Od mesta se do danes žal ni veliko ohranilo, a tisto, kar se je ohranilo, obiščemo. Po ogledu se odpeljemo v bližnji Mary. Če bo volja, se podamo na večerni ogled mesta. Nočitev.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo nazaj v prestolnico. Na poti se pomudimo v kraju Anau, kjer si ogledamo mojstrovino timuridske arhitekture iz 15. stoletja. Srednjeveška mošeja Seyit Jamal ad-Din, ki jo je skoraj popolnoma uničil potres v Aškabadu leta 1948, se od drugih zgodovinskih spomenikov razlikuje po edinstveni mozaični dekoraciji portala. Čeprav so podobe živali in mitskih bitij edinstven pojav za zgradbe muslimanskega sveta, je tukaj nad glavnim lokom mošeje mogoče opaziti podobo dveh zmajevih glav, ki naj bi ju lokalna plemena po mnenju zgodovinarjev imela za totem. Mnogi verjamejo, da se želje, izrečene tukaj, uresničijo 😊. Vstopimo v beli Aškabad. Vsakič znova nas prevzame marmorni blišč prestolnice. Nočitev.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo še na sever dežele, v Darvazo. V osrčju turkmenske puščave se skriva ena največjih znamenitost Turkmenistana – vhod v pekel. Za pravo doživetje bomo počakali na večer, ko se spusti mrak in nastane tišina. Večni ogenj, ki se dviga iz velikega kraterja, meče svetlobo naokoli in ustvarja zlovešče sence. Peklensko sikanje, šumenje in piskanje, ki prihaja iz globin, prebudi našo domišljijo. Vrata v pekel so se odprla pred desetletji, ko so med iskanjem nafte naleteli na zemeljski plin. Ker pa se je vrtina sesedla, je nastal velik krater iz katerega plin uhaja. Vrtino so namenoma zažgali, misleč, da bo uhajajoč plin v nekaj dneh izgorel. Očitno so se zmotili, saj po petih desetletjih vrata v pekel ostajajo odprta. Naš tokratni kamp bomo predrzno postavili v njihovi bližini.

avtobus ali kombiji, spanje v jurtah, zajtrk, večerja

Podobnih vrtin kot je Darvaza je v Turkmenistanu precej. Nič čudnega, saj je dežela izredno bogata z zemeljskim plinom. Na poti si ogledamo še eno, ki je, za razliko od drugih, polna vode. Poslovimo se od prostrane pustinje in se pripravimo na marmorni blišč prestolnice, kamor prispemo pozno popoldne. Krog je zaključen. Kratka nočitev.

terenska vozila, hotel, zajtrk

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 1.790 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 5 x nočitve v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v jurtah (kampiranje),

– 2 x nočitev v gostišču (spanje pri domačinih),

– 1 x nočitev na vlaku spalniku Turkmenbaši-Aškabad*,

– 9 x zajtrk, 1x piknik kosilo, 4x večerja,

– vse prevoze in oglede z avtobusom ali kombiji in terenskimi vozili,

– lokalnega vodnika in voznike,

– vsa potrebna dovoljenja,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 800 EUR,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 220 EUR (velja samo za nočitve v hotelih)**,

– vizum za Turkmenistan (posredovanje in urejanje) okvirno 90 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (na kraju samem),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO TURKMENISTANU:

Na potovanju bomo enkrat prespali v jurtah in dvakrat v gostišču pri domačinih. Sanitarije in kopalnice so skupne. Priporočljiva je uporaba spalne vreče, ki naj ne bo pretežka, a naj zdrži temperature do vsaj 10 stopinj Celzija. Eno noč spimo na vlaku spalniku. Preostale noči bomo spali v hotelih.

Aktivnosti na potovanju so vezane tudi na daljše sprehode. Gre za nezahtevne sprehode v puščavskem okolju.

Prevozi v puščavi (4. do 6. dan potovanja): vozili nas bodo izkušeni vozniki, ki so dobri poznavalci puščavskega terena. Prevažali se bomo s terenskimi vozili.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Turkmenistanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Pet noči prespimo v hotelih, eno noč v jurtah, dve noči v gostišču oz. doma pri domačinih (večposteljne sobe in skupne sanitarije) in eno noč na vlaku spalniku (zaprti kupeji s po 4 posteljami; poskrbljeno bo za rjuhe, odeje in vzglavnike).

Na splošno turkmenska hrana vsebuje veliko mesa, mlečnih izdelkov in riža. Za zajtrk lahko pričakujete kruh, maslo, marmelado, sir, kašo, morda palačinke. Popularni so tudi mesni cmoki in enolončnice. Vegetarijanci lahko pričakujejo nekoliko manjšo izbiro, a lačni ne bodo.

Med pijačami sta najbolj priljubljena zeleni in črni čaj. Seveda bodo na voljo tudi druge brezalkoholne pijače. Med alkoholnimi pijačami pa so najpogostejše vodka, pivo in lokalni konjak, a v zadnjih letih so močno zmanjšali možnosti prodaje. Strogi so tudi pri uporabi tobaka.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo veljavni potni list. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA TURKMENISTAN: Vizum za Turkmenistan je za državljane Slovenije potreben. Vizum pridobimo na letališču v Aškabadu, ob prihodu. Okvirna cena znaša ovirno 90 Eur.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Turkmenistan je muslimanska dežela. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena.

Vaša oblačila naj bodo primerna tako za vroče kot za hladnejše vreme, da se boste lahko po potrebi »čebulno« oblačili. Garderobo prilagodite kampiranju.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Turkmenistan ima kontinentalno puščavsko podnebje, z mrzlimi zimami in vročimi poletji. Najlepši čas potovanja v Turkmenistan so pomladanski (od marca do maja) in jesenski (od septembra do novembra) meseci. Dnevne temperature v tem obdobju se gibljejo med 20 in 30 °C. Ponoči se temperature v puščavi lahko spustijo tudi do 10 °C. Več

Več informacij o vremenu v Turkmenistanu najdete na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Turkmenistanu je napetost 220 V. Večina vtičnic je enaka našim.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod v mestih. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

DENAR IN PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Lokalna valuta v Turkmenistanu je turkmenistanski manat (TMT). Plačevanje s karticami ali dvigovanje denarja na bankomatih je v Turkmenistanu zelo omejeno. Priporočamo, da s seboj vzamete dovolj gotovine v USD.  Stroški na potovanju znašajo povprečno 15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Zaprta država v Osrednji Aziji.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Neturistični biser

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Avanturistična potovanja v kraje, kamor zaide malo potnikov.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Ravno prav informacij, ne preveč, ne premalo. Posebna pohvala gre odzivnosti. Odgpvor sem vselej prejel skoraj takoj, kljub temu, da ste vsi na vseh koncih sveta.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Tura zagotovo ni bila lahka in lokalna agencija je neprestano želela spreminjati in krajšati program. Zato sem bil še posebej vesel, da je bil z nami tak izkušen vodnik kot je Uroš, ki se jim ni dal in na koncu uspel, da smo videli še kaj več, oz. morda celo kaj bolj zanimivega kot je bilo sprva predvideno. Klub obilici dodatnega dela je Uroš ohranil pozitivno vzdušje in bil še vedno potrpežljiv do vseh naših muh in predlogov. In neprestano nas je na dolgi vožnji bodril s sladkimi presenečenji.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? Vesel sem, da sem lahko sodeloval pri tej “raziskovalni” turi, kjer smo morda Turkmenistan spoznali še v bolj pristni luči.

Kako ste zadovoljni s prehrano? Hrana je bila fenomenalna. Vedno so nas peljali v najboljše restavracije.

Kako ste zadovoljni z lokalno ekipo? Morda se vidi, da Turkmenistan ni ravno turistična država, zato se lokalna ekipa včasih ni znašla najbolje. Saj so se zelo trudili, ampak je bilo res veliko sprememb. Po drugi strani pa smo odpadle oglede nadomestili z drugimi neplaniranimi ogledi. Bolj kot gledam z distance, še bolj cenim vsa naša doživetja.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Sopotniki, kanjon, Darvaza, Aškabad, tudi stara mesta na svilni cesti imajo svoj čar, kljub temu, da ni zelo veliko ostalo od njih. V Turkmenistanu občutiš, da si del neke dogodivščine, ki jo ni doživelo veliko ljudi.

Marko, mar 2024

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Puščava in prah.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Zaradi Darvaze.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Marijana.

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? 5*.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Vse spremembe programa so bile izpeljane več kot korektno in iznajdljivo. Na koncu smo dobili in videli več, kot je bilo sprva mišljeno.

Kako ste zadovoljni s prehrano? Super. Dovolj raznoliko. Vedno dovolj. Včasih celo pivo. Vse fajn.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Darvaza in Merv. Hrana, sopotniki.

Ksenija, mar 2024
Mogoče vas zanima tudi:
SIRIJA 9 DNI

SIRIJA 9 DNI

31. 5. - 8. 6. 2025
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

19. 4. - 5. 5. 2025
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

24. 4. - 4. 5. 2025
MONGOLIJA 21 DNI

MONGOLIJA 21 DNI

11. 6. - 1. 7. 2025
OSREDNJA AZIJA 19 DNI

OSREDNJA AZIJA 19 DNI

14. 6. - 2. 7. 2025