TURKMENISTAN 11 DNI

Čez puščavo Karakum do vhoda v pekel

Turkmenistan.

Radi imamo manj znane dežele, še rajši takšne, za katere se na prvi pogled zdi, da so nezanimive in dolgočasne. Turkmenistan je zagotovo najmanj poznan izmed vseh -stanov. Prislužil si je naziv osrednjeazijske Severne Koreje. Je precej zaprta in izolirana dežela. Skrivnostna. Širna pokrajina se zdi neskončna. Vizijo modernega in razkošnega Turkmenistana je po razpadu Sovjetske zveze v prestolnici Aškabad skrojil oče Turkmenov – Turkmenbaši. Arhitekti so si pod njegovo taktirko dali duška in v njihovih načrtih ni bilo niti vonja po minimalizmu. A to je glavno mesto – puščavsko podeželje je seveda drugačno.

Osrednja Azija. Svilna pot.

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in Kitajsko, odprle Osrednjo Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal poseben splet mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, kjer so se karavane ustavljale na svojih poteh. Že od nekdaj mistika svilne poti privablja popotniškega duha. Kako tudi ne, ko pa je vedno veljala za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo, vsak -stan pa nam pripoveduje svoje poglavje v njeni mogočni zgodbi. Odročna, nepoznana, a lahko se pohvali s fantastično pokrajino in velikimi kulturnimi zakladi. In najboljšimi šašliki 😊.

Za delitev sobe iščemo sopotnika.

DATUM

30. 3. – 7. 4. 2024

CENA

1.790 EUR

+ letalska karta (840 €)

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Aškabadu.

letalo

Jutranji pristanek v Aškabadu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel na krajši počitek. Turkmenska prestolnica je res posebna. Zrasla je naravnost iz puščave. Nova. Futuristična. Fascinantna. Marmorna. Nekateri pravijo, da se tu srečata teksaški Las Vegas in severnokorejski Pjongjang. Tu se v nebo dvigajo razkošne zlatokupolaste palače, se bohotijo vodnjaki, neonsko razsvetljeni spomeniki in stalinistična vladna poslopja. Prihod v Aškabad je kot vstop v prihodnost, vedoč, da si ujet v preteklosti. Dan pričnemo z ogledom glavnih mestnih znamenitosti, od Trga neodvisnosti, Turkmenbašijeve palače pa vse do Slavoloka nevtralnosti. Popoldne se odpeljemo v bližnjo Niso, staro prestolnico Partskega cesarstva, enega najmočnejših in vplivnejših imperijev antičnega sveta. Na poti nazaj v Aškabad se pomudimo v majhni vasi Kipčak, ki je bila nekoč dom najpomembnejšega tvorca sodobnega Turkmenistana – Turkmenbašija. Za zaključek dneva pa se odpravimo še na nočni (avtobusni) ogled Aškabada, ki v večernih urah zasije v neonskih lučkah.

avtobus, hotel, zajtrk

Po zajtrku zapustimo mesto blišča in se odpeljemo v Geok Depe. Tu si ogledamo sodobno mošejo, zgrajeno v spomin na zadnjo krvavo bitko med Turkmeni in Rusi. Vas mika kopanje v bližnjem podzemnem jezeru s kristalno čisto in toplo vodo? Zanimiva izkušnja. Naslednji postanek naredimo pri visokih, vitkih, vročekrvnih, prilagodljivih, vzdržljivih, najlepših – konjih. Z zlatim sijajem, pravijo. Zaradi njih so se Kitajci že v 2. stoletju pred našim štetjem odpravili v nomadsko Osrednjo Azijo, da bi jih le imeli. Ime so dobili po oazi Akhal v osrednjem delu dežele in turkmenskem plemenu Teke. Obiščemo eno redkih kobilarn, v kateri še vzrejajo te nadvse cenjene, čistokrvne »otroke puščave«. Pravi nacionalni simbol in ponos Turkmenistana! Ne samo to, da je prav takega jahal sam Aleksander Veliki, govori se tudi, da v vasici Nokhur živijo potomci njegove vojske. Odročna gorska vasica v dolini gorovja Kopet Dag je polna raznoraznih legend, starodavnih verovanj, kulture, obrti in zanimive arhitekture. Preostanek dneva izkoristimo, da jo raziščemo.

terenska vozila, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zapustimo Nokhur. Vozimo se proti zahodu dežele po glavni poti nekoč slavne svilne ceste. Še vedno smo sredi gorovja Kopet Dag, ki med drugim predstavlja naravno mejo med Turkmenistanom in Iranom. Najvišji vrhovi tega 650 kilometrov dolgega gorstva se dvigajo preko 3000 metrov visoko. Vožnja skozi mandljeve in pomarančne nasade vzdolž iranske meje nas vodi v provinco Balkan, najbogatejšo provinco kar se naravnih bogastev tiče. Nas pa bolj zanimajo hribi in doline okoli mesteca Kara Kala. Najlepša izmed vseh je dolina Sumbar, ki nosi ime po istoimenski reki. Lunarna pokrajina kar kliče po daljšem sprehodu. Potem nas čaka še slikovita popoldanska vožnja v mogoče najbolj odročno in izolirano mesto v Turkmenistanu.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Po zajtrku v odročni puščavski dolini obiščemo srednjeveški Dehistan. Sprehod skozi ruševine mošej, minaretov in karavanserajev nas prestavi v preteklost enega najbolj cvetočih in rodovitnih mest na svilni poti. Čeprav že petsto let sameva, pa je njegova kulturna zapuščina pritegnila tudi pozornost Unesca. Naslednji postanek bo v znamenju blata. Južnokaspijska kotlina se namreč baha s skoraj polovico vseh blatnih vulkanov na svetu. Kako izgleda pokrajina, kjer blatu ni ne konca ne kraja, si seveda tudi pobliže ogledamo. Proti večeru prispemo v Balkanabat, glavno mesto province Balkan.

terenska vozila, hotel, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Danes nas zagotovo čakajo najlepši prizori, ne samo Turkmenistana, temveč celotne Osrednje Azije! To območje je davno nazaj prekrivalo globoko in široko odprto morje Tetis. Vode že zdavnaj ni

več, čas pa je naredil svoje. Pot nas pelje preko razbrazdane pokrajine, ki sta jo izklesala konstantni veter in redke padavine. Cel dan preživimo v vožnji in v sprehodih med strmimi pobočji kanjonov, ki se razkazujejo v vseh možnih odtenkih rdeče, zelene in rumene. Tudi tokrat se je narava izkazala za vrhunsko umetnico. Spektakularno!

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Puščave so vseh barv, velikosti, materialov in oblik. Nekaterim se zdijo sila dolgočasne, spet druge pa iz nepojasnjenega razloga vleče tja. Naslednja dva dneva sta nemenjena doživljanju puščave. S terenskimi vozili se bomo podili po »črnem pesku« (kar beseda Karakum v prevodu pomeni) in si odgovorili na vprašanje zakaj se puščava tako imenuje, če pesek sploh ni črn. Sprehajali se bomo ob skalnih formacijah posušene lave in skušali najti kak vodni izvir. Poslušali bomo zgodbe o islamskih sufijih in postali ob grobnici enega od njih. Obiskali bomo kakšno puščavsko vas, kjer nam bodo prebivalci lahko pojasnili kako v tem negostoljubnem okolju preživeti. Spoznali bomo puščavske kraljice (seveda, kamele), ki so imele glavno vlogo v času svilne ceste, in se sprehodili med ruševinami partske utrdbe Igdy Kala, ki je bila v tem istem času pomembna postojanka za oskrbo z vodo. Spali bomo v šotorih pod puščavskih zvezdnim nebom.

terenska vozila, kampiranje (2x), zajtrk (2x), piknik kosilo (2x), večerja (2x)

Po puščavskem zajtrku se odpeljemo še bolj na sever, v Darvazo. V osrčju turkmenske puščave se skriva ena največjih znamenitost Turkmenistana –vhod v pekel. Za pravo doživetje bomo počakali na večer, ko se spusti mrak in nastane tišina. Večni ogenj, ki se dviga iz velikega kraterja, meče svetlobo naokoli in ustvarja zlovešče sence. Peklensko sikanje, šumenje in piskanje, ki prihaja iz globin, prebudi našo domišljijo. Vrata v pekel so se odprla pred desetletji, ko so med iskanjem nafte naleteli na zemeljski plin. Ker pa se je vrtina sesedla, je nastal velik krater iz katerega plin uhaja. Vrtino so namenoma zažgali, misleč, da bo uhajajoč plin v nekaj dneh izgorel. Očitno so se zmotili, saj po petih desetletjih vrata v pekel ostajajo odprta. Naš tokratni kamp bomo predrzno postavili v njihovi bližini.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Podobnih vrtin kot je Darvaza je v Turkmenistanu precej. Nič čudnega, saj je dežela izredno bogata z zemeljskim plinom. Na poti si ogledamo še eno, ki je, za razliko od drugih, polna vode. Preden se vrnemo v prestolnico Aškabad in zaključimo naš krog po Turkmenistanu, obiščemo še naselje Erbent, v katerem prebivalci živijo še precej tradicionalno. Poslovimo se od prostrane pustinje in se pripravimo na marmorni blišč prestolnice, kamor prispemo pozno popoldne.

terenska vozila, hotel, zajtrk, piknik kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.790 EUR + letalska karta za doplačilo (840 €)

CENA VKLJUČUJE:

– 3 x nočitve v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 5 x nočitev na prostem (kampiranje),

– 1 x nočitev v gostišču,

– 9 x zajtrk,

– 8 x piknik kosilo,

– 7 x večerja,

– vse prevoze in oglede z avtobusom (v Aškabadu) in terenskimi vozili,

– lokalnega vodnika in voznike,

– kuharja in pomočnika v puščavi,

– vsa potrebna dovoljenja,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta (od 840 EUR naprej),

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo/šotor 190 EUR,

– vizum za Turkmenistan (posredovanje in urejanje) 115 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (na kraju samem),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO TURKMENISTANU:

Na potovanju bomo petkrat šotorili v puščavi. Sanitarij in kopalnic ni. Šotori in podloge so vključene v ceno potovanja. Za kampiranje potrebujemo spalno vrečo, ki naj ne bo pretežka, a naj zdrži temperature do vsaj 10 stopinj Celzija. Kuhinjsko opremo uredi lokalna ekipa. Na kampiranju v puščavi nam bo zajtrke, (piknik) kosila in večerje pripravljala lokalna ekipa

Aktivnosti na potovanju so vezane tudi na daljše sprehode. Gre za nezahtevne sprehode v puščavskem okolju.

Prevozi v puščavi: vozili nas bodo izkušeni vozniki, ki so dobri poznavalci puščavskega terena. Prevažali se bomo s terenskimi vozili.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo veljavni potni list. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA TURKMENISTAN: Vizum za Turkmenistan je za državljane Slovenije potreben. Ob zagotovitvi potovanja pošljemo vse potrebne obrazce in vsa potrebna navodila za pridobitev vizuma.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Hoteli v Turkmenistanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Tri noči prespimo v hotelih, pet noči bomo kampirali (poskrbljeno je za šotore in podloge), eno noč pa prespimo v gostišču (večposteljne sobe). Za kampiranje potrebujemo spalno vrečo. Razen v Aškabadu, so na potovanju vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja).

OBLAČILA IN OBUTEV:

Turkmenistan je muslimanska dežela. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena.

Vaša oblačila naj bodo primerna tako za vroče kot za hladnejše vreme, da se boste lahko po potrebi »čebulno« oblačili. Garderobo prilagodite kampiranju.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Turkmenistan ima kontinentalno puščavsko podnebje, z mrzlimi zimami in vročimi poletji. Najlepši čas potovanja v Turkmenistan so pomladanski (od marca do maja) in jesenski (od septembra do novembra) meseci. Dnevne temperature v tem obdobju se gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature v puščavi lahko spustijo tudi do 10 °C.

Več informacij o vremenu v Turkmenistanu najdete na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Turkmenistanu je napetost 220 V. Večina vtičnic je enaka našim.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod v mestih. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 10 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

3. 3. - 17. 4. 2024
NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

16. 3. - 27. 3. 2024
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

24. 5. - 5. 5. 2024
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

25. 4. - 5. 5.2024