POTOVANJE PO ŠKOTSKIH OTOKIH:
Najeti kombiji: Na potovanju po škotskih otokih potujemo z najetimi kombiji, ki ga/jih vozimo sami. Kombi je primeren za 8-9 oseb. Za to potovanje potrebujemo vsaj še enega voznika. Za dodatnega (enega ali dva) voznika nudimo popust v vrednosti 150 eur.
Vožnja po otoških cestah je zahtevna zaradi ozkih cest in vožnje po levi strani. Večino poti bomo prevozili po urejenih asfaltnih cestah. Razdalje na otokih niso velike, je pa vožnja precej počasna in ovinkasta. Skupaj bomo na tem potovanju prevozili okvirno 1200 kilometrov.
Trajekti: Časovni razpored trajektov je potrjen vnaprej, lahko pa pride do odstopanj zaradi vremenskih pogojev. V primeru slabega vremena oz. razburkanega morja, bomo prevoze in izlete oz. čas odhoda ustrezno prilagodili.
Aktivnost potovanja: Srednja. Povprečne hoje bo za 3 do 5 ur dnevno. Sprehodi so tehnično nezahtevni in potekajo po urejenih poteh. Informacije za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.
DOKUMENTI IN VIZUMI:
Vstop z osebno izkaznico ni mogoč, saj Škotska ni več del EU in schengenskega prostora. Za to potovanje potrebujemo potni list. Vizum ni potreben. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.
ETA OBRAZEC: za vstop v Veliko Britanijo, od 2. aprila 2025, potrebujejo izpolnjen ETA obrazec (klik). Več informacij (klik klik).
ZDRAVJE:
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Izbrane namestitve so hoteli ali penzioni lokalne kategorizacije 2-3*. So preverjeni in čisti. Enoposteljna soba za to potovanje ni na voljo. Na posameznih otokih so zaradi pomanjkanja kapacitet možne skupne kopalnice.
Tradicionalna škotska prehrana je preprosta. Zgodovinsko prevladujejo divjačina, jagnjetina in ribe. Srednjeveška kuhinja je temeljila na ječmenu in ovsu, pšenica zaradi nizkih temperatur ne uspeva najbolje. Vsakodnevni obroki so največkrat obsegali goste zelenjavne juhe s kosom kruha, včasih tudi z mesom. Pri živalih so porabili vse njihove dele in iz tega je nastala tudi njihova najbolj znana jed – haggis (ovčja drobovina, polnjena v želodcu). Do 18. stoletja sploh niso uporabljali začimb. Kasneje se je na Škotsko razširil vpliv francoske in angleške kuhinje, ki je danes prevladujoč.
Med tipično škotske jedi poleg že omenjenega haggisa uvrščamo še porridge (ovsena kaša), broth (mesna enolončnica), dimljene vahnje, slanike in lososa ter cullen skink (ribja juha, še posebej popularna na otokih).
Od zelenjavnih jedi prevladujeta krompir in koleraba, pri mesnih pa več vrst pit in pudingov ter seveda vsem znani fish & chips. Tudi tradicionalen škotski zajtrk je precej podoben angleškemu, le da ima včasih dodatek v zgoraj naštetih jedeh.
O izdelavi njihove nacionalne pijače se bomo seznanili na samem potovanju. Velja omeniti, da trenutno obratuje kar 100 destilarn viskija. Tudi pri pivovarnah ne zaostajajo. Veliko je manjših lokalnih proizvajalcev ale piva.
Na našem potovanju je 7x vključen zajtrk.
OBLAČILA IN OBUTEV:
Priporočamo udobna oblačila, tako za toplejše kot hladno vreme, da se boste lahko »čebulno« oblačili. Ob morebitnem vetru in dežju se občutek mraza lahko še poveča, zato vzemite dovolj toplih kosov garderobe ter oblačila za zaščito pred dežjem in vetrom. Priporočamo, da s seboj vzamete pelerino, ki vas med hojo ne bo ovirala.
Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo nepremočljivo lahko pohodniško obutev, ki naj bo dobro uhojena. S seboj vzemite še športne copate, ki so tudi primerni za daljše sprehode.
VREME:
Škotska zahodna obala je pod močnim vplivom toplega severnoatlantskega morskega toka, ki povzroča relativno dolge mile zime in kratka hladna poletja. Temperaturna nihanja so zelo majhna. Povprečne zimske temperature so okrog 5°C, povprečne poletne 10-15°C. Najtoplejša meseca sta julij in avgust, v zadnjih letih z več obdobji, ko lahko temperatura za več dni preseže 25°C. Precejšnja razlika je tudi med zahodno in vzhodno Škotsko. Na zahodni pade bistveno več dežja, a temperaturni razpon je nižji, zato je pozimi sneg zelo redek. Najmanjša možnost padavin je med majem in avgustom, a dejansko količina padavin zelo niha. Za otočje je značilna visoka relativna vlažnost, ki povzroča pogosto meglo in oblačnost. Škotska je tudi ena izmed najbolj vetrovnih evropskih dežel. Veter vpliva na občutek mraza, poleg tega so hitre spremembe vremena pogost pojav, zato moramo biti na potovanju pripravljeni na vse letne čase (včasih v enem samem dnevu), ne glede na obdobje.
Več informacij o vremenu na Škotskem dobite na www.wunderground.com.
ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:
Na britanskem otočju je napetost 230 V. Vtičnice so tipa G. Priporočamo adapter.
Internet bo na voljo v mestih in v hotelu.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 7 in 16 oseb.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 30-50 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.