POTOVANJE PO FERSKIH OTOKIH:
Najeti avtomobili: Na potovanju po Ferskih otokih potujemo z najetimi avtomobili ali kombiji, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za 4 do 8 oseb. Vozila so lahko z ročnim ali avtomatičnim menjalnikom. Potrebujemo vsaj 4 voznike z veljavnim vozniškim dovoljenjem.
Vožnja po »ferskih« cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po urejenih asfaltnih cestah. Tu pa tam so kakšne izjeme, kot na primer stari mostovi in tuneli, ujame pa nas lahko gosta megla, ki tudi v poletnih mesecih ni redek pojav. Razdalje na otokih niso velike. Skupaj bomo prevozili okvirno 500 kilometrov.
Pomembno: Na Ferskih otokih za vožnjo najetega vozila velja minimalna dovoljena starost 25 let. Vozijo lahko vozniki z veljavnim vozniškim izpitom, ki je v veljavi vsaj 2 leti.
Prosimo, da nam sporočite ali bi želeli biti voznik na potovanju.
Trajekti: Časovni razpored je odvisen od vremenskih pogojev. V primeru slabega vremena oz. razburkanega morja, bomo prevoze in izlete oz. čas odhoda ustrezno prilagodili.
Aktivnost potovanja: Srednja. Povprečne hoje bo za 3-4 ure dnevno. Sprehodi so tehnično nezahtevni in potekajo po urejenih poteh. Informacije za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.
DOKUMENTI IN VIZUMI:
Vstop z osebno izkaznico ni mogoč, saj ozemlje Ferskih otokov ni del EU in schengenskega prostora. Za to potovanje potrebujemo potni list. Vizum ni potreben. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.
ZDRAVJE:
Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli ali penzioni so brez lokalne kategorizacije, preverjeni in čisti. Kopalnice in WC-ji so lahko skupni.
Kulinarika Ferskih otokov sega več kot tisoč let nazaj, še v čas, ko so otočje poseljevali Vikingi . Ker so bili tu omejeni zgolj na ribe, kite, ptice in drobna zelišča, so ob selitvi s seboj pripeljali ovce, govedo in nekatere žitarice. Kot tedaj, je tudi danes lokalno prebivalstvo močno povezano z naravo in njenimi darovi. V svoji kulinariki prisegajo na domačo kuhinjo in sveže lokalne sestavine.
Nizke temperature, veter in velika koncentracija soli v zraku, so za domačine predstavljali odlične pogoje za sušenje in fermentacijo rib ter mesa. Od mesa sta na razpolago predvsem jagnjetina ali ovčetina (skerpikjꝋt), pri ribah je izbira večja in vključuje vahnjo, morsko ploščo, atlantskega sleda. Med posebnostmi prehrane velja izpostaviti sušeno kitovo meso in mast ter sezonske morske ptice mormone, ki se ne tako redko znajdejo na domačih krožnikih. Poleg tradicionalnih jedi so na voljo tudi mednarodne (pice, hamburgerji, suši …), od vseh mednarodnih pa imajo najraje angleško kuhinjo.
Glavne obroke praviloma sestavljajo tri osnovne sestavine: meso, ribe in krompir. V ponudbi se poleg fermentiranega mesa najdejo še škampi in ostali morski sadeži, krvavice, rženi kruh, alge, krompir, koleraba, repa, rabarbara in različna sveža zelišča (angelika/gozdni koren, brin …). Sami proizvajajo še jogurt in mleko, saj govedo gojijo le za to. Uvažajo vse ostalo od sadja, zelenjave, jajc do drugih vrst mesa.
Pri pijači prisegajo na lokalno pivo Föroya Bjór. Od leta 2011 pa lahko na otočju proizvajajo tudi aqua vito ali domače žganje in ostale alkoholne pijače (Eldvatn, Havið), ki so jih do takrat proizvajali izven države.
Na potovanju je 6x vključen zajtrk.
OBLAČILA IN OBUTEV:
Glede na spremenljivo vreme morate biti pripravljeni na vse vremenske pogoje. Priporočamo udobna pohodniška oblačila, tako za toplejše kot hladno vreme, da se boste lahko »čebulno« oblačili. Zaradi vetra in dežja se občutek mraza lahko še poveča, zato vzemite dovolj toplih kosov garderobe ter oblačila za zaščito pred dežjem in vetrom. Priporočamo, da s seboj vzamete pelerino, ki vas med hojo ne bo ovirala.
Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo nepremočljivo lahko pohodniško obutev, ki naj bo dobro uhojena.
VREME:
Fersko otočje je pod močnim vplivom toplega severnoatlantskega morskega toka, ki povzroča relativno dolge mile zime in kratka hladna poletja. Temperaturna nihanja so zelo majhna. Povprečne zimske temperature so 3-4°C, povprečne poletne 9-11°C. Najtoplejši mesec je avgust, ko lahko termometri za nekaj ur pokažejo tudi 20°C. V juniju je sončnega obsevanja največ in najdaljši dan takrat meri celih 19 ur in 45 minut. Najmanjša možnost padavin je poleti. Za otočje je značilna visoka relativna vlažnost, ki povzroča pogosto meglo, oblačnost in pozebe v višjih ali zatišnih legah. Topli tok onemogoča nastajanje ledu v zalivih in pristaniščih.
Otočani pravijo, da ne poznajo slabega vremena, imajo pa pestro vremensko dogajanje in le pri njih lahko na razdalji samo nekaj kilometrov v enem dnevu doživite štiri letne čase. Ja, vreme je v tem delu Atlantika precej nepredvidljivo in spremenljivo. Zdaj je divje vetrovno in deževno, nato megleno, naslednji trenutek pa že sončno in brez oblačka. Lokalni pregovor pravi: »Če ti vreme ni všeč, počakaj pet minut«.
Za Ferske otoke je potrebno biti pripravljen na vse letne čase, ne glede na to, v katerem obdobju potujemo.
Več informacij o vremenu na Ferskih otokih dobite na www.wunderground.com.
ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:
Na Ferskih otokih je napetost 230 V. Vtičnice so enake našim. Internet bo na voljo v hotelu.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 6 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti in sopotniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 30-50 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.