LATINSKA AMERIKA

🇧🇴 Bolivija.

Bolivija ima zelo pestro in raznoliko pokrajinsko sliko. Vse od vršacev Andov in vulkanskih formacij preko visokega Altiplana do pristnega amazonskega pragozda. Njene gosto sklenjene gorske verige, kratke in ozke doline, neprehodni pragozd in razpršena poselitev najverjetneje Bolivije nikoli ne bodo naredile preveč turistične. Duša dežele ni za vsakogar. Domačini celo pravijo, da v njihovo deželo prihajamo turisti z mazohističnimi nagnjenji in veliko željo po adrenalinskih doživetjih. Geografska neskladnost ponuja skorajda vse podnebne tipe in površinske oblike, razen obale. Kraji  ‘večne pomladi’ so v popolnem neskladju z visokimi gorami v ozadju in barve se prelivajo kot barve entuziastičnega umetnika na paleti. Razmeroma redka poselitev in visoka povprečna nadmorska višina poseljenosti med 2.900 – 4.800 metri, kjer živi kar 3/5 prebivalstva nam dajeta vedeti, da so življenjski pogoji vse prej kot enostavni. Kulturna raznolikost, navade in barvitost tukaj živečih skupnosti se je izjemno dobro ohranila prav zaradi topografskih posebnosti. In da popolnoma začutimo njeno ostro, a vendar tako nežno srčiko, ji je vredno posvetiti malo več časa.

🇪🇨 Ekvador.

Ekvador ponuja popolnih 12 ur sončne svetlobe, stabilno podnebje in pristen stik z naravo. V svoji majhnosti ima štiri pestre in raznolike regije: obalo s plažami, ki preko Andov pripeljejo vse do Amazonije in nenazadnje Galapaško otočje. Mesta ponujajo zanimivo in barvito kolonialno arhitekturo. Kulinarika je pestra in raznovrstna. Ekvador kar kliče, da stopite iz cone udobja in preizkusite vse kar vam ponuja. Je močna eksplozija doživetij, ki odkrivajo kraljestvo zanimivih živali in vulkanskih kreacij. Ob tem pa ne pozabite na sladkanje s čokolado! Narava in vulkani – to je Ekvador. Vse od najvišjega in spečega Cimboraza ter do dih jemajočega in aktivnega Cotopaxija. Dežela fotogeničnih vulkanov, ki ponosno kažejo svojo pravilno stožčasto obliko in s snegom pokrito kapo. Območja vulkanov skrivajo smaragdna jezera, termalno vodo, zelen mah, v meglice zavite gozdove in barvite vasi. Bogate prsti dopuščajo, da strma pobočja krasijo preproge obdelovalnih površin. Narava, ki kliče po sprehodih, in vasi, ki vabijo k postankom pri domačih obrtnikih.

🇵🇪 Peru.

Najbrž je ni tako raznolike dežele, ki bi bila obenem tako globoko vpeta v preteklost, kot je Peru. Skoraj vsak ob besedi Peru najprej pomisli na množično opevano inkovsko mesto Machu Picchu. A to še zdaleč ni vse. Tu so še Nazca s svojimi geoglifi in mumijami, megalitska arhitektura, mistični templji in strme dovršene terase. Peru ima toliko starodavnih arheoloških krajev kot nobena druga dežela v teh koncih. Prav preplavljen je z bogato preteklostjo in očarljivo kulturo. Je kraj mnogih skrivnosti, ki počasi prihajajo na plano. Zaradi težkih življenjskih pogojev in visoke nadmorske višine so se že starodavna ljudstva zavedala moči narave in jo tudi spoštovala. Nas bo pot vodila od morja in puščave do hribov, ki jih dodatno začinijo v andsko verigo vpeti številni vulkani, pa do globokega kanjona Colca, nad katerim jadrajo mogočni kondorji. Mimo pašnikov in divje narave, kjer se pasejo lame, alpake in vikunje. Preko visoke planote Altiplano do najvišje ležečega plovnega jezera na svetu, ki je rojstni kraj bogov in inkovske civilizacije, danes pa dom zanimivih in barvitih kultur.