ŠRILANKA

Zelena dežela prijaznih ljudi

12 DNI

Šrilanka. Biser Indijskega oceana.

Šrilanka je otok draguljev, čaja in cimeta. Res je nekaj na tem. Na Šrilanki se je res vse skupaj začelo z biseri, ko so pred davnimi časi iz indijskega podkontinenta prišli princ Vijaya in njegovi vojaki. Šrilanka je bila zaradi svojih naravnih bogastev vedno zelo privlačna. Zato ni čudno, da so v zlati dobi kolonializma kar tekmovali, kdo bo prevzel nadzor nad otokom. Vsi so želeli imeti dragocene cejlonske safirje in rubine, čaj in cimet. Bujna, zelena, tropska, reliefno razgibana, deževna, vroča, budistična, hindujska, narodnostno pestra z bogato floro in favno, vse to je Šrilanka. Tu so doma pretežno Sinhalci in Tamilci, ki prakticirajo budizem, hinduizem, islam in krščanstvo. Ne glede na to kdo si in kaj si, vsi so ponosni na to, da so Šrilančani.

Šrilanka

Raznolikost pokrajine in ljudi.

Poleg klasičnih turističnih ogledov smo se odločili, da damo nekaj več poudarka na narodnih parkih, ki so rastlinsko in živalsko pestri in zanimivi. Več kot 26 odstotkov otoka predstavljajo narodni parki oziroma zaščitena območja. Nekateri parki so postali zelo obljudeni, kjer praktično ni več pristnega doživetja narave. Mi smo se odločili za tri čudovite predele, ki niso tako zelo obljudeni in so si med sabo zelo različni. V širšem okolju NP Minneriya (ki je od vseh treh še najbolj obiskan) živi več kot dvesto slonov, ki bivajo v popolnoma naravnem okolju. NP Horton Plains je visokogorsko zaščiteno območje, ki ob lepem vremenu z vrtoglavega klifa ponuja čudovit razgled na okolico. NP deževnega tropskega gozda Sinharaja, pa je bujen, neprehoden svet v prvinskost džungle.

DATUM

21. 3. – 1. 4. 2025

CENA

1.390 EUR

+ letalska karta (let iz Ljubljane)

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Kolombu.

letalo              

V zgodnjih jutranjih urah priletimo na Šrilanko. Po opravljenih obmejnih formalnostih se z avtobusom odpeljemo do Habarane. Namestimo se v hotelu in krajši počitek. Popoldne pa preživimo v okolici vasi Hiriwadunna. Kot pravi domačini spoznavamo šrilanško podeželje in si skupaj pripravimo večerjo. Otočani prisegajo na hrano, ki je kuhana na ognju in v glinenih posodah. Jedli bomo z rokami iz lotusovih »krožnikov« tako kot pravi domačini. Po večerji pridemo nazaj v hotel in zaslužen počitek.

avtobus, čolni, hotel, večerja             

Dopoldne preživimo v raziskovanju ostankov skale levjega žrela oziroma Sigiriye (Unesco). To je kraj, kjer je v petem stoletju našega štetja kralj Kašapa našel svoje skrivališče. Bal se je za lastno življenje, saj je vedel da ga išče brat v maščevanju za storjeni očetomor. Kašapa je ob in na skali zgradil veliko rezidenco za svojo družino, vojsko in 500 mičnih ljubic. Zjutraj se povzpnemo na ta erodirani osamelec in se naužijemo lepega razgleda. Obiščemo tudi izdelovalce lesenih izdelkov in svile. Nato se z avtobusom odpeljemo do srednjeveške prestolnice Polonnaruwe (Unesco). S kolesi vijugamo med starodavnimi budističnimi svetišči, bolnišnicami, šolami in samostani. Kralji Polonnaruwe so nadaljevali s tradicijo življenja iz prve prestolnice in z gradnjo številnih vodnih rezervoarjev, ki so bili nujno potrebni za preživetje. Tu je kralj Parakramabahu zgradil tako velik vodni rezervoar, da so ga poimenovali kar Parakramabahujevo morje.

avtobus, kolesa, hoje za okvirno 3-4 ure, hotel, zajtrk, večerja

Po zajtrku se odpeljemo v vas Ritigala, kjer si pogledamo zapuščino starega budističnega samostana, ki je nekdaj veljal za vzor hermitskega budističnega življenja. V Ritigali imajo tudi najboljše bojevnike avtohtone šrilanške veščine vojskovanja, imenovane angampora. Skušali bomo najti bojevnike in jih prositi za kratek vpogled v njihovo znanje. Popoldne preživimo v terenskih vozilih in opazujemo življenje slonov v naravnem parku Minneriya. Šrilanka je poznana po svojih največjih predstavnikih vrste indijskih slonov in NP Minneriya z okolico ponuja dom več sto slonom, živečim v naravnem okolju. Proti večeru si za doplačilo v vasi Habarana lahko privoščimo tradicionalno ajurvedsko masažo.

avtobus, terenska vozila, hotel, zajtrk, večerja

Po zajtrku se odpeljemo do skalnih templjev v Dambulli (Unesco), kjer si ogledamo najlepše ohranjene tovrstne templje na Šrilanki. Nahajajo se na vrhu ogromne granitne skale in so še danes pomemben budističen sveti kraj z več kot 150 različnimi kipi Bude. Verniki nosijo Budi cvetove lotusa in vodnih lillij, ki so prava poslastica za številne opice, ki jih srečamo na poti. Po ogledu jamskih templjev sledi avtentično šrilanško kosilo. Pot nadaljujemo do hribovskega mesta Kandy. Na poti do tja postanemo še v začimbnem vrtu, kjer nam predstavijo različne rastline, ki jih uporabljajo pri ajurvedskem načinu zdravljenja. Po prihodu v Kandy si najprej ogledamo kulturno predstavo šrilanških plesov in pesmi, ki jih izvajajo ob verskih praznovanjih in pomembnih vsakdanjih življenjskih dogodkih. Zvečer pa obiščemo najbolj pomemben tempelj na otoku, tempelj zobne relikvije. Gre za zob Bude, ki ga je indijska princesa Hemamala na Šrilanko prinesla skritega, vpletenega v njene lase. V templju spoznamo spokojno versko življenje domačinov, ki je prepleteno z njihovim vsakdanom.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Ta dan smo namenili spoznavanju mesta Kandy in njegove okolice. Dopoldne skupaj obiščemo kraljevske botanične vrtove v Peradeniyi. Park se razteza na 59 hektarjih površine, kjer raste več kot štiri tisoč različnih rastlinskih vrst z vseh delov sveta. Popoldne si za doplačilo lahko ogledate bližnje budistično svetišče na hribu Ambuluwawa ali pa slonje zavetišče v Pinnawali. Sicer pa prosto popoldne lahko preživite v mestnem središču ali na živahni tržnici ali pa zgolj ob skodelici aromatičnega cejlonskega čaja.

avtobus, hotel, zajtrk

Zjutraj odhitimo na železniško postajo, kjer počakamo vlak, ki nas popelje do najvišje ležečega mesta na otoku, Nuwara Eliye. Vlak pride, ko pride in obeta se nam štiri urna panoramska vožnja med vasmi, čajnimi plantažami in skromnimi naselji plantažnih delavcev. Po prihodu v Nuwaro Eliyo se odpeljemo na eno od visokogorskih čajnih plantaž, kjer nam razložijo kako poteka 24 urni postopek predelave čajnih listov, da so primerni za napitek. V mestu so bili nekdaj nastanjeni mnogi britanski kolonialni lastniki plantaž, zato ni čudno, da se je mesta prijel nadimek Mala Anglija. Nastanimo se v hotelu in si ob večerji privoščimo žlahtni napitek »zelenega zlata«.

vlak, avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Zgodaj zjutraj, še pred zajtrkom gremo na pot do konca sveta. Tako se imenuje klif v naravnem parku Horton Plains. Naravni park je eno redkih zaščitenih območij, kjer je dovoljeno hoditi peš in ni potrebno biti v džipih. Približno dve uri hoda imamo do klifa, kjer opazujemo nastanek novega dne in si privoščimo zajtrk, ki smo si ga prinesli s seboj. Na poti nazaj do parkirišča se sprehodimo čez zeleno planoto ter se ustavimo še pri malem slapu, kjer se lahko osvežimo.  Po dopoldanskem trekingu se odpočijemo na dolgi avtobusni vožnji (okoli 5 – 6 ur) proti naslednjemu zaščitenemu območju, tropskemu deževnemu gozdu Sinharaja. Namestimo se v preprostem penzionu in dan zaključimo s preprosto večerjo.

avtobus, hoje za okvirno 5-6 ur, penzion, zajtrk, večerja           

Današnji dan izkoristimo za celodnevno raziskovanje čudovitega deževnega gozda Levji kralj, kar Sinharaja tudi pomeni. Šrilanka se ponaša z veliko znamenitostmi, ki so pod Unescovo zaščito in Sinharaja je zaradi svoje biodiverzitete eno takih. Bujna džungla z raznovrstnim endemičnim rastlinjem in živalmi ponuja zanimivo izkušnjo tropskega trekinga. Pozno popoldne se polni novih vtisov vrnemo nazaj v našo namestitev.

avtobus, hoje za okvirno 6-8 ur, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Morje prihajamo! Zadnji del našega potovanja smo namenili jugo zahodni obali Šrilanke. Na poti do tja se ustavimo v kolonialnem mestu Galle (Unesco), ki je bil nekdaj pomemben pristaniški center. Sprehodimo se po mestnem obzidju in opazujemo razkošna bivališča nekdanjih trgovcev. Šrilanška obala pa ni zanimiva le za turiste. Na obalo vsako leto priplavajo morske želve na valjenje jajc. Ker predstavljajo v pesku zakopana jajca dokaj lahek plen za plenilce, so se posamezne lokalne družine odločile, da pomagajo pri ohranitvi vrste. Želvja jajca zakopljejo na domačem, strogo varovanem vrtu in počakajo, da se zvalijo male želvice, ki jih nadzorovano spustijo v morje. Eno takih domačih valilnic bomo obiskali tudi mi. Sledi še fotopostanek pri slavnih ribičih na palicah in vožnja do hotela.

avtobus, hotel, zajtrk

Prost dan na obali lahko izkoristimo za počitek, plavanje, zadnje nakupovanje spominkov ali za raziskovanje okolice. Zvečer se z avtobusom odpeljemo na letališče v Kolombu.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

V zgodnjih jutranjih urah preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Sežemo si v roke za v slovo, vse do naslednjega potovanja :).

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7-18 potnikih: 1.390 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 8 x nočitev v hotelih 3* (lokalne kategorizacije),

– 2 x nočitev v penzionu,

– 9 x zajtrk,

– 1 x preprosto kosilo v NP Sinharaja,

– 8 x večerja,

– vse vstopnine po programu (ogled starega mesta Polonnaruwa, Sigiriya, tempelj v Ritigali, tempelj v Dambulli, tempelj zobne relikvije v Kandyju, podeželje v Hiriwadunni, predstava borilne veščine Angampora, kulturna predstava v Kandyju, botanični vrt v Kandyju, vstopnine v NP Minneriya, Horton Plains in Sinharaja, čajna plantaža, fotopostanek pri ribičih na palicah, projekt morskih želv, obisk kolonialnega mesta Galle),

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– čolni (2. dan), kolesa (3. dan) in terenska vozila (4. dan),

– dnevni vlak Kandy-Nawalapitiya (7. dan),

– lokalne vodnike na poti in njihove pomočnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 690 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za izpolnitev obrazca ETA 55 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 350 EUR,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem),

– zavarovanje odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

DOPLAČILA PO ŽELJI (na kraju samem):

– ajurvedska masaža okvirno 30 EUR,

– obisk slonje sirotišnice okvirno 25 EUR (min. 4 osebe).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizum, če si ga potnik ureja sam.

ŠRILANŠKI VIZUM: Pred potovanjem na Šrilanko je potrebno izpolniti elektronski obrazec »ETA«, ki je dostopen na spletnem naslovu www.srilankaevisa.lk. Obrazec lahko uredite sami, lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Potni list mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Večje razdalje boste premagovali z najetim avtobusom, mesta in znamenitosti pa si boste večinoma ogledovali peš. Za potovanje se priporoča zmerna fizična kondicija.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli na našem potovanju so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Šrilanka je tropska dežela z zelo visoko stopnjo vlažnosti v ozračju.

Šrilančani prisegajo na pekočo hrano, oziroma na čili v takšni in drugačni obliki za zajtrk, kosilo in večerjo. V njihovi prehrani prevladuje riž z različnimi kari omakami. Večji del teh omak je zelenjaven. Od mesa se na krožnikih največkrat znajdeta piščanec in riba, včasih tudi goveje meso. Na otoku se največ popije močnega črnega čaja, ki ga pridelajo sami. Osvežilni pa so tudi naravni sokovi in brezalkoholno ingverjevo pivo. Od alkoholnih pijač imajo najraje lokalno pivo in palmino žganje.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Šrilanka je pretežno budistična dežela. Izven turističnih krajev je še precej tradicionalna.

Oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme z visoko vlago, a ne pozabite tudi na kakšen toplejši kos, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli. Obutev naj bo predvsem udobna. Za pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali, za sprehode in pohode pa lahki pohodni čevlji ali superge z dobrim podplatom.

VREME:

Podnebje Šrilanke je tropsko, saj se nahaja v neposredni bližini ekvatorja. Temperature so skozi celotno leto konstantne in se spreminjajo zgolj glede na nadmorsko višino. Ob obali in v nižavju je povprečna dnevna temperatura med 25 in 32 stopinj Celzija čez dan, ponoči lahko pade na 20 stopinj. V višjih legah s temperaturo upada tudi vlažnost zraka, ki je sicer v povprečju  med 60 – 90 odstotki. Na vreme pretežno vplivata dve monsunski obdobji. Tako monsun Yala prinese dež na Z in JZ obalo od maja do septembra, monsun Maha pa prinese padavine na V in S od oktobra do februarja. Na splošno je vreme na Šrilanki nepredvidljivo in kratke plohe se lahko pojavijo kadar koli. Zato sta dežnik ali pelerina vedno dobrodošla.

Več informacij o vremenu na Šrilanki dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

Na Šrilanki je napetost 230 V. Vtičnice so na tri luknje. Potrebovali boste adapter za tipe vtičnic D, M in G.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100-150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Šrilanka je biserček. Zanjo sem se odločila zaradi vsega, kar je obetala … narava, plaže, Bude.

Veliko je bilo lepih trenutkov. Od NP Horton Plains, pa deževnega gozda, želvjega zavetišča, slonjega rezervata, kolesarjenja v Polonnaruwi, pudža in kulturna predstava v Kandiju, vlak do Elije, dan na plaži, Sigiriya, večerja pri domačinih v Habarani.

Namestitve so se med seboj razlikovale, prav vse pa so bile prijetne, čiste, osebje pa izjemno prijazno.

Suzi, april 2023

Najbolj so mi bili všeč trekingi, čajni nasadi… samo, da je narava in sem srečna :).

Irma, april 2023

Moje navdušenje nad Šrilanko še kar traja. Lahko bi malo dlje trajalo ;).

Program je bil v celoti izveden. Sem zadovoljna.

Noro dobra hrana. Lokalna ekipa je bila najboljša do sedaj.

Marjana, april 2023

Šrilanka = fantazija.

Doživela sem pristni stik z ljudmi in zvedela ogromno novih stvari o otoku (zgodovina in kultura).

Saša, april 2023

Mogoče vas zanima tudi:
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

17. 2. - 26. 2. 2025
RADŽASTAN 14 DNI

RADŽASTAN 14 DNI

4. 3. - 18. 3. 2025
NEPAL HOLI 12 DNI

NEPAL HOLI 12 DNI

6. 3. - 17. 3. 2025
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

8. 3. - 22. 3. 2025
SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

26. 3. - 6. 4. 2025