VIETNAM 16 DNI

Dežela zašiljenih klobukov po dolgem in počez

Vietnam. Zašiljeni klobuki in izvrstna kulinarika.

Vietnam je dežela, kjer se prepletajo številne kulture in je hkrati izjemno moderna. To jo dela unikatno in drugačno. Od neskončnih riževih polj, do mističnih gora in prečudovite kraške pokrajine, kjer na vsakem koraku ozremo zašiljene klobuke, ki hitijo dnevnim opravkom naproti. Sveže sadje, začimbe in zelenjava omogočajo preproste a izjemno okusne jedi, ki nastajajo pod mojstrsko roko uličnih kuharjev. Kulinarika je sestavni del Vietnama in star vietnamski pregovor pravi: ”Nauči se prehranjevati, preden se naučiš govoriti.”

Potovanje Vietnam

Barvitost gorskih ljudstev.

Etnične manjšine dežele predstavljajo bogato kulturno in jezikovno dediščino. Prihajajo iz sosednjih dežel, govorijo svoj jezik in imajo svoje unikatne navade. Brez njih Vietnam ne bi bil tako zanimiv, očarljiv in barvit. Severozahod dežele predstavlja del potovanja, ki ponuja vpogled v življenje najbolj znanih etničnih skupin, njihovo srčnost in težko delo v osrčju gorovja Hoang Lien. Neibežno se vsa ljudstva in turisti zatečejo v Sapo na tradicionalno tržnico, potem pa se vsi razkropijo po okoliških vaseh, na obrobje »civilizacije«. Pokrajina ponuja nekaj najlepših kotičkov Vietnama.

DATUM

29. 11. – 14. 12. 2025

CENA

2.090 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko vmesnega letališča v Hanoj.

letalo              

Večerni prihod v Hanoj, glavno mesto modernega Vietnama. Predstavljajte si preplet francoske gracioznosti in azijske umirjenosti. Na vsakem koraku se zgodovinjski objekti stapljajo z modernim razvojem mesta. Prosti čas za prvo raziskovanje starega dela mesta, nakupovalne ulice, tržnice Dong Xuan in preprosto uživanje ob juhi pho ali ob kozarcu odličnega lokalnega piva.

hotel

Zjutraj ogled prestolnice, začeli bomo z obiskom mavzoleja Ho Chi Minha, očeta Vietnama, predsedniško palačo in njegovo hišo. Vrnili se bomo v čas nastanka Hanoja s podobo pagode enega stebra in templja literature, ki je poznan tudi kot prva univerza v Vietnamu. Zgrajena leta 1070 s prelepimi vrtovi predstavlja sproščujoč vpogled v zgodovino mesta. Obiščemo jezero mečev (Hoan Kiem) in tempelj Ngoc Son. Sprehodili se bomo skozi labirint 36. ulic starega dela mesta in pokukali v preprosto življenje prebivalcev Hanoja. Odšli bomo na predstavo vodnih lutk – presenetljivo umetnino, ki združuje tradicionalno glasbo, ognjemet, zgodbo življenja Vietnamcev in graciozne lutke. Zvečer pa na vlak, ki nas odpelje proti severu, v Lao Cai.

vlak-spalnik, zajtrk

Zgodnji prihod vlaka v Lao Cai. Po osvežitvi in zajtrku se odpeljemo v Ta Van. Ves čas vožnje nas bo spremljala zanimiva pokrajina, ki ji poseben pečat dajejo impresivne riževe terase in reka Muong Hoa, ki se kakor kača vije skozi dolino pod nami. Po prijetni dobrodošlici naših gostiteljev se podamo na treking v bližnjo okolico. Pot nas bo zanesla mimo vasi ljudstev Črni H’Mong in Dzay, kjer bomo spoznavali njihove posebnosti in zanimivosti ter se poučili o njihovem načinu preživetja in ohranjanja tradicije. Na koncu se bomo ustavili v vasi Lao Chai in se po prijetnem pikniku vrnili do našega penziona v Ta Vanu. Po kratkem kuharskem tečaju si bomo skupaj z gostitelji pripravili večerjo.

avtobus ali kombiji, hoje za 4-5 ur, kuharski tečaj, preprost penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se opravimo na še en treking. Tokrat nas bo pot vodila nekoliko bolj navkreber, skozi bujen gorski tropski gozd. Naš cilj bo vas, kjer prebivajo predstavniki ljudstva Rdeči Dzao. Hitro jih bomo prepoznali, saj ženske nosijo rdečo naglavno ruto in nekatere izmed njih brijejo svoje obrvi, kot jim to narekuje lokalna legenda. Nekaj časa bomo v prijetni družbi po velikosti drugega najšteviljčnejšega ljudstva v Vietnamu, potem pa se bomo vrnili nazaj v naš penzion, se poslovili od gostiteljev ter se odpeljali do mesta Sapa. Nekaj časa nam bo ostalo za kratek sprehod skozi turistično mesto ali obisk lokalne tržnice. Še transfer do nočnega vlaka in jutro bo že v Hanoju.

avtobusi ali kombiji, hoje za 3-4 ure, vlak-spalnik, zajtrk, kosilo

Odpeljemo se do znamenitega zaliva Halong, na poti nekaj postankov za osvežitev in fotografiranje. Prihod v zaliv in vkrcanje na ladjo za križarjenje. Predstavljajte si preko 3000 otokov, ki se dvigajo iz smaragdnega morja. Ustavili se bomo na otoku Titov, kjer bo prosti čas za kopanje, poležavanje na plaži ali vzpon na hrib, kjer se odpre pogled na okolico. Lahko se boste udeležili mini kuharskega tečaja. Večer preživimo na ladji ob sproščenem druženju.

avtobus, ladjica, ladijska kabina, zajtrk, kosilo, večerja

Dan začnemo z obiskom najlepše jame zaliva, Sung Sot. Kratko nadaljevanje križarjenja ter slovo od idiličnih ribiških vasic. Sledi transfer do Hanoja. Nočitev.

avtobus, ladjica, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo v Danang. Sledi vožnja v bližnji Hoian, arhitekturni biser in pristno vietnamsko mesteca. Hoian je zagotovo najbolj fotogenično mesto daleč naokoli. Hoian je biser zgodovine Vietnama, edino mesto, ki v vojni ni bilo uničeno. Nekoč glavno azijsko pristanišče, je danes destinacija vsakega turista. Stari center mesta ohranja svoj vzhodnjaški šarm in skriva neštete arhitekturne dragulje. Obiskali bomo domove obrtnikov, 400 let star japonski pokriti most in kitajsko dvorano. Zvečer se v starem mestnem jedru prižge na stotine lampijončkov, ki dajo ulicam prav poseben čar. Stari center mesta ohranja svoj vzhodnjaški šarm in skriva neštete arhitekturne dragulje.

letalo, hotel, zajtrk

Aktivni v nov dan, kot pravi Vietnamci, se bomo podali naokoli po mestu in okolici. S kolesi se odpravimo do idilične vasi Tra Que. Vas je poznana po sladkobnem okusu začimb, ki se uporabljajo v slavni kuhinji Hoiana. Spoznali bomo našega gostitelja kuharskega tečaja in se z njim odpravili na kratek sprehod po vasi, da spoznamo zgodovino in navade. A ne bomo le pasivni opazovalci. Prelevili se bomo v poljedelce. Obdelali zemljo, prinesli vodo iz reke, negovali rastline. Pripravili bomo vaško specialiteto in potem uživali ob sveže pripravljenem kosilu. Popoldne odkolesarimo naprej do vasi Thanh Ha, ki slovi kot lončarska vas. Videli bomo kako oblikujejo in izdelujejo glinene izdelke, po stari 500-letni tradiciji. Obiščemo tudi muzej, kjer je prikazana zgodovina in umetnost vasi. Proti večeru se vrnemo v Hoian.

kolesa, hotel, zajtrk, kosilo

Po zajtrku se odpeljemo v Danang, od koder poletimo v Sajgon. Dobrodošli v kaotični živahni južni prestolnici, poimenovani po očetu naroda. Simbol mesta je zagotovo motorno kolo, ki ga boste srečali na vsakem koraku. Zjutraj se bomo odpeljali do sistema rovov Cuchi, ki jih bomo doživeli na lastni koži. Sistem tunelov se je v vietnamski vojni raztezal vse od Sajgona do meje s Kambodžo, preko 250 km. Predstavljal je podzemna mesta in vasi, z vsem kar sodi zraven – shrambo, kuhinjo, tovarno orožja, bolnišnico … Tukaj so se odvijale tudi poroke, rojstva, šolanje … Nočitev v Sajgonu.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk, kosilo

Zgodnji odhod iz Sajgona. Pot nas bo vodila ob reki Mekong, ki ponuja uvid v življenje okoliških prebivalcev in pestro pokrajino. Iz My Tho se bomo z motornim čolnom počasi odpeljali mimo ribiških pristanišč, hiš na kolih, delavnic, kjer izdelujejo čolne … Obpluli bomo štiri glavne otoke: zmajskega, enorogovega, petelinjega in želvjega. Plovbo bomo nadaljevali skozi kanal Bao Dinh in vstopili v novo provinco Ben Tre ali deželo kokosa. Videli bomo tipični kmetijski sistem, imenovan vrt – ribnik – kletka, obiskali tovarno kokosovih bonbonov ter sadovnjake. Prisluhnili bomo tudi južno vietnamski tradicionalni glasbi.

avtobus, motorni čoln, hotel, zajtrk

Prebudimo se zgodaj ob zvokih prvega vrveža delte Mekonga. Vkrcamo se ponovno na čoln in se prepustimo neskončnemu toku reke vse do plavajoče tržnice Cairang. Tisoče in tisoče čolničev nas bo obkrožalo, s spretnimi trgovci, ki prodajajo sveže sadje, zelenjavo in ribe. Oglaševanje po mekongško pomeni vpitje, da preglasijo drug drugega ter glasne motorne čolne. Ponovno bomo poiskusili nekaj lokalnega tropskega sadja. Sledi vožnja do mesta Rach Ga, od koder se s trajektom odpeljemo na rajski otok, imenovan Phu Quoc.

motorni čoln, trajekt, hotel/bungalov, zajtrk

Končno zaslužen odih na rajskem otoku, poznanem po pridelavi črnega popra in znamenite ribje omake. Hribovit in porasel z gozdom, z belimi dolgimi peščenimi plažami in zaspanimi ribiškimi vasicami. Razsikovanje otoka z motornimi kolesi, snorkljanje, potapljanje, plavanje, sončenje, lenarjenje in sanjarjenje… Odločitev je vaša.

hotel/bungalov, zajtrk

Prosto dopoldne, nato se odpeljemo do letališča, od koder poletimo v Ho Chi Minh. Večerni prihod in nočitev.

letalo, hotel, zajtrk          

Dopoldne raziščemo Sajgon. Vse od predsedniške palače do francoskih kolonialnih spomenikov, stare pošte, operne hiše in ogromne tržnice Ben Thanh, kjer je na prodaj vse, kar si lahko zamislite ali ne. Zvečer se poslovimo od Vietnama. Odpeljemo se na letališče in poletimo proti domu.

letalo, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo              

CENA

Cena potovanja pri 718 potnikih: 2.090 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranje lete Hanoj-Danang, Danang-Ho Chi Minh (Sajgon), Phu Quoc-Ho Chi Minh (Sajgon)*,

– 7 x nočitev v hotelih 3* ,

– 2 x nočitvi v hotelih ali bungalovih (brez lokalne kategorizacije),

– 2 x nočitvi na vlaku spalniku (kabine s po štirimi ležišči),

– 1 x nočitev v preprostem penzionu,

– 1 x nočitev v dvoposteljni kabini, ladja 3*,

– križarjenje po zalivu Halong,

– 13 x zajtrk, 5 x kosilo, 2x večerja,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji, motornimi čolni, trajektom, kolesi,

– predstava vodnih lutk v Hanoju,

– kuharski tečaj,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine in dovoljenja po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

* Notranji leti: Končni časovni razpored letov je ponavadi znan šele tik pred zdajci. Naše potovanje je prilagojeno glede na trenutni razpored. V kolikor bi pred potovanjem prišlo do sprememb razporeda, bomo ustrezno prilagodili program potovanja.
V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 950 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– vietnamski vizum (v kolikor ga ureja agencija) 40 EUR,

– doplačilo za enoposteljno sobo 360 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam do časa zagotovi vse prave dokumente in točne podatke, tudi vizum, v kolikor si ga potnik ureja sam.

VIETNAMSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo vietnamski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/en_US/web/guest/trang-chu-ttdt), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugi priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav, nekaj kondicije pa vam bo prišlo prav za pohode in kolesarjenje.

Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z različnimi prevoznimi sredstvi.

NAMESTITVE:

Hoteli, ki jih uporabljamo na naših potovanjih po Vietnamu so 3* (lokalne kategorizacije) tradicionalni, preprosti in čisti, z lastno kopalnico. Preprosti penzion načeloma predstavljajo skupna ležišča, kot v gorskih hišah pri nas, kopalnica in WC skupni. Nočni vlak – spalnik ima kabino za 4 osebe, dve postelji na vsako stran (soft sleeper) in je dovolj udoben za spanje. Križarka-ladja po zalivu je prav tako 3* z dvoposteljno kabino ter z lastno kopalnico.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Na splošno naj bodo oblačila predvsem udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme.  A vseeno ne pozabite na kak par toplih nogavic in topel velur, da vas (predvsem na severu – spanje pri domačinih) ne bo zeblo. Tudi na “opremo” proti dežju ne smete pozabiti.

V templje in mavzolej je vstop dovoljen le v spodobnih oblačilih (obvezne tudi dolge hlače ali dolga krila). Tudi obutev naj bo udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo najbolj prav prišli športni sandali, s seboj pa vzemite tudi športne copate ali lahke pohodne čevlje.

VREME:

Podnebje v obdobju potovanja je optimalno. Višje temperature lahko pričakujete na jugu Vietnama, medtem ko so noči v okolici Sape in severnem Vietnamu precej sveže. Od novembra do marca je tako imenovano obdobje suhega vremena, z manj padavin. Na severu več vlage v zraku, pogosta megla v jutranjih urah, povprečno do 18˚C čez dan, medtem ko na jugu lahko pričakujemo do 26˚C. Za večere in noči so priporoČljiva topla oblačila.

Več informacij o vremenu v Vietnamu dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Vietnamu je napetost 110 / 220 V. Nekatere vtičnice so enake našim, uporabljajo pa tudi vtičnice za vtikače tip A (pravokotne luknje, kot v ZDA) in ponekod tip D (tri luknje). Internet bo na voljo v večini hotelov.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteta v ta znesek.

Vse informacije, ki smo jih prejeli pred samim potovanjem, so bile izčrpne in zelo koristne.

Helena je topla, človeška, zanesljiva in izjemno srčna. Ves čas sem čutila, da nam želi deželo v katero smo pripotovali, približati na vse mogoče načine. Od zanimivih podatkov o zgodovini države, do ljudi in njihovih običajev. Ni pa minil dan brez raznovrstnih kulinaričnih spoznanj in obveznih priboljškov. In zato je tudi potovanje potekalo brez težav.

Imeli smo odlične namestitve. Tudi način premikanja po deželi je bil skrbno izbran. Raznolik, dinamičen in zabaven.

Vsi lokalni vodniki, prav tako vozniki so bili izjemni, predvsem pa nadvse zanimivi. Ogromno podatkov o deželi smo bili deležni. Trije lokalni vodniki, trije ljudje, trije svetovi.

Oh, vietnamska hrana je izjemna! Vsak dan smo bili deležni malih “slow foodov”. Včasih je sicer malce zaškripalo, kar je po vsej verjetnosti posledica globalizacije in različnih zahtev turistov. Zabavno! Večerja v Hanoju je bila izjemna, prav tako hrana v Ta Vanu. Bogastvo in raznolikost zelenjave in sadja človeka osupne in očara. Nepozabno.

Če že moram izpostaviti najlepši del potovanja, je bil to 9. dan poti, ko smo kolesarili do vasi Tra Que. Že pot do tja je sila neverjetno očarljiva. Izjemen pogled na obdelana polja, ki so prava paša za oči. Zaželela sem si, da bi kakšen mesec ostala med domačini, ne kot opazovalka, ampak kot članica njihove skupnosti, ki skrbi za zemljo in pridelek in se z njimi tudi veseli in žalosti.

Alenka

Vse je bilo super. Hrana, ljudje, vodenje, ekipa…sama država je čudovita, tako da se je težko odločiti za samo eno stvar.

Vanja

Vse informacije, ki smo jih prejeli pred samim potovanjem, so bile podane pravočasno in popolno.

Dobili smo vse, kar je bilo v programu, pa še mnogo več. Vsak dan so nas čakala majhna prijetna presenečenja.

Bili smo ves čas aktivni. Lokalna ekipa je bila odlična. Na večino njih sem se kar malo navezala. Za nas so se dogovorili prav vse, kar nam je padlo na pamet. Minibusi so bili primerni, vozniki so vozili varno in potniku prijazno. Hoteli so bili super, prijetno sem bila presenečena nad čistočo.

Helena je za nas je skrbela kot za šestletnike, vse dni potovanja.

Renata

Dobili smo vse, kar je bilo v programu, pa še mnogo več. Vsak dan so nas čakala majhna prijetna presenečenja.

Bili smo ves čas aktivni. Lokalna ekipa je bila odlična. Na večino njih sem se kar malo navezala. Za nas so se dogovorili prav vse, kar nam je padlo na pamet. Minibusi so bili primerni, vozniki so vozili varno in potniku prijazno. Hoteli so bili super, prijetno sem bila presenečena nad čistočo.

Helena je za nas je skrbela kot za šestletnike, vse dni potovanja.

Eva

Mogoče vas zanima tudi:
trek MUSTANG 17 DNI

trek MUSTANG 17 DNI

3. 10. - 19. 10. 2025
NEPAL IN TIBET 16 DNI

NEPAL IN TIBET 16 DNI

19. 10. - 03. 11. 2024
IRAK 15 DNI

IRAK 15 DNI

15. 11. - 29. 11. 2025