JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

Na južni strani oblakov – provinca Junan

Kitajska.

Potovanje na Kitajsko razkrije ogromno deželo, v kateri se skriva pravi svet v malem. Tu najdemo izjemne kontraste, kot nikjer drugje. Pokrajinsko gledano ima vse – od morja, puščave, stepe, planote pa do hribov ter najvišjih vrhov sveta. Govoriti o samo eni Kitajski je nesmiselno. Tako kot je različna njena pokrajina, tako so si različni tudi njeni prebivalci. Tukaj slišimo o samih presežkih in superlativih – veliki Kitajski zid je le eden izmed mnogih bogastev. Stara tradicija in vraževerje. Prijazni in zvedavi Kitajci. Edinstvena kulinarika.

Južna Kitajska. Provinca Junan.

Južna Kitajska skriva najlepše zaklade in pestrost te ogromne dežele. Je razburljiva mešanica visoke tibetanske planote na severu in tropskega zelenja na jugu, vmes pa so starodavna mesta, riževe terase, tradicionalne vasi in izjemna narava. Je dom mnogih etničnih skupin, saj tu živi kar 28 manjšin. Vsaka s svojim jezikom, kulinariko, nošo, kulturo, verovanji in obredi. Tradicionalna Kitajska s tisočerimi kolesi hitro izginja. Izpodriva jo nova, moderna zgodba s svojo novo tehnologijo in drugačnim načinom življenja, ki se razvija z neustavljivo hitrostjo. A vendar je kitajska tradicija še vedno zelo globoko zakoreninjena v njeni kulturi in zgodovini.

Za delitev sobe iščemo sopotnico.

DATUM

2. 3. – 16. 3. 2024

CENA

1.770 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor in polet preko vmesnega letališča proti Kunmingu, prestolnici province Junan. Mesto je zaradi prijetnih temperatur skozi vse leto poznano tudi kot »mesto večne pomladi«. Če bo čas, obiščemo tempelj Yuantong z več kot tisočletno zgodovino.

letalo, hotel (2. dan)

Za Kitajsko lahko trdimo, da je polna presenečenj. Eno teh je tudi pestrost različnih pokrajin. Ta dan se odpeljemo v Dongchuan, ki ga imenujejo tudi rdeča dežela. Tukajšnja zemlja je namreč pravi kalejdoskop barv – od značilne rdeče do rumene, zelene, modre, bele in vijolične. V Dongchuanu nas čaka daljši sprehod (2-3 ure). Pravi raj za ljubitelje lepe pokrajine in fotografije.

avtobus, hotel, zajtrk

Še en dan namenjen nenavadni pokrajini. Odpeljemo se v mestece Shilin (Unesco). V bližini že tisočletja stoji pravi kraški »kamniti gozd«, ki se razprostira na 300 km2. Voda in veter sta skozi čas izoblikovala zanimiva apnenčasta »drevesa«, visoka tja do 30 metrov. Vklopimo domišljijo, pripravimo fotoaparate in se izgubimo v labirintu teh zanimivih skalnih stebrov.

avtobus, hotel, zajtrk

Še eno pokrajinsko poslastico imamo za vas – Yuanyang. Na poti do tja se ustavimo v kraju Shadian, v katerem prebiva ena mnogih kitajskih manjšin, muslimansko ljudstvo Hui. Pohvalijo se lahko z največjo mošejo v jugovzhodni Kitajski, katero seveda tudi obiščemo. Nato pa se povzpnemo v južno hribovje. Predstavljajte si vasi, visoko na pobočjih hribov, ki se iznad prelivajoče se megle in oblakov kopajo v soncu, obdajajo pa jih riževe terase. Ena takih vasi je naš današnji cilj.

avtobus, hotel, zajtrk

Okolica Yuanyanga je polna riževih teras, ki brez dvoma sodijo med najlepše in najbolj spektakularne na svetu. Ležijo na višini med 1000 in 2000 metri. Skozi leto se spreminjajo, najlepše pa so v hladnejših mesecih, ko se napolnijo z vodo, ki odseva nebo. To je pravi mali raj na zemlji, saj se kljub neizmerni lepoti pokrajine in pisanosti manjšin masovni turizem tukaj še ni razvil. Razlog temu je odročna lokacija in do nedavnega tudi nedostopnost. Tu bomo preživeli dva polna dneva, ki bosta še kako hitro minila. Vzeli si bomo čas za daljše sprehode med terasami in po poteh, ki vodijo med vasmi. Spoznali se bomo tudi z manjšinama Hani in Yi, njihovim življenjem in bogato tradicijo. Drugi dan se v popoldanskih urah poslovimo od pravljične pokrajine in odpeljemo v enega najbolj »divjih« predelov južne Kitajske. Še do nedavnega je bil to svet zase, v celoti odmaknjen od preostalega sveta. Naš cilj je starodavno mesto Jianshui, pomembno kulturno stičišče in pravi muzej starodavnih zgradb, saj je njegova preteklost dolga kar 1200 let.

avtobus, hotel (2x), zajtrk (2x)

V starem mestnem jedru Jianshuija spoznamo klasično kitajsko arhitekturo. Obiščemo tudi drugi največji Konfucijev tempelj na Kitajskem, star več kot 700 let in v celoti zgrajen po strogih kitajskih pravilih. Pobliže si ogledamo in se sprehodimo po starodavni vasi Tunshan, v kateri živi le še peščica prebivalcev. V bližini stoji tudi »dvojni zmajev most«, eden najbolj znamenitih v Junanu. Zapustimo Jianshui in se odpeljemo na železniško postajo v Kunmingu. Tu se vkrcamo na hitri vlak, ki nas odpelje v Dali, simpatično obzidano mesto, v katerem prevladuje manjšina Bai.

avtobus, hitri vlak, hotel, zajtrk

Mesto Dali je nekdanja prestolnica kraljestva Nanzhao (8. in 9. stoletje), ki je ob svojem vrhuncu obvladovalo precejšen del južne Kitajske in njenih južnih sosed. Leži ob čudovitem jezeru Erhai, na bregovih katerega je še vedno moč najti pravljične južnokitajske hiše in tržnice, ki se do danes niso kaj prida spremenile. Za uvod v nov dan obiščemo zanimivo jutranjo tržnico, kamor dnevno prihajajo prodajalci s svojimi polnimi košarami zelenjave, sadja in rib iz bližnjega jezera. Za tem si ogledamo znamenite tri pagode, ki so postale zaščitni znak mesta Dali. Nato se povzpnemo še na mestno obzidje iz 14. stoletja. Popoldne se odpeljemo proti starodavnemu Shaxiju. Prost preostanek dneva namenimo samostojnemu raziskovanju te predhimalajske vasice, v kateri živita ljudstvi Bai in Yi.

avtobus, preprost penzion, zajtrk

Lijiang je dom matriarhalne manjšine Naxi. Njihova avtohtona religija je mešanica animizma, šamanizma in čaščenja prednikov in njihova hieroglifska pisava je edina, ki se uporablja še danes. Dopoldne si bomo ogledali staro mestno jedro, ki je pod Unescovo zaščito. Sistem kanalov in mostov, vodni mlini, hiše iz lesa in blatnih opek, ozke tlakovane ulice, po katerih se sprehajajo možje s pipami in ženske v tradicionalnih pisanih nošah nas bodo odpeljali stoletja nazaj. Popoldne obiščemo tudi bližnje tradicionalne vasice Baisha, Yuhu in Shuhe.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpeljemo se na izhodišče dvodnevnega trekinga. To je kraj, kjer naj bi tiger skočil čez sotesko, kot pravi legenda. Tukajšnja pokrajina nas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Soteska, ki jo je ustvarila mogočna Dolga reka ali drugače Yangtze Yang, velja za eno najlepših in najglobljih na svetu. Treking nas bo vodil vzdolž tretje največje na svetu in najdaljše kitajske reke, dolge kar 6300 kilometrov – Dolge reke.

Dolžina naše poti je približno 22 kilometrov. Dnevno bomo hodili 5-6 ur s postanki. Začnemo na višini 1850 m, prečkamo najvišji del 2650 m in končamo na višini 1760 m. Nočimo v gostišču nekje na pol poti.

avtobus, hoje okvirno za 5-6 ur, preprost penzion, zajtrk

Čaka nas še druga polovica poti. Neverjetni so pogledi na sotesko in bližnje gore, visoke več kot 5000 metrov. Ko prispemo nazaj v civilizacijo, se odpeljemo v Shangri-La. Na poti do tja se ustavimo v vasi Haba, ki je pravzaprav zaporedje treh vasi, v vsaki izmed njih pa živi druga manjšina. Ob vznožju gorovja Haba že tisočletja stojijo »terase bele vode«, ki slovijo po svojih belih stopničastih bazenčkih. Še en prizor, kjer se je narava še posebej potrudila. Zvečer prispemo v Shangri-La.

hoje za okvirno 5-6 ur, avtobus, hotel, zajtrk

Ime Shangri-La dostikrat povezujejo z utopijo – odročno lep, namišljen kraj, kjer življenje stremi k popolnosti. V knjigi Izgubljeno obzorje iz leta 1933 ga je opisal James Hilton. To ime so Kitajci nadeli tudi malemu mestu, v katerem je kljub napredku še vedno čutiti močan tibetanski vpliv. Na hribu nedaleč stran od mesteca kraljuje impozanten samostan Ganden Sumtsanling. Zgrajen v 17. stoletju za časa petega dalajlame, je še danes živi muzej tibetanske kulture in eden pomembnejših izven Tibeta. Pet nadstropij visok samostan je danes dom okoli 700 menihom, ki pripadajo tibetanski šoli rumenih klobukov. Obiščemo samostan ter njegove številne molilne dvorane in sobane. V starem mestnem jedru Shangri-La se srečamo s tradicionalno tibetansko družino. Pokušnja maslenega čaja nam zagotovo ne uide.

avtobus, hotel, zajtrk

Dopoldanski čas namenimo sprehodu okoli jezera Napa ali pa morda vzponu na kakšen bližnji vrh. Uživamo v višinskem zraku. Popoldne se poslovimo od prijaznih domačinov in se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo v prestolnico Junana, od tam pa proti domu.

letalo, avtobus, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 1.770 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Shangri-La-Kunming*,

– 10 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 2 x nočitev v preprostem penzionu,

– 12 x zajtrk,

– hitri vlak Kunming-Dali (8. dan),

– vse ostale prevoze z najetim avtobusom,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta,

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– vizum za Kitajsko,

– doplačilo za enoposteljno sobo 290 EUR*,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

* Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi kitajski vizum.

KITAJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Pridobimo ga na kitajski ambasadi v Ljubljani.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija tudi na višini od 3200 m do 3500 m (območje Shangri-La), zato obstaja možnost višinske bolezni. Višino bomo pridobivali počasi, zato večje nevarnosti za višinsko bolezen ni, lahko pa se pojavita npr. glavobol in nespečnost. Priporočamo pitje večjih količin brezalkoholne pijače, najboljše vode (vsaj 2–3 litre na dan). Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga samo spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli na Kitajskem so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Deset noči spimo v hotelih 3*. Dve noči prespimo v preprostem penzionu. Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih.

Kitajska hrana je dobro znana in priljubljena po vsem svetu. Zaradi velikosti dežele je hrana na Kitajskem zelo pestra. Njene specialitete se spreminjajo iz regije v regijo. Na potovanju bo dovolj možnosti in časa za preizkušanje. Na potovanju je vključen zajtrk v hotelih in penzionih.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 25 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso vštete v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
VIETNAM 15 DNI

VIETNAM 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

3. 3. - 17. 4. 2024
NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

16. 3. - 27. 3. 2024
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

30. 3. - 9. 4. 2024
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

20. 4. - 6. 5. 2024