NEPAL – DOLINA MUSTANG 17 DNI

Treking po najbolj nedostopni in prvinski pokrajini v Himalaji

Mogočna streha sveta. Velika himalajska pot.

Himalaja je dom najvišjim goram na svetu. Lepote in mogočnosti te gorske verige je težko opisati. Nepalski pregovor pravi, da potrebuješ tisoč življenj, da opišeš občutke, ki ti jih njena prisotnost daje. Velika himalajska pot je ena najdaljših in najvišje ležečih pohodnih poti na svetu. Samo v Nepalu, od vzhoda do zahoda, je dolga kar 1700 kilometrov. Pot, uradno odprta leta 2009, se vije skozi odročne doline in vasice različnih etničnih skupin, na visoki nadmorski višini čez visoke prelaze pod najvišjimi vrhovi sveta. Tu, vsaj v večini regij, turizem še ni pustil globokega vtisa. In prav ta velika himalajska pot predstavlja tisti pravi stari Nepal in daje občutek, da se dlje in višje skorajda ne da več.

treking Mustang, Samsara potovanja

Dolina Mustang. Nekje na sredi, pa vendar na koncu, čisto na meji s Tibetom.

Dolina Mustang je tesno povezana z vero, kulturo in zgodovino Tibeta, a vendar je danes politično del Nepala. Tradicionalna tibetanska budistična kultura žal počasi izginja. Mogoče jo najdemo samo še v Mustangu, v zgornji dolini reke Kali Gandaki. To je dežela Lo, kot jo imenujejo domačini. Še ne dolgo nazaj je bil tujcem vstop v dolino Mustang prepovedan. Naš treking nas bo popeljal skozi eno najlepših pokrajin in najmanj dostopnih krajev Himalaje. Videti in doživeti Mustang v vsej njegovi lepoti, samoti in odmaknjenosti je nekaj, česar se z besedami preprosto ne da opisati.

DATUM

3. 10. – 19. 10. 2025

CENA

2.390 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor in polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Katmanduju.

letalo              

Popoldanski prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitsko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnostnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine.

hotel             

Z lokalnim avtobusom se odpeljemo proti Pokari, do vznožja pogorja Anapurn. Pokara je danes največje mesto centralnega dela Nepala, turističen kraj in odskočna deska za vse alpinistične odprave v Nepalu. Poseben pečat mu daje sveto jezero Peva.

lokalni avtobus, hotel, zajtrk

Zgodaj zjutraj se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo v Jomson, v osrčje pogorja Anapurn. Let traja pičlih 20 minut, zapomnili pa si ga bomo za vedno. Zajtrk v Jomsonu. Zdaj gre zares! Pričnemo s trekingom proti skrivnostnemu Mustangu. Danes le za ogrevanje. Naša hoja bo potekala po starodavni solni trgovski poti ob mogočni reki Kali Gandaki. Današnji cilj je vas Kagbeni, ki predstavlja vhod v skrivnostno dolino Mustang.

letalo, hoje za okvirno 3 ure, nosači, penzion, zajtrk, večerja

Skozi očarljive stare uličice Kagbenija, mimo rdečega samostana vstopimo v »prepovedano kraljestvo« Mustang. Sledimo »črni dami« ali drugače reki Kali Gandaki in prečkamo serijo manjših grebenov. Če ne prej, nam pogled nazaj na vrh pobeljenega očaka Nilgiri (7061 m) da vedeti, da smo prav zares v Himalaji. Na vrhu manjše planote se ustavimo v simpatični vasici Tangbe, obdani z mnogimi sadovnjaki. Da pa smo res že vstopili v Mustang, pričajo tipične mustanške barvne stupe in dramatično razjedene gore. Sledi prečkanje reke, nato pa se strmo dvignemo do vasi Tsele.

hoje za okvirno 5-6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Dan začnemo s ponovnim prečenjem reke. Vzpnemo se do vasi Samar. Hoja poteka vzdolž strmega, pustega terena, ki pa navduši s spektakularnim kanjonom. Čaka nas še več vzponov in spustov. To je tista prava visoka tibetanska planota – kruta, a prelepa! Za nami se odkrivajo neverjetni razgledi na več vrhov: Anapurna I. (8091 m), Tilicho Peak (7134 m), Nilgiri (7061 m), … Popoldanski prihod v Giling, prvo večjo vas v zgornjem Mustangu.

hoje za okvirno 7-8 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas najprej čaka vzpon do prelaza Yamda La (3850 m), vmes pa mnogo majhnih, pravih tibetanskih vasic. Sledi še en prelaz, Nyi La (4010 m), ki nam ponudi dober pogled na verigo Anapurn na jugu ter dolino Mustang na severu. Nato nas čaka spust v tretjo največjo vas Mustanga, Ghaymi (3520 m). Zadnji del nas vodi po prijetni potki do vasi Dhakmar, kjer nas navdušijo živo rdeče skale z neštetimi izklesanimi jamami.

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Mimo neštetih antičnih utrdb in gomp nas pot vodi do obzidanega mesteca Lo Manthang. Skozi edini vhod vstopimo v obzidano prestolnico mističnega Mustanga. Končno!

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Lo Manthang je zagotovo eno najbolj odmaknjenih mest na svetu, pa tudi višek našega potovanja. V 14. stoletju ga je zgradil ustanovitelj kraljestva Lo, Ame Pal. Zadnji, danes že pokojni »mustanški« kralj Jigme, je bil rojen v aristokratski družini v Lhasi in je bil neposredni potomec prvega kralja. Lo Manthang se še vedno ponaša z obzidjem, znotraj katerega se nahaja okoli 180 hiš in v katerem živi nekaj čez tisoč prebivalcev. V mestu na vsakem koraku začutimo močne tibetanske vplive. Prost dan lahko izkoristimo za ogled mestnih zanimivosti, od samostanskega kompleksa in trinadstropne hiše bogov do kraljeve palače. Po želji pa lahko s konji (za doplačilo) odjezdimo proti severu, skoraj čisto do meje s Tibetom, in na poti obiščemo več pomembnih samostanov, ki so nekoč stali na daleč najbolj pomembni trgovski poti tod naokoli.

penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Neradi zapustimo »skrivnostno« prestolnico in se počasi začnemo vračati nazaj proti civilizaciji. Preden se spustimo v staro trgovsko vas Dhi, nas presenetijo spektakularni in dramatični razgledi nad sotesko reke Kali Gandaki. Preko doline že lahko vidimo vas Yara. Spustimo se do reke, prečkamo most in po krajšem vzponu dosežemo svoj današnji cilj. Navdušijo nas rebraste skale preko reke – čudovite, a danes težko dostopne starodavne jame.

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Samostan Luri je eden najbolj znanih in pomembnih samostanov v dolini Mustang. Ponaša se z nekaterimi izmed najzgodnejših in najlepših budističnih stenskih poslikav v tej regiji. Tudi lega samostana je zanimiva. Tsarang je danes kar precej velika vas, postavljena na vrhu kanjona Tsarang Khola.

hoje za okvirno 7-8 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Odpravimo se proti tretji največji vasi doline Mustang, Ghemi. Nadaljujemo s hojo po dolini, gor in dol. Zakaj nam je ta pot že znana?

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja 

Razgledi iz vasi Samar z gorsko verigo Damodar Himal v ozadju so prekrasni. Zahvaljujoč vodi, ki teče iz doline Dolpo, je v vasi precej obdelanih polj. Še spust do vasi Tsele in krajši vzpon in že smo v Chusangu. Zaslužen počitek.

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka še zadnji dan trekinga na poti do Jomsona, našega izhodišča. Če bo čas, se ustavimo v vasici Lupra, ki je zanimiva predvsem zato, ker njeni prebivalci še danes prakticirajo staro šamansko vero Bon. Z mislimi se počasi vračamo v domači vsakdanjik in vrtimo film, ki se je pred nami odvijal pretekle dni. Prihod v Jomson in zaslužen počitek.

hoje za okvirno 7 ur, nosači, penzion, zajtrk

Po zajtrku se kar sprehodimo do letališča, od koder poletimo v Pokaro. Kratek polet, a še eden tistih trenutkov, ki se zapiše med najlepša doživetja tega potovanja. Po prihodu se z lokalnim avtobusom odpeljemo v Katmandu.

letalo, lokalni avtobus, hotel, zajtrk

Prost dan za zadnje nakupe, kramljanje z domačini ob skodelici čaja ali pa ogled mesta. Pozno zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu.

letalo, zajtrk

Prihod na ljubljansko ali bližnje letališče. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 2.390 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– povratni notranji let Pokara–Jomson*,

– 3 x nočitev v preprostih hotelih (Katmandu in Pokara) brez lokalne kategorizacije (dvoposteljne sobe),

– 11 x nočitev (na trekingu) v preprostih penzionih oz. t. i. čajnih hiškah pri domačinih,

– 14 x zajtrk,

– 9 x kosilo (na trekingu),

– 11 x večerja (na trekingu),

– vse prevoze z lokalnim avtobusom ali lokalnimi kombiji,

– lokalnega gorskega vodnika (samo na trekingu),

– slovenskega vodjo poti,

– mule, konji ali nosači za prenos prtljage na trekingu,

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrano in zavarovanje v času trekinga),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking (posebno dovoljenje za treking TIMS, dovoljenje za obisk zavarovanega območja Mustang in Anapurna),

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 950 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– vizum za Nepal 30 USD (okvirno, na kraju samem),

– doplačilo za enoposteljno sobo 95 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),

– dodatni ogledi v Katmanduju in Pokari (po želji),

– izlet s konji v Lo Manthangu (okvirno 25 EUR),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,

– spalna vreča,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 80 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list. Trenutna cena nepalskega vizuma je 30 USD.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj potrebujemo tri barvne fotografije.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje in treking se odvijata na višini od 1.300 do 4.010 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Katmanduju in Pokari so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti. Penzioni oz. čajne hiške na trekingu so zelo preprosti, sobe so lahko večposteljne, WC in kopalnica sta običajno skupna. Včasih prhanje ne bo mogoče. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

Nepalska hrana ima veliko zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Nepalcev vegetarijancev. Te jedi so izjemno prefinjeno začinjene in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije in hrana gorskih območij je bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. V nepalskih kuharskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec. Med pijačami je vsesplošno priljubljen mlečni čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo.

PREHRANA NA TREKINGU: Na trekingu v dolini Mustang so v ceno potovanja vključeni zajtrk, kosilo in večerja. Strošek obrokov v penzionih oz. čajnih hiškah je lahko precej visok. Ponudba je lahko zelo omejena.

PRENOS PRTLJAGE NA TREKINGU: 

Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bo vsak dan skrbela ekipa mul, konjev ali nosačev. Predviden je en nosač za dve osebi (do 20 kg).

AKTIVNOST POTOVANJA: 

Velika. Informacije o dolžini trekinga za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

VREME:

Podnebje na območju Himalaje je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. Najlepši čas za potovanje v Nepal je marca, aprila, maja, septembra, oktobra in novembra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20 °C, v višjih predelih je lahko tudi kakšna stopinja manj. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0 °C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih tudi sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot jeseni. V dolini Mustang je vseskozi prisoten veter. Veliko je prahu. Več informacij o vremenu v Nepalu najdete na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni gorski vodnik, vozniki in nosači.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila v ta znesek niso všteti.

Iščete navdih?
Mogoče vas zanima tudi:
ZAHODNA KITAJSKA 20 DNI

ZAHODNA KITAJSKA 20 DNI

8. 9. - 27. 9. 2025
PERU 15 DNI

PERU 15 DNI

20. 9. - 4. 10. 2025
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

2. 10. - 12. 10. 2025
NEPAL IN TIBET 17 DNI

NEPAL IN TIBET 17 DNI

24. 10. - 9. 11. 2025
IRAK 15 DNI

IRAK 15 DNI

15. 11. - 29. 11. 2025