DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in točne podatke ter tudi vizum, v kolikor si ga potnik ureja sam.
MONGOLSKI VIZUM: Slovenski in hrvaški državljani za bivanje do 30 dni v Mongoliji vizuma ne potrebujejo.
ZDRAVJE:
Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se večinoma odvija na višini od 1.200 do 4.060m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Višino bomo pridobivali počasi, zato večje nevarnosti za višinsko bolezen ni, lahko pa se pojavita npr. glavobol in nespečnost. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. Zaradi postopnih vzponov in spustov, so možnosti višinske bolezni zanemarljive.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hotel v Ulan Batorju je preprost in čist lokalne kategorizacije 2-3*.
Šotorjenje: za šotore in podloge bo poskrbljeno. Šotorjenje je izven urejenih kampov. Šotori so primerni za dve osebi. Za šotorjenje obvezno potrebujemo spalno vrečo do 0 °C.
Mongolska kuhinja je enostavna, a zelo okusna. Kuharji so pravi mojstri, saj iz nekaj skromnih sestavin pripravijo odlične jedi. Večino jedi sestavlja obvezno meso, ki je praviloma jagnjetina ali govedina. Nekaj malega je zelenjave, predvsem korenje, zelje, krompir in paradižnik. Za vegetarijance ne najbolj prijazna dežela, vendar se najeti kuharji na poti odlično znajdejo v kuhi, kjer obvezna sestavina ni meso. Sadje se dobi v supermarketih, je pa cena kar precej visoka. V Ulan Batorju na voljo številne korejske, japonske, indijske in ostale azijske restavracije.
Naše najljubše jedi so: tipična mongolska hitra hrana hoshuur ali ocvtki iz testa z mesnim nadevom, buuz ali dušeni mesni cmoki polnega sočnega okusa, khorkhog ali mongolski žar (meso in zelenjava pečena z vročimi kamni) in tsuivan ali praženi rezanci z mesom in zelenjavo.
Od vseh neizrazitih mlečnih sladic nam najbolj tekne tipičen nomadski prigrizek imenovan boortsog. To so neke vrste flancati brez jajc, namesto teh uporabijo domači jogurt. In seveda jakov jogurt s sveže nabranimi borovnicami, ki je na voljo samo v poletnem času v posameznih regijah. Ne moremo mimo okusne čokolade znamke Golden Gobi, ki zadostuje za vse majhne sladke razvade in obstaja v čudovitih različicah ter je polnega okusa kakavovih delcev.
Pijača dobrodošlice je slan mlečni čaj neizrazitega okusa. Blagi črni čaj je pogosta pijača, ki se pije brez sladkorja. Poleti je na voljo nacionalna pijača airag, gre za fermentirano kobilje mleko zanimivega kiselkastega okusa in zbadajočimi mehurčki. Za tiste, ki želijo sklepat dolgoročna prijateljstva z nomadi sta obvezna vodka ali pivo. V supermarketih in nekaterih restavracijah so na voljo tudi domači sadni sokovi.
VREME:
Podnebje Mongolije je izrazito celinsko in zaradi obsežnosti lokalno izredno spremenljivo. Velikokrat lahko v enem dnevu izkusite vse letne čase, tudi v poletnih mesecih. Mongolija leži v Osrednji Aziji, daleč stran od morja, obkrožena z visokimi gorami, kar pripomorejo k temu, da tu prevladuje suha klima. Značilne so ekstremne temperaturne razlike med dnevom in nočjo in tudi med soncem in senco.
Pokrajina Mongolije se spreminja, od puščave Gobi na jugu do hladnih in gorskih regij na severu in zahodu. Je visoka, hladna in vetrovna. Ima dolge, mrzle zime s povprečno temperaturo -30°C in kratka poletja, v katerih pade večina njenih letnih padavin. Poletne temperature v večjih mestih presežejo 30 °C, v puščavi Gobi tudi 40 °C. V mestih je večja vlažnost zraka, kot v ostalih predelih. Izrazito suha poletja so v regiji Gobi.
Mongolija je znana kot »dežela modrega neba« in ima v povprečju 250 sončnih dni na leto. V poletnih mesecih se pogosto po nebu podijo puhasti oblaki, ki se zelo hitro spremenijo v lokalne nevihte in neurja, a so praviloma kratkotrajnega značaja.
V zimskem času je celotna Mongolija pod vplivom sibirskega anticiklona. Iz Sibirije prihaja veliko hladnega zraka, ki povzroča zelo nizke temperature. Več informacij o vremenu v Mongoliji najdete lahko na www.wunderground.com.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 6 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.