POHODNIŠKA MONGOLIJA 14 DNI

Altaj – streha Mongolije

Mongolija. Dežela Džingiskana.

Mongolija je obsežna in malo poznana dežela, stisnjena v sendvič med Kitajsko in Rusijo. Ima razburljivo, a morda manj poznano preteklost, ki je prav na teh ne posebno rodovitnih tleh dala dom mnogim etničnim manjšinam. Nenazadnje so prav zaradi ogrožanja mongolskih nomadov začeli graditi slavni Kitajski zid. Vsak del dežele ima svoje junake, a vendar je vsem skupen eden – veliki Džingiskan. Zadnjih nekaj let se mu pripisujejo vedno večje zasluge, saj je ponosnim Mongolcem dal res prostrano ozemlje. Obdobje njegovega vladanja je zaznamovala multikulturnost in odprtost nomadskega duha za novosti. Ta odprtost se čuti še danes.

Treking po mongolskem Altaju

Zahodna Mongolija. Gorovje Altaj.

Gorovje Altaj je še dobro skrito pred množičnim turizmom. Tukaj leži najvišji vrh dežele, ponosni Khuiten Uul, ki se dviga na 4.374 m nadmorske višine in uteleša podobo večno zasneženega očaka. Družbo v gorski verigi Tavan Bogd ali »svetih pet« mu delajo še štirje čez 4.000 m visoki vrhovi, ki so vir masivnih ledenikov. Je izrazito aktivno gorovje, razbrazdano z ozkimi in globokimi dolinami, številnimi prelazi, ledeniki, jezeri, izviri in čistimi rekami. Zahodna Mongolija je potovanje za ljubitelje narave, ki uživajo v barvnih kontrastih, obožujejo planinarjenje brez zahtevnih vzponov in imajo radi skromno življenje.

DATUM

21. 8. – 3. 9. 2024

CENA

1.990 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 16 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Že prve prijave

Zbor ter polet preko enega evropskih letališč proti Ulan Batorju.

letalo

Dopoldanski prihod v mongolsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti, se odpeljemo v mesto. Obiščemo večno pretočen in aktiven budistični samostan Gandan, ki se ponaša s 26,5 m visokim zlatim kipom boginje sočutja. Pomemben tudi zato, ker je eden izmed petih templjev, ki ga roka strogega komunističnega režima ni uničila. Za tem se odpravimo v Narodni muzej, kjer se na kratko seznanimo z pestro zgodovino Mongolije, spoznamo različne kostume etničnih manjšin, vidimo kako se postavi tradicionalni ger in za konec slišimo še legendo mongolske rokovske glasbe. Potem se odpravimo na sprehod ob predsedniški palači in postanemo ob kipu Džingiskana na trgu Sükhbaatar. V želji, da si naberemo še nekaj kondicije, se podamo mimo napisa »I love Ulaanbaatar«, do spomenika Beatlesov in z malo sreče bo iz zvočnika odmevala kakšna njihova pesem. Potem pa na avenijo Miru in v hotel na zaslužen počitek.

hotel, zajtrk

Let iz prestolnice proti zahodu Mongolije, pod Altaj. Po prevzemu prtljage nas pozdravi lokalna ekipa in polni pričakovanj sedemo v kombije. Iz prestolnice regije Bayan-Olgii se odpeljemo v smeri proti jezeru Khoton, kjer bo naša baza za začetek pohoda. Ob jezeru Khoton nas pričakajo še kamele, ki bodo nosile opremo, ter njihovi vodniki. Poslovimo se od voznikov ter si postavimo šotore ob jezeru. Tukaj je kraj našega prvega nomadskega počitka in opazovanja kulis gorá, ki se kot nebotičniki dvigajo nad okolico.

letalo, kombiji, šotorjenje, kosilo, večerja

Dopoldan se ob jezeru Khoton podamo v smeri proti dolini Ak Su. Pomudimo se ob stenskih poslikavah, ki se skrivajo v skalah hribovja Khairakhty. Njihova starost sega vsaj 3.000 let nazaj v zgodovino in nastanek pripisujejo ljudstvu Hunnu, ki je v te kraje prišlo s Kitajske. Okolica kar kliče k raziskovanju in opazovanju. Z lahkotnim tempom se bližamo zahodnemu delu nacionalnega parka Tavan Bogd. Če nas na novi točki šotorjenja ne premaga utrujenost, odtavamo še na kakšno razgledno točko in se pripravimo na miren nočni počitek.

hoje okvirno 15-18 km; 6-7 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Danes je na vrsti prijeten pohod skozi slikovito dolino, kjer griči in hribi popestrijo našo hojo. Vmes se ustavimo ob kazaških gerih in domovanjih, z domačini popijemo čaj in se poigramo z radovednimi otroki. Kazaški geri se razlikujejo od tipičnih mongolskih, večji so in njihova notranjost bolj pisana ter razkošna. Če bomo zaupanja vredni, nam bodo ponosno pokazali tudi svoje orle. Če se izkažejo na tekmovanjih, lahko skrbnikom prinesejo lep zaslužek, zato skrbno pazijo nanje. Po učnih uricah o kazaških navadah, si najdemo primerno mesto za šotorjenje.

hoje okvirno 18 km; 6-7 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Odpravimo se v »Medvedjo dolino«. Okoli nas je dramatična dolinska stepa, kjer so rožice v polnem razcvetu. Naužijemo se stepe, ki jo tu in tam prekrivajo zaplate gozda. Počutimo se, kot da smo sami sredi ničesar in občutek ne vara. Skoraj nikogar ni, ki bi živel tukaj, razen divjih živali in nas. Pot nas bo peljala preko številnih belih potočkov, do Zelenega jezera, ki ima obliko srca. Prehodimo celotno dolino in počivamo v bližini prelaza, ki ga bomo osvojili naslednji dan.

hoje okvirno 15-18 km; 7-8 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Ta dan bo malo več vzpona, kajti prečkamo najvišji prelaz na naši poti. Spet nikjer nikogar okoli nas. Zaradi neskončne tišine bomo morda lahko ugledali kakšno divjo žival. Če odmislimo orle, sokole in jastrebe, ki nas vsak dan spremljajo, nas danes lahko preseneti pogled še na kakšnega gamsa tam nekje v skalovju. Dosežemo prelaz in nagrajeni smo z izjemnim razgledom. Na nas čaka tudi ovoo, ki ga trikrat obkrožimo, tako kot pravi Mongolci. Spustimo se v dolino Khar Airig, kjer si nas že radovedno ogledujejo pripadniki etnične manjšine Tuvan. Že pred Džingiskanom so živeli po enakih principih kot živijo danes. Spoznamo njihovo tradicijo, slišimo kakšno življenjsko zgodbo in morda prepričamo koga od odraslih, da nam zapoje. Nezemeljsko grleno petje v nedotaknjeni pokrajini pod gorami zveni več kot magično.

hoje okvirno 15-18 km; 5-6 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Zjutraj se podamo na pot proti petim svetim goram Mongolije (Tavan Bogd). Ob Beli reki, ki predstavlja vhod pod osrčje Tavan Bogda, naredimo postanek. Postavimo si kamp pod alpsko panoramo, kjer se okoli nas boječe podijo številne divje ptice, svizci, miške in veverice. Voda, ki se iz stopljenih ledenikov spušča rečnem koritu v bližini, je zaradi kalcita mlečno bele barve. Vnovčimo naše dovoljenje za vstop do najvišjih vrhov, kjer bomo čisto malo oddaljeni od meje z Rusijo. Prosti čas izkoristimo za aklimatizacijo in naredimo kak krajši vzpon na okoliške hribe od koder se nam odpira pogled v dolino Bele reke.

hoje okvirno 16 km; 5-6 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Danes gremo prav do najdaljšega mongolskega ledenika Potanin. Lahkotno se bomo vzpenjali po že uhojenih nomadskih poteh. Prečkali bomo mnoga barja, idilična alpska pokrajina pa nas spremlja vse do vzpona pod ledenik, kjer si naberemo moči za jutrišnji vzpon na štiritisočaka.

hoje okvirno 16 km; 5-6 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Na nas čaka najnižji izmed petih najsvetejših vrhov Mongolije. Izbrali smo si ga zato, ker je tehnično nezahteven. Lahko se zgodi, da čez noč zapade sneg ali nas ujame kak snežni vihar. Vremenske razmere na altajskih vrhovih so, kot povsod, izjemno nepredvidljive. A s kančkom sreče bomo na strehi Mongolije deležni spektakularnega razgleda nad okolico. Pod našimi nogami stičišče mongolskega, ruskega in kitajskega Altaja, pogled na ledenik Potanin in številne krnice polne snega in ledu. Ko se naužijemo razgledov, se obrnemo in spustimo nazaj v bazni kamp na topel čaj.

hoje okvirno za 5-6 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Poslovimo se od svete peterice in zasneženih vrhov ter se spustimo nazaj v dolino Bele reke. Hodimo lahkih nog, saj nam je okolica že poznana. Uživamo v samoti in razgledih. Iz doline se povzpnemo še na drugo stran k malemu kristalno čistemu ledeniškemu jezeru. Naužijemo se svežega zraka, danes še zadnjič brez prašnih delcev, ter spoznavamo navade tamkajšnjih živali.

hoje okvirno 16 km; 5-6 ur, šotorjenje, zajtrk, kosilo, večerja

Po dolgih dnevih hoje se spet znajdemo na zadnjih sedežih poskočnega ruskega džipa. Polni pričakovanj, da okolico vidimo še z drugega zornega kota, se prepustimo vožnji in udobni »masaži« na brezpotjih. Prispemo v vas Sagsai, ki je znana po najboljših lovcih z orli. Obiščemo kazaško družino in naredimo kak posnetek z mogočnim orlom v naših rokah. Prispemo v zavetje hotela v mestu Ulgi, se namestimo in si privoščimo dolg topel tuš. Čaka nas poslovilna večerja z našo lokalno ekipo in spanec v topli postelji.

kombiji (okvirno 260 km oz. 6-7 ur vožnje), hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Slovo od Altaja in zahodne Mongolije. Poletimo v mongolsko prestolnico. Zadnji dan izkoristimo prosti čas, da odkrijemo še kakšno posebnost glavnega mesta. Lahko raziščemo stranske ulice, velika nakupovalna središča, nakupimo spominke ali posedimo ter poklepetamo z domačini na trgu Sükhbaatar. Če vas je navdušila mongolska kuhinja, se lahko odpravimo v katero izmed lokalnih restavracij ali pa preprosto zavijemo v restavracije, ki ponujajo nam bolj domače kulinarične izkušnje.

letalo, avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Slovo od Mongolije. Zgodaj zjutraj se odpravimo do mestnega letališča, od koder poletimo proti domu, a naše misli so še vedno v neskončnih stepah, ob jezerih in rekah, nad in pod vrhovi zasneženih gora, pri orlih in nomadih … Kjerkoli so naše misli, moramo priznati, da nam je nomadska Mongolija in njena odročna prostranost zlezla pod kožo.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–16 potnikih: 1.990 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– povratni notranji Ulan Bator-Ulgi-Ulan Bator*,

– 3 x nočitev v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),

– 9 x nočitev v šotorih,

– 11 x zajtrk,

– 10 x kosilo,

– 10 x večerja,

– vse vstopnine po programu,

– vse prevoze z ruskimi terenskimi kombiji in/ali avtobusom v Ulan Batorju,

– lokalne vodnike in njihove pomočnike,

– kuharja (v času trekinga),

– slovenskega vodjo poti,

– kamele in njihovi spremljevalci za tovor opreme in prtljage,

– vsa potrebna dovoljenja,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 850 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo (hotel in šotor) 390 EUR,

– spalna vreča,

– zavarovanje odpovedi,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in točne podatke ter tudi vizum, v kolikor si ga potnik ureja sam.

MONGOLSKI VIZUM: Slovenski in hrvaški državljani za bivanje do 30 dni v Mongoliji vizuma ne potrebujejo.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se večinoma odvija na višini od 1.200 do 4.060m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Višino bomo pridobivali počasi, zato večje nevarnosti za višinsko bolezen ni, lahko pa se pojavita npr. glavobol in nespečnost. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. Zaradi postopnih vzponov in spustov, so možnosti višinske bolezni zanemarljive.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotel v Ulan Batorju je preprost in čist lokalne kategorizacije 2-3*.

Šotorjenje: za šotore in podloge bo poskrbljeno. Šotorjenje je izven urejenih kampov. Šotori so primerni za dve osebi. Za šotorjenje obvezno potrebujemo spalno vrečo do 0 °C.

Mongolska kuhinja je enostavna, a zelo okusna. Kuharji so pravi mojstri, saj iz nekaj skromnih sestavin pripravijo odlične jedi. Večino jedi sestavlja obvezno meso, ki je praviloma jagnjetina ali govedina. Nekaj malega je zelenjave, predvsem korenje, zelje, krompir in paradižnik. Za vegetarijance ne najbolj prijazna dežela, vendar se najeti kuharji na poti odlično znajdejo v kuhi, kjer obvezna sestavina ni meso. Sadje se dobi v supermarketih, je pa cena kar precej visoka. V Ulan Batorju na voljo številne korejske, japonske, indijske in ostale azijske restavracije.

Naše najljubše jedi so: tipična mongolska hitra hrana hoshuur ali ocvtki iz testa z mesnim nadevom, buuz ali dušeni mesni cmoki polnega sočnega okusa, khorkhog ali mongolski žar (meso in zelenjava pečena z vročimi kamni) in tsuivan ali praženi rezanci z mesom in zelenjavo.

Od vseh neizrazitih mlečnih sladic nam najbolj tekne tipičen nomadski prigrizek imenovan boortsog. To so neke vrste flancati brez jajc, namesto teh uporabijo domači jogurt. In seveda jakov jogurt s sveže nabranimi borovnicami, ki je na voljo samo v poletnem času v posameznih regijah. Ne moremo mimo okusne čokolade znamke Golden Gobi, ki zadostuje za vse majhne sladke razvade in obstaja v čudovitih različicah ter je polnega okusa kakavovih delcev.

Pijača dobrodošlice je slan mlečni čaj neizrazitega okusa. Blagi črni čaj je pogosta pijača, ki se pije brez sladkorja. Poleti je na voljo nacionalna pijača airag, gre za fermentirano kobilje mleko zanimivega kiselkastega okusa in zbadajočimi mehurčki. Za tiste, ki želijo sklepat dolgoročna prijateljstva z nomadi sta obvezna vodka ali pivo. V supermarketih in nekaterih restavracijah so na voljo tudi domači sadni sokovi.

VREME:

Podnebje Mongolije je izrazito celinsko in zaradi obsežnosti lokalno izredno spremenljivo. Velikokrat lahko v enem dnevu izkusite vse letne čase, tudi v poletnih mesecih. Mongolija leži v Osrednji Aziji, daleč stran od morja, obkrožena z visokimi gorami, kar pripomorejo k temu, da tu prevladuje suha klima. Značilne so ekstremne temperaturne razlike med dnevom in nočjo in tudi med soncem in senco.

Pokrajina Mongolije se spreminja, od puščave Gobi na jugu do hladnih in gorskih regij na severu in zahodu. Je visoka, hladna in vetrovna. Ima dolge, mrzle zime s povprečno temperaturo -30°C in kratka poletja, v katerih pade večina njenih letnih padavin. Poletne temperature v večjih mestih presežejo 30 °C, v puščavi Gobi tudi 40 °C. V mestih je večja vlažnost zraka, kot v ostalih predelih. Izrazito suha poletja so v regiji Gobi.

Mongolija je znana kot »dežela modrega neba« in ima v povprečju 250 sončnih dni na leto. V poletnih mesecih se pogosto po nebu podijo puhasti oblaki, ki se zelo hitro spremenijo v lokalne nevihte in neurja, a so praviloma kratkotrajnega značaja.

V zimskem času je celotna Mongolija pod vplivom sibirskega anticiklona. Iz Sibirije prihaja veliko hladnega zraka, ki povzroča zelo nizke temperature. Več informacij o vremenu v Mongoliji najdete lahko na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
ZAHODNA KITAJSKA 20 DNI

ZAHODNA KITAJSKA 20 DNI

17. 6. - 6. 7. 2024
KAZAHSTAN 9 DNI

KAZAHSTAN 9 DNI

13. 7. - 21. 7. 2024
LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

13. 7. - 27. 7. 2024
PAKISTAN 21 DNI

PAKISTAN 21 DNI

14. 7. - 3. 8. 2024
SAO TOME 11 DNI

SAO TOME 11 DNI

8. 8. - 18. 8. 2024