GUDŽARAT 15 DNI

Skriti biser Indije

Gudžarat. Biser kulturnega zatišja.

Gudžarat je indijska »skrbno čuvana skrivnost«, ki je zelo redko uvrščena na turistične zemljevide. Ne zato, ker ne bi imela turistu kaj ponuditi. Nasprotno, ponuja zelo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. A turisti se ji raje izognejo zaradi slabše razvite turistične infrastrukture. Ceste, ki vodijo do manjših krajev so pogosto kolovozi ali na hitro z asfaltom pokrpane poti. Hrana je pristna domača. V največji meri strežejo izjemno pestro in okusno vegetarijansko prehrano. Gudžarat velja za eno etnično najbolj pestrih zveznih držav Indije. Etnične manjšine ji dajejo barvitost tam, kjer jo pokrajina potrebuje. Njihove navade, narečja, verovanja in znanja se izražajo v najrazličnejših obrteh ter se še vedno prenašajo iz roda v rod.

Gudžarat

Azijski lev in zgodba o uspehu.

Pokrajina Gudžarata je izjemno raznolika in, razen nekaj velikih mest, skromno poseljena. Zajema najdaljšo obalno linijo v Indiji in veliko negostoljubne puščave. Njene obsežne ravnine prekinjajo vulkanska hribovja, ki jih pokriva bujen večno zeleni gozd. Je edino območje na svetu, kjer v svojem naravnem okolju še živi azijski lev. Premore ogromno naravnih bogastev, ki omogočajo hiter gospodarski razvoj. Zapuščina praktičnih znanj, spretnosti preživetja v razmeroma negostoljubni pokrajini in samozadostnost vasi, sta prebivalce dežele naredila izjemno uspešne. Je regija, ki je povila in v svet poslala tudi številne vplivne mislece, voditelje in lastnike svetovno uspešnih podjetij.

DATUM

3.3. – 17.3.2024

CENA

1.890 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

9 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet iz enega bližnjih letališč proti Delhiju ali Bombaju.

letalo       

Po prihodu v Indijo poletimo še do Ahmedabada. Največje mesto Gudžarata leži ob reki Sabarmati in ponuja vse, kar imajo za ponudit indijska velemesta. Je prvo mesto v Indiji umeščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Tukaj najdemo svoj mir sredi kaosa, saj nas prebivalci, nevajeni turistov, ne nadlegujejo. Spoznavamo ga kar s sprehodom po uličicah šesto let starega mestnega jedra. Zavijemo na obisk v staro in mogoče najlepšo mošejo v Indiji. Ob umetelnih fasadah havelijev ter palač, trgovci na pločnikih kopičijo in prodajajo svoje blago. Prepustimo se utripu domačega bazarja in uličnim dišečim prigrizkom. Sredi mestnega vrveža uživamo v spokojni preprostost ašrama Sabarmati, ki ga je ustanovil sam Mahatma Gandhi. Na zaslužen počitek v hotel se odpeljemo čez moderni del mesta, preko enega izmed številnih mostov, ki krasijo Ahmedabad.

letalo, hotel

Po zajtrku vožnja do prestolnice Gudžarata, v mesto Gandhinagar. Mesto je lep primer urbane urejenosti, imenujejo ga zelena prestolnica Indije. Ustavimo se ob spomeniku misleca Swaminarayana – templju Akshardham, zgrajenim iz rožnatega peščenjaka, ki s svojimi dimenzijami izstopa iz zelene okolice. Sredi narave se nahaja oktagonalni stopničasti vodnjak Adalaj, ki ga odlikuje izjemna umetniška raznolikost. Sega pet nadstropij v globino, krasijo pa ga stebri z izklesanimi detajli o življenju ljudi. Po ogledu se za nekaj dni poslovimo od velikih mest in se odpeljemo v spokojnost podeželja. Za kratek postanek v naravi si izberemo razgledišče ob jezeru Idar, potem pa nas pot pripelje v Vijaynagar. Nekoč prinčevska prestolnica Radžputov je odskočna deska za raziskovanje domovine ljudstva Kathodi. S terenskimi vozili se odpeljemo do njihovih vasi v regijo Sabarkatha, ki odmaknjena leži blizu sosednjega Radžastana. Spoznavamo njihovo kulturo, načine preživljanja in skupaj poiščemo recept, kako živeti brez stresa. Vrnitev v Vijaynagar in nočitev.

avtobus, terenska vozila, hotel, zajtrk

Zjutraj se odpeljemo še dlje v notranjost skromno poseljene pokrajine. Njena podoba se počasi in vztrajno iz bogatega zelenja spreminja v savano. Daljši postanek naredimo v Modheri, legendarnem kraju, ki v svojem centru skriva Sončni tempelj iz 11. stoletja. Raziskujemo skladnost in predpisano simboliko templja zgrajenega na bregu reke Pushpawati. Posedimo ob velikem bazenu in v vodi občudujemo odsev templja, ki leži točno na rakovem povratniku. Spet smo na poti in vstopimo v območje t.i. male kučanske puščave, domovine indijskega divjega oslička in številnih ptic. Poskušamo jih izslediti med vožnjo in peš. Do majhnih vasic in njihovih prebivalcev se na kratko vožnjo odpravimo kar s posebno »kočijo«, ki jo bo peljala kamela. Vedno je zanimivo preizkusiti javna lokalna prevozna sredstva. Po spoznavanju življenja na slanem mokrišču, se odpeljemo v naš kamp in prenočimo na robu puščave.

avtobus, kamelje vprege, organiziran kamp, zajtrk, večerja

Vožnja poteka ob robu male kučanske puščave, kjer je še ne dolgo tega bilo Arabsko morje. Zgodba pravi, da je bilo tukaj še v času Aleksandra Velikega plovno morje. Danes se nam pokrajina zdi popolnoma prazna in negostoljubna, a posamezni zaselki in divje živali pričajo drugače. Če nam bo sreča naklonjena, vidimo še kakšno indijsko antilopo ali puščavsko lisico. Seznanimo se s pestrostjo flore in favne ter ekološko vrednostjo velike gudžaratske puščave. Naš cilj je pred nami in z visoke vzpetine opazujemo obzidje. Zapeljemo se bližje, se povzpnemo na obzidje in občudujemo panoramo pod nami. Pod nami je tudi mesto Bhuj in vidimo vse tja preko meje s Pakistanom. Ob jezeru Harmisar se nam odpre pogled na majhno staro mestno jedro. Peš gremo do starega jedra in ob obrežju jezera občudujemo prodajalce prigrizkov in napitkov. S popolno natančnostjo so predani svojemu početju in nas prijazno vabijo na domačo limonado ali čaj.

avtobus, organiziran kamp, zajtrk

Na nas čaka pusta notranjosti velikega slanega mokrišča, ki pripada porečju reke Ind. Ne ponuja zgolj puščavskega rastja in popolne praznine, pač pa mangrove in akacije, v katerih si zavetje pred pripekajočim soncem iščejo vodni bivoli. Če se nam zdi pokrajina preveč pusta, jo kaj kmalu popestrijo naselja pripadnikov različnih etničnih manjšin (Jati, Harijani, Ahiri, Rabari, Pateli …). Prikažejo nam njihove ročne spretnosti in svoje obrti. Kot odlični trgovci nam zelo uspešno nekatere svoje izdelke tudi prodajo. Najdemo vse od uporabnih izdelkov za dom, kot tudi vezenine, nakit, usnjene izdelke, naravna barvila in še kaj več. Bivališča v vaseh so ročno zgrajena in okrašena. Zanimivi so vzorci, oblačila ter sto in en način nošenja zapestnic, ogledalc, barv … Nedaleč od vasi prečkamo rakov povratnik in vstopimo v Belo puščavo, eno večjih slanih puščav na svetu. Že smo globoko v pusti notranjost, kjer se prepustimo igri prividov in odsevov.

avtobus ali terenska vozila, organiziran kamp, zajtrk

Vstopimo v popolnoma drugačno pokrajino, ki se nam zdi kot privid. V vasi Bhujodhi se na kratko seznanimo s tkaninami in vsem kar je povezano z njimi. Že smo na poti proti obali, ponovno obkroženi z zelenjem, kokosovimi palmami in v zraku se vedno bolj čuti vonj po morju. Na poti si ogledamo majhen džajnistični tempelj Koday. Kot bi mignil se znajdemo v indijskem letovišču Mandvi. Tik ob obali v majhnem mestecu gledamo kako nastajajo domače lesene ladje. Med grmičevjem, mangrovami in bujnim tropskim rastjem se po kolovozu odpeljemo do vile Vijay. Na njenih hodnikih se preselimo v preteklost in s strešne ploščadi razgledujemo naokoli. Potem pa se nekje na samem po pesku prebijemo do razpenjenih valov Arabskega morja in pomočimo noge vanj.

avtobus, organiziran kamp, zajtrk

Zjutraj se podamo na pot proti Junagadhu, enem najsvetejših gudžaratskih mest in območju bogate preteklosti. Pot nas vodi mimo solin, industrijskih obratov in velikih mest. Izpustili jih bomo in se počasi umaknili v zavetje večno zelenega gozda pod vznožjem hribovja Grinar. V Junagadh prispemo v poznih popoldanskih urah. Pomudimo se ob obzidju Uparkot in grobnici Mahabat Maqbara. Slednja velja za nenavadni arhitekturni biser, ki združuje indijski, islamski in evropski stil. Pogled na grobnico le redke pusti ravnodušne. Nočitev v Junagadhu.

avtobus, hotel, zajtrk

Po krepčilnem zajtrku se odpravimo na sveto goro v hribovju Grinar. Pot se vije navkreber malo pod 1000 metri nadmorske višine, po neskončnih stopnicah vse do glavnega tempeljskega kompleksa. Stopnic v eno smer je vsaj sedem tisoč, a jih ne štejemo. Templji na naši poti so hindujski in džajnistični in če do njih pridemo, oboji ponujajo takojšnje izboljšanje karme. Predlagamo počasen vzpon v zavetju bogatega gozda, neumornih opic, svetih mož in indijskih romarjev. Počivamo pri prodajalcih sladkega čaja in se nagradimo z veličastnim razgledom na okolico. Priporočimo se bogovom, naj nam bodo naklonjeni na safariju naslednji dan. Pozno popoldne se odpeljemo do narodnega parka Sasan Gir, kjer domuje tudi azijski lev. Nočitev v narodnem parku Sasan Gir.

avtobus, hoje za okvirno 6-7 ur, organiziran kamp, zajtrk, večerja

Sasan Gira enostavno ne gre izpustiti. Velja za najbolj doživet narodni park v Indiji in edini kraj na planetu, kjer so ohranili prosto živečega azijskega leva. Če živali ne bodo sramežljive, lahko poleg leva vidimo še leoparda, antilope, gazele, hijene, šakale ter pisano paleto ptic. Tu in tam se zgodi, da obiskovalci vidijo krokodile, kobre in ostale plazilce. Polni vtisov safarija se odpeljemo do obale, kjer v Somnathu obiščemo tempelj Šive. Morje nas vse bolj vabi na otok Diu, kjer je lepo ohranjena kolonialna zapuščina Portugalcev. Nočitev na otoku.

terenska vozila, avtobus, hotel, zajtrk

Prebudimo se ob obali v mirnem delu otoka Diu. Na raziskovanju otoka obiščemo veliko belo cerkev Sv. Pavla, sprehodimo se znotraj trdnjave ter po njenem obzidju in poslušamo razpenjene valove morja, ki udarjajo ob zidove. V naravi odkrivamo izdolbene jame vernikov, ostanke kolonialnih zgradb, zapodimo se v pesek peščene obale in stojimo na klifu, kjer se prepustimo vetru. V majhnem barvitem centru mesta poiščemo okusno kosilo. Sledi prosto popoldne za raziskovanje otoka ali počitek v hotelu.

hotel, zajtrk

Spet se znajdemo na avtobusu in se ob obali podamo naprej na vzhod Gudžarata. Vožnja v notranjost poteka po razmajani cesti, vendar po zanimivi pokrajini in mimo nekaj manjših vasi. Prispemo v Palitano, ki je prvo z zakonom določeno popolnoma vegetarijansko mesto na svetu. Leta 2014 so sprejeli zakon, kjer je nakup ali prodaja mesa, rib in jajc kazniva. Je pomembno romarsko središče džajnistov. Hrib Setrunji ima s skupno 900 templji največjo gostoto templjev na svetu. Nam postanek služi za počitek in sprehod po mestecu. Po želji pa se podamo po 3750 stopnicah na vrh tega svetega hriba. Nočitev v Palitani.

avtobus, hotel, zajtrk

Počasi se poslavljamo od Arabskega morja in gremo spet globlje v notranjost Indije. Prispemo na vzhod Gudžarata, nazaj v gospodarsko razvita in velika mesta. Vadodara je moderno mesto, a v svojem središču skriva veliko arhitekturnih zakladov in posebnosti. Eden izmed zakladov je palača Lakshmi, nekoč domovanje maharadže, danes sedež največje univerze v Gudžaratu. Preprosto uživamo v pogledu na njeno veličastno zunanjost in se prepustimo toku zgodovine skozi razstavo eksponatov v notranjosti. Odpeljemo se do jezera Sursagar sredi katerega so domačini postavili velik kip boga Šive. Postavamo in posedamo ob jezeru skupaj z domačini. Ste za čaj ali sladki prigrizek? Nočimo v Vadodari.

avtobus, hotel, zajtrk

Zjutraj gremo na odkrivanje zanimivih ostankov stare prestolnice gudžaratskega sultanata. V Champanerju (Unesco) se seznanimo z zanimivo zgodovinsko dediščino. Osrednja zanimivost je vsekakor velika mošeja z minaretoma visokima 30 metrov in z osrednjo kupolo, ki simetrično deli dvorano s 172 stebri. Zelena okolica in ostanki materialov, ki jih iz leta v leto izpira monsunsko deževje, so pogosto kulisa bolivudske filmske industrije in poročnih fotografij. Odpeljemo se še na obzidje, ki leži 800 metrov visoko na griču Pavagadh in je včasih varovalo mesto pred vdori sovražnih sil. Sledi le še pot nazaj v Vadodaro in prevoz do mestnega letališča, od koder poletimo v Delhi ali Bombaj. Slovo od Gudžarata.

letalo, avtobus, zajtrk

Z letališča v Delhiju ali Bombaju sledi let nazaj domov. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 9-18 potnikih: 1.890 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Delhi/Bombaj-Ahmedabad in Vadodara-Delhi/Bombaj,

– 7 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 5 x nočitev v organiziranem kampu,

– 12 x zajtrk,

– 2 x večerja,

– vse vstopnine po programu,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji in terenskimi vozili,

– safari v mali in veliki kučanski puščavi,

– podeželski safari s kameljo vprego,

– vsa potrebna dovoljenja,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 750 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 490 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom ali terenskimi vozili.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Gudžaratu so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Petkrat nočimo tudi v organiziranih kampih.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

PIJAČA: Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Indija je pretežno hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno.

Vaša oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za toplo (tudi vroče) vreme, a ne pozabite nekaj toplejših kosov, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Podnebje Gudžarata ima tri značilna obdobja: zimo, poletje in monsunsko obdobje. Zimske temperature od konca oktobra do marca se gibajo do 29°C podnevi ter padejo tudi do 10°C ponoči. Poletne temperature so vse od marca do začetka monsuna junija, ko temperatura čez dan preseže 40°C in ponoči ne pade pod 30°C.

Več informacij o vremenu v Gudžaratu dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače. Če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj.

TELEFON IN INTERNET:

Mobiteli brez večjih težav delujejo povsod. Internet je brezplačno na voljo v vseh hotelih.

V kolikor pa vaš telefon omogoča E-Sim, pa si lahko mobilne podatke najhitreje in najceneje uredite z nakupom E-Sim.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 9 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki, vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
VIETNAM 15 DNI

VIETNAM 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

16. 3. - 27. 3. 2024
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

30. 3. - 9. 4. 2024
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

24. 5. - 5. 5. 2024