POHODNIŠKA TOSKANA 8 DNI

Soba s popolnim razgledom

Neminljiva mladost, lepota in eleganca.

Ah, Toskana Zagotovo najbolj prepoznavna italijanska regija, ki jo tvori osupljiva pokrajina prepredena s pešpotmi ob oljčnih nasadih, vinogradih in travnikih, katerih zeleno simetrijo prekinjajo zlata žitna polja in elegantne ciprese. Zeleni vinogradi in smaragdni griči se spogledujejo z boemskimi renesančnimi mesti in s terakoto prekritimi kamnitimi kmetijami. Izgleda, kot da se je čas ustavil in se stoletja nič ni spremenilo. Zaprete oči in zdi se vam, da na zelenem griču vidite kako Da Vinci preizkuša nov izum, iz domače gostilne vas nagovarja Machiavelli, pod cipreso sklada Puccini in s prašne pešpoti maha sveti Frančišek, ki išče smisel življenja.

Toskana

Treking po barviti Toskani.

Pregrešno lepa in večno mladostna Toskana, je rezultat simbioze čudovite narave, gostoljubnih vasi in ljudi, umetniško bogatih zgodovinskih mest in odlične kulinarike. Pešačiti skozi Toskano je kot popotovanje skozi čas. Prečkamo mrežo uhojenih poti, ki so jih nekoč prehodili popotniki, trgovci, vojaki, romarji in znane osebnosti. Raziskujemo barvito in fotogenično podeželje ter kraje pod zaščito Unesca, ki jih v Toskani enostavno moramo obiskati. V Apeninih na severu so trekingi kondicijsko bolj zahtevni, a še vedno primerni za vsakogar željnega pohodništva in uživanja v lepotah čarobne narave.

DATUM

24.4.2022 – 1.5.2022

CENA

890 EUR

VELIKOST SKUPINE

6 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter vožnja proti Toskani. V nežnih ritmih Puccinijeve glasbe se sprehodimo skozi ozke ulice očarljivega mesta Lucca. Vožnja do Garfagnane, namestitev in spoznavanje okolice Apuanskih Alp.

kombi, penzion, večerja

Odpeljemo se do kraja Doganaccio, po katerega belih strminah so se spuščali slavni italijanski smučarji. Pred nami je razgiban teren severnih Apeninov na meji Toskane in Emilije-Romane. Pot čezprelaz Calanca se spusti do v avro skrivnosti obdanega jezera Scaffaiolo (1.737 m). Sam Boccaccio je pisal o jezeru in legenda ob nenadnih vremenskih spremembah buri duhove pohodnikov še danes. Preko pašnikov se spuščamo v zavetje gozda, kjer občudujemo kaskadne slapove. V družbi visoke trave, zelenih praproti in posameznih dreves se povzpnemo na najvišjo točko poti, od koder po ledeniško preoblikovani pokrajini vodijo stopinje Hanibala nazaj do skrivnostnega jezera na zaslužen počitek. Še malo navkreber in že smo na cilju.

 kombi, hoje za okvirno 6-7 ur (16 km), penzion, zajtrk, večerja

Današnji pohod je na območju Apuanskih Alp, od Apeninov ločenega grebena. Serpentinasta pot vodi ob potoku v strmo travnato pobočje kostanjevega in bukovega gozda, mimo opuščenih hiš in oglarskih kop. S travnikom porasla groba kamnina grebena se zaključi z dih jemajočim razgledom nad Tirensko morje, Apenine in južna pobočja Apuanskih Alp. Erozijsko preoblikovane kamnite skulpture, katerih robov se oklepajo rožnate divje potonike, nas spremljajo vse do Monte Forata – naravnega loka. Lok je kot okno, ki ponuja vstop v drugačen, ozek in kamniti svet ter preko prelaza Foce di Petrosciana vodi nazaj v vas Fornovolasco.

kombi, hoje za okvirno 6-7 ur (13 km), penzion, zajtrk, večerja

Dan vožnje do doline Orcia izkoristimo za obisk turističnih krajev pod Unescovo zaščito na poti. Prvi v vrsti je San Gimignano, kjer izza obzidja štrli štirinajst visokih stolpov, ki so jih gradili plemiški tekmeci. Odpravimo se na kratek panoramski pohod v okolici San Gimignana in se za konec sprehodimo skozi mestno jedro srednjeveškega bisera Toskane. Nadaljujemo z vožnjo in se za kratek čas ustavimo še v Sieni – južnem rivalu Firenc, z veličastno gotsko arhitekturo. Globlje in globlje vstopamo v tipično toskansko pokrajino – zelene elegantne ciprese, travniki in žitna polja, majhne kamnite hiške ter iz doline Orcia dvigajoči se hribi porasli z mehko preprogo gozda in oljke.

kombi, hoje za okvirno 4 ure (11 km), penzion, zajtrk, večerja

Smo na sledi filmskim kulisam fotogenične pokrajine. Dopoldanski pohod je mešanica različnih drobnih užitkov. Zakaj se ne bi vrnili tisočletja nazaj in si za bazo izbrali Bagno Vignoni? Očarljiva vas, ki je našla mesto na zemljevidu starih Rimljanov in kjer namesto osrednjega trga, najdemo razkošen bazen termalne vode. Danes se naužijemo panoramskih razgledov nad dolino Orcia in sledimo znameniti romarski poti via Francigena. Tipično toskansko pokrajino opazujemo s trdnjave Rocca d’Orcia, ki s pečine usmerja naš korak vse do reke Orcia. Njeno prečkanje je predpriprava na kasnejše namakanje v topli termalni  vodi v kanalih ter sigastih barvitih ponvicah. Kot junaki v filmu Angleški pacient se pripeljemo do utopično renesančne Pienze. Še pomnite, kje je Maximus, glavni junak filma Gladiator, sanjal o raju? Iz središča Pienze vodi pot, kjer se s cipresami in travo poigrava veter, točno do prizora gladiatorjevih sanj.

kombi, hoje za okvirno 6 ur (18 km), penzion, zajtrk, večerja

Izbor današnjega pohoda z najlepšimi razgledi v Toskani je okolica Montepuliciana, ene izmed najvišje ležečih toskanskih naselbin, ki stoji na ozkem, 665 m visokem apnenčastem grebenu. Za začetek se pomudimo v mestu, ki večjo prepoznavnost dolguje vampirski filmski sagi Somrak in vsakoletnemu tekmovanju v kotaljenju vinskih sodov. Pot izven naselja vodi preko travnikov z raznobarvnimi divjimi cveticami, mimo vinogradov s sortami za vino Nobile in po serpentinastih prašnih cestah na raznolike razgledne točke. Pripelje nas v osrčje doline, do vasi z avtentično lepoto Montichiello, kjer križišča ulic še vedno živijo s tisočletno povezovalno tradicijo regije. Pot sklenemo v Montepulicianu.

kombi, hoje za okvirno 7-8 ur (24 km), penzion, zajtrk, večerja

Odpeljemo se v smeri vinorodne pokrajine Chianti, znane po pridelavi vina že iz časa Etruščanov. Vabi z dišečim grozdjem obložena vinska trta ter nežen vonj hrastovih gozdov in rumenih cvetov zimzelene metle. Sončni žarki pogled usmerijo na srebrno svetlikajoče se oljke ter igro geometrije zelenih vinogradov in cipres. Srce Toskane jeseni prekrije edinstvena paleta intenzivnih barv ter čaka, da odkrijemo rodovitno pokrajino, vinotoče in skrite poti. Dan je poln drobnih presenečenj v obliki skritih kotičkov narave, spečih srednjeveških krajev, starih samostanov in cerkva. Čas najdemo tudi za kakšno skromno degustacijo vin pod blagovno znamko črnega petelina.

kombi, hoje za okvirno 5-6 ur (13 km), penzion, zajtrk, večerja

Toskana ni Toskana brez vsaj kratkega obiska Firenc, renesančnega dragulja umetnosti in arhitekture. Smo v ‘Atenah srednjega veka‘ z Apenini v ozadju, sprehodimo se do reke Arno, prečkamo Ponte Vecchio in se znajdemo v središču mesta pred stolnico Santa Maria del Fiore. Na osrednji tržnici poiščemo še zadnje toskanske specialitete in spominke. Sledi le še vožnja nazaj domov. Konec potovanja.

kombi, zajtrk

CENA

Cena potovanja pri 6–15 potnikih: 890 EUR

CENA VKLJUČUJE:

– 7 x nočitev v penzionih 2-3* (lokalna kategorizacija) v dvoposteljnih sobah ali apartmajih,

– 7 x zajtrk,

– 7 x večerja,

– najem kombijev z vsemi potrebnimi zavarovanji, gorivo, cestnine in parkirnine,

– zunanje oglede po programu,

– slovenskega vodja poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– hrana in pijača, kjer ni posebej navedeno v programu,

– doplačilo za enoposteljno sobo 285 EUR,

– vstopnine (po želji; na kraju samem),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi.

POTOVANJE PO TOSKANI:

Najeti kombiji: Na tem potovanju potujemo z najetimi kombiji, ki jih vozimo sami. Vozila so primerna za 7-8 oseb. Potrebujemo vsaj 4 voznike z veljavnim vozniškim dovoljenjem. Pri vožnji se bomo izmenjavali. Vožnja po »toskanskih« cestah ni zahtevna. Večino poti bomo prevozili po urejenih asfaltnih, včasih tudi makadamskih cestah. Skupaj bomo prevozili okvirno 1900 kilometrov.

Aktivnost potovanja: Srednja. Povprečne hoje bo za 6-7 ur dnevno. Sprehodi tehnično niso zahtevni in po večini potekajo po urejenih poteh. Priporočamo pohodno kondicijo. Informacije o dolžini in času trajanja pohodov za vsak dan posebej najdete v programu potovanja. Glede opreme priporočamo opremo za nizkogorje in sredogorje.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE:

Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Po programu Toskana so izbrane namestitve penzioni lokalne kategorizacije 2-3*. Gre načeloma za kmetije, vile ali butične hotele z bazenom izven velikih mest, ki ponujajo apartmaje z več sobami. V sobi bomo nameščeni 2-3 potniki z lastno kopalnico. V primeru namestitve v večsobnih apartmajih/vili bosta v sobi nameščeni do 2 osebi. Kopalnica je namenjena skupni uporabi, ki jo deli do 6 oseb.

PREHRANA:

Tako kot vsa italijanska kuhinja tudi toskanska temelji na uporabi najbolj svežih in enostavnih sezonskih sestavin, vključno s stročnicami, siri, oljčnim oljem, zelenjavo in sadjem. Čeprav je hrana preprosta, je bogatega okusa, krepka in precej nasitna. Vse obroke postrežejo z regionalnim kruhom: navadno belo nesoljeno štruco. Za predjedi so na voljo crostini in fettunte ter različni suhomesni narezki z olivami, siri ali melono. Kot priloga se na jedilnikih vedno znajde fižol ali druga sezonska zelenjava, prepražena na oljčnem olju in česnu. Dober primer tipične toskanske hrane so ribollita, zelenjavna mineštra s kmečkim poreklom ter pici ali regionalne toskanske testenine, ki jih ročno valjajo in spominjajo na debele špagete z zrnato površino. Beli tartufi iz San Miniata se na mizah pojavijo oktobra in novembra. Za tipičen florentinski zrezek je najbolj primerna lokalna pasma goveda Chianina. Regija je znana tudi po bogati izbiri divjadi, zlasti divjih prašičev, zajcev in fazanov.

Regionalne sladice vključujejo panforte (pripravljen z medom, sadjem in oreščki), ricciarelli (piškoti iz mandljeve osnove s sladkorjem, medom in beljakom), necci (galete iz kostanjeve moke) in cavallucci (piškoti iz mandljev, kandirani sadje, koriander, moka in med).

Med znanimi regionalnimi vini so Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano, Chianti in Vernaccia di San Gimignano. Obroki se tipično zaključijo  z espressom.

VREME:

V Toskani skoraj v celoti prevladuje sredezomsko podnebje, le severni del (Apenini, Garfagnana) in osrednji višji del mejita na celinski tip podnebja (poleti temperature presežejo 40°C, pozimi padejo pod ledišče). Povprečne letne temperature v Toskani znašajo 14-16°C, padavin je zelo malo. Toskana spada v najmanj deževna območja v Italiji, saj vlažne atlantske zračne mase večino vlage odložijo že na Korziki in na Elbi. Obilnejše padavine so možne le ob vznožju gora.

Več informacij o vremenu v Toskani dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 15 oseb.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 30 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek. 

Potovanje je bila prava mera dinamičnosti, a hkrati vseeno dopust.

Alenka

Pohodniška Toskana je bilo nekaj drugačnega. Hoja v skupini je prilagajanje, vendar je bilo bolj pod geslom skupaj zmoremo več. Zanimiva izkušnja je hoditi v skupini potnikov, kjer ima vsak svoj način hoje. Nekaj prilagajanja je potrebnega, skupina pa pomaga, da zmoreš tudi tam, kjer sicer nebi. 6 ur oz. 20 km hoje dnevno se sliši veliko, ampak je dosegljivo tudi za nas s povprečno kondicijo in veliko volje. Vesela  sem, da sem zmogla 😊.

Presenetil me je hribovit del Toskane, priznam, nisem vedela, da je lahko tako lepo. Izlet na jezero Scaffaiolo in naprej do Corno alle Scalle je bil nepozabno doživetje. Po lepoti takoj za fotogeničnimi toskanskimi polji, ki v jeseni bolj spominjajo na sipine v puščavi… Hvala Heleni, da nas je odpeljala na vse znane foto točke … in tudi za vse ostalo 😊.

Saša

Nepozabno potovanje! Bilo je nad vsemi pričakovanji. Izvedba potovanja je bila še boljša od samega obveščanja. Namestitve so bile butične,a odlične.

Italija, kot je še nisem doživela. Najbolj so mi bili všeč toskanski Apenini, narava in številni skriti kotički.

Janja

Fantastična skupina z vodnico na čelu, noro smo se zabavali. Avto stopi za naše foto spomine. Okusna hrana. Osvojeni vrhovi in čudoviti razgledi. In še in še… navdušena nad barvito Toskano.

Marjana
Mogoče vas zanima tudi:
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

10.4. - 17.4.2022
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

22.4. - 30.4.2022
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

23.4. - 4.5.2022
OKUSI JAPONSKE 12 DNI

OKUSI JAPONSKE 12 DNI

12.5. - 29.5.2022
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

28.5. - 4.6.2022