KAZAHSTAN eXpres 9 DNI

Dežela kontrastov

Kazahstan eXpres. Dežela kontrastov.

Čeprav velja za eno največjih držav na svetu, Kazahstan še ni najbolj poznana dežela. A zagotovo ima veliko in še več kot le zemeljski plin in Borata. Prav po zaslugi naravnih bogastev je dežela postala najbolj razvita država izmed vseh Stanov. Tu se nahaja geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne ceste. Deželo povezujeta tako vzhod in zahod, modernost in zastarelost, vihrava mladina ter modrost njihovih nomadskih prednikov.

Stepa. Kazaška duša.

Glavna tema je njena obsežna stepa, dolga več kot dva tisoč kilometrov. Na trenutke prašna in suha, drugič snežno bela in ledena, na trenutke prijetnih vonjav in pomladnih barv. Na prvi pogled se zdi prazna, a globlji pogled priča o resnično posebni simbiozi rastlin, živali in ljudi. Stepa zahteva opazovanje, čutenje in prilagoditev – nato se nam odpre in nam da moč, ki ne popusti.

Na voljo še 6 mest!

DATUM

23.4. – 1.5.2023

CENA

1.190 EUR +

letalska karta

VELIKOST SKUPINE

9 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Almatyju.

letalo

Jutranji pristanek v Almatyju. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. V preteklosti oaza, posejana z neštetimi jurtami, še ne tako dolgo nazaj kazaška prestolnica, danes pa je po številu prebivalcev Almaty daleč največje mesto v državi. Za nekatere je ta kraj Rajski vrh. Kako tudi ne, saj mesto leži ob vznožju visokih gorá, obdano z dramatično in čudovito pokrajino. Veliko kozmopolitansko mesto je še danes glavni trgovski in kulturni center Kazahstana. Za začetek se sprehodimo do osrednjega trga, zgodovinskega parka Panfilov, poimenovanem po vojaškem generalu Ivanu Panfilovu. V bližini se pomudimo na trgu republike, v zgodovinskem muzeju pa se pobliže spoznamo z bogato preteklostjo dežele. Proti večeru se odpeljemo do najvišje točke, na zeleno goro Kök Töbe (1130 m), od koder občudujemo pogorje nebeškega gorovja Tjanšan in mesto pod nami.

avtobus, hotel, zajtrk

Zapustimo južno kazaško prestolnico in se odpeljemo naravnost v široko kazaško stepo. Kar od nekje, se zdi, da pokrajina postane tridimenzionalna. Tu leži največja razpoka Kazahstana, ki jo danes imenujejo kanjon Charyn.

kombiji, preprost penzion ali jurte, zajtrk, večerja

Nacionalni park Charyn močno spominja na ameriški Veliki kanjon, le da je Charyn precej manjši. V njem pa cela paleta dolin, od lunine do rumene in doline gradov. Vse so si drugačne, a vse polne zanimivih barvitih skalnih formacij. Za uvod se odpeljemo v rumeno dolino, kjer na sprehodu doživljamo odtenke živorumenih barv. Nedaleč stran leži še ena – lunina dolina, ki na moč spominja na lunino površje. Kanjon Charyn spada med največje kanjone na svetu! Daleč najbolj obiskana dolina tega velikega kanjona je dolina gradov, v kateri je razstavljena pisana preteklost, dolga več milijonov let. Dolina je posejana z neštetimi kamnitimi formacijami. Igra barv v dolini res dela čudeže. Seveda nas čaka obvezni sprehod po tej dolgi dolini in iskanje najlepših fotografskih motivov.

kombiji, preprost penzion ali jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Kazahstan se lahko pohvali s prav posebno in biološko bogato pokrajinsko raznolikostjo. Zato je v deželi kar 12 nacionalnih parkov. Eden od njih je nacionalni park Kolsai Koldery, ki se razprostira na več kot 161 tisočih hektarih. Park je poln jezer pa tudi izjemno bogat z floro in favno. Gorsko jezero Kolsai leži v soteski reke Kolsai. Pravzaprav gre za niz treh jezer, ki so med seboj povezana in obdana z visokimi pobeljenimi vrhovi in zelenimi pobočji. Ležijo na različnih nadmorskih višinah in njihova barva se skozi cel dan spreminja … od modre do živo zelene. Kristalna ledeniška voda jezer si je prislužila ime »biser severnega Tjanšana«. Seveda je kraj kot nalašč za daljše sprehode po tej čudoviti, neokrnjeni naravi. Odpeljemo se do prvega, najnižjega, jezera, nato pa se peš (po želji) odpravimo skozi čudovito, neokrnjeno naravo proti drugemu jezeru.

kombiji, preprosti penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dopoldan preživimo ob manjšem jezeru Kaindi. Gre za mlado skrivnostno jezero, ki je nastalo kot posledica zdrsa zemlje. Danes je to jezero pravi »potopljeni gozd«, kar ga uvršča med edinstvene na svetu. Nato se odpeljemo na železniško postajo v Almaty, kjer se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v Turkestan.

kombiji, vlak (spalnik), zajtrk, kosilo

Mesto Turkestan je zagotovo eno največjih arhitekturnih mojstrovin Kazahstana!  Težko bi našli še kakšen kraj v tej deželi, kjer na enem mestu najdemo tolikšno število zgodovinskih in kulturnih ostankov. Na potepu po mestu si ogledamo tudi največjo mestno ikono, mavzolej Khoje Ahmeda Yasawija (Unesco), gradnjo katerega je naročil eden največjih svetovnih osvajalcev in velik ljubitelj umetnosti, Timurlenk. Trikratni obisk tega sijajno zgrajenega mavzoleja velja enako kot obisk Meke, zato ni čudno, da so mestu Turkestan nadeli naziv duhovna prestolnica Centralne Azije. Popoldne se odpeljemo na bližnje letališče, od koder poletimo na sever, v kazaško prestolnico.

letalo, avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk

Za Astano bi lahko rekli, da je mesto ekstremov. Zanimivo je tudi to, da je Astana druga najhladnejša prestolnica na svetu! Mesto se ponaša z dolgo in burno preteklostjo, a na vsakem koraku je moč občudovati kako se stare sovjetske stavbe nadomeščajo z neverjetnimi arhitekturnimi čudeži. Ogled mesta začnemo na desnem bregu reke Ishim. Od starega mestnega jedra, trga ustave, osrednje mošeje Hazrat Sultan do modernega dela mesta, trga neodvisnosti, avenije Water-Green, okroglega trga ter do 97 metrov visokega Baitereka – simbola novega začetka. Za Osrednjo Azijo pravijo, da je rojstni kraj sokolarstva. Sicer je do danes tak tip lova že znatno upadel, in ga najdemo le še tu in tam. Lov s sokoli je starodavna veščina, ki se prenaša iz roda v rod, za katero je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do same narave. Kazakom predstavlja umetnost lova s sokoli njihovo najbolj dragoceno kulturno dediščino. V vasi Sofievka nas čaka bližnje srečanje s sokoli. Z malo sreče se bomo spoznali s čisto pravim  burutchijem oz. sokolarjem in si lahko pobliže ogledali, kako v praksi ta lov izgleda. Popoldan se vrnemo nazaj v Astano. Prost preostanek dneva.

avtobus ali kombiji, hotel, zajtrk, kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 9-18 potnikih: 1.190 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Shymkent (Turkestan)-Nursultan (Astana)*,

– 3 x nočitve v hotelih 3*,

– 1 x nočitev v preprostem penzionu (brez lokalne kategorizacije),

– 2 x nočitvi v preprostem penzionu ali v osrednjeazijskih jurtah,

– 1 x nočitev na nočnem vlaku (spalniku) Almaty-Turkestan (6. dan),

– 7 x zajtrk,

– 4 x kosilo,

– 3 x večerja,

– vse prevoze s kombiji, avtobusom ali terenskimi vozili (po programu),

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 790 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 110 EUR***,

– dodatne aktivnosti (jahanje s konji,…),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 40 EUR (na kraju samem).

* Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelih.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA KAZAHSTAN: Slovenci ne potrebujemo vizuma za Kazahstan.

ZDRAVJE:

Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Za vse, ki potujete v Kazahstan iz države z rumeno mrzlico, se je potrebno obvezno cepiti. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Kazahstanu so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Tri noči prespimo v hotelih, tri noči v preprostih penzionih in/ali v osrednjeazijskih jurtah ter eno noč na nočnem vlaku (spalniku).

Kazaško veselje do obedovanja je legendarno, kljub temu, da njihovo kulinariko težko ločimo od njenih sosed. Večina jedi, katerim bi dali pridevek “kazaški”, bi verjetno vsebovala kuhano jagnječje, goveje, kamelje ali konjsko meso, pa tudi mleko teh živali. V načinu priprave jedi se čuti nomadski način življenja, veliko je sušenih, soljenih in vloženih izdelkov, večina hrane se kuha v velikih kosih in se jo tako tudi streže. Meso je nepogrešljiv dodatek tudi pri ostalih jedeh kot je Plov (rižoto). Za ljubitelje zelenjavnih jedi bo izbire dosti manj. Vedno se najde kakšna solata, najraje posežejo po ruski.  Poznan je tudi Borš, juha iz rdeče pese.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ponekod prevladuje zeleni, spet drugje črni čaj, katerega najpogosteje pijejo z mlekom. Odvisno od pokrajine do pokrajine. Med alkoholnimi pijačami so najbolj priljubljene ter dostopne vodka, pivo ter lokalna verzija konjaka.

VREME:

Kljub velikosti dežele ima Kazahstan tipično suho celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kazahstan je obdobje med majem in septembrom. V tem obdobju prevladuje sušno obdobje. Dnevne temperature gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature spustijo do 18 °C, v višjih predelih lahko tudi nižje. Več informacij o vremenu v Kazahstanu dobite na www.accuweather.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 9 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 10-15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso vštete v ta znesek

Najbolj všeč mi je bila narava – visokogorska jezera, kanjoni, Aralsko morje in stik z domačini.

To je čudovita dežela, prostranost in razgibanost , umirjenost prebivalcev … mošeje, ostanki postojank svilne ceste.

Z veseljem bi potovala z Marijano na še kakšno destinacijo.

Vodnica je bila glavni razlog za udeležbo; kot vedno ni razočarala.

Mogoče vas zanima tudi:
SIRIJA 9 DNI

SIRIJA 9 DNI

5. 5. - 13. 5. 2023
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

13. 5. - 20. 5. 2023
UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

9. 6. - 25. 6. 2023
KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

15. 7. - 30. 7. 2023
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

7. 9. - 24. 9. 2023