TIBET IN FESTIVAL SAGA DAWA 20 DNI

Obisk festivala slavljenja Bude in Kajlaš kora

Potovanje Tibet. Streha sveta in dežela mitov in bogov.

Potovanje na Tibet pomeni vstopiti v enega izmed najbolj izoliranih krajev na svetu. Osamljena lunina pokrajina, s snegom pokriti najvišji vrhovi sveta, visoki prelazi in serpentinaste ceste na eni strani, na drugi strani pa pokrajina posuta z budističnimi spomeniki, plapojočimi molilnimi zastavami, odročnimi vasmi in starodavnimi kraji. Za Tibet pa pravijo, da je toliko daleč, kolikor si dovolite iti. Izven časa in prostora. Krut in surov. Obkrožen z zasneženimi vrhovi, neprehodnimi visoko ležečimi puščavami in žarečimi turkiznimi jezeri. Posejan z mnogimi starodavnimi samostani, neštetimi božanstvi in globoko vernimi prebivalci, nomadi in pastirji. Je kraj za sanjanje, če si le dovolite. Bistvo Tibeta je namreč še vedno tu – kljub vsem današnjim izzivom, starodavno srce dežele še vedno močno bije.

Festival Saga Dawa in gora Kajlaš.

Gora Kajlaš (6.638 m) leži v zahodnem Tibetu. Njeno svetost omenjata že stara indijska epa, saj naj bi tu nastal svet. Gora velja za srce sveta in center Azije tako hindujcem, budistom, džainistom kot tudi privržencem nekaterih drugih ver. Pomembno vlogo igra tudi pri enem najpomembnejših festivalov Tibeta – Saga Dawa. Praznovanje poteka četrti mesec tibetanskega lunarnega koledarja. Najpomembnejši je dan, ko je Buda dosegel razsvetljenje. Slavijo tudi njegovo rojstvo in odhod v nirvano. V tem času je celoten Tibet globoko potopljen v praznično in duhovno vzdušje. Kajlaš z okolico je zaradi nedostopnosti sicer eden najmanj obiskanih svetih krajev, a v času festivala Saga Dawa oživi v pisanosti ljudi od blizu in daleč.

Za zagotovitev potrebujemo le še 3 sopotnike.

DATUM

2. 6. – 21. 6. 2025

CENA

2.890 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Pekingu ali drugemu kitajskemu letališču.

letalo              

V jutranjih urah poletimo v glavno mesto Tibeta. Lhasa je zares prav poseben kraj. Že od 7. stoletja naprej, ko je prvi tibetanski kralj dal zgraditi novo prestolnico in jo poimenoval LhasaSveta zemlja. Zaradi dolgih stoletij izolacije, se je o njej začelo govoriti kot o kraju skrajne čistosti in duhovnosti. Za Tibetance je vedno bila in še vedno je sveto mesto, mesto bogov. Po pristanku letala se odpeljemo v hotel in se v skladu s časom odpravimo na njene ulice.

letalo, hotel

Potala je eno največjih arhitekturnih čudes na svetu. Že na daleč jo uzremo, kako se v vsej svoji veličastnosti bohoti nad danes že precej modernim mestom. Na vrhu Rdečega hriba je bila zgrajena v 17. stoletju, za časa vladavine 5. dalajlame, in postala politično in duhovno središče vseh naslednjih dalajlam. V kompleksu Potale se nahaja več kot 1000 manjših in večjih soban, okrašenih svetišč, hodnikov in dvoran, obogatenih s pozlačenimi kipci bogatega tibetanskega panteona bud, bodisatev, svetnikov in demonov. Nedaleč stran od mesta pa stoji nekoč drugi največji samostan na Tibetu, v katerem je včasih živelo preko 6000 menihov. Danes se je njihovo število znatno zmanjšalo, še vedno pa privablja množice zaradi meniških debat na Debatnem vrtu. V njem se že tradicionalno vsako popoldne tukajšnji menihi pripravljajo na samostanske izpite skozi debate, s katerimi ostrijo svoj um. Preostanek dneva preživimo v središču stare Lhase, na Barkhorju, sestavljenem iz labirinta uličic, ki obkrožajo največji ponos Tibetancev. Za zaključek dneva se (po želji) z domačini podamo na sveto koro – romarsko pot.

Pomembno – Obisk Potale: Za vstop in ogled palače veljajo prav posebna pravila. Za ogled skupin obstaja določen urnik, saj je število obiskovalcev omejeno na uro. Vsekakor bomo palačo obiskali, točno uro in dan (4. ali 5. dan) pa bomo izvedeli na kraju samem. V primeru sprememb, bomo program ustrezno prilagodili.

avtobus, hotel, zajtrk

Tempelj Jokhang velja za duhovni center Tibeta. Je daleč najbolj čaščeno svetišče, zgrajeno na mestu svetega jezera, ki naj bi po legendi predstavljalo srce ogromne ležeče demonke. Tempelj je dal postaviti prvi tibetanski kralj, da bi v njem hranil kip 12-letnega Sakjamuni Bude, ki ga je s seboj na Tibet prinesla njegova nova žena. Še predno vstopimo v tempeljski kompleks, dobimo občutek daljne preteklosti in se srečamo s Tibetanci iz vseh koncev Tibeta. Sem se zgrinja na stotine vernikov, ki se predajajo prostraciji čaščenja bud, bodisatev in zaščitnikov ter mrmrajo sveto mantro Om mani padme hum. Še močnejše doživetje pa nas čaka znotraj najsvetejšega dela templja, ko nas pozdravi močan vonj po jakovem maslu, mrmranje manter in nepopisna množica romarjev. Obiščemo tudi samostan Drepung, največji od vseh samostanov na Tibetu, ki je tudi najpomembnejši samostan tibetanskega redu »rumenih klobukov«.

avtobus, hotel, zajtrk

Zapustimo Lhaso in se podamo proti zahodu. Del poti se vozimo vzporedno z najvišjo reko na svetu, katere povprečna nadmorska višina je 4000 metrov. To je reka Yarlung Tsangpo ali drugače Brahmaputra, ki se po dolgi poti vzdolž Tibeta spusti v Bengalski zaliv. Kmalu se po serpentinasti cesti dvigamo do prelaza Kamba La, od koder uzremo pravi tibetanski talisman, ki varuje življenski duh tibetanskega naroda. To je jezero Yamdrok Tso oz. Škorpijonovo jezero. Domačini verjamejo, da bo, dokler bo v jezeru voda, obstajal tudi Tibet. Čudovito turkizno jezero in njegova okolica ponujata nore razglede. Preko še enega prelaza, Karo La, se spustimo v prijetno mestece Gyantse, ki je v preteklosti ležalo na izjemno pomembni trgovski točki, med Indijo in Tibetom. Sprehodimo se skozi stari del mesta, ki je še vedno zelo tradicionalen, nato pa vstopimo v samostanski kompleks iz 15. stoletja, Pelkor Chode. V njem se skriva eden lepših biserov Tibeta, in sicer kar 35 metrov visoka stupa Kumbum. Pravijo, da nas pot v smeri urinega kazalca v sami stupi popelje po tantrični poti. Če pa ne, pa vsaj spoznamo od kod ime za stupo.

avtobus, hotel, zajtrk

Naša pot čez tibetansko planoto proti vznožju gore Kailaš je še dolga. Pred nami je še skoraj 1300 kilometrov poti. Del poti nas vodi po »cesti prijateljstva«. Čudovita panoramska cesta nas vodi bližje pod Himalajo. Malo mestece Sakya je res majhno – edina in glavna atrakcija pa je samostan Sakya – eden najbolj impresivnih in edinstvenih od vseh samostanov Tibeta. Po prihodu v Sakyo se podamo na daljši, aklimatizacijski sprehod.

avtobus, hotel, zajtrk

Samostan Sakya se ponaša z impresivno knjižnico, v kateri so neskončne police na polno založene s prašnimi svetimi budističnimi spisi, med njimi tudi Sutra popolnosti in modrosti, ki velja za osnovno čtivo vseh budističnih samostanov in razlaga bistvo vseh Budovih učenj. Po ogledu se podamo na pot. Po cesti prijateljstva prečimo kar nekaj deročih rek in visokih gorskih prelazov, z nadmorsko višino preko 5000 metrov. Če nam bo vreme naklonjeno, bomo zagledali pet veličastnih osemtisočakov: Lhotse, Cho Oyu, Makalu, Shisha pangma in seveda najvišjo na svetu, goro Everest. Naš današnji cilj je bazni tabor Everest in najvišje ležeči samostan na svetu – Rongbuk.

avtobus, preprosti penzion, zajtrk

Zjutraj izkoristimo še zadnjo priložnost, da se naužijemo razgledov na mogočni Everest. Potem se odpeljemo v Zahodni Tibet (Ngari), prostrano, redko poseljeno regijo z povprečno nadmorsko višino 4500 metrov. Pokrajina je kljub modernim cestam še vedno surova, zdi se nedostopna, odmaknjena in bržkone je tu še zadnja meja najbolj odročnih kotičkov Azije. Spremljajo nas črede ovac, koz in jakov, tudi črede kiangov – divjih oslov, posebnost tibetanske planote. Časa bo dovolj tudi za aklimatizacijo in pripravo na treking okoli Kajlaša. Saga je še zadnje večje mesto na naši poti proti zahodu.

avtobus, hotel, zajtrk

Na poti do vznožja gore Kajlaš nas nepričakovano presenetijo prave pravcate peščene sipine – sredi tibetanske planote, na višini malo pod 5000 metri! Tibet je poln presenečenj. Proti koncu dneva pa sledi še eno – tisto, zaradi katerega smo sploh prišli tako daleč – gora Kajlaš v vsej svoji veličastnosti!

avtobus, hotel, zajtrk

Festival Saga Dawa je eden najbolj pomembnih festivalov Tibeta. Proslavljanje se prične ob polni luni čerti mesec tibetanskega lunarnega koledarja. Najpomembnejši del festivala je menjava droga Tarboche, ki stoji na poti okrog Kajlaša. Temu obredu prisostvuje velika množica gorečih vernikov, nekateri med njimi so potrebovali več mesecev, samo da bodo na ta poseben dan tukaj. Tudi mi smo se potrudili. Po dvigu droga, se skupaj z ostalimi romarji podamo na obkroženje oz. koro okoli svete gore Kajlaš. Gora Kajlaš (6638 m) z njeno okolico je zaradi nedostopnosti eden najmanj obiskanih svetih krajev. Že več kot tri tisočletja se pod vznožje Kajlaša iz vseh koncev Azije zgrinjajo romarji. Prihajajo sem, da opravijo starodavni ritual obkroženja gore – koro. Sveta pot okoli Kajlaša je dolga dobrih 53 kilometrov. Na pot jih vodi globoka vera in neomajna volja. Nekateri na kolenih. Da bi se ji poklonili. Domačini in najbolj verni jo obkrožijo v enem dnevu. Naša kora bo trajala tri dni.

Sveta kora okrog gore Kajlaš: Obkroženje oz. koro okrog gore Kajlaš za domačine in najbolj verne romarje traja en sam dolg dan. Naša kora bo trajala 3 dni. Pohod je dolg skupaj 53 kilometrov. Predviden treking je naslednji:

1.dan: Darchen (4670 m) – Diraphuk Gompa (5210 m): hoje za okvirno 7-9 ur; 20 km;

  • nosači, preprosti penzion, zajtrk

2.dan: Diraphuh Gompa – prelaz Drolma La (5630 m) – Zutul Puk Gompa (4810 m): hoje za okvirno 10-12 ur; 18 km;

  • nosači, preprosti penzion, zajtrk

3.dan Zutul Puk Gompa – Darchen (4670 m):  hoje za okvirno 6 ur; 15 km;

  • nosači, hotel, zajtrk

Aktivnost treka: je zahteven treking, predvsem z vidika nadmorske višine. Časa za aklimatizacijo pred pričetkom treka bo na potovanju dovolj (udeležba po želji). Priporoča se dobro zdravstveno stanje in čim boljša kondicija. Razdalje niso velike, kar naredi treking zahteven je visoka nadmorska višina. Kora vsakemu predstavlja velik izziv, a je vredna vsakega truda.

Nočitve: na treku okrog Kajlaša spimo v zelo preprostih romarskih penzionih (skupna ležišča, skupne sanitarije). Za zajtrk bo poskrbljeno (zelo preprost).

V primeru, da se kajlaške kore ne bi udeležili, je možno skupino počakati v Darchenu (ob doplačilu).

Odpeljemo se do naše najbolj zahodne točke v Tibetu. Pusta in erodirana pokrajina je nekaj, česar zagotovo še nismo videli. Zdi se, kot da je Himalaja pod nami. In skoraj neverjetno se zdi, da bi tu nekje lahko bila lokacija ene največjih civilizacij Tibeta. A vendar je tu nekoč cvetelo kraljestvo Guge, ki je nadzorovalo pomembno trgovsko pot med Indijo in Tibetom. Obiščemo ostanke nekdaj mogočnega in skrivnostnega kraljestva in s krajšimi sprehodi uživamo v enkratnosti pokrajine.

avtobus, preprosti penzion, zajtrk

Dolga je pot nazaj do Lhase. Pokrajina Tibeta je izjemno fotogenična, polna motivov, od stepe, potokov, sipin do modrega neba in s snegom prekritih očakov. Današnja vožnja je vse prej kot dolgočasna. Pod goro Kajlaš ležita dve jezeri, Rakshas in Manasarovar, v obliki lune in sonca, zlega in dobrega. Jezero Manasarovar velja za eno najlepših in najbolj spoštovanih jezer Tibeta. Kako tudi ne, saj je sveto tako hindujcem kot budistom. Je dom čistosti in naj bi očistilo vse grehe, ki smo si jih nabrali tekom večih življenj. Kdor popije požirek vode, gre naravnost v nebesa.

avtobus, hotel, zajtrk

Sedaj smo že dobili vtis o neomejeni prostranosti dežele, kjer je dojemanje prostora in razdalje precej drugačno, kot pri nas doma. Potovanje na Tibet pomeni vstopiti v enega izmed najbolj izoliranih krajev na svetu. Osamljena lunina pokrajina, s snegom pokriti najvišji vrhovi sveta, visoki prelazi in serpentinaste ceste na eni strani, na drugi strani pa pokrajina posuta z budističnimi spomeniki, plapojočimi molilnimi zastavami, odročnimi vasmi in starodavnimi kraji. Danes nas čaka vožnja nazaj v Sago. Po prihodu namestitev in nočitev v hotelu.

avtobus, hotel, zajtrk

Današnja vožnja bo dolga. Pot nam je že znana, a pokrajina ni nič manj lepa, kot je bila nekaj dni nazaj. Počasi, z vmesnimi postanki, proti večeru prispemo v Shigatse. Če bo volja, se lahko odpravimo na enourno koro okoli samostanskega kompleksa Tašilumpo.

avtobus, hotel, zajtrk

Shigatse, nekoč Samdruptse, je danes drugo največje mesto v Tibetu. Danes precej moderno mesto, a dom Pančen Lame, drugega najvplivnejšega med tibetanskimi verskimi voditelji, je še vedno zelo tradicionalno. Domuje v samostanu Tašilumpo, ki je pravo mesto v malem. Kompleks je posejan z neštetimi templji, dvoranami in bivalnimi prostori za okoli 500 menihov, ki tu živijo. V samostanu občudujemo orjaški pozlačen kip Maitreye – Bude prihodnosti, ki v višino meri neverjetnih 26 metrov. Če dodamo še podatek, da so za izgradnjo kipa porabili neverjetnih 279 kilogramov zlata in kar 150.000 kilogramov bakra in brona, ga je preprosto treba videti. Proti večeru pa pokukamo na »šoping« ulico tibetanskih obrtnikov.

hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo nazaj v Lhaso. Časa bo dovolj še za zadnje nakupe, srkanje tibetanskega čaja in zadnje momote.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpeljemo se na mestno letališče, od koder preko vmesnih letališč poletimo proti domu.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 2.890 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 13 x nočitev v hotelih 2-3* (lokalna kategorizacija),

– 4 x nočitev v preprostih penzionih,

– 16 x zajtrk,

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– lokalnega vodnika/spremljevalca,

– slovenskega vodjo poti,

– prenos prtljage z jaki ali nosači na trekingu okrog gore Kajlaš,

– vse vstopnine po programu,

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za potovanje po Tibetu,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 1000 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z ljubljanskega letališča,

– vizum za Kitajsko (vizum je potrebno urediti osebno na ambasadi v Ljubljani; več v zavihku info),

– doplačilo za enoposteljno sobo 490 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),

– spalna vreča (obvezna),

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 90 EUR (na kraju samem).

POTOVANJE PO TIBETU:

Tibet je lahko precej neudoben, odročen in včasih je potovanje precej naporno. Ne pravijo zaman, da je Tibet za potovanje na meji mogočega. Potovanje je za vsakega, ki je v razmeroma dobrem zdravstvenem stanju, odprtega duha in z željo po nepozabni avanturi. Največji izziv na potovanju po Tibetu je visoka nadmorska višina. Nekateri dnevi bodo daljši, z nekaj celodnevnimi vožnjami, nekateri dnevi pa bodo brez vožnje.

Prenos prtljage na kori okrog Kajlaša: Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bodo skrbeli jaki (tibetansko govedo) ali nosači.

Saga Dawa Festival: Tibetanci uporabljajo lunarni koledar. Na podlagi tega koledarja določijo tudi datume festivalov. Datumi so potrjeni vsako leto v mesecu februarju. V primeru spremenjenih datumov, si pridržujemo pravico do spremembe datuma odhoda na potovanje.

Zaradi dolgotrajnega urejanja kitajskega vizuma in dovoljenja za potovanje po Tibetu, priporočamo čimprejšnjo prijavo. Prijave zbiramo do najkasneje 2 meseca pred odhodom.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi kitajski vizum.

*KITAJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Za pridobitev kitajskega vizuma je potrebno izpolniti obrazec preko spleta (https://cova.cs.mfa.gov.cn), ga natisniti, lastnoročno podpisati in skupaj z ostalimi dokumenti osebno oddati na ambasadi v Ljubljani.

DOVOLJENJE ZA VSTOP NA TIBET: Posebno dovoljenje za potovanje po Tibetu je vključeno v ceno potovanja.

ZDRAVJE:

Potovanje se bo odvijalo na povprečni nadmorski višini 4.300 metrov. Najvišja točka na potovanju bo prelaz Drolma La (5.630 metrov) na poti okrog Kajlaša (informacije o dolžini trekinga okrog Kajlaša za vsak dan posebej najdete v programu potovanja). Obstaja možnost višinske bolezni. Celotno potovanje vključuje aklimatizacijo na višino. Dobra telesna kondicija je priporočljiva.

Na Tibetu je povsod na voljo s kisikom obogaten zrak. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

POMEMBNO: Zaradi visoke nadmorske višine, potovanje odsvetujemo vsem srčnim in pljučnim bolnikom. Za vse, ki so že dopolnili 70 let, je potrebno zdravniško potrdilo (v angleškem jeziku), da so zdravi za potovanje nad 3.600 metri nadmorske višine.

NAMESTITVE:

Na potovanju po Tibetu bomo imeli različne namestitve. Kjer je možno, bomo nastanjeni v hotelih 2-3* (lokalne kategorizacije). Preostanek nočitev so predvideni preprosti penzioni. Sobe v penzionih so ponavadi večposteljne (4-8 ležišč), wc in kopalnica sta ponavadi skupna. Posebej v zahodnem delu Tibeta bo tuširanje v penzionih možno le ponekod. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

PREHRANA:

Tibetanska hrana je zelo skromna in preprosta. Tibetansko hrano sestavljajo predvsem ječmen, meso in mlečni izdelki. Tradicionalna jed je tsampa (ječmenovi svaljki), zraven se pije masleni čaj. Iz jakovega mleka pridelujejo jakovo maslo, jogurt in sir, kar je prav tako pomembna hrana Tibetancev. Priljubljena hrana je tudi posušeno goveje/jakovo in ovčje meso, krvavice in druge klobase. Zelo znani so tudi momo-ti (žepki iz testa), polnjeni z zelenjavo in mesom. Med juhami je najbolj znana Thugkpa, sestavljena iz mesa, zelenjave in rezancev.

Na našem potovanju so zajtrki vključeni v ceno potovanja. Ponekod so zajtrki lahko zelo skromni. Za kosilo in večerjo se bomo prehranjevali v preverjenih lokalnih restavracijah z domačimi jedmi. Včasih bodo lahko tudi bolj turistične restavracije (predvsem v mestih ali tam, kjer drugega ni na voljo).

VREME:

Podnebje na »strehi sveta« je lahko zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. V tem obdobju je podnebje načeloma prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20°C, lahko tudi več, v višjih predelih pa tudi kakšna stopinja manj. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0°C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih ali prelazih tudi sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot pa v jesenskih mesecih. Več informacij o vremenu na Tibetu dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 300 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteta v ta znesek.

Vsa organizacija je delovala “ v nulo”. Vodenje in organizacija lokalne turistične agencije, vodnika in šoferja 10/10.

Glede na predhodna “opozorila” o nastanitvi je bilo vse nad pričakovanji.

V hotelih je bil organiziran zajtrk, kosila si bila pa po naših željah. Načeloma smo se vsi upirali na priporočil ga. Marijane in vodnika Tashija. Nismo bili lačni,( možno kosilo in večerja).

Višek potovanja je bila vsekakor kora okoli Kajlaša! Ampak vsak del potovanja je prinesel svoj delček s celoti.

Bi se dalo kaj izboljšati? Po pravici – mislim da je tako kot je super. Malo mučno je sicer dolga vožnja, ampak to je Tibet in del ki pač spada k temu. Tudi po teh razdaljah si bomo zapomnili potovanje.

Vodenje lokalnega vodnika Tashija in vožnja z avtobusom-super. Znanje, poznavanje tematike potovanja, prijaznost, ustrežljivost, …

Marijana je oseba s posebnim “srcem”, polna izkušenj in znanja o tematiki, ki je vezana na potovanje (budizem, tibet, poznavanje hrane). Razlage, ki je nisem ujela pri vodniku sem bila sigurno deležna pri Marijani. V danem trenutku zna biti zelo odločna in zaščitniška do svojih “varovancev”!

Martina, maj 2024

Tibet sem si želel obiskati že od mojih gimnazijskih let, ko sem bral knjige naših alpinistov, ki so osvajali Himalajo. No moja predstava je bila drugačna, Tibet je v resnici drug svet.

Pred odhodom smo dobili vse potrebne informacije. Vse je bilo dobro organizirano, če smo kaj potrebovali je vodja takoj priskočila na pomoč. Odlična lokalna ekipa, vesel sem tudi, da sem dobil poštene informacije o zgodovini dežele in njihovi kulturi. Nastanitve: v danih razmerah mislim, da je bilo to najboljše, kar se je sploh dalo dobiti.

Kaj mi je bilo najbolj všeč? Najprej da nama je z ženo uspela kora okoli gore Kailaš in da sem imel priložnost tako neposredno doživeti njihovo vzdušje v samostanih.

Mislim da je v resnici težko kaj izboljšati, vse kar je bilo težko, je bilo neodvisno od ekipe.

Gospa Marjana je odlična vodja, ki ima iskreno rada to deželo in ljudi in to je prenesla na vse nas.

Samsara – odlično, brez heca.

Branko, maj 2024

Vse informacije pred odhodom so bile dovolj zgodaj podane. Izvedba potovanja – zelo zadovoljna. zame ni bilo nobenih pomanjkljivosti. Namestitve so bile nad pričakovanji. Odlični prevozi. Tako voznik kot vodnik sta bila super.

Na potovanju mi je bilo popolnoma vse všeč. Vedno so pri vsaki stvari možnosti za izboljšave, na tem potovanju, je bilo vsaj zame, vse bp.

Marijana je odlična vodja poti … kratko, jedrnato, brez nepotrebnega parlamentiranja je vsakič pojasnila, kako in kaj … čista 10-ka.

Janja, maj 2024

Tibet – že od nekdaj se mi je ta dežela zdela skrivnostna.

Vse je bilo dobro organizirano in izvedeno. Pričakoval sem veliko slabše namestitve v smislu higiene. V glavnem, hoteli so bili TOP.

Viljem, maj 2024

Tibet je bil moja dolgoletna želja.

Vse je bilo dobro izpeljano. Nastanitve so bile nad pričakovanji. Lokalna ekipa je bila odlična in prijazna.

Marijana je izkušena vodnica, ki ve, kako se vodi potnike.

Mira, maj 2024
Mogoče vas zanima tudi:
SIRIJA 9 DNI

SIRIJA 9 DNI

31. 5. - 8. 6. 2025
MONGOLIJA 21 DNI

MONGOLIJA 21 DNI

11. 6. - 1. 7. 2025
OSREDNJA AZIJA 19 DNI

OSREDNJA AZIJA 19 DNI

14. 6. - 2. 7. 2025
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

12. 7. - 19. 7. 2025
ANADOLU eXpres 12 DNI

ANADOLU eXpres 12 DNI

23. 7. - 3. 8. 2025