JUŽNA INDIJA

16 DNI

Vonj po čaju in začimbah

Mama Indija. Starodavna, fascinantna in neverjetno fotogenična.

Dežela, kjer je nemogoče ostati skladen, strpen in neprizadet. Pravijo, da jo ali vzljubiš ali zasovražiš… Večinoma pa je žongliranje med obema skrajnostima. Je tako mirna kot tudi naporna, izzivalna in inspiracijska. Indija je vse, kar na tem našem ljubem planetu obstaja. Samo enkrat je treba tja, pa spremeni naš pogled na življenje. Ja, priznamo, lahko je precej zahtevna. A prav zaradi tega je to potovanje tisto, ki lahko kaj hitro postane eden najgloblje vtisnjenih spominov. 

Čajne plantaže v Munnarju, Južna Indija

Južna Indija. Vonj po čaju in začimbah.

Aromatične začimbne mešanice so v zraku. Zapeljive obline čajnih grmičkov, ki valovito izstopajo s pobočij in ponujajo neštete okuse ter možnosti priprave omamne pijače. Indijski čaj ni samo običajen vsakdanji obred. Je izjemna začimbna mešanica, ki čaju omogoči, da se izrazi na svojstven način. V veliki meri se izognemo megalomanskim in prenaseljenim mestom. Dodali smo nekaj naravnih parkov, kjer je možnost opazovanja živalskega sveta v njihovem naravnem okolju. Sprehodi nas vodijo preko plantaž čajevca, kave in začimb. Prosti čas nas odnese na domače tržnice ter poveže z domačini in naravo.

DATUM

23. 12. 2023 – 7. 1. 2024

CENA

1.890 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

POLNO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Indiji.

letalo              

Po prihodu na bombajsko letališče poletimo še do Madrasa. Vkrcamo se na turistični avtobus in zapustimo vrvež velikega mesta. Že kmalu naredimo daljši postanek v kraju Mahabalipuram (Unesco), ki leži ob obali Bengalskega morja. V času Marko Polovih mornarjev so kraj imenovali kar Dežela sedmerih pagod. Oblegajo ga nadobudni deskarji in mladi popotniki. Deskanju se izognemo in naredimo postanek ob t.i. Obalnem templju. Granitna poezija vklesanih podob nas vrne nekaj stoletij nazaj med častilce dveh velikih bogov Šive in Višnuja. Ne zamudimo priložnosti za fotografiranje skoraj lebdečega granitnega balvana. Sam Atlas Obscura je ta 250-tonski nepremagljivi balvan uvrstil na listo zanimivosti. Nočitev.

letalo, avtobus, hotel             

Odpeljemo se še južneje v obalno kolonialno mesto Pondicherry. V mesto, ki spominja bolj na Francijo. Odpravimo se na raziskovanje ulic, pisanih kolonialnih hiš, promenad in avenij, ki jih zaokrožujejo bugenvilije. Zaznamo vonj po sveže pečenih francoskih rogljičkih, a nas kmalu vonj po kariju opomni, da nismo v Evropi. Sprehodimo se skozi zanimivo staro četrt, kjer med kolonialne zgradbe silijo templji, cerkve in vrtovi. Mimogrede obiščemo notranjost kakšne znamenitosti in se spomnimo spiritualnega filozofa Sri Aurobinda, ki je zaslužen za zanimiv socialen eksperiment. Vsem, ki smo gledali ali brali Pijevo življenje, je mesto zagotovo ostalo v spominu. V spominu nam bo ostal tudi sprehod po obalni promenadi v sončni zahod.

avtobus, hotel   

Kraj, ki tako nenavadno spominja na Azurno obalo ostaja za nami in ponovno smo na poti, do enega večjih mest zvezne dežele Tamil Nadu. V daljavi ugledamo utrdbo, ki stoji na 82m visokem skalnem osamelcu. Bližamo se mestu Trichy, kjer obiščemo največji delujoči hindujski tempelj na svetu. Tempelj Sri Ranganathaswamy sestavlja 21 večnadstropnih in zelo barvitih stolpov, še vedno ga dograjujejo in znašel se je tudi na seznamu UNESCO. Današnja noč je za zanimivo in pristno indijsko izkušnjo. Odpeljemo se do železniške postaje in počakamo na nočni vlak za Mysore. Lahko noč!

avtobus, nočni vlak-spalnik, zajtrk

Zjutraj se prebudimo in s polnimi pljuči zajamemo svežino okolice. Smo v novi zvezni deželi Karnataka. Vlaku ter morebitnim novim znancem pomahamo v slovo in že se znajdemo sredi vrveža mesta Mysore. Leži ob vznožju hribovja Chamundi, znano predvsem po čudovitih svilenih sarijih in izdelkih iz olja sandalovine. Prav ste uganili, tisti vrh zelenega hribčka tako lepo vabi naj se povzpnemo na razgledišče. Na pol poti srečamo velik kip Nandija, Šivinega bika, ki nam vlije moči za premagovanje stopnic do vrha. Nagrajeni smo z razgledom nad mestom, hribovjem Chamundi in jezerom Karanji. Poklonimo se boginji Chamundi in se navdušimo nad »bolivudskim« kipcem Mahishasura. Spustimo se v mesto palač, kot ga ljubkovalno imenujejo obiskovalci in obiščemo Mysorsko palačo. Sprehodimo se skozi lokalno tržnico, kjer opazujemo različne rokodelce pri delu in se namestimo v hotelu.

avtobus, hoja, hotel, zajtrk

Vožnja po podeželju proti kraju, ki ga različni viri radi primerjajo s Škotsko. Bujni zeleni gozd, dežne kaplje in večna meglica okoli vrhov hribovja. Sredi zelene pokrajine se ustavimo v Zlatem templju, drugem največjem središču tibetanskih budistov v Indiji. Prepustimo se spokojnosti narave in že se znajdemo med plantažami kave. Okolico z največjo proizvodnjo kave v Indiji in v meglico zavite zelene vrhove zamenjamo za bolj divji živalski svet. Dan začinimo z obiskom narodnega parka Nagarhole. Tropski in listopadni gozd dajeta zavetje pestri biotski raznovrstnosti. Nekdanje lovišče kraljev danes obiskovalcem omogoča vpogled v življenje indijskega slona in tigra, antilop, gazel, opic, divjih prašičev… Živali so prosto živeče in sramežljive, ampak slonji blagoslov prvi dan nam bo mogoče namenil kakšno živalsko vrsto več. Po kratkem oddihu, se za kak gram lažji, odpeljemo nazaj v Mysore na zaslužen počitek.

avtobus, hotel, zajtrk

Današnja zgodnja jutranja pot nas vodi vse med pobočja hribovja Nilgiri, na stičišče Vzhodnih in Zahodnih Gatov. Stopničasto grajeno hribovje, bujen zeleni gozd, vonj po dežju in vlagi nas pripeljejo v kraj Ooty, še eno izmed številnih poletnih krajev oddiha nekdanjih kolonialnih osvajalcev in velikih kraljev. Skozi kraj se vije gorska železnica Nilgiri, ki je predstavljala resen gradbeni podvig. Po postanku sredi tipičnega podeželja, se odpeljemo skozi doline in krivine, čez hrib gor in dol, vse do našega današnjega cilja. Kolonialna arhitektura, ki se meša s čajnimi plantažami in razgledi nad okolico ter v meglene vrhove. Kraj za popolni odklop. Prosti čas izkoristimo za izgubljanje v idilični naravi in kramljanje s prijaznimi domačini.

avtobus, hotel, zajtrk

Zjutraj se podamo na daljšo pot, ki poteka preko pestre in zanimive pokrajine. Vožnjo prekinjamo s postanki na zanimivih točkah in ob priložnostih za fotografiranje. Današnji dan je v znamenju zelene barve, ki ima nekaj, kar zna umiriti našo večno aktivno mestno dušo. Od Coonoorja, kjer je na voljo v neskončnih količinah sveži čaj, se po serpentinasti cesti počasi in vztrajno prebijamo do, s čajnimi grmički poraslih, pobočij Munnarja. Kraju domačini rečejo kar Kašmir južne Indije zaradi lepote okolice in podobnega podnebja. Nastanimo se v skromnem, a prijetnem hotelu in si privoščimo oddih od poti.

avtobus, hotel, zajtrk

Po krepčilnem zajtrku se odpravimo do nacionalnega parka Erdvikula, ki predstavlja največji bivalni prostor za divje Nilgirske gorske koze. Na bogatem travišču, med visoko travo, opazujemo družine ogrožene gorske koze in se predajamo naravi. Popolnoma drugačna od bujnega gozda, a nič manj zanimiva. Na poti se ustavimo še pri katerem izmed številnih slapov, katerih voda mlečne barve pada preko pobočij. Sprehodimo se po okolici in namočimo noge v osvežilno vodo slapov. Vrnemo se v Munnar, kjer obiščemo muzej čaja in prisluhnemo zgodovini pridelave ter nastanku samega čaja. Ne ostanemo brez degustacije! Če ga je oboževala britanska aristokracija, je vljudno, da kraj raziščemo in odkrijemo tisto dobro, mamljivo domačo čokolado in sledimo vonju začimb v zraku. Mmm…kardamom, ingver, klinčki…borbončice se prebujajo in nas kličejo k preizkušanju lokalne kulinarike. Čaka nas še plesna predstava Kahatkali, ki nas ponese v pravljični svet junakov in bogov.

avtobus, terenska vozila, zajtrk          

Vonj po začimbah je v zraku, zato bi bil greh izpustiti Thekkady. Ob imenu kraja Indijci takoj pomislijo na sladkobni vonj kardamoma. Celo  hribovje tukaj so poimenovali po tej začimbi – hribovje Kardamoma. Ampak naša prva postaja je skromna ladjica, ki vozi po umetnem jezeru Periyal. Z ladjice opazujemo živalski svet narodnega parka Periyal, ki predstavlja dom indijskega bizona, slona, bengalskega tigra, makakov… Večina živali se napaja prav v tem jezeru in držimo pesti, da naš pogled ujame vse. Po plovbi se po kratki vožnji znajdemo v objemu plantaže začimb. V zraku pa vonj po črnem popru, kardamomu, cimetu, muškatnem oreščku in klinčkih. Razložijo nam njihovo uporabnost, ne samo v kulinariki pač pa tudi v ajurvedi. Zvečer sledi paša za oči, koreografski spektakel starih borilnih veščin.

avtobus, ladjica, hotel, zajtrk

Še zadnjič se prebudimo v zavetju visoko ležečih zelenih poletnih rezidenc. Danes se po slikoviti pokrajini spustimo na zahodno stran indijskega juga. Po neštetih zavojih se bomo znašli na Malabarski obali ob Arabskem morju. Brez kratkega oddiha ob peščeni obali in modrini morja res ne gre. Naš cilj je Varkala, katere plaža je bila leta 2019 izbrana za eno najbolj osupljivih klifnih plaž sveta. Kraj je majhen in večina nastanitev nekaj minut proč od plaže Papanasam. Ob prihodu sledi namestitev in prosti čas.

avtobus, hotel, zajtrk

Prost dan za poljubne aktivnosti. Poležavanje na peščeni plaži, fotografiranje rdeče-črnega klifa, sprehodi po ozkih uličicah, ajruvedske masaže….to so le nekateri izmed naših predlogov. Odpočijmo si in si naberimo novih moči za preostanek poti.

hotel, zajtrk

Odpeljemo se ob obali v kraj Allepey in se vkrcamo na našo ladjo, ki bo postala naš drugi dom za to noč. Z ladjo plujemo po najdaljšem sladkovodnem jezeru v Indiji, imenovanem Vembanand, ki je povezano s preostalimi štirimi jezeri s kanali in rečnimi rokavi. Predstavlja pravi labirint kanalov, ob katerih opazujemo življenje lokalnih prebivalcev. Tu in tam se ustavimo, pogledamo kaj počnejo in pokramljamo. Mimo nas plujejo tradicionalne šikare ali manjši leseni čolniči v barvah, ki jih navdihuje lokalna kultura. Plujemo mimo riževih polj, radovednih otroških pogledov in vdihujemo ležeren utrip lokalnega življenja. Rahli valovi nas zazibljejo v spanec.

avtobus, bivalna ladja, zajtrk, kosilo, večerja

Pozajtrkujemo na ladji in še kakšno uro plujemo po kanalih. Presedemo na avtobus, ki nas odpelje na zadnjo postajo v južni Indiji, še eno zanimivo kolonialno mesto Kochi. Mesto obdaja lahkotna avra mešane hindujske, islamske, krščanske in judovske kulturne dediščine. Pejsaž pokrajine je mešanica majhnih otokov, polotokov, zalivov in pristanišča. Ernakulam je nov predel z modernimi stavbami, ki ne premaga šarma starega dela mesta. V starem predelu najdemo obrambno obzidje, vpliv kolonialne arhitekture in judovsko četrt z očarljivostjo prave orientalske tržnice. Pozabili nismo niti na ikonične kitajske ribiške mreže. Nočitev v Kochiju.

letalo, avtobus, zajtrk

Poslovimo se od Kerale. V spominu ohranimo ta popolni odklop! Poletimo proti Bombaju, v pravi indijski živžav. Če bo čas dopuščal, se podamo na ulice tega največjega indijskega mesta. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu.

avtobus, zajtrk     

Z letališča v Bombaju sledi let nazaj domov. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.890 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Delhi/Bombaj-Madras*,

– notranji let Kochi-Bombaj/Delhi*,

– 9 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev na bivalni ladji,

– 1 x nočitev na nočnem vlaku – spalniku Trichy-Mysore (spalniki so tipa »hardsleeper« – odprti kupeji s po šestimi posteljami v enem in dvema posteljama na prehodu),

– 11 x zajtrk,

– 1 x kosilo,

– 1 x večerja,

– vse prevoze z avtobusom,

– terenska vozila v narodnem parku Erdvikula (8. dan),

– vse vstopnine po programu,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– vse vstopnine po programu,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 800 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 420 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom, terenskimi vozili, nočnim vlakom in notranjimi leti.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli po programu Južna Indija so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Eno noč preživimo na bivalni ladji. Gre preprosto ladjo s sobami in lastno kopalnico. Eno noč preživimo tudi na spalniku.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr.  nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

PIJAČA: Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Indija je pretežno hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno.

Vaša oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za toplo (tudi vroče) vreme, a ne pozabite na dovolj toplejših kosov, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli (predvsem v višje ležečih krajih).

Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Podnebje v južnem delu Indije je tropsko, saj se nahaja v neposredni bližini ekvatorja. Temperature so skozi celotno leto konstantne. Najvišje temperature so med 29-35°C, najnižje med 23-25°C. Letna povprečna temperatura ostaja na 29°C. Enako kot je toplo podnebje, je tudi morje s konstantno temperaturo med 27-30°C ob Malabarski obali, medtem ko je temperatura morja ob Bengalskem morju za nekaj stopinj nižja. Ob Vzhodnih Gatih je obala bolj vetrovna, notranjost pa za dve do tri stopinje toplejša.

Največ padavin pade v času monsuna, v obdobju od junija do oktobra. Morja, ki južni del Indije obdajajo in orografska prepreka Gatov omogočajo dovolj padavin skozi celotno leto. Notranjost v padavinski senci je manj namočena, a še vedno dovolj za bujno rastje. Najmanj padavin pade pozimi, in takrat je tudi največ sončnega obsevanja, v povprečju 8 ur dnevno.

Višje ležeči kraji (Mysore, Coorg, Ooty, Coonoor, Munnar, Thekkady) imajo več padavin in nižje povprečne temperature. Pozimi lahko ponoči temperatura pade pod 10°C, izjemoma ob večjih vremenskih spremembah tudi čez dan. Poletja so znosnejša, ravno zato so jih kolonialni osvajalci izbirali za svoje poletne rezidence. V zimskih mesecih december-februar velika vlažnost daje občutka nižjih temperatur, zato kak topel kos oblačila ne bo odveč.

Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače. Če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj. Internet bo na voljo v hotelih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali?Nasmeh domačinov.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Tu je premalo prostora, da bi jo opisal. Že na dunajskem letališču je asistirala potnici, ki ji je bilo slabo. Pri moji poškodbi roke je takoj imela na voljo zdravilno olje. Potujoča lekarna. Za vsakega potnika je našla čas. Zase je vedno poskrbela na koncu – če je sploh ostal čas. Zabavne zgodbice iz bogatih potovalnih izkušenj, pravljice. Na poti domov so jo opazili, kako s Scotch tape-om lepi razmajano letalsko krilo kar med letom. Neuničljiva energija. Prešeren nasmeh in vedno dobre volje. Veliko srce. Še bo moja vodnica.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Vodnica. Domačini. Raznolikost izkušnje. Hrana.

Valter, dec 2022

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali?1. odklop; 2. raznolikost, 3. mističnost

Kako ste zadovoljni z vodjo poti?Vsak dan je bila soočena z več izzivi, ki jih je uspešno obvladala in rešila.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? To, da se lahko prepustiš in zaupaš izkušani vodički Heleni, ki je znala odgovoriti na vsako vprašanje potnikov, iskrivi radovedni pogledi otrok in odraslih na nas belce (in obratno), vsestranska drugačnost, ki te opomni, da živiš v čudoviti deželi Sloveniji.

Nevenka, dec 2022

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Lepota narave, prijaznost ljudi, razvitost in čistoča.in bengalski tiger, tega smo videli, kar je zelo redko.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Ker je Indija tako raznolika, ta južni del sploh.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? Veliko sem že prepotovola in moram reči, da je Helena odlična vodička, nosi kufre, kuha, peče, lepi avtobuse in vlak da nas klima čisto ne ubije, celo sebe da v ta posel.

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Težko bi se odločila, vse je bilo fajn.

Aline, dec 2022

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na deželo, ki ste jo pravkar obiskali? Čarobnost.

Zakaj ste se odločili, da obiščete ravno to deželo? Južni del Indije sem obiskala, ker mi Indija ni več tujka. Indija ima z razlogom zelo aromatične začimbe, ni za vsakogar, je le za vztrajne in prave popotnike, avanturiste po duši.

Katera je prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na agencijo Samsara? Nesebična sposobna ekipa!

Kako ste zadovoljni s podajo informacij pred odhodom? Odlični ste, vse informacije prispele pravočasno in so bile dobrodošle. Posebna pohvala, ker ste vi uredili vizum.

Kako ste zadovoljni z vodjo poti? ⭐. Helena, veliko srce in dušo ima. Nesebična je, in pripravljena za zadovoljstvo potnika tvegati. Zasluži si nagrado in izredno pohvalo. Veliko znanja ima, zanimivo zna pripovedovati (jaz njeno znanje o indijskih Bogovih obožujem). Helena se razdaja, potnikom pomaga, razloži, in če je nekaj videti nemogoče, ona naredi vse, da to postane mogoče. Izredno se zahvaljujem – pomagala mi je, ko me je obšla slabost na robu tržnice in vse dni skrbela za moje počutje in počutje vseh ostalih potnikov. Ustrežljiva je, če smo si zaželeli jesti ribe, smo jedli ribe, itd. Potnik je v njenih očeh kralj, sicer to pripisujem vsem v TA Samsara. Verjamem, da z vašo agencijo se še odpravim na potovanje.

Kako ste zadovoljni s splošno izvedbo potovanja? ⭐. Za razmere v Indiji (jug Indije) je bila izvedba potovanja zelo dobra. Ceste niso ravno prijazne šoferju, pa tudi potniku ne. Razumevajoča sem, in situacija “KOVID” je narekovala veliko sprememb tudi v turističnih agencijah. Nastanitveni prostori so bili ponekod v svetu dalj časa zaprti. Zelo sem hvaležna, da sem lahko obiskala Indijo, saj se bistveno razlikuje od naših navad in standardov. Vse je bilo odlično, in če morebiti ni bilo brisač je Helena poskrbela prav za vse – od zdravil dalje, do čiste posteljnine in zagotovila vse potrebne informacije, napotke, usmeritve. Sem zelo hvaležna za to prečudovito izkušnjo. Nekaj slabosti (naša slaba počutja, prebavne težavice…, prehladi itd… so dodatno obremenili našo čudovito vodnico Heleno. Le beseda hvala je premalo.

Kako ste zadovoljni s prehrano? Indija je Indija. Glede prehrane moramo biti najbolj previdni sami, saj le vsak posameznik ve, kaj mu odgovarja. S strani TA vse super, Helena je zakon.. vse prevede, vse razloži, pomaga pri izbiri, svetuje ali odsvetuje. Za vse okuse se nekaj najde, potem je pa tudi na potniku, da je nekoliko iznajdljiv in sam raziskuje, si pomaga z domačini in lahko doživi odlične menuje, kar se je zgodilo tudi naši skupini v Delhiju. Še danes sanjam o momotih in kokosovi juhi z rakci, pa tistimi dobrotami na barki (raki, ribe, ananas….).

Kaj vam je bilo najbolj všeč na potovanju? Veliko lepih vtisov in spominov imam. Najbolj všeč -čajeve plantaže, vožnja a z barko po jezeru, plesna predstava Kahatkali, predstava bojevniki, skupno druženje za mizo in pokušina in raziskovanje indijskih jedi, barvite tržnice in njihovo ljudstvo, vožnja z vlakom.

Nives, dec 2022
Mogoče vas zanima tudi:
JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

1. 2. - 18. 2. 2024
JUŽNA INDIJA  eXpres 10 DNI

JUŽNA INDIJA eXpres 10 DNI

23. 2. - 3. 3. 2024
JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

JUŽNA KITAJSKA 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
VIETNAM 15 DNI

VIETNAM 15 DNI

2. 3. - 16. 3. 2024
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

3. 3. - 17. 4. 2024