DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.
INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.
ZDRAVJE:
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli po programu Južna Indija so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*. Eno noč preživimo na bivalni ladji. Gre preprosto ladjo s sobami in lastno kopalnico. Eno noč preživimo tudi na spalniku.
Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr. nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).
PIJAČA: Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.
VREME:
Podnebje v južnem delu Indije je tropsko, saj se nahaja v neposredni bližini ekvatorja. Temperature so skozi celotno leto konstantne. Najvišje temperature so med 29-35°C, najnižje med 23-25°C. Letna povprečna temperatura ostaja na 29°C. Enako kot je toplo podnebje, je tudi morje s konstantno temperaturo med 27-30°C ob Malabarski obali, medtem ko je temperatura morja ob Bengalskem morju za nekaj stopinj nižja. Ob Vzhodnih Gatih je obala bolj vetrovna, notranjost pa za dve do tri stopinje toplejša.
Največ padavin pade v času monsuna, v obdobju od junija do oktobra. Morja, ki južni del Indije obdajajo in orografska prepreka Gatov omogočajo dovolj padavin skozi celotno leto. Notranjost v padavinski senci je manj namočena, a še vedno dovolj za bujno rastje. Najmanj padavin pade pozimi, in takrat je tudi največ sončnega obsevanja, v povprečju 8 ur dnevno.
Višje ležeči kraji (Mysore, Coorg, Ooty, Coonoor, Munnar, Thekkady) imajo več padavin in nižje povprečne temperature. Pozimi lahko ponoči temperatura pade pod 10°C, izjemoma ob večjih vremenskih spremembah tudi čez dan. Poletja so znosnejša, ravno zato so jih kolonialni osvajalci izbirali za svoje poletne rezidence. V zimskih mesecih december-februar velika vlažnost daje občutka nižjih temperatur, zato kak topel kos oblačila ne bo odveč.
Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.