POTOVANJE SAO TOME 11 DNI

Otok tropske neokrnjenosti

Sao Tome in Principe. Nepoznana ekvatorialna otoška država.

Država Sao Tome in Principe obsega dva večja otoka ter veliko malih otočkov, ki skupaj merijo le 1001 km2. Tvorijo drugo najmanjšo afriško državo. So tropski otoki z neokrnjeno naravo, malo turizma in s prelepimi majhnimi peščenimi plažami. Otočje vulkanskega izvora oblikuje izjemno zanimivo pokrajino na zelo majhnem prostoru. V osrčju naravnega parka izstopa igličasta vulkanska podoba Pico Cāo Grande, ki je simbol države. Naravni park Obo je območje gostega tropskega deževnega gozda, ki s svojim večnadstropnim in raznolikim rastjem ustvarja pravo galerijo. Na otočju ne manjka pisanih ptic, eksotičnih sadnih vrst in alej kokosovih palm.

Unikatna kultura in osebna izkušnja.

Sao Tome in Principe zagotovo sodi v vrh dežel, ki v spominu ostanejo zaradi lokalnega prebivalstva. Mirni, sproščeni in izjemno gostoljubni z navdušenjem delijo skrite posebnosti lastne dežele. Vse kar diši po Braziliji, Portugalski ter Afriki so posvojili in iz tega naredili zanimivo kulturno mešanico. Od capoeire in tradicionalnega uličnega gledališča tchiloli pa vse do kreativnih kombinacij jedi. Kulinarični raj za ljubitelje morskih sadežev, polžev, banan na tisoč in en način, ananasa, avokada, čilija, kakava in kave. Njihov življenjski slog je leve-leve ali počasi-počasi. Časa imajo na pretek ali pa si ga vzamejo, ko končajo svoja dnevna opravila. Miren tropski raj smo, pravijo zase. In ni naključje, da lokalno valuto imenujejo dobra!

Še 2 sopotnika in potovanje zagotovimo.

DATUM

8. 8. – 18. 8. 2024

CENA

1.490 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko vmesnega letališča na Sao Tome.

letalo

Prihod na glavno letališče in transfer do naše nastanitve na kratek krepilen počitek. Po počitku se sprehodimo po ulicah prestolnice. Med biseri portugalske kolonialne arhitekture se prepustimo potepanju po preteklosti. Oči kar ne morejo verjeti, da smo z vsakim korakom po asfaltno-blatnih ulicah bližje obali. Po obisku muzeja in svetilnika stare, a dobro ohranjene portugalske trdnjave São Sebastião, se prebudimo nazaj v sedanjost. Občudujemo vsakdanje aktivnosti lokalnega prebivalstva. Naš nos sledi aromi sadja in zelenjave na barviti lokalni tržnici. V pričakovanju novih okusov sedemo k lokalnem kosilu. Za posladek si privoščimo pregreho iz organskega kakava. Za konec prvega dne pa se pridružimo domačinom na tečaju capoeire ali lokalnega plesa.

 avtobus, penzion, zajtrk, kosilo

Zbudimo se v pričakovanju zanimivega potepanja po tropskem deževnem gozdu. Čakajo nas zanimivosti, ki se jim ne bi odrekel niti Indiana Jones. Strpamo se v terenska vozila in obiščemo slap Sao Nicolao, ki je dostopen kar s ceste. To bo kratka priprava za pohod skozi v meglice ovit večno zelen in bujen tropski gozd. Pričnemo z Bom Sucesso ter med hojo spoznavamo številne ekosisteme in se mimo begonij, praproti, lišajev, orhidej in nesramežljivih ptic dvignemo na nadmorsko višino 1500 m. Znajdemo se na robu kraterja, kjer trava prerašča laguno Amelia. Polni znanja o tropskih rastlinah se počasi spuščamo k cilju. Prečkamo majhne rečice in slapove ter občudujemo s tropskim rastjem prerasle stare haciende. Oprezamo za endemičnim polžem, ki se lahko zaklene v svojo hišico ter obiščemo vinhateirose ali pridelovalce palmovega vina. Vožnja nazaj v glavno mesto in prosto za počitek.

terenska vozila, hoje za okvirno 7-8 ur (srednje zahteven teren), penzion, zajtrk, piknik kosilo

Zapuščamo glavno mesto in se ponovno odpravimo med bujno rastje. Ustavimo se v središču kavne proizvodnje otoka, kraju imenovanem Monte Café. Raziščemo stare delavnice, ki so del muzeja, in tam nam povejo tudi besedo ali dve o kavi in delu na plantažah. Seveda si vzamemo čas tudi za degustacijo črne pijače. Preko kavnih plantaž se potem peš spustimo v dolino do majhnega slapu Rio. Morda vas zamika namakanje v sveži vodi ali pa samo občudovanje večnadstropnega gozdnega rastja. Pred odhodom v naš penzion, obiščemo še dve stari haciendi na severnem delu otoka. Belo in graciozno Belo Visto ter največjo haciendo Agostinho s pripadajočo vasjo Guadalupe. Nato se odpeljemo mimo Nevesa, največjega industrijskega središča z veliko pivovarno, a kmalu zavijemo levo v mirno zeleno zavetje namestitve z razgledom.

avtobus ali terenska vozila, hoje za okvirno 3 ure, penzion, zajtrk, piknik kosilo      

Odpeljemo se na sever otoka, najprej do plantaž kakavovca. Seznanimo se s pridelavo kakava in postopki pridobivanja odličnih sladic iz žlahtnih semen. Potem obiščemo očarljive ribiške vasice, si ogledamo spretnosti ribičev in spoznamo del njihovega vsakdana. Zapeljemo se skozi slavni otoški tunel. Po kosilu sledi kratka vožnja in že smo ob modri laguni. Obkrožena je z drevesi baobaba in v krošnjah se igrajo ptice. Idilična podoba kristalnega modrega morja, zlatega peska in črne vulkanske kamnine vabi na snorkljanje! Potopimo se v raj pisanih rib in ostalih morskih prebivalcev. V družbi oblakov na nebu pesek greje telo in oči počivajo na intenzivnih modrih ter zelenih odtenkih okolice.

avtobus ali terenska vozila, penzion, zajtrk, kosilo                    

Današnja pot vodi med raznolike in neokrnjene plaže otoka. Za lepši dan najprej kratek skok v toplo morje. Manj navdušeni kopalci lahko ta čas ob beli peščeni plaži občudujemo drevesa tamarinda. Kratek sprehod preko plaž nas pripelje pred nenavaden spomenik Fernãa Diasa, posvečen neslavnemu kolonialnemu incidentu. Kmalu smo spet na vzhodni strani otoka in tudi tu malo raziščemo kolonialno preteklost ter življenje na kmetijah. Sledi postanek ob naravnem čudežu Boca de Inferno (usta pekla). Valovi nam ob pretakanju skozi naravni tunel in zadevanju ob črne bazaltne skale ustvarjajo naravno simfonijo. Pozno popoldne prispemo v Roço Sao João, kjer nam slavni otoški kuhar João Carlos Silva pričara nepozabno in kreativno lokalno večerjo.

avtobus ali terenska vozila, penzion, zajtrk, kosilo, večerja 

Zjutraj se podamo proti plaži Pesqueira, kjer odkrijemo majhen slap. Danes je dan, ko v objektive ujamemo nacionalni ponos otoka, ki nosi ime Pico Cão Grande ali Vrh velikega psa. Gre za igličasto skulpturo vulkanskega izvora, ki se dviga 663 m visoko. Brez skrbi, ne plezamo navzgor 😉. Pohod poteka po nezahtevnem terenu preko plaž, tu in tam med visoko travo ter tropskim rastjem. Nagrajeni smo s piknikom z razgledom na narodni simbol. Popoldne preživljamo na čolniču v družbi lokalnih ribičev in z njimi spoznavamo ekosistem mangrov ter lokalnih opravil prebivalcev. Ribiči nam pokažejo slavno ribo imenovano cucumba, ki lahko diha izven vode. Še trenutek za magičen sončni zahod in že smo v penzionu.

avtobus ali terenska vozila, čoln, hoje za okvirno 3-4 ure, penzion, zajtrk, piknik kosilo

Danes obiščemo otok Rolas. Pot do popka sveta nam omogoči ribiški čoln. Znajdemo se na majhnem otoku in že korakamo po ekvatorju. S fotografijo obeležimo še zapis o koordinatah in uživamo v razgledu na zeleno mini otoško državo. Čas je za tradicionalno domače ribiško kosilo. Sledi prosti čas na plaži Café za kopanje, sprehajanje, poležavanje ali kar tako. Povratek nazaj v penzion na otok Sao Tome.

avtobus ali terenska vozila, čoln, hoje za okvirno 2 uri, penzion, zajtrk, kosilo    

Prosti dan za samostojno raziskovanje plaž in morja, tropskih ekosistemov in lokalnih izkušenj.

penzion, zajtrk 

Še zadnjič se prebudimo na tropskem otoku in kot vsak dan nas tudi tokrat pospremijo oblaki na nebu vse do letališča. Majhno otoško deželo zapuščamo polni vtisov intenzivnih barv, tropske vlage in prijaznih ljudeh. Življenje leve-leve je za nami, a še vedno z nami.

letalo, avtobus ali terenska vozila, zajtrk

Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.490 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 9 x nočitev v penzionih (v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico),

– 9 x zajtrk,

– 4 x piknik kosilo,

– 3 x piknik kosilo,

– 1 x večerja pri kuharskem šefu João Carlos Silva,

– vse prevoze z avtobusom ali terenskimi vozili,

– terenska vozila v narodnem parku Obo (3.dan potovanja),

– vožnja z ribiškim čolnom in spoznavanje ekosistema mangrov v laguni Malanza (7 dan potovanja; okvirno 2 uri),

– vožnja s čolnom do otoka Rolas in nazaj (8. dan potovanja; okvirno 1 uro),

– vse vstopnine po programu: obisk muzeja v trdnjavi Sao Sebastião, obisk plantaž kakava z degustacijo, obisk plantaže kave in muzeja z degustacijo,

– začetni osnovni tečaj capoeira ali enega lokalnih plesov,

– vsa potrebna dovoljenja in lokalne takse,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 950 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 250 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 50 EUR (na kraju samem).

DOPLAČILA PO ŽELJI (NA KRAJU SAMEM):

– večerni obisk želv: okvirno 15 EUR/osebo,

– opazovanje delfinov in kitov, izlet z manjšo ladjico: okvirno 30 EUR/osebo.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente ter pravilne podatke.

VSTOPNI VIZUM: Slovenci za obisk otoške države Sao Tome in Principe do 15 dni ne potrebujemo vizuma.

ZDRAVJE:

Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Priporočljivi so repelenti in antimalriki. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

Za potnike, ki so v zadnjih treh mesecih potovali v območjih z razširjeno rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno. Pokazati je potrebno knjižico za cepljenje proti rumeni mrzlici ob vstopu.

Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE:

Po programu Sao Tome so namestitve simpatični penzioni, ki se nam po čistoči ter standardu zdijo primernejši kot utesnjeni in neosebni hoteli. Pomenijo pristno izkušnjo stikov z lokalnimi prebivalci, njihovo kulinariko in gostoljubnostjo. Gre za čiste in skromno opremljene dvoposteljne/enoposteljne sobe z lastno kopalnico.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme z možnostjo visoke vlage.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali, za sprehode in pohode pa priporočamo lahke, a nepremočljive pohodne čevlje.

VREME:

Otoška država Sao Tome in Principe leži tik ob ekvatorju in ima seveda vlažno tropsko podnebje. Podnebje je toplo, vlažno s konstantnimi temperaturami vse leto. Ima dve obdobji, krajše sušno in daljše deževno. Povprečna dnevna temperatura otoka je 28°C, najnižja 21°C. Najvišje temperature so v obdobju od januarja do aprila, a le redko presegajo 30°C. Lega otoka napoveduje kratkotrajne popoldanske nalive vsak dan. Večina dežja pade na južnih pobočjih otoka v deževnem obdobju od oktobra do maja. Medtem, ko sta prestolnica in severni del otoka v t.i.«padavinski senci«, saj tukaj letno pade v povprečju le skromnih 1.000 mm padavin. Posebnost vremena so vedno prisotni oblaki na nebu, ki so posledica visoke relativne vlažnosti, a se jih kmalu navadite.

Temperatura morja je konstantna in v povprečju znaša 26°C. Rahla temperaturna odstopanja +/– 2°C so odvisna od vetrov in sušno/deževnega obdobja.

Več informacij o vremenu na Sao Tomeju dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

Na Sao Tome je električna napetost 240 V. Vtičnice so enake našim. Dostopnost do interneta je omejena.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
ZAHODNA KITAJSKA 20 DNI

ZAHODNA KITAJSKA 20 DNI

17. 6. - 6. 7. 2024
ŠKOTSKA 9 DNI

ŠKOTSKA 9 DNI

27. 7. - 4. 8. 2024
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

8. 8. - 15. 8. 2024
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

14. 8. - 25. 8. 2024
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

5. 9. - 22. 9. 2024