SEVERNA INDIJA 15 DNI

Indija. Harmonija raznolikosti.

Prav nič in prav nihče nas ne more pripraviti na Indijo, njene močne vonjave, kaos na ulicah in trobljenje ter množice ljudi. Indija je izziv. Prav za vsakega. Prvič, drugič in vsakič naslednjič. Nemogoče si jo je predstavljati in pripraviti na to, kakšna je in kaj od nje pričakovati. Takšnega živega organizma, kot ga je moč najti v Indiji, ga težko najdemo še kje drugje. Tudi najbolj skrite stvari so tu odkrite. Vsem na očem. Ja, njena osebnost je drugačna in posebna. Eksotična. Ekstravagantna. Elegantna. Barvita.

Severni vrtiljak. Paket kulture in avanture.

Potovanje po severni Indiji je potovanje skozi barve, vonjave in zvoke – dežela preplavlja prav vse naše čute. Tu se zdi, kot da so vsi odtisi preteklosti ostali nedotaknjeni, obenem pa na široko odpira vrata sodobnosti. Izjemno kulturno raziskovanje dežele, katere kompleksna preteklost živi v vsakem trenutku. Potovanje nas popelje po ostankih izjemnih trdnjav in palač, neprimerljivega Taj Mahala, izjemnega Zlatega templja v Amritsarju do budistične Dharamsale, svetega Varanasija in modernega Delhija.

DATUM

19.11. – 3.12.2023

CENA

od 1.590 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko vmesnega letališča proti indijski prestolnici.

letalo 

Pristanek v Delhiju. Po ureditvi obmejnih formalnosti na letališču se odpeljemo v mesto. Indijska prestolnica je središče države, vedno živahno in pogosto tudi precej kaotično mesto. Je mesto migrantov, ki kar ne neha rasti. Velja za simbol stare in nove Indije. Znotraj modernih četrti skrito in neopazno ležijo sledi izgubljenih imperijev z neštetimi templji, grobnicami in ruševinami. Eden najbolj spektakularnih krajev v Delhiju je zagotovo Qutab Minar (Unesco) – zgrajen na temeljih hindujskega in džainističnega templja, ki priča o burnih vzponih in padcih preteklosti. Stolp zmage velja za najvišji kamniti stolp v Indiji, ki je do danes uspel preživeti precej potresov. Novi del mesta pa je danes moderna prestolnica, ki so jo zgradili Britanci. Zapeljemo se po »kraljevi poti« do 42 metrov visokih Vrat Indije in predsedniške palače.

letalo, avtobus, hotel

Ulica Khari Baoli je poznana ne samo v Indiji, temveč v celotni Aziji. Tu se nahaja največja tržnica začimb v Aziji, ki živi že stoletja! Nepogrešljiv del indijske kuhinje se razprostira na stojnicah pred nami, poleg začimb pa se tu najde še vse vrste oreščkov ter še vrsta drugih produktov. Tržnica je v nenehnem pogonu že od 17. stoletja. Če bo čas, pa se podamo še na ulice starega Delhija. Popoldan se odpeljemo na železniško postajo, kjer se vkrcamo na vlak v Amritsar. Večerni prihod v sikhovsko duhovno in kulturno središče.

avtobus, hitri vlak, hotel, zajtrk, večerja (na vlaku)

Amritsar je največje mesto zvezne države Pandžab. V srcu starega mestnega jedra stoji zagotovo eden najlepših krajev čaščenja na svetu – Zlati tempelj! Leži sredi svetega jezera, ki ga napaja podzemni izvir. Podobno kot je muslimanom Meka, kristjanom in judom Jeruzalem ter Tibetancem Lhasa, tako je sikhom Zlati tempelj duhovni center. Vsak sikh bo vsaj enkrat v svojem življenju romal v Amritsar, kjer se bo obredno okopal v bazenu nesmrtnosti. Kompleks je odprt prav vsem, ne glede na veroizpoved, barvo kože, kasto ali spol – princip enakosti, ki je ena izmed glavnih dogem sikhovske vere. Dan preživet z romarji ob svetem jezeru in poslušanju svetih kirtanov – duhovnih napevov najsvetejše sikhovske knjige je prav pomirljiv. Nedaleč stran od mesta leži indijsko-pakistanska meja, edina odprta meja med tema dvema državama. Priča bomo obredni slovesnosti zaprtja mejnih vrat in spuščanje zastave ob sončnem zahodu. Tu je tudi mejna straža, ki je res neverjetna. Tega dogodka prav gotovo še dolgo ne bomo pozabili.

avtobus, hotel, zajtrk             

Po rodovitni pandžabski dolini se odpeljemo na sever, v hribovito zvezno državo Himačal Pradeš. Pokrajina se kmalu prične spreminjati, pot postaja vedno bolj vijugasta in zdi se, da smo vstopili v nov svet – v pravi mali Tibet.

avtobus, hotel, zajtrk             

McLeod Ganj je majhno mesto, center za študij budizma in tibetanske kulture, sedež tibetanske duhovne skupnosti v izgnanstvu ter dom Tenzina Gyatsa, 14. dalajlame. Večina prebivalcev je Tibetancev, temu primerno se čuti izjemno močan tibetanski vpliv. Danes so v mestecu zrasle mnoge šole, templji, samostani … Daleč največja mestna zanimivost vsem romarjem, menihom in turistom so uraden dom dalajlame, tempelj Tsuglagkhang, tibetanski muzej in tibetanski astrološki inštitut. Dan je posvečen ogledu mestnih zanimivosti in raziskovanju tega prijaznega in sproščenega mesta.

hotel, zajtrk

Če bo volja se odpravimo na daljši jutranji sprehod. Z malo sreče ob lepem vremenu uzremo gorsko verigo Dalaudar, katere najvišji vrh je gora Hanuman Ka Tibba z 5639 metri. Kar težko se je posloviti od tako sproščene in prijazne druščine, a čakajo nas nove dogodivščine! Odpeljemo se do letališča v Dharamsali, od koder poletimo v radžastansko prestolnico.

letalo, avtobus, hotel, zajtrk

Pravijo, da je Radžastan izmed vseh dežel Indije ena najbolj fotogeničnih. Močne barve razkošnih in pisanih turbanov ter živopisno oblečene ženske dajejo močan kontrast na videz pusti pokrajini. Za začetek si nedaleč stran od Džajpurja ogledamo mogočno trdnjavo Amber (Unesco), nekoč prestolnico kraljevine hindujskih vladarjev, danes pa priča nekdanjega blišča. Za starimi zidovi Džajpurja se skriva staro rožnato mesto, čigar bazarji veljajo za ene najbolj barvitih in živahnih v celi Aziji. Razpoznavni znak mesta pa je tudi Palača vetrov – Hawa Mahal ter eden največjih srednjeveških astronomskih observatorijev Jantar Mantar (Unesco), v katerem izvemo kako pomemben del indijskega življenja je horoskop. Zvečer, če bo volja, se podamo na živahne ulice radžastanske prestolnice.

avtobus, hotel, zajtrk

Jutranja vožnja proti Puškarju nam odkrije pisani svet Radžastana v mavričnih barvah sarijev in turbanov. Puškar je eno najbolj svetih hindujskih mest in eno od pomembnejših romarskih središč. Tu lahko srečamo obiskovalce iz celega sveta in povsod je čutiti sproščeno vzdušje. Namestimo se v hotelu ob svetem jezeru, saj je nekaj najlepšega sproščeno pohajkovanje po mestu, posedanje na visokih terasah s pogledom na jezero ali pa obisk templja boga Brahme. Blagoslov ob jezeru nam prinaša dolgo in srečno življenje, svečenikom pa kupček denarja v žepu. Najbolj romantičen je sončni zahod, ki ga domačini pospremijo z bobni.

avtobus, preprost penzion, zajtrk            

Na poti v Agro se za kratek čas pomudimo v svetišču boga Krišne. Tempelj je poslikan z zgodbami iz življenja Krišne in te zgodbe spoznavamo tudi mi. Za nas zvenijo kot pravljica, a vendar hindujci pravijo, da poslušanje teh zgodb prinese odrešitev iz kroga rojstev in smrti. Na poti do Agre se ustavimo v Fatehpur Sikriju – veličastnem obzidanem ‘mestu duhov’. V 16. stoletju je bil Fatehpur Sikri (Unesco) prestolnica izjemnega mogulskega cesarstva, ki mu je takrat vladal slavni vladar Akbar. Tu je preživel svoja najboljša leta vladavine. Rdeča palača, sobane za žene in veličastna mošeja pričajo o nekdanji veličini in slavi mogulov. Brez dvoma je Fatehpur Sikri fantastična arhitekturna mojstrovina!

avtobus, hotel, zajtrk

Danes nas čaka izjemni Taj Mahal (Unesco), vrhunec mogulske arhitekture! Daleč najbolj opevan in ekstravaganten spomenik, zgrajen zaradi ljubezni. Mnogi so skušali opisati njegovo lepoto, a ob njej je večina obmolknila. Slavni bengalski poet Rabindranath Tagore je spomenik opisal z besedami ‘solza na obrazu večnosti’. Za gradnjo tega spomenika so najeli kar 20.000 umetnikov in potrebovali dolgih 22 let, da so ga dokončali. Ni dvoma, Taj je spektakularen tako od daleč kot od blizu. V bližnji trdnjavi Agra (Unesco), na obrežju reke Jamuna, dobimo najlepši razgled na Taj. Proti večeru se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v Varanasi.

avtobus, spalnik (vlak), zajtrk             

”Varanasi je starejši kot vsa zgodovina, starejši od tradicije in od vseh mitov. Zdi se celo dvakrat starejši od vsega naštetega skupaj,” je nekoč o mestu dejal Mark Twain. Sveto mesto Varanasi velja za eno najstarejših stalno naseljenih mest na svetu, zagotovo pa je najstarejše stalno poseljeno mesto v Indiji. Tudi danes, kljub mnogim spremembam, ostaja prav tako kot je nekoč bilo – skrivnostno in prežeto z neizmerno duhovnostjo. Od nekdaj je bilo hindujsko središče, mesto življenja ter mesto smrti in prerojenja. Je tudi mesto Šive, hindujskega boga, stvarnika, uničevalca in ohranjalca. Kdor v Varanasiju najde svoje zadnje počivališče, gre naravnost k Šivi, lahek ali težak s karmo na plečih. V bližnjem Sarnathu, jelenjem parku, obiščemo kraj, kjer je Buda prvič predaval o poti razsvetljenja. Na tem kraju je kasneje kralj Ašoka zgradil čudovite stupe in samostane, nato pa je mesto postalo še veliko budistično središče učenosti, umetnosti in religije. Popoldan pa raziščemo kopalne ploščadi, na katerih se vsem na očeh odvijajo najbolj intimni verski obredi. Dovolj bo časa za raziskovanje starih ozkih uličic.

avtobus, hotel, zajtrk            

Najlepše je sveto mesto in ljudi v njem opazovati s čolna na reki Ganges v zgodnjih jutranjih urah. Na številnih kopalnih ploščadih verniki spirajo s sebe vse človeške zmote, ki so si jih nabrali tekom svojega življenja. Prosto dopoldne za izgubljanje v neskončnih labirintih Varanasija. Popoldan se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo v indijsko prestolnico.

ladjica, avtobus, letalo, hotel, zajtrk 

Dopoldne se odpeljemo do kompleksa Swaminarayan Akshardham – edinstven tempeljski kompleks indijske kulture v prestolnici in bržkone celotni Indiji. V njem je na čudovit način prikazana indijska umetnost, modrost in zapuščina. Na dobrih 40 hektarih so tempeljski kompleks zgradili v pičlih petih letih. Spokojen mir, lepota, veselje in božanskost. Zadnje popoldne v Indiji preživimo na priljubljeni tržnici Pahar Ganj, kjer bo dovolj časa za še zadnje nakupe. Zvečer se odpeljemo na letališče, od koder poletimo preko vmesnega letališča proti domu.

avtobus, letalo, zajtrk             

Nadaljujemo s poletom proti domu. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–10 potnikih: 1.690 EUR + letalska karta za doplačilo

Cena potovanja pri 11–18 potnikih: 1.590 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji leti Dharamsala-Delhi-Džajpur in Varanasi-Delhi,

– 10 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v preprostem penzionu v Puškarju (9. dan),

– spalnik Agra-Varanasi (spalniki so tipa ‘hardsleeper’ – odprti kupeji s po šestimi posteljami v enem in dvemi posteljami na prehodu),

– hitri vlak Delhi-Amritsar,

– 12x zajtrk,

– 1x večerja na vlaku (3. dan),

– vse prevoze z avtobusom ali kombiji,

– ladjica v Varanasiju,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 800 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Indijo 40 EUR (po želji za doplačilo),

– doplačilo za enoposteljno sobo 345 EUR,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (po želji, na kraju samem; okvirno 50 rupij na eno napravo),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Indijo, povezani s Covid-19 (22. november 2022): ni omejitev.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

AKTIVNOST:

Potovanje ne zahteva posebnih fizičnih priprav. Mesta in znamenitosti si boste večinoma ogledovali peš, večje razdalje pa boste premagovali z najetim avtobusom. Vsak dan bo z vami poleg slovenske vodje poti tudi indijski lokalni vodnik.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli v Indiji so preverjeni in čisti. Deset nočitev spimo v hotelih lokalne kategorizacije 3*. V Puškarju eno noč prespimo v preprostem penzionu. Eno noč preživimo na spalniku.

Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in  zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr. nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.

Na potovanju so vključeni zajtrki (in ena večerja na vlaku). Hotelski zajtrki so največkrat kombinacija kontinentalnega in indijskega zajtrka.
Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Indija je hindujska dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno. Zaradi spoštovanja njihove kulture predlagamo, da vaša garderoba vključuje pretežno obleko, ki zakriva ramena in kolena.

Oblačila naj bodo udobna, ohlapna in primerna za vroče vreme, a ne pozabite tudi na toplejše kose, da se boste po potrebi lahko »čebulno« oblekli. Obutev naj bo predvsem udobna. Za daljša pohajkovanja po mestih in podeželju vam bodo prav prišli športni sandali ali športni copati.

VREME:

Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.

Gorsko podnebje ( McLeod Ganj, Amritsar) ima značilne, izjemno mrzle zime, ko je veliko snega na višini nad 1500 m in se temperature spustijo precej pod ničlo. Poleti (med junijem in oktobrom) se dnevne temperature vzpnejo vse do 25°C ali več, nočne pa ne padejo pod 0°C. Pričakuje se med 15 in 20 °C čez dan.

Subtropsko podnebje (Varanasi, Kalkuta, Gaya) ima vroča in zelo vlažna poletja (med junijem in septembrom), ko se temperature dvignejo tudi preko 40°C in pade največ dežja. Zime (med novembrom in marcem) so sveže in suhe, dnevne temperature dosegajo največ 25°C, nočne lahko tudi 10°C ali manj.

Puščavsko in polpuščavsko podnebje (Delhi, Rajastan) večino leta skoraj nima padavin. Poletja (med majem in septembrom) so zelo vroča, dnevne temperature lahko dosežejo 45°C ali več, razlika z nočnimi temperaturami je lahko zelo velika. Zime (med oktobrom in aprilom) imajo prijetne temperature, ki se čez dan dvignejo največ do 30°C, ponoči pa spustijo tudi do 5°C.

Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Indiji je napetost 230 V. Večina vtičnic je na tri luknje. Nekatere vtičnice so uporabne tudi za naše vtikače, če imate adapter (za tip D in M), pa ga le vzemite s seboj. Internet bo na voljo v hotelih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

11. 11. - 22. 11. 2023
NEPAL eXpres 14 DNI

NEPAL eXpres 14 DNI

22. 12. 2023 - 4. 1. 2024
JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

JUŽNI PAKISTAN 18 DNI

1. 2. - 18. 2. 2024
SOKOTRA 10 DNI

SOKOTRA 10 DNI

19. 2. - 28. 2. 2024
JUŽNA INDIJA  eXpres 10 DNI

JUŽNA INDIJA eXpres 10 DNI

23.2. - 3.3.2024