DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.
INDIJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo indijski vizum. Vizum si lahko uredite sami preko spleta (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html), lahko pa vam ga za doplačilo uredimo mi. Indijski e-vizum velja za enkratni vstop do 30 dni. Za pridobitev vizuma potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja, v njem vsaj dve prazni strani ter eno barvno fotografijo na belem ozadju.
ZDRAVJE:
Pogoji za vstop v Indijo, povezani s Covid-19 (22. november 2022): ni omejitev.
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Hoteli v Indiji so preverjeni in čisti. Deset nočitev spimo v hotelih lokalne kategorizacije 3*. V Puškarju eno noč prespimo v preprostem penzionu. Eno noč preživimo na spalniku.
Indijska hrana predstavlja posebno doživetje dežele. Hrana se razlikuje od regije do regije, vsebuje pa veliko riža in zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Indijcev vegetarijancev (lahko se zgodi, da bo kje na voljo le vegetarijanska hrana). Vse jedi so izjemno prefinjeno začinjene (tudi pekoče) in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije, tako je hrana gorskih območij bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. Od mesa prevladujejo piščanec, kozje meso in jagnjetina. Tipičen obrok po navadi vsebuje enega izmed kruhov (npr. nevzhajan kruh chappati, nan), ki ga pomakate v omako. Sadje priporočamo predvsem tisto, ki se ga da olupiti (banane, ananas, ipd).
Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Prav tako so na voljo tudi druge pijače, gazirane ali negazirane. Osvežite se lahko s sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (npr. mangov sok; odvisno od sezone). Med Indijci je zelo priljubljen masala čaj (sladkani črni čaj z začimbami in mlekom). Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo in razne indijske žgane pijače, a ne povsod.
Na potovanju so vključeni zajtrki (in ena večerja na vlaku). Hotelski zajtrki so največkrat kombinacija kontinentalnega in indijskega zajtrka.
Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.
VREME:
Indija je velika dežela in se podnebje zelo razlikuje od severnih do južnih območij.
Gorsko podnebje ( McLeod Ganj, Amritsar) ima značilne, izjemno mrzle zime, ko je veliko snega na višini nad 1500 m in se temperature spustijo precej pod ničlo. Poleti (med junijem in oktobrom) se dnevne temperature vzpnejo vse do 25°C ali več, nočne pa ne padejo pod 0°C. Pričakuje se med 15 in 20 °C čez dan.
Subtropsko podnebje (Varanasi, Kalkuta, Gaya) ima vroča in zelo vlažna poletja (med junijem in septembrom), ko se temperature dvignejo tudi preko 40°C in pade največ dežja. Zime (med novembrom in marcem) so sveže in suhe, dnevne temperature dosegajo največ 25°C, nočne lahko tudi 10°C ali manj.
Puščavsko in polpuščavsko podnebje (Delhi, Rajastan) večino leta skoraj nima padavin. Poletja (med majem in septembrom) so zelo vroča, dnevne temperature lahko dosežejo 45°C ali več, razlika z nočnimi temperaturami je lahko zelo velika. Zime (med oktobrom in aprilom) imajo prijetne temperature, ki se čez dan dvignejo največ do 30°C, ponoči pa spustijo tudi do 5°C.
Več informacij o vremenu v Indiji dobite na www.wunderground.com. Ker je vreme dostikrat nepredvidljivo, pred odhodom vsekakor spremljajte vremensko napoved. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.