DOKUMENTI IN VIZUMI:
Za to potovanje potrebujemo potni list (v njem ne sme biti izraelskega žiga) z veljavnostjo še vsaj 3 mesece po vstopu v Libanon. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse ustrezne dokumente in točne podatke, tudi vizum*, v kolikor si ga potnik ureja sam.
LIBANONSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo libanonski vizum. Pridobimo ga ob prihodu na letališču v Bejrutu. Potrebujemo potni list, ki bo veljaven vsaj še 3 mesece po vstopu v Libanon. Trenutno je libanonski vizum brezplačen.
*Brezplačen vizum za ženske do 30. leta ne velja. Ženske, stare 30 let ali manj, morajo za pridobitev libanonskega vizuma zaprositi na Veleposlaništvu Libanona na Dunaju.
ZDRAVJE:
Pogoji za vstop v Libanon, povezani s Covid-19 (od 28. septembra 2022): ni omejitev.
Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.
VARNOST:
Libanon je varna dežela. Kljub temu priporočamo, da ste ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino, ter da na potovanje ne nosite vrednejših predmetov.
AKTIVNOST:
Potovanje po Libanonu ne zahteva veliko fizičnih priprav. Večino časa se prevažate s turističnim avtobusom. Razdalje v Libanonu so kratke, v eno smer lahko pričakujete največ 3 ure vožnje. Libanon boste odkrivali postopoma ter skušali osvojiti tudi sproščenost in ležernost, ki sta značilni za deželo.
NAMESTITVE IN PREHRANA:
Na tem potovanju vse noči bivamo v hotelu v Bejrutu. Hotel je preprost in čist, lokalne kategorizacije 3*.
Na tem potovanju sta vključena zajtrk in kosilo.
Libanonska kulinarika je svetovno znana in sinonim za raznolikost in polnost okusa. Libanonski obrok se vedno prične z znanimi mezami, ki so postrežene v majhnih količinah in različnih vrst. K običajnim mezam sodijo humus (omaka iz čičerikinega pireja, sezama ter bogato zalita z svežim olivnim oljem), mutabal (omaka iz jajčevcev in sezama), tabule (mešana solata, ki jo sestavljajo peteršilj, kumare, paradižnik in druga lokalna zelenjava), warak ariš (polnjeni listi vinske trte), labne (smetana, mešana z začimbami in olivnim oljem), fatuš (zelena mešana solata s koščki popečenega kruha), sambusek (topli zvitki s sirom), kebe (ocvrto fino sesekljano meso z začimbami in zelenjavo), …
Predjedem sledi glavna jed, načeloma meso z žara ali ribe. Glavna jed vsebuje bogate in aromatične začimbe in priloge, ki uravnovesijo jed. Nekaj glavnih jedi: kebe b’labneh (koščki mesa v jogurtovi omaki), moudžadara (pire iz leče z rižem in čebule), sajadieh (koščki ribe z rižem in čebulo), …
Za sladico radi posežejo po eksotičnem ali domačem sadju. Tisti bolj sladkosnedi imajo skoraj preveliko izbiro okusnih sladic. Pistacije in skuta so najbolj pogosta izbira za nadeve domačih slaščičarjev. Piškoti različnih oblik in velikosti iz mandljeve moke ter datljevim nadevom pustijo le redko koga ravnodušnega.
Na vsakem koraku čakajo bogati sendviči in lokalni prigrizki, kajti Libanonci imajo za hrano vedno čas. Tipična lokalna hitra prehrana so mankuče (lokalna pica s timijanom in olivnim oljem), lahme bi ajine (lokalna pica z mletim mesom in paradižnikom), vsem dobro poznani falafli in šavarma (kebab).
K jedem radi ponudijo tradicionalne alkoholne pijače, kot so arak (iz tropin grozdja z dodatkom janeža) in izvrstna lokalna vina (rdeče, belo, rozé), načeloma suha ali polsuha, ki jih še vedno tradicionalno, tako kot pred tisočletji, zorijo v hrastovih sodih. Za začetek ali konec se seveda prileže tudi močna in dobra turška kava.
OBLAČILA IN OBUTEV:
Libanon je moderna in kulturno odprta država. V prestolnici Bejrut so prebivalci oblečeni sproščeno ter po zadnjih modnih trendih. Na podeželju pa se prebivalci oblačijo bolj tradicionalno in niso vajeni odkritih kolen in ramen (velja za moške in ženske).
Na potovanje vzemite oblačila tako za toplejše kot za hladnejše vreme, da se boste lahko »čebulno« oblačili.
Obutev naj bo predvsem udobna, primerna za daljša pohajkovanja po mestih in prizoriščih ogleda.
VREME:
Podnebje na območju Libanona je zelo spremenljivo. Zaradi višanja nadmorske višine in obalnega dela s skorajda stalnim vetrom so v hladni polovici leta temperaturne razlike večje. Na splošno velja, da ima Libanon milo mediteransko podnebje s povprečno 300 sončnimi dnevi. Med julijem in septembrom skorajda ni dežja. Najtoplejša meseca sta julij in avgust, kjer dnevne temperature presežejo 30 °C. Zime so hladne in kratke s pogostimi padavinami. V višje ležečih legah je sneg precej običajen. Mesec januar velja za najhladnejši mesec v letu, s povprečnimi temperaturami med 5 °C in 10 °C.
Več informacij o vremenu v Libanonu dobite na www.wunderground.com.
SKUPINA IN EKIPA:
Velikost skupine je med 9 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki, vozniki.
ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:
V Libanonu je električna napetost 220 V. Vtičnice so enake našim. So pa v Libanonu prisotni redni izpadi električne energije.
Internet je na voljo v večjih krajih in v vašem hotelu v Bejrutu.
PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:
Povprečno 15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek. Opozoriti velja, da ima Libanon evropski standard.