EKVADOR IN GALAPAGOS 14 DNI

Od Andov, Amazonije do Galapaškega otočja

Ekvador. Avenija vulkanov

Narava in vulkani – to je Ekvador. Vse od najvišjega in spečega Cimboraza ter do dih jemajočega in aktivnega Cotopaxija. Ekvador ponuja popolnih 12 ur sončne svetlobe, stabilno podnebje in pristen stik z naravo. V svoji majhnosti ima kar štiri pestre in raznolike regije: obalo s plažami, ki preko Andov pripeljejo vse do Amazonije in nenazadnje Galapaško otočje. Je dežela fotogeničnih vulkanov, ki ponosno kažejo svojo pravilno stožčasto obliko in s snegom pokrito kapo. Območja vulkanov skrivajo smaragdna jezera, termalno vodo, zelen mah, v meglice zavite gozdove in barvite vasi. Je močna eksplozija doživetij, ki odkrivajo kraljestvo zanimivih živali in vulkanskih kreacij.

Galapaško otočje-Ekvador

Galapaško otočje – živi muzej evolucije.

Prvi stalni naseljenci Galapaškega otočja so bili sicer kaznjenci, ki so pridelovali gvano, a svetovno slavo je otočju prinesel Darwin, začetnik teorije evolucije. Doživeti ta unikatni živalski svet je kot igrati glavno vlogo v zanimivi poljudnoznanstveni oddaji, ki ima za nameček še zanimivo scensko ozadje. Barvni kontrasti, izstopajoče vulkanske skulpture nenavadnih oblik, bele peščene plaže in prijetno podnebje vabijo na snorkljanje z morskimi levi, galapaškimi pingvini in pisanimi ribami, na čudovite sprehode z modronogimi strmoglavci, legvani ter želvami velikankami, lovljenje v foto objektiv pisanih palet ptic in metuljev. Za ljubitelje živali je to pravi mali raj.

DATUM

22.11. – 5.12.2023

CENA

3.070 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

PRIJAVE

ZAKLJUČENE

Zbor ter polet iz enega bližnjih letališč proti Quitu. Po opravljenih formalnostih prevoz v hotel in krajša nočitev.

letalo, hotel        

Prebudimo se v živahni prestolnici Ekvadorja, ki leži le 25 km od ekvatorja. Ime dežele nas povabi, da se odpeljemo do Mitad del Munda ali »središča sveta« in na ekvatorju s koraki preigravamo severno in južno obličje našega planeta. Ogledamo si nenavaden muzej Intiñan, v katerem se naučimo nekaj o življenju različnih ekvadorskih plemen in inkovski zgodovini ter obnovimo kanček znanja iz osnovnošolskih klopi. Po vrnitvi v center mesta si prestolnico ogledamo peš. Sprehodimo se po ulicah in obiščemo kakšno izmed številnih cerkva. Zavijemo še na lokalno tržnico in v znamenito četrt Mariscal. Boemsko dušo začutimo na eni najstarejših in lepo ohranjenih ulic Quita, Calle la Ronda. Prijetno utrujeni se vrnemo v hotel.

avtobus, hotel, zajtrk

Po slikoviti cesti se odpeljemo med skalnato pogorje Andov. Razgledi govorijo zase, stare haciende in barviti kraji nam prikazujejo nove slike ekvadorskega podeželja. Ob jasnem vremenu nas naprej pritegne pogled na drugi najvišji vulkan v deželi, Cotopaxi. Na prelazu se zavijemo v meglo vlažnega visoko ležečega tropskega gozda. Zapustimo gosto meglo in naredimo kratek postanek v Papallacati za namakanje v toplicah. Ste že kdaj hranili kolibrije? Morda to naredimo prav danes. Po prihodu v Teno, ki leži na robu velikega amazonskega deževnega gozda, v skladu s časom raziščemo lokalno tržnico. Zatem se odpeljemo do naše džungelske nastanitve in sledi počitek v viseči mreži ali samostojno raziskovanje okolice po pešpoteh, ki vodijo med tropske rastline in vse do obrežja reke Napu. Zvečer nas čaka domača večerja s sadeži tropskega deževnega gozda in pogovori pod zvezdami ob tabornem ognju.

avtobus, penzion/lodge, zajtrk, večerja

Zgodnje bujenje in zdrav tropski zajtrk za začetek dneva. Danes se v spremstvu domačinov s čolnom odpeljemo po reki in občudujemo barvite ptice med bujnim zelenjem. Pravi čas za zgodbe o anakondah in piranjah! Izkrcamo se in se podamo v zavetje tropskega deževnega gozda. Obiščemo azil za gozdne živali in se med večnadstropnim rastjem seznanjamo z insekti, metulji, kameleoni, opicami, lenivci, tarantelami in ostalim za nas eksotičnim kraljestvom živali. Vsi vemo, da v pragozdu najdemo tudi veliko izbiro proteinov, ki jih vsekakor poizkusimo … Ustavimo se še v majhni vasici, kjer nam domačini skuhajo skromno in pristno kosilo, ob katerem pokramljamo o njihovem življenju z naravo. Polni novih vznemirljivih izkušenj se vrnemo v našo namestitev in si spet privoščimo počitek v viseči mreži.

čoln, penzion/lodge, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Današnji cilj je mesto pod oblaki vulkana Tungurahua. Ime »Bazeni svete vode« je dobilo po številnih naravnih vrelcih. Še preden pa smuknemo v toplice in si privoščimo sprostitev, raziščemo okolico. Bučanje Pailón del Diabla nas vabi, da se peš podamo do slapu in potešimo radovednost. Vožnja s tarabito preko reke Pastaza nam bo sprostila nekaj adrenalina v žile. Še bolj pogumni pa se postavimo v vrsto za velikansko gugalnico »na koncu sveta«. Prost večer lahko izkoristimo za sprehod po mestu ali že omenjeno sproščanje v toplicah.

avtobus, penzion, zajtrk

Ta dan je obarvan zelo podeželsko. Spoznavamo utrip manjših krajev in se ustavimo na kakšni lokalni tržnici. Pristen stik z domačini, prijazen nasmeh ali beseda, četudi ne kupimo ničesar, nam govorijo zgodbo o načinu tukajšnjega življenja. V kraju Tigua poiščemo domače obrtnike in izdelovalce lesenih mask. Morda se ponudi možnost poskusiti domačo canelazo – alkoholno pijačo iz sladkornega trsa. Ustavimo se še za fotografiranje kanjona Toachi in že nas prašne ceste pripeljejo vse do lagune Quilotoa. Tri kilometre široka z vodo zapolnjena kaldera je kot nalašč za kratek sprehod. V daljavi že vidimo vulkan Cotopaxi (5.897 m) s popolno simetričnim vulkanskim stožcem, ki ga prekriva eden redkih ekvatorialnih ledenikov na svetu. Prespali bomo v bližini tega še vedno aktivnega vulkana.

avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Po jutranjem ležernem pohodu po laguni Limpiopungo nas pot vodi proti mestu, kjer se je rodil Ekvador. Riobamba leži pod vznožjem najvišje gore dežele, pod vulkanom Cimborazo. Fotogeničen, visok 6.263 m in pokrit s snegom štrli izza mesta. Še preden pa raziščemo Riobambo se odpeljemo v bližnji Guano in si pogledamo muzej, kjer je na ogled replika znamenite mumije frančiškanskega meniha iz 16. stoletja. Morda razkrijemo še skrivnost mumije majhne miške, ki so jo našli skupaj z menihom. Po vrnitvi v Riobambo se prepustimo odkrivanju gurmanskih užitkov. Seveda priporočamo tipično pijačo rompenunca, katere glavna sestavina je led iz ledenika Cimborazo. Sledi prosto popoldne v tipičnem južnoameriškem mestu. V kolikor bo dopuščal čas, željnim adrenalina za doplačilo omogočimo adrenalinski spust z gorskim kolesom po pobočju Chimboraza.

avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Zjutraj se podamo na daljšo pot globoko v osrčje ekvadorskega visokogorja. Spremljajo nas v meglo zaviti skrivnostni vulkani in hribovja pokrita s preprogami polj. Naš prvi postanek je majhen kraj Aluasi od koder se z vlakom odpeljemo po znamenitem delu železne ceste Nariz del Diablo. Potovanje z vlakom ni adrenalinsko, omogoča pa številne priložnosti za fotografiranje narave okoli nas. Pogled na sotesko Chanchán je veličasten in pomirjajoč. Različni odtenki zelene barve vse do koder nam seže pogled. Po vožnji z vlakom se z avtobusom odpeljemo naprej. Ustavimo se v največjem arheološkem najdišču Ekvadorja, Inka Pirka. To je ekvadorski odgovor perujskemu Machu Picchu! Obraz v skali, ki s pogledom čuva inkovski Sončni tempelj in arheološka mešanica arhitekture Inkov ter dinastije Cañari. Navihane lame dodajajo piko na I magični privlačnosti kraja. Pozno popoldne se znajdemo v mestu Cuenca. Če nismo preveč utrujeni, gremo na kratek sprehod v stari del mesta, ki je pod zaščito Unesca.

avtobus, vlak, hotel, zajtrk, piknik kosilo

Krepčilni zajtrk nam da novih moči še za zadnjo daljšo vožnjo v celinskem delu Ekvadorja. Nacionalni park Cajas nas vabi s tundrsko vegetacijo in jezeri, v katerih odsevajo oblaki. Podamo se po ledeniško izoblikovani dolini, čez mahove ter v večno meglo ujet visoko ležeči tropski gozd. Na poti se ustavimo na plantažah sadja in kakavovca, kjer spoznamo postopek izdelave pristne domače ekvadorske čokolade. Sledi vožnja v največje pristanišče Ekvadorja, Guayaquil. Sprehodimo se ob rečni promenadi Malecon Simon Bolivar ter se po 400 stopnicah vzpnemo na panoramski razgled nad mestom. Pogled nam seže čez morje, kjer v daljavi že začutimo Galapaško otočje.

avtobus, hotel, zajtrk, piknik kosilo

Morje vabi tja daleč do Galapaškega otočja, v živi muzej evolucije. Z letališča Guayaquil poletimo na otočje in pristanemo v Baltri. Na poti do hotela v Puerto Ayori naredimo postanek za kratek sprehod in obisk galapaških želv velikank. Uživamo v kosilu in razgledu. Popoldne obiščemo zaliv Tortuga, ki slovi po najlepši peščeni plaži Galapagosa in kjer želve valijo svoja jajca. Zaslužen počitek in večerja v hotelu.

letalo, avtobus, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Čas je za naše izlete z ladjico. Dva dni imamo, da raziščemo dolg seznam živalskih in rastlinskih vrst v zavetju vulkanskega arhipelaga. Raziskujemo na kopnem, v vodi in pod vodo. Navdušeno sledimo modronogemu strmoglavcu, hodimo po poteh galapaških pingvinov in legvanov, se nastavljamo soncu skupaj z morskimi levi in spremljamo ptice v letu. Skupaj z rakovicami hitimo po plažah in iščemo stoletne želve velikanke, turkizno morje nas vabi na snorkljanje, kontrastna belina peščenih plaž in črnih vulkanskih kamnin pa na fotografiranje. Na ladjici imamo vsak dan skromno kosilo in pozno popoldne se vsak dan znajdemo spet v našem hotelu. Priporočamo sprehode po okolici in spodbujamo lastno raziskovanje v prostem času.

ladja, penzion (2x), zajtrk (2x), kosilo (2x), večerja (2x)

Zjutraj obiščemo Darwinovo raziskovalno postajo, kjer spoznamo vse različice galapaških velikank. Stroka nam pojasni kako si prizadeva za ohranitev občutljivega galapaškega ekosistema. Sledi prevoz na lokalno letališče in polet proti Quitu. Kratek skok v mesto je predviden le v primeru, da imamo dovolj časa. Sledi prijava na mednarodni let in polet proti domu. Ekvator, na svidenje!

 letalo, avtobus, zajtrk

Let domov. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8–18 potnikih: 3.070 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranji let Guayaquil – Baltra – Quito (let Galapagos),

– 4 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 2 x nočitev v penzionu/lodgu (Amazonija),

– 6 x nočitev v penzionu,

– 1 x vožnja z vlakom (Nariz del Diablo),

– 12 x zajtrk,

– 3 x piknik kosilo in 3x kosilo,

– 7 x večerja,

– vse vstopnine po programu (obisk Mitad del Mundo in muzeja Intiñan, obisk Bazilike Voto National, vožnja s tarabito in slap Pailón del Diablo, adrenalinska gugalnica, obisk muzeja v Guanu, vstopnina za arheološko najdišče Inka Pirka, prikaz postopka izdelave čokolade),

– vse pristojbine za narodne parke in ekološke takse (Cotopaxi, Quilotoa, Casas, Amazonija),

– obisk toplic v Papallactu in Bañosu,

– vse aktivnosti v Amazoniji z lokalnim vodnikom in vožnja s čolnom,

– obisk azila za živali pragozda (Amazonija),

– 2x celodnevni izlet z ladjico (Galapagos),

– vse prevoze z avtobusom in/ali kombiji,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodja poti,

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se ob zgodnji prijavi giblje od 1000 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– doplačilo za enoposteljno sobo 450 EUR,

– mule (krater Quilotoa) 10 USD (na kraju samem),

– spust s kolesom (vulkan Cimborazo) okvirno 80 USD (na kraju samem),

– oprema za snorkljanje,

– vstopnina za Narodni park Galapagos 100 USD (na kraju samem),

– INGALA – Migracijska kartica za Galapagos 25 USD (na kraju samem),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

Slovenski državljani za vstop v Ekvador vizuma ne potrebujemo.

ZDRAVJE:

Za potovanje v Ekvador in Galapagos je potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici. Za več informacij se obrnite na ZZV oziroma preverite na spletni strani Zdravi na pot. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje po Ekvadorju se odvija tudi na visoki nadmorski višini do okvirno 3.500 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

AKTIVNOST:

Razdalje premagujete s turističnimi kombiji in/ali avtobusi. Potovanje ne zahteva kondicijskih priprav.  Na višji nadmorski višini opravimo le krajše sprehode. Z nami na potovanju bodo lokalni vodniki in vozniki, ki svoje okolje zelo dobro poznajo.

NAMESTITVE:

Hoteli in penzioni na našem potovanju so preprosti in čisti lokalne kategorizacije 3*.

V Amazoniji smo nastanjeni v preprostem penzionu/lodgu brez lokalne kategorizacije. Gre za preproste hiške s preprostimi ležišči za dve osebi in lastno kopalnico. Sobe imajo ventilator, niso pa klimatizirane.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Ekvador je tradicionalna dežela. Večina prebivalcev se oblači skromno, nosijo dolge hlače in krila. Priporočamo širok razpon oblačil za vse klimatske pasove in zaščito pred močnim andskim soncem. Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo športne copate, lahke pohodne čevlje ali sandale, primerne za daljše sprehode.

VREME:

Ekvador spada med celoletne destinacije, saj so navkljub deževnim obdobjem, padavine kratkotrajne in večinoma popoldanske. Podnebje je zaradi neposredne lege ob ekvatorju tropsko, z dokaj konstantno temperaturo vso (celo) leto. Temperature so zelo odvisne od nadmorske višine. Povprečna temperatura je med 20-24°C, temperatura morja 22-25°C. Ekvador lahko razdelimo na 4 podnebna območja:

  1. Obalni del ima deževno obdobje od januarja do maja, takrat so temperature prijetne, jutra so sončna in jasna. Običajne so popoldanske padavine. V suhem obdobju je več oblačnosti in hladnejše ozračje.
  2. Andi bolj po temperaturah in padavinah spominjajo na evropsko pomlad. Temperatura z nadmorsko višino pada, noči so lahko hladne in vlažnost ozračja visoka. Za najbolj namočen mesec velja april.
  3. Amazonija je območje visoke vlažnosti, popoldanskih nalivov in konstantnih temperatur v povprečju 24° Deževno obdobje traja od aprila do junija.
  4. Galapagos ima stabilno podnebje skozi vse leto, temperaturo znižuje hladen morski tok. Čez dan je sončno in toplo, noči so sveže in suhe. Od decembra do junija so vsakodnevni popoldanski nalivi. Medtem ko je od julija do novembra največja verjetnost jutranje megle in oblačnega vremena.

Več informacij o vremenu v Ekvadorju najdete na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Ekvadorju je napetost 120 V.  Vtičnice so enake ameriškim (A, B). Adapter je priporočljiv. Pav tako priporočamo prenosno baterijo (power bank). Internet je na voljo v vseh večjih krajih.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

SIKKIM IN KALKUTA 12 DNI

11. 11. - 22. 11. 2023
SEVERNA INDIJA 15 DNI

SEVERNA INDIJA 15 DNI

19. 11. - 3. 12. 2023
VIETNAM 16 DNI

VIETNAM 16 DNI

20. 12. 2023 - 4. 1. 2024
NEPAL eXpres 14 DNI

NEPAL eXpres 14 DNI

22. 12. 2023 - 4. 1. 2024
JUŽNA INDIJA 16 DNI

JUŽNA INDIJA 16 DNI

23. 12. 2023 - 7. 1. 2024