OKINAVA 14 DNI

Japonski recept za dolgo življenje

Okinava.

Japonsko sestavljajo štirje veliki otoki in okoli tri tisoč malih otokov, med katerimi izstopa več kot tisoč kilometrov dolg otoški lok Rjukju. Tega sestavlja 160 velikih in majhnih otokov, od katerih je 47 poseljenih, vključno z največjim med njimi – Okinavo. Ta subtropska oaza Japonske je bila nekoč neodvisno kraljestvo, ki je vzdrževalo živahno trgovino z azijskimi deželami, a je po drugi svetovni vojni pa vse do leta 1972 pristala pod upravljanjem ZDA. Te izkušnje so ji dale drugačne zapise zgodovine ter izoblikovale unikatno kulturo. Okinava nas vabi, da odpremo skrinjo draguljev smaragdnega morja in prelepe narave. Težko se bo upreti belim peščenim plažam, mističnim svetim krajem sredi neokrnjene narave, talismanom sreče in varietejskemu nočnemu življenju.

Okinava - Samsara potovanja

Simpatična preprostost in neskončno obzorje.

Okinava je fotogenična, posebna in nedotaknjena, zato smo se odločili, da bomo otok raziskovali z najetimi vozili. Tak način potovanja omogoča dostop do krajev, ki so manj znani in odmaknjeni ter nam omogoči, da se lažje povežemo s tukaj živečimi ljudmi. Na Okinavi, rojstnem kraju karateja, bomo spoznali večno aktivne domačine, ki živijo ikigai in se nenehno družijo. Brez kozarčka awamori, piva Orion, plesanja in prepevanja v njihovem življenju ne gre. Tako bomo ob sončnem zahodu lahko prisluhnili domačemu bendu, kjer najmlajši član šteje 84 let. Skratka, čaka nas potovanje, ki prebudi vseh pet čutov in vabi v iskanje ikigaija.

DATUM

17.10. – 30.10.2023

CENA

2.190 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 15 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

PRIJAVE ZAKLJUČENE

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč na Japonsko in dalje na Okinavo. Po prihodu v glavno mesto Naho uredimo obmejne formalnosti in se z javnim prevozom odpeljemo do naše namestitve. Haisai! Dobrodošli na otoku Okinava, v svetu nekoliko drugačne Japonske. V skladu s časom sledi ogled okolice in nočitev.

letalo, javni prevoz, hotel ali penzion            

Dobro jutro na subtropski Okinavi, v nekdanjem Rjukju kraljestvu. Dan je namenjen spoznavanju znamenitosti glavnega mesta in utripa otoka. Obiščemo rekonstrukcijsko gradbišče gradu Šuri, ki krasi bankovec za 2000 jenov in ste zanj morda slišali ob požaru leta 2019. Sprehodimo se do mavzoleja Tamaudun, ki se, enako kot grad, uvršča na Unescov seznam kulturne dediščine. Odpeljemo se do velikega nekoč kraljevega vrta Šikinaen s skromno leseno palačo, pokrito z rdečo opeko, ki je simbol tipične okinavske gradnje. Vrnemo se v središče Nahe in na ulici Kokusai najdemo nekaj za pod zob. Popoldne obiščemo še nekdanjo podzemno bazo mornarice ter muzej karateja s pripadajočim vadiščem. Vrnemo se nazaj v središče mesta.

avtobus, vlak, hoje za okvirno 2-3 ure, hotel ali penzion, zajtrk

Na nas čaka prva vožnja z najetimi avtomobili. Kmalu se znajdemo izven mesta, na obalni cesti s slikovitimi razgledi. Kratkemu postanku v barviti ‘ameriški vasi’ sledi obisk gradu Zakimi in sprehod ob obali rta Zampa, zaznamovanega s fotogeničnim svetilnikom. Popoldne se prvič odpravimo na snorkljanje in pobliže se seznanimo s pestrim podvodnim svetom koralnega grebena Okinave. Tudi na nadaljnji poti se ustavljamo ob plažah in zanimivostih ter si vzamemo dovolj časa za kopanje ali zgolj občudovanje narave. Namestitev.

najeta vozila, hoje za okvirno 2-3 ure, hotel ali penzion, zajtrk

Današnje dopoldne preživimo ob obisku centra Ocean Expo. Uživamo ob spoznavanju enega največjih akvarijev na svetu – Churaumi, kjer mirno plavajo skoraj 9 metrov dolgi kitovci, mante, želve in številne tropske ribe. Seznanimo se s tradicionalno arhitekturo v muzeju na prostem, obiščemo botanični vrt in se sprehodimo po peščeni Smaragdni plaži. Morda nas zamika skok v morje … Sledi kratka vožnja in panoramski pohod. Sončni zahod počakamo na skoraj popolnem otoku Kouri ali otoku ljubezni s premerom enega kilometra. Z avtomobili obkrožimo celoten otoček in se ustavimo pri skalah v obliki srca, ob velikanovem čajniku ter na mostu nad kristalno čistim morjem, ki povezuje otok s polotokom Motobo. Za doplačilo se lahko povzpnemo tudi na 82 metrov visok opazovalni stolp. Vožnja nazaj do namestitve.

najeta vozila, hoje za okvirno 2-3 ure, hotel ali penzion, zajtrk

Očara nas severni del otoka Okinava z divjo pristnostjo. Pot nas vodi preko zaliva Šioja vse do vasi Ogimi, kjer nam morda najstarejši prebivalci našega planeta izdajo recept za dolgoživost in kako najti ikigai. Preostanek dneva, podobno kot domačini, posvetimo naravi. Podamo se med zeleno rastje subtropske džungle narodnega parka Yambaru vse do slapu Hiji. Ustavimo se pred rtom Hedo, se sprehodimo po urejenih poteh ter se predamo glasbi divjih valov, ki butajo ob visoke klife. Raziskujemo najsvetejši del okinavske narave z vsemi redkimi in zanimivimi prebivalci subtropskega gozda, občudujemo kraške tvorbe in se spogledujemo z morjem. Vožnja nazaj in nočitev.

najeta vozila, hoje za okvirno 4-6 ur, hotel ali penzion, zajtrk

Odpeljemo se na vzhodno stran otoka, kjer nas pričakujejo mangrove, ki se napajajo v smaragdnem morju. Ta redek ekosistem spoznavamo s kajaki (če kdo ne želi, je med mangrovami urejena kratka pešpot). Seznanjamo se z redko poseljenimi obmorskimi vasmi, spoznavamo otoški vsakdan in okušamo lokalne specialitete. Obiščemo še enega izmed starih gradov ter se nastanimo v najbolj “zahodnjaškem” delu Okinave, v Urumi.

najeta vozila, hoje za okvirno 3-4 ure, kajak (okvirno 2 uri), hotel ali penzion, zajtrk

Čas je, da pod kolesi avtomobila začutimo trdno cestno povezavo nad morjem in obiščemo tri malo poznane otočke, ki jih obroblja kristalna modrina in krasi brezčasna zelena lepota pokrajine porasle s sladkornim trsom. Prijazni domačini nam odprejo vrata v otoške obrti, proizvodnjo soli, svet lokalnih legend in še kakšnih preprostih zanimivosti. Sproščamo se na belih peščenih plažah in snorkljamo ob koralnih grebenih ter opazujemo pisan podvodni svet. Vožnja do nastanitve.

najeta vozila, hoje za okvirno 2 uri, hotel ali penzion, zajtrk

Odpeljemo se proti južnemu delu otoka, ki ga najbolje opišejo ostanki povezani z vojno na Okinavi, pestra mešanica raznolike kulturne dediščine, bogat kraški svet in večno modro morje. Naš prvi postanek je pri najsvetejšem naravnem templju celotne Okinave – Sefa Utaki. Pot nadaljujemo proti kraškemu podzemlju in na kratko uživamo v magični lepoti stalaktitov in stalagmitov. Spoznamo še nekaj tradicionalnih obrti in proizvodnjo awamori ter prigode povezane s habu. Popoldne obiščemo še spominski park, kjer spoznamo novejšo zgodovino in se proti večeru ustavimo še v kakšni slikoviti ribiški vasici ter ob rtu Kyan. Vrnemo se v Naho na zaslužen počitek ali si privoščimo ‘okinavsko’ večerjo.

najeta vozila, hoje za okvirno 4-5 ur, hotel ali penzion, zajtrk

Po zajtrku že plujemo s hitrim trajektom proti otočju Kerama, kjer na nas čakajo neskončni koralni grebeni, tople peščene plaže, z bujno travo prerasle skale ter neštete pešpoti. Ob prihodu na otok Tokashiki se najprej odpeljemo do nastanitve, se na kratko osvežimo ter nato peš odpravimo raziskovat otok. Sprehod vodi po grobo oblikovani pokrajini med bogatim zelenjem, bugenvilijami, azalejami, palmami in drevesi fukugi. Z razgledišč vidimo riževa polja in neskončno prosojno modrino morja, kjer brez težav opazujemo mirno plavajoče pisane koralne ribice in morske želve. Sončni zahod ujamemo na plaži, morda kar v kopalkah … Napoči čas za tradicionalno večerjo.

javni prevoz, trajekt, hoje za okvirno 3-5 ur, penzion/rjokan, zajtrk, večerja

Vse do popoldanskega odhoda je prost dan počitka, plavanja, snorkljanja ali pohodništva, po želji. Pozno popoldne nas trajekt odpelje nazaj do Nahe in sledi namestitev v hotelu. Prost večer za zadnje nakupe in individualne želje.

trajekt, javni prevoz, hotel ali penzion, zajtrk

Prost dan za zadnje nakupe in individualne želje.

javni prevoz

Slovo od japonskega subtropskega raja. Našli smo recept za dolgoživost in v upanju, da ga bomo znali uporabiti, se še zadnjič priklonimo Okinavi v pozdrav. Vožnja na letališče in let nazaj domov. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo            

CENA

Cena potovanja pri 6–15 potnikih: 2.190 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 9 x nočitev v hotelih ali penzionih 3* (lokalna kategorizacija),

– 1 x nočitev v penzionu/rjokan brez lokalne kategorizacije,

– 9 x zajtrk in 1 x večerja,

– vse prevoze z javnimi prevoznimi sredstvi (železnica, avtobusi …),

– najem osebnih avtomobilov z vsemi potrebnimi zavarovanji, gorivo, cestnine in parkirnine,

– vse vstopnine po programu (grad Šuri, mavzolej Tamaudun, vrtovi Šikinaen, Karate Keikan, Spominski parki vojne za Okinavo, obisk Ocean Expo vključno z akvarijem, slapovi Hiji in pristojbine za narodni park, grad Zakimi in Katsuren, zaliv Gesaši z mangrovami, obisk Okinawa World, obisk jame, dolina Gangle),

– 1 x snorkljanje z vso opremo v Modri luknji (4. dan potovanja),

– kajak za dve osebi (7. dan potovanja),

– povratna vožnja s trajektom na liniji Naha-Tokashiki-Naha (10. in 11. dan potovanja),

– zunanje oglede in sprehode/pohode po programu,

– slovenskega vodja poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna karta; cena karte se giblje od 900 EUR naprej,

– transfer iz Ljubljane do bližnjega letališča (v kolikor odhod ne bo z ljubljanskega letališča),

– hrane in pijače, kjer ni posebej navedeno v programu,

– doplačilo za enoposteljno sobo 330 EUR (velja za nočitve v klasičnih hotelih),

– dodatne aktivnosti (potapljanje …),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi.

DOPLAČILA PO ŽELJI (NA KRAJU SAMEM):

– potapljanje: cca 9.000 YPN/osebo brez opreme (okvirno 75 EUR),

– opazovalni stolp na otoku Kouru: cca 900 YPN/osebo (okvirno 8 EUR).

O POTOVANJU PO OKINAVI:

Okinava je fotogenična, posebna in nedotaknjena, zato smo se odločili, da bomo otok raziskovali z najetimi vozili. Tak način potovanja omogoča dostop do krajev, ki so manj znani in odmaknjeni ter nam omogoči, da se lažje povežemo s tukaj živečimi ljudmi. Na Okinavi, rojstnem kraju karateja, bomo spoznali večno aktivne domačine, ki živijo ikigai in se nenehno družijo. Brez kozarčka awamori, piva Orion, plesanja in prepevanja v njihovem življenju ne gre. Tako bomo ob sončnem zahodu lahko prisluhnili domačemu bendu, kjer najmlajši član šteje 84 let. Skratka, čaka nas potovanje, ki prebudi vseh pet čutov in vabi v iskanje ikigaija.

NAJETI KOMBIJI IN/ALI OSEBNI AVTOMOBILI: Na tem potovanju potujemo z najetimi kombiji ali osebnimi vozili, ki jih vozimo sami. Večja osebna vozila so primerna za 7 oseb s prtljago, manjši osebni avtomobili za 4 osebe. Potrebujemo vsaj 2 voznika z veljavnim vozniškim dovoljenjem in urejenim mednarodnim vozniškim dovoljenjem, ki ga pridobite na AMZS. Pri vožnji se bomo izmenjavali. Vožnja po cestah na Okinavi ni zahtevna, le upoštevati je potrebno levo pravilo vožnje. Večino poti bomo prevozili po urejenih ozkih asfaltnih, včasih tudi makadamskih cestah. Skupaj bomo prevozili okvirno 450 kilometrov.

AKTIVNOST POTOVANJA: Srednja. Povprečne hoje bo za 2 do 4 ure dnevno. Sprehodi tehnično niso zahtevni in po večini potekajo po urejenih poteh. Potovanje je primerno za vsakogar. Glede opreme za pohode priporočamo zaprto obutev, ki ne drsi.

PRTLJAGA: Ob selitvah se bo prtljaga vozila z nami v najetih vozilih. Le za dva dneva/eno noč bodo naši kovčki ostali v hotelu ali v posebnih omaricah, saj jih na otoku 10. in 11. dan potovanja ne bomo potrebovali in bi nas odvečna prtljaga le ovirala. Za ta dva dneva bomo s seboj vzeli le dnevni nahrbtnik/manjšo torbo, kamor bomo spravili potrebne stvari.

PREVOZI: Na Okinavi je zaradi (ne)dostopnosti določenih predelov in znamenitosti ter za boljše doživljanje otoka potrebno najeti avtomobil. A tudi japonski javni prevoz je dobro organiziran in dovolj udoben. Javni prevoz bomo uporabili zgolj ob prihodu, tretji in predzadnji dan. To bodo najverjetneje vlaki ali avtobusi, ne izključujemo tudi uporabe taksija. 10. in 11. dan potovanja bomo uporabili tudi trajekt do otočja Keram in nazaj. Vsi prevozi so vključeni v ceno potovanja.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

Za vstop na Japonsko do 90 dni slovenski državljani vizuma ne potrebujejo.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

V programu Okinava so izbrane namestitve hoteli ali penzioni lokalne kategorizacije 3* in enkrat penzion (rjokan**) brez lokalne kategorizacije. Gre načeloma za klasične hotele ali apartmaje v večjih mestih, ki so čisti ter urejeni. V sobi/apartmaju je kopalnica. Sobe so praviloma manjše od evropskega standarda.

**Rjokan: je tradicionalni tip japonske namestitve. V teh penzionih se spi na futonih (blazinah na tleh). Sobe so za do 4 oseb. Kopalnice in sanitarije so skupne za več sob. Več o rjokanih si preberite na tej povezavi.

Okinavska hrana je dokaj raznolika. Tradicionalna prehrana temelji na rižu, ribah in ostalih morskih sadežih. Najdete pa tudi široko izbiro različnih rezancev in mesnih jedi. V večini se kombinirajo zelenjava/meso ali zelenjava/ribje jedi. Rezanci so lahko iz bele moke, z jajci ali brez, ajdovi, riževi. Meso je raznoliko: govedina, perutnina in svinjina, a manjše količine kot smo vajeni. Ribe so na voljo vseh oblik, vrst in okusov (škampi, raki, lignji, hobotnice …). Ponudba vegetarijanske hrane je z vsakim letom boljša, saj se najde v vsaki restavraciji kakšna jed s tofujem, ki ustreza vegetarijancem. Najpomembnejša zelenjava je goya ali momordika, kateri skupaj z avtohtonim citrusom pripisujejo vrednost dolgega in zdravega življenja.

So veliki pivci tradicionalnega žganja – awamori in piva. Alkohol dobite na vseh avtomatih s pijačami, prav tako energijske napitke. Voda iz pipe je na otočju sicer pitna, a ima ponekod močan priokus klora. Priporočamo pitje ustekleničene vode. Brezalkoholne pijače so vseh mogočih ter tudi nemogočih okusov, gazirane ali ne. Čaji so različni, od črnega, zelenega do rdečega in belega. Predvsem pa za zdravje domačini priporočajo jasminov čaj.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN VTIČNICE:

Na Japonskem je električna napetost 100 V AC. Potrebujete poseben adapter (za vtičnice in napetost), ki ga je najbolje kupiti kar doma. Vtičnice so enake severnoameriškim (tip A in tip B).

Več informacij o vtičnicah in napetosti po svetu lahko dobite na https://www.power-plugs-sockets.com/.

VREME:

Okinava je skorajda celoletna destinacija, odvisna le od pozno poletnega tajfuna. Je območje s subtropskim podnebjem, najboljši termini pa so pomlad ali začetek poletja ter jesen. Temperature so prijetne, z jasnimi do delno oblačnimi dnevi in veliko sončnega obsevanja. Julija, avgusta in septembra nastopi obdobje poletne vlage (do 90%) in tajfuni. Jeseni so dnevi prijetno topli s temperaturo 23-25 °C, noči in jutra bolj sveža s temperaturami 16-19 °C. Celoletna povprečna temperatura je 25 °C, povprečna vlaga 65 %. V jesenskih mesecih je oblačnost bolj prisotna. Kratkotrajni nalivi, ki niso vezani na letni čas, niso izključeni. Temperatura morja je s 25 °C konstantna skorajda vse leto. Temperatura morja se redko spusti pod 23°C, saj ob zahodni obali teče Kurošio ali japonski topli tok. Bolj hladna je lahko vzhodna obala Pacifika, a še vedno s temperaturo morja 21°C.

Več informacij o vremenu na Okinavi dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA:

Velikost skupine je med 6 in 15 oseb.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 25-35 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Ker na Japonskem marsikje neradi sprejemajo tuje kreditne kartice, imejte s seboj gotovino – v japonskih jenih (JPY). Ker menjava denarja na Japonskem lahko traja precej časa, jih vsaj za nekaj prvih dni potovanja naročite v naših bankah.

Mogoče vas zanima tudi:
RADŽASTAN 14 DNI

RADŽASTAN 14 DNI

22. 10. - 4. 11. 2023
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

28. 10. - 4. 11. 2023
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

28. 10. - 8. 11. 2023
SEVERNA INDIJA 15 DNI

SEVERNA INDIJA 15 DNI

19. 11. - 3.12. 2023
NEPAL eXpres 14 DNI

NEPAL eXpres 14 DNI

22. 12. 2023 - 4. 1. 2024