NEPAL – LANGTANG 17 DNI

Treking do svetega jezera Gosainkunda

Himalaja. Mogočna streha sveta.

Za Himalajo pravijo, da je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Lepote in mogočnosti te gorske verige je tako težko opisati, da pride prav pregovor, ki pravi, da potrebuješ tisoč življenj, da opišeš občutke, ki ti jih njena prisotnost daje. Tu se skriva več regij priljubljenih pohodniških poti. Langtang je malo poznana pokrajina severno od Katmanduja, ki je ravno tako lepa in čarobna kot sta Everest in Anapurna.

Langtang treking

Treking Langtang.

Pestra pokrajina je posejana s tisočerimi dolinami in grebeni, ki se v daljavi stikajo v mogočne vršace. Na obzorjih, v neskončnih razgledih se s pogledi dotikamo Makaluja, Anapurne, Manasluja in ostalih himalajskih gora. Treking nas popelje do vznožja gore Langtang Lirung, kjer je svojo bogato alpinistično pot moral zaključiti tudi Tomaž Humar. Preko očarljivih in idiličnih vasic se odpravimo do čudovitih deviških jezer Gosainkund.  

DATUM

4.10. – 20.10.2023

CENA

1.790 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor in polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Katmanduju.

letalo              

Dopoldanski ali popoldanski prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitsko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnostnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine.

hotel

Odpeljemo se do Syabrubesija, naše izhodiščne točke za treking. Vožnja bo skupaj z vmesnimi postanki trajala večino dneva, nam bo pa postregla s prvimi panoramskimi razgledi Himalaje. V daljavi se odpira pogled na Langtang, Ganesh himal, dolino Rolwaling in čudovito osrednje hribovje Nepala. Popoldanski prihod v Syabrubesi, ki ponuja dobro založene obcestne trgovinice, številne stojnice in tipične čajne hiške, ki nas bodo spremljale tudi v naslednjih dnevih. Pohodniško vzdušje je v zraku in komaj čakamo naslednji dan.

lokalni avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Zdaj gre zares! Pričenja se naš treking. Začnemo v stilu – navzgor. V družbi reke Langtang Khola, ki jo bomo preko visečih mostov kar nekajkrat prečkali. Tu so tudi elegantni slapovi iz višav, ki nam jemljejo sapo. Spremlja nas bujen subtropski gozd, bogat z rastlinskim in živalskim svetom, v katerem domujejo rumeno grlene kune, divji prašiči, rdeče pande in himalajski črni medved. Z malo sreče nam uspe ujeti pogled na razposajene in igrive “zbiralke medu”, ki so vse prej kot plašne. Zadnji del poti se prevesi v še bolj strmo vzdušje, ki nas samo še dodatno motivira do našega današnjega cilja.

hoje za okvirno 6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Na današnjem vzponu se že rišejo prvi obrisi mogočnega Langtang Lirunga (7246 m), od koder je svoj zadnji glas v svet poslal vrhunski slovenski alpinist Tomaž Humar. Ime Langtang razkriva zgodbo o menihu, ki je sledil pobeglemu jaku in tako odkril prelepo dolino. V njej pa številni mani kamni in molilni mlini – jasen znak, da vstopamo v tibetanski svet budizma. Prispemo v Langtang, majhno tibetansko vasico, kateri prebivalci se preživljajo s kmetovanjem in turizmom.

hoje za okvirno 5-6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Vas Langtang je del Nacionalnega parka Langtang. Ob vrsti umetelno izrezljanih mani zidov se vzpenjamo po dolini navzgor do manjših naselbin Mundu in Sindum. Zapuščamo svet zelenja in počasi vstopamo v kamniti svet. Pred prihodom v Kyanjin ugledamo moreno, od koder se vidi samostan Kyanjin Gompa (3860 m) in ledeni slapovi, ki se vijejo na pobočju Langtang Lirunga in Langtang Kinshunga.

hoje za okvirno 2-3 ure, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Današnji dan, v objemu najveličastnejših gorá, je namenjen aklimatizaciji ter raziskovanju okolice. Po želji se lahko odpravimo na bližnja vrhova Kyanjin Ri in Tserko Ri, ki ponujata enkratne razglede na okolico.

penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Tako kot smo se vzpeli po poti navzgor, se danes spustimo po isti poti navzdol. Za nami ostaja nepozabna gorska veriga Langtang vrhov. Zanimivo, kako je z druge strani pokrajina drugačna. Po spustu prispemo do vasice Rimche. Tu živi etnična skupina Tamang, prišleki iz Tibeta, ki živijo v gorskem svetu. Da je življenje tukaj skromno pričajo tudi poljščine, ki so omejene na proso, ječmen, ajdo, koruzo, krompir in pšenico.

hoje za okvirno 6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Zdaj že dobro utrjeni se spustimo vse do Landslide, od koder se povzpnemo na drugo stran doline, da dosežemo našo vasico Thulo Syabru. Navduši nas idiličen pogled na izrezljane lesene hiške in spokojnost ljudi, ki prebivajo za devetimi gorami in vodami. O njihovi odmaknjenosti od ostalega sveta priča tudi dejstvo, da imajo svoj jezik, starejše generacije pa se nepalščine sploh nikoli niso učile. Ob čaju pokramljamo z domačini in izvemo marsikatero zanimivost iz vsakdanjega življenja hribovcev.

hoje za okvirno 5-6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka vzpon skozi gozd hrasta, javorja, rododendronov in trobelike. Do naslednje doline in grebena (3270 m) nas vodi pravljična steza posejana s preprogo živo zelenega mahu in mogočnih iglavcev. Mimo majhnih vasi prispemo do Sing Gombe (3330 m), kjer najdemo molilne mline na vodo, samostan in “tovarno” jakovega sira. Od tu nas čaka še vzpon do današnjega cilja Laurebina. Spremljajo nas čudoviti pogledi na sosednji Tibet in okoliške vrhove, kot so Anapurna, Manaslu, Ganesh Himal, Langtang Lirung, Himalchuli in Vrh 29.

hoje za okvirno 5-6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Današnji dan je eden od viškov naše poti! Vzpnemo se v višinski svet nad gozdno mejo. Kmalu se nam odpre pogled na naš cilj, sveto jezero Gosainkunda. Jezero je sveti kraj tako hindujcem kot budistom. Legenda pravi, da je jezero ustvaril bog Šiva. Lokalne legende poročajo tudi o jetiju, bitju ki domuje v jezeru že tisočletja in ga varuje pred vsiljivci. Pravijo, da v okolici obstaja 108 svetih kundas (majhnih jezer), kot so Saraswati Kunda, Surya Kunda, Bhairav ​​Kunda, Ganesh Kunda, Parvati Kunda, … 108 je sveto število v budizmu in prinaša srečo. Jezero je najlepše ob sončnem zahodu, ko se odsev na gladini vode spremeni v eno samo veliko bleščečo maso zlata.

hoje za okvirno 3-4 ure, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Pred nami je dolg dan. Za začetek nas čaka vzpon mimo treh jezer na visoki prelaz Lauribina, od koder je čudovit razgled na Surya Kund (Sončno jezero). Nato sledi strm spust po skalnati poti do tabora Phedi. Od tu nas spremlja zeleno rastje, ki deluje prijetno in blagodejno tako za noge kot tudi oči. Spust od grebena Ghopte valovi, zdaj gor zdaj dol, med soteskami starih ledeniških moren. Še spust skozi goščo brinja in rododendronov in prispeli smo do travnikov Tharepathija.

hoje za okvirno 7-8 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Če nam bo vreme naklonjeno, bomo v ozadju uzrli markantna vrhova Lakpa Dordže (6966 m) in Shisha Pangma (8013 m). S spustom hitro izgubljamo nadmorsko višino. Na poti se srečujemo z domačini in morda izvemo, zakaj nepalske gospodinje lonce pred uporabo namažejo s pepelom.

hoje za okvirno 6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka precej lahka hoja skozi tradicionalne vasi, v katerih spremljamo življenje na vasi in ljudi pri njihovih vsakodnevnih opravilih. Opazujemo jih na poljih riža, ki je še vedno prevladujoča hrana za prebivalce Nepala, saj je poceni in ga jedo za kosilo in večerjo.

hoje za okvirno 6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Zadnji dan sestopanja. Ker smo že dobro utrjeni, gre navzdol kar samo od sebe. Po prihodu v Sundarijal, se z lokalnim avtobusom odpeljemo v Katmandu.

hoje za okvirno 4 ure, nosači, lokalni avtobus, hotel, zajtrk

Prost dan za zadnje nakupe, kramljanje z domačini ob skodelici masala čaja ali pa ogled mesta. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu.

letalo, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6–18 potnikih: 1.790 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 2 x nočitvi v preprostem hotelu v Katmanduju brez lokalne kategorizacije,

– 12 x nočitev (na trekingu) v preprostih penzionih oz. t.i. čajnih hiškah,

– 14 x zajtrk,

– 11 x kosilo,

– 12 x večerja,

– vse prevoze z lokalnim avtobusom ali lokalnimi kombiji,

– lokalnega gorskega vodnika (samo na trekingu),

– slovenskega vodjo poti,

– nosači na trekingu (1 nosač za dve osebi),

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking,

– pripravo in organizacija potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 850 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Nepal 30 USD (okvirno; na kraju samem),

– doplačilo za enoposteljno sobo 45 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3000 metrov,

– zavarovanje odpovedi,

– spalna vreča,

– napitnine okvirno 70 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji in izpolnjen formular. Okvirna cena nepalskega vizuma je 30 USD.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj potrebujemo tri barvne fotografije.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje in treking se odvijata na višini od 1300 do 4380 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotel v Katmanduju je brez lokalne kategorizacije, preprost in čist. Penzioni oz. čajne hiške na trekingu so zelo preprosti, sobe so lahko večposteljne, WC in kopalnica sta običajno skupna. Včasih prhanje ne bo mogoče. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

Nepalska hrana ima veliko zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Nepalcev vegetarijancev. Te jedi so izjemno prefinjeno začinjene in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije in hrana gorskih območij je bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. V nepalskih kuharskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec. Med pijačami je vsesplošno priljubljen mlečni čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo.

Na trekingu Langtang so v ceno potovanja vključeni zajtrk, kosilo in večerja.

PRENOS PRTLJAGE NA TREKINGU: 

Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bo vsak dan skrbela ekipa mul, konjev ali nosačev. Predviden je en nosač za dve osebi (do 20 kg).

AKTIVNOST POTOVANJA: 

Velika. Informacije o dolžini trekinga za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

VREME:

Podnebje na območju Himalaje je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. Najlepši čas za potovanje v Nepal je marca, aprila, maja, septembra, oktobra in novembra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20 °C, v višjih predelih je lahko tudi kakšna stopinja manj. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0 °C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih tudi sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot jeseni. Več informacij o vremenu v Nepalu najdete na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni gorski vodnik, vozniki in nosači.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
PERU 15 DNI

PERU 15 DNI

2. 10. - 16. 10. 2023
trek MUSTANG 17 DNI

trek MUSTANG 17 DNI

4. 10. - 20. 10. 2023
RADŽASTAN 14 DNI

RADŽASTAN 14 DNI

22. 10. - 4. 11. 2023
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

28. 10. - 4. 11. 2023
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

28. 10. - 8. 11. 2023