KITAJSKE MANJŠINE 15 DNI

Ljudstva juga – provinci Guizhou in Guangxi

Kitajska.

Govoriti o samo eni Kitajski je nesmiselno. Je ogromna dežela, v kateri se skriva svet v malem. Tu najdemo kontraste, kot nikjer drugje. Pokrajinsko gledano ima vse – od morja, puščav, step in planot do hribov ter najvišjih vrhov sveta. Prav tako premore skoraj vse klimatske pasove – od tropskega na skrajnem jugu do »minisibirskega« na severu. Tako kot je raznolika njena pokrajina, tako so si različni tudi njeni prebivalci, ki govorijo kar 300 različnih jezikov. Govoriti o Kitajski je govoriti o samih presežnikih.

Zmenkarije po kitajsko

Etnično raznolik Guizhou in kraški Guangxi.

Kitajska skriva najlepše zaklade in pestrost te ogromne dežele. Je dom mnogih manjšin, vsake s svojim jezikom, kulinariko, nošo, kulturo, verovanji in obredi. Povsod jih najdemo, a dve provinci sta še posebej zanimivi. Prva je etnično raznoliki Guizhou, ki je ena manj poznanih provinc Kitajske in v katero zaide le peščica turistov. Tu se nahajajo skrivnostni predeli, ki se ponašajo z izjemno pokrajino in bogatim svetom tradicionalnega življenja tamkajšnjih manjšin. Še malo južneje leži druga provinca – Guangxi, najbolj znana po apnenčastih hribih nenavadnih oblik in poetičnih imen.

DATUM

23. 11. – 7. 12. 2024

CENA

od 2.160 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor in polet preko vmesnega letališča proti Kitajski. Nadaljujemo z notranjim letom v Guiyang v provinci Guizhou.

letalo, hotel (2. dan)

Guiyang je glavno mesto ene najbolj odročnih provinc na Kitajskem. V tej odročni in hriboviti pokrajini najdemo kar 17 različnih kitajskih manjšin, ki živijo na težko dostopnih predelih. In prav tu lahko začutimo tisto pravo tradicionalno Kitajsko, ki zelo hitro izginja. Ena izmed mnogih manjšin, ki živijo v teh odročnih krajih, je manjšina Miao. Tako so samosvoji, da so jim Kitajci pravili »barbari«. Manjšina Miao je razdeljena na več podskupin – Rdeči, Črni in Beli Miao, Miao velike rože, Miao s kratkimi krili, Miao z dolgimi krili … Danes v odročni vasi spoznamo še eno Miao podskupino, in sicer Miao z dolgimi rogovi. So prav posebna in daleč najbolj fotogenična skupina.

avtobus, hotel, zajtrk 

Odpeljemo se proti kraju Xingyi. Na poti se ustavimo pri slapu Huangguoshu. Gre za skupino 18 slapov, ki kot celota velja za enega največjih slapov na svetu. Glavni in največji slap je širok kar 83 metrov in visok 67 metrov. V bližini Xingyija obiščemo še 15 kilometrov dolgo sotesko, za katero pravijo, da je najlepša brazgotina na svetu. Večerni prihod v čudoviti kraški svet Kitajske.

avtobus, hotel, zajtrk 

Obiščemo zahodni del gozda, ki nosi ime Gozd desettisočih vrhov. To je čudovita pokrajina, tako značilna za kitajski kras, ki jo prepredajo skoraj popolno oblikovani, z drevesi in grmičevjem poraščeni stožčasti hribi, pred njimi pa obdelana polja, reke, vasi. Že prav malo kičasto se zdi. Pokrajina kar kliče po daljšem sprehodu.

avtobus, hotel, zajtrk 

Naš današnji cilj je Kaili. Na poti do tja se ustavimo v starodavnem mestu Qingyan, zgrajenem v 14. stoletju. Sprehod po ulicah in drevoredih tega lepega in tihega mesta nas bo navdušil nad mestno arhitekturo, v celoti kamnito. Zagotovo poskusimo tudi odlične ulične prigrizke in si vzamemo čas za nakup kakšnega spominka. Proti večeru prispemo v Kaili, osrčje province Guizhou.

avtobus, hotel, zajtrk

Današnji dan je posvečen raziskovanju okoliških, predvsem pa manjšinskih vasic okoli Kailija. V vasi Qingman obiščemo pripadnike manjšine Miao s kratkimi krili. Na Kitajskem jih je samo še okoli 60.000. Za ženske Miao pravijo, da so najzgodnejša kultura žensk, ki so pričele z nošnjo kratkih kril. Nedaleč stran nas čaka tudi vasica Matang, kjer živi manjšina Gejia, ki do danes še ni uradno priznana kitajska manjšina. Vas je še danes zelo redko obiskana, zato tudi ni čudno, da o tukajšnjih prebivalcih tako malo vemo. Imajo pa že dolgo tradicijo učenja kitajske borilne veščine wushu. Prav tako so daleč naokoli poznani po čudovitem batiku. V vasi Shiqiao živi še okoli 800 pripadnikov manjšine Miao. Tukajšnji prebivalci se še danes ukvarjajo s tradicionalno ročno izdelavo papirja. Če bo čas, obiščemo še kakšno Miao vas.

avtobus, hotel, zajtrk 

Na poti do Rongjianga obiščemo še več Miao vasic. Prva na poti je vas Langde. V njej prebivajo Miao z dolgimi krili. Njihovi domovi so večnadstropne lesene hiše diaojiaolou, mnoge med njimi stare več kot 100 let. Zanimiva je tudi vas Paika, katere prebivalci še vedno ročno izdelujejo tradicionalno kitajsko glasbilo lusheng, pomemben del Miao kulture. Miao nimajo svoje pisave, so pa njihovi razkošni kostumi in srebrn nakit edinstveni in daleč najpomembnejši del njihove identitete.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpeljemo se do starodavne vasice Basha, v kateri živi prav posebna Miao skupina. Imenujejo jih kar Basha Miao. Tukajšnji moški še vedno nosijo prave puške in so danes na Kitajskem edina manjšina, ki sta ji nošnja in uporaba uradno dovoljeni. Tudi njihove pričeske so prav posebne – pobrita glava in čop las na sredi, spet v figo. Verjamejo, da figa predstavlja javor – zanje najsvetejše drevo. Iz mnogih dreves visi tudi gugalnica, ki velja za najljubšo zabavo v vasi. Ali se uporablja za romantična srečanja. Poskusimo tudi mi? Pot nas vodi naprej v Zhaoxing, k manjšini Dong. In če se Miao lahko pohvalijo s krasnimi kostumi in nakitom, se Dongi lahko pohvalijo s čudovito leseno arhitekturo. To nam je jasno takoj, ko obiščemo vsaj eno izmed njihovih vasi.

avtobus, preprost penzion, zajtrk

Z Dongi smo se že spoznali, ta dan pa jih spoznamo še bolje. V Zhaoxingu živi še okoli 800 družin. Vas se nahaja v čudoviti, rodovitni in zeleni dolini, daleč stran od ponorelega sveta. Tu življenje, v nasprotju z razvitim vzhodom, res poteka počasi. Sprehod po labirintu majhnih ulic navduši. Dongi večinoma živijo v dolinah in ob rekah. Vsaka njihova vas se ponaša z vsaj enim stolpom z bobnom ter enim mostom vetra in dežja. Eden njihovih najlepših mostov stoji v vasi Chengyang. Nadaljujemo z vožnjo do Ping’Ana v provinci Guangxi – območja nekaterih najlepših riževih teras na Kitajskem.

avtobus, preprost penzion, zajtrk

Okolica Ping’Ana je polna riževih teras, ki brez dvoma sodijo med najlepše in najbolj spektakularne na Kitajskem. Z golimi rokami sta jih stoletja gradili ljudstvi Zhuang in Yao. To je pravi raj na zemlji, saj se kljub neizmerni lepoti pokrajine in pisanosti manjšin masovni turizem še ni razvil. Razlog temu je odročna lokacija in do nedavnega tudi nedostopnost. Dan bo hitro minil. Čas bo za sprehode med terasami in opazovanje lokalnih prebivalcev pri njihovih vsakdanjih opravilih.

avtobus, hotel, zajtrk

Pokrajina med Guilinom in Yangshuojem je posuta s strmimi in ozkimi kraškimi hribi, med katerimi se vije reka Li. Apnenčasti hribi so precej nenavadnih oblik in poetičnih imen. Star pregovor pravi, da so pokrajine Guilina najlepše pod nebom, pokrajine Yangshouja pa še lepše, a o tem najbolje vsak sodi sam. Z bambusovimi splavi se zapeljemo po reki Li, med pravljičnimi hribi. Pravo lirično doživetje! Prosto popoldne preživimo na simpatičnih uličicah Yangshuoja ali pa se odpravimo na pravo kitajsko masažo. Zvečer (ob doplačilu) si lahko ogledamo predstavo na reki Li, kjer se predstavijo tukajšnje manjšine.

avtobus, bambusovi splavi, hotel, zajtrk

Da pa ne bomo hribov gledali samo od daleč, si jih pobliže pogledamo s kolesi ali skuterji – kje pa drugje, če ne prav tu na Kitajskem? Za nami izginja mestni vrvež, ki ga zamenja prijetna in umirjena tišina. Povsod okoli nas je zeleno … riževa polja, ki jih že stoletja obdelujejo manjšine Zhuang, Yao, Miao in Dong.

avtobus, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo na letališče v Guilinu, od koder z notranjim letom poletimo do vmesnega kitajskega letališča in naprej proti domu.

letalo, avtobus, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 14–18 potnikih: 2.160 EUR + letalska karta za doplačilo

Cena potovanja pri 8–13 potnikih: 2.300 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– notranja leta Šanghaj ali Peking-Guiyang-Šanghaj ali Peking*,

– 10 nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 2 x nočitev v preprostem penzionu,

– 12 x zajtrk,

– 1 x vožnja z bambusovimi splavi po reki Li (12. dan),

– vse ostale prevoze z najetim avtobusom/kombijem,

– lokalne vodnike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta,

– prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– vizum za Kitajsko (vizum je potrebno urediti osebno na ambasadi v Ljubljani; več v zavihku info),

– doplačilo za enoposteljno sobo 290 EUR*,

– dodatne aktivnosti (kolesa, predstave,…),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke, ter tudi kitajski vizum.

KITAJSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Pridobimo ga osebno na ambasadi v Ljubljani.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli na Kitajskem so preverjeni in čisti, lokalne kategorizacije 3*. 10 noči spimo v hotelih 3*. Dve noči prespimo v preprostem penzionu.

Kitajska hrana je dobro znana in priljubljena po vsem svetu. Zaradi velikosti dežele, je hrana na Kitajskem zelo pestra. Njene specialitete se spreminjajo iz regije v regijo. Na potovanju bo dovolj možnosti in časa za preizkušanje.

VREME:

Podnebje na Kitajskem je zaradi velikosti zelo raznoliko. Večji del poti se bomo gibali po vzhodnem in osrednjem delu. Najbolj primeren čas potovanja v vzhodno Kitajsko so jesenski (oktober-november) ali pomladni meseci (marec-maj). V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 18 in 25 °C, lahko tudi več na jugu dežele. Ponoči se temperature lahko spustijo do 10 °C. Več informacij o vremenu na Kitajskem dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 25 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
PERU 17 DNI

PERU 17 DNI

18. 10. - 3. 11. 2024
NEPAL IN TIBET 16 DNI

NEPAL IN TIBET 16 DNI

9. 11. - 24. 11. 2024
INDONEZIJA 22 DNI

INDONEZIJA 22 DNI

18. 12. 2024 - 8. 1. 2025
OMAN 12 DNI

OMAN 12 DNI

23. 12. 2024 - 3.1. 2025
VZHODNI JEMEN 12 DNI

VZHODNI JEMEN 12 DNI

29. 1. - 9. 2. 2025