NEPAL – TREKING NAR PHU 16 DNI

Dolgo nedostopna trasa k pristnim tibetanskim vasicam

Nepal. Velika himalajska pot.

Himalaja je dom najvišjim goram na svetu. Zanjo pravijo, da je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Lepote in mogočnosti te gorske verige je težko opisati. Nepalski pregovor pravi, da potrebuješ tisoč življenj, da opišeš občutke, ki ti jih njena prisotnost daje. Velika himalajska pot je ena najdaljših in najvišje ležečih pohodnih poti na svetu. Samo v Nepalu, od vzhoda do zahoda, je dolga kar 1700 kilometrov. Uradno odprta leta 2009, se vije skozi odročne doline in vasice različnih etničnih skupin, na visoki nadmorski višini čez visoke prelaze pod najvišjimi vrhovi sveta. Pot se vije skozi odročne doline in vasice različnih etničnih skupin, na visoki nadmorski višini čez visoke prelaze pod najvišjimi vrhovi sveta.

Treking po dolini Nar Phu. Pristen, skrit biser.

Dolina ponuja vsakemu obiskovalcu eno redkih priložnosti za raziskovanje nedotaknjenih dolin, ki so mešanica surove himalajske narave in starodavne budistične kulture. Tudi, če ste njeni sosedi že obiskali, najdete tukaj biserčke, ki ostalim manjkajo. Treking je kombinacija visokih vrhov in prelazov, ledenikov, odmaknjenih vasic, ozkih sotesk, zelenih gozdov, jakov, gomp, čortenov in še bi lahko naštevali. Obiskali bomo vasi, ki so med najmanj obiskanimi v celotnem tibetansko budističnem svetu. Dolina je bila za turiste in pohodnike zaprta vse do leta 2003 in prav iz tega razloga je dolina še zelo pristna – tako pokrajinsko kot kulturno.

DATUM

30. 3. – 14. 4. 2024

CENA

1.790 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 16 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Katmanduju.

letalo              

Prihod v nepalsko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitsko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnostnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine. V skladu s časom se odpravimo na raziskovanje mesta.

hotel

Zdaj gre zares! Odpeljemo se do izhodišča za naš treking po dolini Nar Phu. Vožnja bo skupaj z vmesnimi postanki trajala večino dneva, na koncu katerega pridemo do atmosferične vasice, polne tipičnih čajnih hišic, katere nas bodo spremljale tudi v naslednjih dneh. Pohodniško vzdušje je v zraku in komaj čakamo naslednji dan.

avtobus, penzion, zajtrk, večerja

Pričenja se naš treking po dolini Nar Phu. Pot je izjemno slikovita, saj poteka vzdolž stare poti okrog Anapurn, skozi dramatične soteske in mimo slapov. Prečkamo reko Marsyani preko dolgega visečega mostu, kjer kmalu pričnemo svoj vzpon v senci dreves. Dosežemo vasico Tal, ki se razpoteza ob reki med visokimi klifi. Je tudi prva na naši poti, kjer se srečamo s tibetansko kulturo, ki je značilna za območje, kamor prihajamo. Dan zaključimo ali v Dharapaniju ali v Danakyu.

hoje za okvirno 7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Današnji trek nas vodi skozi pinjev gozd do vasi Bagarchap. V njej se bohoti sprano bel samostan. Nato se dvignemo do Timanga, od koder se raztezajo lepi razgledi na goro Manaslu. Kmalu pa se nam v vsej svoji veličastnosti prikaže še Anapurna II.

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes se podamo proti veličastni tibetanski planoti. Po prečenju reke Soti Khola vstopimo v dolino Nar Phu. Vasice na tem območju so že precej manj razvite, kako tudi ne, saj je bila dolina do 2003 za obiskovalce v celoti zaprta. Turizem se tu razvija zelo počasi. Pot nas vodi navzgor in še malo navzgor. Tu je tudi precej kanjonov, in slapov. Kmalu gozdovi postajajo čedalje manjši in razgledi čedalje širši. Za vasjo Dharmasala nas čaka današnji cilj. Na vrhu hriba dosežemo vas Meta, ki leži na tej odprti, prostrani planjavi. Zaslužen počitek.

hoje za okvirno okvirno 7-8 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Zapustimo vas Meta, zimsko naselbino prebivalcev vasi Nar. V dolini Nar Phu himalajskim vetrovom botrujejo edinstveni in pisani tibetanski čorteni, značilni prav za to dolino. Kmalu nas pot pelje tudi mimo čudovitega samostana Nar Phedi. Ga smemo obiskati? Skozi slikovite kanjone in soteske prispemo do monolita, ki kaže pot strmo navzgor do vasi Phu, v katero vstopimo skozi vrata Pupigyal Kwe. Iz te zanimive postojanke je moč uzreti več drugih vasic ter tudi dzong – staro tibetansko trdnjavo.

hoje za okvirno 7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes je dan za počitek in aklimatizacijo. Dan lahko izkoristimo za raziskovanje vasi in njene okolice ter spoznavanje tukajšnjih domačinov in njihovega vsakdana. Tu živi več ljudstev, med njimi tudi Lama, Gurung in Ghale. Možno je tudi obiskati star budistični samostan Tashi Lakhang, ki je vpisan v skupino 108 največjih budističnih samostanov na svetu. Če bo volja, pa se lahko podamo tudi do Himlung Himal baznega tabora (4900 m), pot do tja pa pelje čez ledeniško dolino (skupaj hoje za okvirno 5 ur).

hoje za okvirno 5-6 ur, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Pot nas pelje nazaj, navzdol, čez več potokov in visečih mostov. Naš današnji cilj je vas Nar Phedi.

hoje za okvirno 6 ur, nosači, penzion ali samostan, zajtrk, kosilo, večerja

Sledimo zaviti potki navkreber proti vasi Nar. Na poti nas spremljajo čudovito poslikani chorteni. Čeprav Nar leži blizu znamenite trek poti okoli Anapurn, se zdi stoletja daleč od vsega, kar najdemo pri sosednji poti. Je precej redkeje obiskana vas, pa zato še toliko bolj pisana. Nar je nekoliko bolj živahen kot Phu in na njihovem glavnem trgu vedno nekaj dogaja. Razlog več za malo daljši postanek.

hoje za okvirno 4 ure, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Danes je drugi dan za aklimatizacijo. Dan preživimo v raziskovanju vasi, tukajšnje kulture in načinu življenja. Od tkanja preprog do tiskanja molitev na barvite zastavice, skrbi za živali do dela na polju. Dober dan, da poskusimo domače ajdove palačinke – ‘dhiro’ ter da se povzpnemo na bližnji hrib za čudovite razglede nad okolico.

penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Današnji dan bo nekoliko daljši. Napotimo se proti prelazu Kang La, od koder lahko občudujemo Anapurna gorski masiv. Tu so Anapurna II., Gangapurna ter vrh Tiličo. Zdaj nas pot vodi le še navzdol. Vas Ngawal je, kot bomo takoj opazili, kar precej drugačna od vseh že videnih na našem potovanju.

hoje za okvirno 6-7 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Podnebje je bistveno toplejše, pokrajina postaja bolj in bolj zelena. Ni čudno, saj se danes spustimo za okoli 1000 metrov. Pot je široka in dobro uhojena in nas pelje do vasi Pisang ter mimo luštnega jezera le malo stran od vasi. Še malo in prispemo do Chameja.

hoje za okvirno 6 ur, nosači, penzion, zajtrk, kosilo, večerja

Za zaključek našega popotniškega trekinga po dolini Nar Phu nas čaka še zadnja etapa do Besisaharja in dalje do Katmanduja.

avtobus, hotel, zajtrk

Prost dan izkoristimo za zadnje ugodne nakupe, kramljanje z domačini ob skodelici čaja ali pa ogled mesta. Zvečer se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu.

letalo, zajtrk

Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.790 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 2 x nočitvi v preprostem hotelu v Katmanduju brez lokalne kategorizacije,

– 11 x nočitev (na trekingu) v preprostih penzionih oz. t.i. čajnih hiškah ali samostanih,

– 13 x zajtrk,

– 10 x kosilo (na trekingu),

– 11 x večerja (na trekingu),

– vse prevoze z lokalnim avtobusom, kombiji ali terenskimi vozili (izhodišče za treking),

– lokalnega gorskega vodnika (samo na trekingu),

– slovenskega vodjo poti,

– nosači za prenos prtljage na trekingu,

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking (posebno dovoljenje za treking TIMS, dovoljenje za obisk zavarovanega območja Anapurna in Nar Phu),

– pripravo in organizacijo potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 850 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Nepal 30 USD (okvirno; na kraju samem),

– doplačilo za enoposteljno sobo 85 EUR (velja samo za nočitve v hotelih),

– dodatni ogledi v Katmanduju (po želji),

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3.000 metrov,

– spalna vreča,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 70 EUR (na kraju samem).

 

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

NEPALSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo nepalski vizum. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list, dve barvni fotografiji in izpolnjen formular. Trenutna cena nepalskega vizuma je 30 USD.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj potrebujemo tri barvne fotografije.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje in treking se odvijata na višini od 800 do 5.322 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hotel v Katmanduju je brez lokalne kategorizacije, preprost in čist. Penzioni oz. čajne hiške na trekingu so zelo preprosti, sobe so lahko večposteljne, WC in kopalnica sta ponavadi skupna. Tuširanje bo mogoče le ponekod. Doplačilo za enoposteljno sobo velja samo za nočitve v hotelu.

PREHRANA NA TREKINGU: Na trekingu v dolini Mustang so v ceno potovanja vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja). Strošek obrokov v penzionih oz. čajnih hiškah je lahko precej visok. Ponudba je lahko zelo omejena.

PRENOS PRTLJAGE NA TREKINGU: 

Prenos prtljage na trekingu je vključen v ceno potovanja. Za prtljago bo vsak dan skrbela ekipa mul, konjev ali nosačev. Predviden je en nosač za dve osebi (do 20 kg).

AKTIVNOST POTOVANJA: 

Velika. Informacije o dolžini trekinga za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Nepal je tradicionalno hindujsko-budistična dežela. Večina prebivalcev se oblači tradicionalno. Zaradi spoštovanja njihove kulture in dežele priporočamo temu primerno obleko. Priporočamo zaščito tako pred soncem kot mrazom. S seboj vzemite tople nogavice, nepremočljivo vetrovko, topel velur in tople hlače. Pohodniška obutev naj bo dobro uhojena in vodoodporna. Tudi rokavice, klobuk, kapa ali šal ne bodo odveč.

VREME:

Podnebje na območju Himalaje je zelo nepredvidljivo. Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino. Najlepši čas za potovanje v Nepal je marca, aprila, maja, septembra, oktobra in novembra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20 °C, v višjih predelih je lahko tudi kakšna stopinja manj. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0 °C, lahko še nižje. Lahko pričakujemo tudi padavine, na višjih predelih tudi sneg. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot jeseni. V dolini Mustang je vseskozi prisoten veter. Veliko je prahu. Več informacij o vremenu v Nepalu najdete na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V Nepalu je napetost 230 V. Adapterji niso potrebni, saj imajo Nepalci prilagojene vtičnice evropskim vtikačem. V Nepalu so pogosto prisotni redni izpadi elektrike. Na trekingu bo moč polniti tudi baterije, telefone,… Obstaja možnost, da v kakšnem kraju elektrika oz. polnjenje ne bo na voljo.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni gorski vodnik, vozniki in nosači.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila v ta znesek niso všteti.

Mogoče vas zanima tudi:
GUDŽARAT 15 DNI

GUDŽARAT 15 DNI

3. 3. - 17. 4. 2024
NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

NEPAL IN FESTIVAL HOLI 12 DNI

16. 3. - 27. 3. 2024
NEPAL IN TIBET 16 DNI

NEPAL IN TIBET 16 DNI

24. 3. - 8. 4. 2024
TURKMENISTAN 11 DNI

TURKMENISTAN 11 DNI

30. 3. - 9. 4. 2024
MALEZIJA 17 DNI

MALEZIJA 17 DNI

20. 4. - 6. 5. 2024