ŠKOTSKA 9 DNI

»Island hopping« po Hebridih in zahodni obali Škotske

Škotska.

V zadnjih desetletjih se je Škotska uveljavila na vrhu vseh seznamov turističnih destinacij. Veliko krajev si je pridobilo naziv »must see« in število obiskovalcev se je močno povečalo. Dežela privlači s svojo bogato zgodovino, edinstveno škotsko kulturo ter miti in legendami njenega Višavja. Nenazadnje je fascinantna tudi njena preobrazba v moderno družbo pod okriljem Velike Britanije. Skrivnost pa je, da Škotska ni le ena. Lahko bi jo razdelili po več kriterijih, a dejstvo je, da je njen zahodni del ostal v večji meri še vedno odmaknjen od glavnih turističnih tokov. Njena razčlenjena zahodna obala je težje dostopna, nastanitvene kapacitete omejene. In tja se odpravljamo mi…

Scottish nature and landscape

Zunanji Hebridi in zahodna obala. Island hopping.

Škotska ima več kot 800 otokov. Po večini vsi ležijo ob njeni zahodni obali. Čeprav imajo različno geološko preteklost, so jih ledeniki in divji valovi Atlantika združili v skupek otočij, kot jih poznamo danes. Nepredvidljivo vreme in pomanjkanje obdelovalne zemlje sta poskrbela, da so tu preživeli le najbolj vztrajni. A ravno to so razlogi, da je ta del Škotske ostal drugačen, redko poseljen in čudovit. Turistično oblegana škotska mesta tu zamenjata otoška odmaknjenost in spokojnost. Najboljši način za raziskovanje Hebridov je »skakljanje z otoka na otok«. V dobrem tednu lahko vidimo vse glavne značilnosti in posebnosti različnih otokov. Ja, obisk teh krajev je še vedno pustolovščina.

DATUM

27. 7. – 4. 8. 2024

CENA

1.580 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 17 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

– PRIJAVE ZAKLJUČENE

Zbor ter polet na Škotsko. V skladu s časom se odpeljemo v mestno središče in odpravimo na ogled mesta. V značilni arhitekturi je mogoče opaziti zlato dobo imperija iz obdobja več kraljev – od Jurija I do Jurija IV ter kraljice Viktorije. Če bo čas dopuščal se sprehodimo do Jurijevega trga in mestne hiše, s katero so mestne oblasti želele očarati kraljico. Nedaleč stran je gotska katedrala, ki je edini pravi ostanek srednjeveškega mesta. Morda zavijemo v katerega od mnogih parkov, zaradi katerih domačini svojemu mestu pravijo »moje drago zeleno«, ogled pa zaključimo ob reki Clyde. Nekdanje uničeno ladjedelniško obrežje so namreč spremenili v moderno finančno in kongresno središče. Nočitev.

letalo, kombi, hotel ali penzion

Po zajtrku se s trajektom odpeljemo na otok Arran, vzamemo pot pod noge in se odpravimo na njegov najvišji vrh (pohod po želji). Z 874 metrov visokega »Kozjega vrha« se odpre pogled na obe strani otoka in postane nam jasno, zakaj otoku pravijo tudi Škotska v malem. Vzamemo si čas za razglede in opazujemo, kako se zelene ledeniške doline zaključujejo v modrini Atlantika. Popoldan zapustimo otok in se odpeljemo proti severu. Tu bo naše prvo srečanje s prazgodovinsko Škotsko – deželo starodavnega, z letnimi časi povezanega verovanja. Sprehajamo se okoli skrivnostnih stoječih kamnov, krogov in grobnih gomil, ki nam burijo domišljijo. V njihovi bližini so še tisočletja kasneje pokopavali tudi srednjeveške viteze. Zvečer prispemo v mesto Oban. Nočitev.

kombi, trajekt, hoje za okvirno 3-4 ure (8 km), hotel ali penzion, zajtrk

Pristaniško mestece Oban je izhodišče za popotovanje po otočju Notranjih Hebridov. Od tu odplujemo na Mull, otok ozkih enopasovnih cest, odmaknjen od glavnih turističnih tokov. Znan je po svoji pestri živalski favni. Bogastvo zalivskega toka hrani ptice, kite in vidre, ki jih lahko opazimo v številnih zalivih. Na vzpetini nas pozdravi grad, sedež škotskega klana Maclean – enega izmed najstarejših klanov, ki so skozi preteklost obvladovali precejšnji del Višavja in Notranjih Hebridov. V notranjosti gradu pokukamo v njihovo življenje in spoznamo trud za ohranjanje tradicije, ki danes simbolizira škotsko identiteto. Pravi biser pa leži na majhnem otočku Iona. Je rojstni kraj krščanstva na Škotskem. Sprehod po otoku nam pove, zakaj si je pred 1500 leti Sv. Columba izbral ta samoten, lep košček kopnega za domovanje menihov, ki so prepisovali zgodnja krščanska besedila in se posvečali duhovnosti. Po obisku samostana se pozno popoldan vrnemo v Oban. Nočitev.

kombi, trajekt, hotel ali penzion, zajtrk

Danes si privoščimo izlet z ladjico okrog otokov Mull in Staffa. Z ladjice bomo opazovali jame in bazaltne stebre ter oprezali za kiti, delfini in tjulnji, ki pogosto priplavajo v te vode. Tudi redke ptice gnezdijo ob strmih obalah. Oziramo se za orli, njorkami in strmoglavci pri svojem lovljenju rib. Popoldne si bomo privoščili oddih na kopnem, v Tobermoryju, ki krasi številne otoške razglednice. Živobarvne pisane hišice v zalivu, oglašanje galebov in zvok čolnov so bili navdih prenekateremu romanu, TV nadaljevanki in filmu. Nam bodo navdih za fotografijo. Ladjica nas odpelje nazaj v pristanišče, od tam pa se vrnemo v našo nastanitev v Obanu. Nočitev.

ladja, hotel ali penzion, zajtrk

Po zajtrku se odpravimo na vožnjo proti severu. Naredimo kratek postanek v ozkem zalivu Glenfinnan, kjer se povzpnemo na manjšo vzpetino. V daljavi se čez dolino pne viadukt, ki je zaslovel v filmu o Harryju Potterju. Kraj je tudi pomemben simbol o škotskih sanjah, o uporu jakobincev in njihove rodbine Stuart. Sledi 30 kilometrov dolga vožnja ob jezeru Loch Ness. To slavno jezero ob različnem vremenu spreminja svoj videz in njegove zgodbice vzbujajo domišljijo. Na obali jezera naredimo obvezen postanek ob ruševinah gradu Urquart, ki krasijo večino razglednic Škotske. V Fort Augustusu si ogledamo zapornice, ki omogočajo ladjam pripluti skozi celoten prekop Great Glen, danes ene najbolj obiskanih vodnih, kolesarskih in pešpoti prečenja Škotske. Nastanimo se v bližini prestolnice Višavja Invernessu, ki je hkrati tudi eno najhitreje rastočih škotskih mest.

kombi, hotel ali penzion, zajtrk

Po krajši vožnji se s trajektom odpeljemo na Zunanje Hebride. Otoka imenovana Lewis in Harris sta povezana z ozkim delom kopnega. Odpravimo se na krožno vožnjo po večjem Lewisu. Velikanska območja šotnega barja prekrivajo golo pokrajino. Naš prvi postanek je Callanish, kjer veliki stoječi kamni kraljujejo nad okolico. Kamniti krog je največji na Škotskem in je starejši od Stonehengea. Priča o kulturi in znanju, ki je bila pred tisočletji prisotna tu »na koncu sveta«, kajti za Zunanjimi Hebridi kopnega ni več vse do Amerike. Prevzeti nadaljujemo pot mimo še ene kamnite utrdbe, ki jo zdaj namesto vojakov zasedajo ovce. Ogledamo si »črno hišo« – dolgo kamnito stavbo v kateri so stoletja živele celotne skupnosti ob istem odprtem ognjišču, v istem velikem prostoru. Hebridi ne pustijo obiskovalca ravnodušnega. Njihova na videz pusta pokrajina in težki življenjski pogoji se prepletajo z lepimi peščenimi plažami in turkiznim morjem. Nočitev na otoku Lewis.

kombi, trajekt, hotel ali penzion, zajtrk

Po zajtrku se odpravimo na Harris in vkrcamo na trajekt, ki nas popelje na otok Skye. Vikingi so ga imenovali »Megleni otok«, velja pa za enega najlepših škotskih otokov. Njegova razčlenjena obala in razgibano površje sta s pomočjo vetra in dežja ustvarila edinstvene formacije in skalne monolite. Ogledali si bomo skalni osamelec Old Man of Storr, ki  s svojo ostro konico štrli v nebo na zelenem travnatem ozadju gore. Po poti se bomo dvignili prav do njegovega vznožja, da začutimo pravo veličino. Le koliko tisočletij bo še stal? Malo naprej se spet ustavimo. Tokrat, da si ogledamo 55 metrski slap, ki pada naravnost v morje. Na obe strani se razprostirajo mogočne pečine imenovane »Kilt Rock«, po slavnem kosu škotskega oblačila. Ob slovesu z otoka Skye postanemo ob še enem ikoničnem škotskem gradu Eilean Donan, ki ga s kopnim povezuje le majhen kamnit most. Pozno popoldne zapustimo otok Skye in se na nočitev spet odpravimo v okolico Invernessa.

kombi, trajekt, hoje za okvirno 1-2 uri, hotel ali penzion, zajtrk

Vračamo se proti jugu skozi osrednje škotsko Višavje. Spotoma si v muzeju na prostem ogledamo kako so ljudje živeli skozi stoletja. Brez pokušine slavnega škotskega viskija tudi ne gre, zato si privoščimo požirek v eni od številnih destilarn osrednje Škotske. Popoldne prispemo v Glasgow, kjer lahko še pohitimo z manjšimi nakupi.

 kombi, hotel ali penzion, zajtrk

Zjutraj se odpravimo na letališče in zaključimo naše potovanje po Škotski.

letalo

CENA

Cena potovanja pri potnikih: 1.580 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 8 x nočitev v hotelih ali penzionih 2-3* (lokalna kategorizacija) v dvoposteljnih sobah,

– 7 x zajtrk,

– vse vstopnine po programu,

– ogled destilarne viskija,

– najem vozil z vsemi potrebnimi zavarovanji, gorivo, cestnine in parkirnine,

– vse trajektne povezave,

– izlet z ladjico (4. dan potovanja),

– slovenskega vodja poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– hrana in pijača, kjer ni posebej navedeno v programu,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi.

POTOVANJE PO ŠKOTSKIH OTOKIH:

Najeti avtomobili ali kombiji: Na potovanju po škotskih otokih potujemo z najetimi avtomobili ali kombiji, ki ga/jih vozimo sami. Kombi je primeren za 8-9 oseb. Avtomobili so primerni za 4-5 oseb.

Vožnja po otoških cestah je zahtevna zaradi ozkih cest in vožnje po levi strani. Večino poti bomo prevozili po urejenih asfaltnih cestah. Razdalje na otokih niso velike, je pa vožnja precej počasna in ovinkasta. Skupaj bomo na tem potovanju prevozili okvirno 1200 kilometrov.

Trajekti: Časovni razpored trajektov je potrjen vnaprej, lahko pa pride do odstopanj zaradi vremenskih pogojev. V primeru slabega vremena oz. razburkanega morja, bomo prevoze in izlete oz. čas odhoda ustrezno prilagodili.

Aktivnost potovanja: Srednja. Povprečne hoje bo za 3 do 4 ure dnevno. Sprehodi so tehnično nezahtevni in potekajo po urejenih poteh. Informacije za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Vstop z osebno izkaznico ni mogoč, saj Škotska ni več del EU in schengenskega prostora. Za to potovanje potrebujemo potni list. Vizum ni potreben. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Izbrane namestitve so hoteli ali penzioni lokalne kategorizacije 2-3*. So preverjeni in čisti. Enoposteljna soba za to potovanje ni na voljo. Na posameznih otokih so zaradi omejenih kapacitet možne skupne kopalnice.

Tradicionalna škotska prehrana je preprosta. Zgodovinsko prevladujejo divjačina, jagnjetina in ribe. Srednjeveška kuhinja je temeljila na ječmenu in ovsu, pšenica zaradi nizkih temperatur ne uspeva najbolje. Vsakodnevni obroki so največkrat obsegali goste zelenjavne juhe s kosom kruha, včasih tudi z mesom. Pri živalih so porabili vse njihove dele in iz tega je nastala tudi njihova najbolj znana jed – haggis (ovčja drobovina, polnjena v želodcu). Do 18. stoletja sploh niso uporabljali začimb. Kasneje se je na Škotsko razširil vpliv francoske in angleške kuhinje, ki je danes prevladujoč.

Med tipično škotske jedi poleg že omenjenega haggisa uvrščamo še porridge (ovsena kaša), broth (mesna enolončnica), dimljene vahnje, slanike in lososa ter cullen skink (ribja juha, še posebej popularna na otokih).

Od zelenjavnih jedi prevladujeta krompir in koleraba, pri mesnih pa več vrst pit in pudingov ter seveda vsem znani fish & chips. Tudi tradicionalen škotski zajtrk je precej podoben angleškemu, le da ima včasih dodatek v zgoraj naštetih jedeh.

O izdelavi njihove nacionalne pijače se bomo seznanili na samem potovanju. Velja omeniti, da trenutno obratuje kar 100 destilarn viskija. Tudi pri pivovarnah ne zaostajajo. Veliko je manjših lokalnih proizvajalcev ale piva.

Na našem potovanju je 7x vključen zajtrk.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Priporočamo udobna oblačila, tako za toplejše kot hladno vreme, da se boste lahko »čebulno« oblačili. Ob morebitnem vetru in dežju se občutek mraza lahko še poveča, zato vzemite dovolj toplih kosov garderobe ter oblačila za zaščito pred dežjem in vetrom. Priporočamo, da s seboj vzamete pelerino, ki vas med hojo ne bo ovirala.

Obutev naj bo predvsem udobna. Priporočamo nepremočljivo lahko pohodniško obutev, ki naj bo dobro uhojena. S seboj vzemite še športne copate, ki so tudi primerni za daljše sprehode.

VREME:

Škotska zahodna obala je pod močnim vplivom toplega severnoatlantskega morskega toka, ki povzroča relativno dolge mile zime in kratka hladna poletja. Temperaturna nihanja so zelo majhna. Povprečne zimske temperature so okrog 5°C, povprečne poletne 10-15°C. Najtoplejša meseca sta julij in avgust, v zadnjih letih z več obdobji, ko lahko temperatura za več dni preseže 25°C. Precejšnja razlika je tudi med zahodno in vzhodno Škotsko. Na zahodni pade bistveno več dežja, a temperaturni razpon je nižji, zato je pozimi sneg zelo redek.  Najmanjša možnost padavin je med majem in avgustom, a dejansko količina padavin zelo niha. Za otočje je značilna visoka relativna vlažnost, ki povzroča pogosto meglo in oblačnost. Škotska je tudi ena izmed najbolj vetrovnih evropskih dežel. Veter vpliva na občutek mraza, poleg tega so hitre spremembe vremena pogost pojav, zato moramo biti na potovanju pripravljeni na vse letne čase (včasih v enem samem dnevu), ne glede na obdobje.

Več informacij o vremenu na Škotskem dobite na www.wunderground.com.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

Na britanskem otočju je napetost 230 V. Vtičnice so tipa G. Priporočamo adapter.

Internet bo na voljo v mestih in v hotelu.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 17 oseb.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 30-50 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

13. 7. - 20. 7. 2024
PAKISTAN 21 DNI

PAKISTAN 21 DNI

13. 7. - 2. 8. 2024
ŠRILANKA 12 DNI

ŠRILANKA 12 DNI

14. 8. - 25. 8. 2024
TOSKANA 8 DNI

TOSKANA 8 DNI

28. 9. - 5. 10.2024
UZBEKISTAN 9 DNI

UZBEKISTAN 9 DNI

28. 9. - 6. 10. 2024