SEVERNI PAKISTAN 20 DNI

Dežela poetov, kriketa in neštetih skodelic čaja

Severni Pakistan. Slikovite gorske doline.

Pakistan je geografsko zelo razgibana dežela. Prav narava je Pakistanu v svojem nederju povila ene izmed najstarejših civilizacij na svetu (Mehergarh, Harappa, Mohenjo-daro) ter spisala bogato in burno zgodovinsko dogajanje. Severni Pakistan je znan po slikovitih dolinah. Nekatere izmed njih so lažje dostopne in povezane z dobro infrastrukturo, druge manj dostopne, a zato toliko bolj vznemirljive. V teh dolinah bivajo številna ljudstva raznolikih običajev, navad in jezika, vendar je vsem skupno neizmerno gostoljubje. Spoznali bomo politeistične in skrivnostne modrooke Kalaše, v dolini Hunza z domačini, ki že stoletja živijo v njenih izoliranih delih, odkrivali recepte dolgoživosti in iskali lokacijo utopičnega raja na zemlji Shangri-La.

Dva trekinga, primerna za vsakogar.

Rakaposhi in Fairy Meadows.

Baltistan je pakistansko severo-vzhodno ležeča pokrajina. Označuje ga stik treh najvišjih svetovnih pogorij: Himalaja na jugu, Hindukuš na severu-zahodu ter Karakorum, ki zapolnjuje osrednji del. Tukaj vladajo impresivni vrhovi sedem in osemtisočakov in trekingi pod njimi pomenijo izkušnjo brez primere. V izjemni slikoviti naravi Pakistana smo izbrali dva krajša, nezahtevna in za vsakogar primerna trekinga. Rakaposhi je eden izmed lažjih trekingov v Karakorumu, ki navduši z razgledi in prečenjem ledenika. Treking na vilinske travnike (Fairy Meadows) pa nas pripelje do spoštljivega bližnjega soočenja z mogočno goro zloglasnega slovesa – Nango Parbat (8.125 m).

Na voljo še 6 mest!

Za delitev sobe iščemo sopotnico.

DATUM

26.7. – 14.8.2023

CENA

2.190 EUR

+ letalska karta (leti iz Ljubljane)

VELIKOST SKUPINE

8 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali bližnjega letališča proti Islamabadu.

letalo

Zgodnji jutranji ali dopoldanski prihod v pakistansko prestolnico. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. Zapustimo Islamabad in se odpeljemo do enega najpomembnejših arheoloških najdišč v Aziji. Taksila je edinstvena, saj prikazuje vse plasti indskih civilizacij, začenši s prazgodovinsko dediščino pa vse do starih Grkov ter naprej v budistično in islamsko kulturo. Predstavlja izvir kreativnosti in odprto knjigo civilizacijskih strpnosti, medsebojnega razumevanja in dialoga. Po kratki zgodovinski lekciji se odpeljemo naprej do Pešavarja, kjer so se od nekdaj križale trgovske in popotniške poti. Mesto je labirint barvitih bazarjev, kjer lahko kupite vse kar vam srce poželi, le čas si morate vzeti. Preizkusimo se v barantanju, popijemo neskončno skodelic zelenega čaja s kardamomom in se s prodajalci zatopimo v globoke debate.

penzion ali hotel, zajtrk

Zapustimo Pešavar in se podamo na panoramsko vožnjo po slikoviti pokrajini. Na poti obiščemo lepo ohranjene in v pokrajino vpete ruševine budističnega samostana Takht-e-Bahi. Z zelene pečine že več kot 2000 let zre v rodovitno dolino in na pot, po kateri so hodile noge tisočerih osvajalcev območja. Popoldne vstopimo v svet doline Swat, najlažje dostopne gorske doline, kjer terase in pobočja pokrivajo sadovnjaki in cvetje. Spremljajo nas zimzeleni gozdovi, vijugajoče divje rečice in šumeči potoki ter razgledi na gorovja, ki dolino obkrožajo. Večkrat se ustavimo, da v objektive ujamemo idilično lepoto. Nočitev v dolini.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja     

Čaka nas dolga vožnja, ki se z vmesnimi postanki lahko razvleče v cel dan. Pot pelje skozi slikovito pokrajino, spremljajo nas sivi ter ponekod zasneženi vrhovi gora in temno zelena gorska pobočja poraščena z zaplatami zimzelenih iglavcev. Obdelane terase v popolni simetriji padajo v dolino vse do čajno-mlečne reke Panjkora. Po nenehno vijugajoči prašni cesti prečkamo prelaz Lowari (3118 m) in se kratkočasimo s prelepimi razgledi. Že vstopimo v osrčje kalaških dolin, v največjo in najbolj obljudeno izmed njih, dolino Bumburet. Ponaša se s lesketajočimi se potoki, rumeno-zelenimi polji in v meglice zavitimi hribi. Nočitev v objemu idilične doline.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Doline, kjer živijo Kalaši, se nahajajo na severu Pakistana v okrožju Čitral, kjer jih obdaja gorovje Hindukuš. Mistična lepota in osupljiva nedotaknjena pokrajina vabita v senco sadnega drevja ali orehov, od koder ure občudujemo rumena in zelena polja ter smaragdne travnike. Prebivalci doline so Kalaši, ljudstvo z edinstveno kulturo, jezikom in politeistično vero. Predstavljajo najmanjšo versko in etnično manjšino Pakistana. Cel dan preživimo v njihovi gostoljubni družbi. Z veseljem nam razkrijejo čare svoje kulture in skrite kotičke dolin.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Znova smo na štirih kolesih. Pot nas vodi skozi mesto Čitral pod mogočnim Hindukušem. Regijo je ‘obiskala’ tudi vojska Aleksandra Velikega in pustil še danes viden pečat lastne tradicije v običajih lokalnega prebivalstva. V Čitralu si ogledamo znamenitosti in se sprehodimo skozi bazar. Po kosilu nadaljujemo pot, cesta se počasi izboljšuje, razgledi še vedno jemljejo dah. Naš cilj je zelena zaplata kraja Mastuj, ki leži na aluvialni ravnini dveh rek. Tako oddaljen je od vsega, da je popolni odklop zagotovljen.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Današnja bolj adrenalinska pot vodi preko prelaza Shandur. Domačini mu pravijo kar streha sveta in je predvsem znan po najvišje ležečem igrišču za polo na svetu. Že od nekdaj so okoliške doline dom trdoživih, a gostoljubnih prebivalcev, ki se ukvarjajo s trgovino z orožjem, čevljarstvom in pekarstvom. Vožnjo nadaljujemo skozi slikovito sotesko reke Ghizar, vse do fotogeničnega turkiznega jezera Khalti, v katerem se zrcalijo zasneženi vrhovi. Jezero se napaja iz okoliških ledenikov, zato je temperatura vode večino leta blizu ledišča, kar pa ne ustavi živahnih postrvi, ki bivajo v njem. Še eno popoldne in večer v zavetju narave.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Našo pot nadaljujemo po nekdanji svilni cesti v središče regije Gilgit-Baltistan. Regijo označujejo zgolj presežniki: izjemna pokrajina, nesramno dobri razgledi, najdaljši ledeniki zunaj polarnega območja, dom drugega najvišjega vrha sveta – K2, ostali razvpiti osemtisočaki … Ob spektakularni naravi pa je regija tudi izjemno kulturno in jezikovno raznolika. Naša namestitev je v mestu Gilgit, nekoč znani postojanki na svilni cesti, ki danes služi kot baza za pohodniške in gorske odprave. Sprehodimo se skozi mesto in obiščemo v klif vklesano podobo Bude iz 7. stoletja, ki nosi simbolično sporočilo miru. Nočitev.

terenska vozila, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po »karakorumski avtocesti«, eni najvišje ležečih asfaltiranih cest na svetu, skupaj s pisanimi ročno poslikanimi tovornjaki hitimo v smeri doline Hunza. Asfaltna cesta se postopoma vzpenja in že občudujemo goro Rakaposhi, katere zasnežena krona ob igranju s sončnimi žarki spreminja barvo. Pot dodatno krasijo terase z drevesi marelic, orehov in jabolk. Predem prispemo v Karimabad, se ustavimo še na mestu, kjer trčita indijska in evrazijska tektonska plošča. Na našem današnjem cilju nas obdajajo le mogočni zasneženi vrhovi sedemtisočakov. Po namestitvi se povzpnemo do pravljične in fotogenične trdnjave Baltit, ki nehote prikliče v spomin skrivnostno podobo Shangri-La. Vrnemo se nazaj v eno od mamljivih lokalnih kavarn na skodelico čaja ali kave.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Danes raziskujemo okolico doline Hunza. Najprej se ustavimo v vasi Ganish, nekdaj prvi in edini postojanki na svilni cesti v tej dolini. Vabijo ozke uličice, mošeje s cvetličnimi vzorci, stražni stolpi in gostoljubni domačini. Nato se odpeljemo naprej v smeri krniške doline Hopar, kjer čisto od blizu občudujemo istoimenski kolosalni ledenik. Ob povratku zavijemo ob reki Hunza navzgor in obiščemo trdnjavo Altit s katere strmimo v smaragdno reko, ki se vije 300 metrov pod nami. Naš penzion danes je v zgornji dolini, v Dikarju, znanem razgledišču na okoliške očake in dolino. Sprehodimo se do erodirane skale v obliki orlove glave in pričakamo sončni zahod. Nočitev.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Dan pred težko pričakovanim trekingom se ponovno znajdemo na »karakorumski avtocesti«, ki poleg razgledov ponuja številne druge zanimivosti. Danes obiščemo rudnik rubinov, petroglife, imenovane tudi svete skale Hunze, verjetno najslabši še delujoči viseči most na svetu, muzej v Gulmitu in jezero Attabad. Kot nebo modro jezero Attabad velja za »eno lepših« naravnih nesreč, saj je leta 2010 plaz zaprl reko, ki je poplavila rodovitna območja z naselji. Potem našo pot usmerimo naprej pod Passu, gorski masiv v Karakorumu, imenovan tudi ‘katedrale’ zaradi špičastih vrhov, ki se dvigajo preko sedem tisoč metrov v nebo. Prespimo v gorniškem središču Passu.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Vožnja do izhodišča za treking. Treking se prične v vasi Minapin.  Senca dreves ob namakalnem kanalu nas pospremi do istoimenske reke. Nadaljujemo hojo po kanjonu, prečkamo most in že smo na levi strani reke, kjer se razrašča brin. Vmes smo deležni pozdravov prijaznih pastirjev, ki črede vodijo na pašnike izoblikovane na morenskem materialu. Senco ponovno najdemo v zavetju bujnega gozda, a se kaj kmalu znajdemo na širokem travniku z razgledi na vrhove Hachindar in Maiun. Nocoj se utaborimo tukaj.

hoje za okvirno 3-4 ure; okvirno 6 km, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nadaljujemo s trekingom. Vse gre bistveno bolj navkreber in med skalovje, a nagrajeni smo z velikim zelenim travnikom, kjer rastejo divje raznobarvne cvetice in žvrgolijo ptice pevke. Pot preko travnika vodi na vrh vetrovnega grebena od koder občudujemo z ledenikom povezana očaka Rakaposhi in Diran. Le dvajset minut ozke poti preko skalnate pečine nas loči do današnjega cilja. Postavimo šotore in po kosilu ter počitku po želji nadaljujemo pohod do ledenika Katchally. Nazaj se vrnemo v času večerje.

hoje za okvirno 3-4 ure; okvirno 4 km, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Dan pričnemo z zgodnjim zajtrkom, pospravimo naš tabor in se pričnemo spuščati nazaj v Minapin preko istih poti. Koraki so precej lažji, a bolj previdni. Še vedno občudujemo neverjetno naravo. Pozno popoldne sledi vožnja nazaj v Gilgit. Privoščimo si dolg tuš, ki mu sledi počitek ali sprehod po mestu.

hoje za okvirno 6-7ur; okvirno 9 km, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Dobro ogreti od prejšnjega trekinga smo našli že nov izziv. Med vožnjo ustavimo za fotografiranje zasnežene in razvpite gore Nanga Parbat (devete najvišje na svetu) in občudovanje stičišča treh velikih pogorij – Himalaje, Karakoruma in Hindukuša. Ob mostu Raikot presedemo v terenska vozila in z vožnjo nadaljujemo še dobro uro. Noge že komaj čakajo, da se razgibajo na najbolj znani pohodniški poti Pakistana. Postopoma se dvigamo iz vasi Tato skozi vročo skalnato sotesko, ki se čez nekaj korakov spremeni v travnato in temperaturno zmerno okolico. V ospredju se riše belo telo Nange Parbat. Le kratek vzpon in tukaj so  vilinski travniki! Današnji cilj dosežen.

terenska vozila, hoje za okvirno 3-4 ure; okvirno 5,5 km, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku sledi treking pod markantno goro Nango Parbat. Pot se počasi dviga, raznobarvne cvetlice spremljajo našo pot in prečkamo še velik olivno-zelen travnik. Znajdemo se na razgledišču Nange Parbat, kjer v oči najprej pade ogromen ledenik. Prav slišimo lahko njegove premike. Razgled sega vse nazaj do doline Tato. Vzamemo si dovolj časa za fotografiranje, nato se obrnemo in začnemo spuščat nazaj na izhodišče. Ob čakanju na večerjo nemo opazujemo osupljiv sončni zahod nad pogorjem Karakorum.

hoje za okvirno 5-7 ur; okvirno 10 km, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Čaka nas le še spust nazaj v dolino, kjer znova sedemo v terenska vozila. Polni vtisov kamenje občutimo le še pod kolesi, nič več pod nogami. Pogled usmerjamo nazaj proti snežno beli Nangi Parbat. Zeleno-siva narava drsi mimo nas in zdi se, kot da vožnje ne zaznamo več. Pri mostu ponovno zamenjamo prevozno sredstvo in sledi vožnja do namestitve. V mestu nas morda zamika obisk bazarja ali zgolj skodelica mlečnega sladkega čaja v družbi gostoljubnih domačinov.

terenska vozila, hoje za okvirno 2-3 ure; okvirno 5,5 km, penzion ali hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Vožnja z vmesnimi postanki je razvlečena čez cel dan, a nagrajeni bomo s prelepo pokrajino in razgledi. Velik del naše poti vodi po prašnih cestah, ki z vsakim zavojem še vedno rahlo dvignejo srčni utrip. Ustavljamo se v obcestnih vaseh pomirjujoče pokrajine, občudujemo reko Ind, slapove, jezera in ročno poslikane barvite kamione, ki z nami hitijo vse od prelaza Babusar (4145 m). Nekaj časa se počutimo kot  bi bili v zeleni alpski dolini, potem pa se vključimo na moderno sivo cesto, ki nas pripelje nazaj v Islamabad.

penzion ali hotel, zajtrk, kosilo

Islamabad leži pod vznožjem v megleno kopreno zavitega hribovja Margalla. Prihod v hotel, namestitev in dopoldanski počitek. Popoldne si ogledamo Islamabad, eno izmed najbolje načrtovanih in zelenih prestolnic. Obiščemo mošejo Faisal in razgledišče Daman-e-Kok, od koder občudujemo iz bujnega zelenja štrlečo nerealno moderno infrastrukturo. Nato se v barvitem in živahnem sestrskem Ravalpindiju sprehodimo preko bazarjev, proti večeru pa se vrnemo v urejeno spokojnost Islamabada.

penzion ali hotel, zajtrk

Odpeljemo se na letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 8 – 18 potnikih: 2.190 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 14 x nočitev v preprostih hotelih ali penzionih brez lokalne kategorizacije,

– 4 x nočitev (na trekingu) v šotorih v organiziranih kampih,

– 18 x zajtrk,

– 17 x kosilo,

– 16 x večerja,

– vse prevoze z lokalnim avtobusom ali lokalnimi kombiji,

– vse prevoze s terenskimi vozili po programu,

– vse vstopnine in oglede po programu,

– lokalne vodnike in voznike,

– lokalnega gorskega vodnika (na trekingu Rakaposhi),

– slovenskega vodjo poti,

– vso potrebno oskrbo za lokalnega vodnika in nosače (plačilo, namestitev, prehrana in zavarovanje v času trekinga),

– kuharja in pomočnike na trekingu Rakaposhi (če bo potrebno),

– vsa potrebna dovoljenja in varnostne pristojbine za treking,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 780 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Pakistan 50 EUR (v kolikor ga ureja agencija),

– doplačilo za enoposteljno sobo in šotor 360 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini nad 3000 metrov,

– zavarovanje odpovedi,

– spalna vreča,

– napitnine 70 EUR (okvirno, na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse prave dokumente in pravilne podatke.

PAKISTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo pakistanski vizum. Pridobimo ga v elektronski obliki na uradni spletni platformi https://visa.nadra.gov.pk/ vlade Pakistana. Potrebujemo vsaj še 6 mesecev veljaven potni list in barvno fotografijo.

DOVOLJENJA: Za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za treking potrebujemo dve barvni fotografiji.

ZDRAVJE:

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: potovanje in oba trekinga se odvijajo na višini od 1400 do 4130 m (trekinga 2000 do 3700 m), zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagajo pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga le spust na nižjo nadmorsko višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli in penzioni so brez lokalne kategorizacije, preprosti in čisti. V kampih na trekingu spimo v šotorih za dve osebi (ali z doplačilom za eno osebo). Kampi so urejeni, omogočen je dostop do stranišča in kopalnice ter tople vode. Za podloge bo poskrbljeno. Doplačilo za enoposteljno sobo velja za nočitve v hotelih in za samostojni šotor.

V času obeh trekingov so v ceno vključeni vsi obroki (zajtrk, kosilo in večerja).

VREME:

Podnebje Islamabada in Pešavarja spada pod subtropska vlažna podnebja, kjer relativno vlago dodatno zvišuje še poletni monsun. Temperature čez dan lahko presežejo 35 °C, a se ponoči spustijo vsaj za 10 °C. Možni so vsakodnevni popoldanski nalivi.

V preostalem delu severnega Pakistana (po programu) so poletne temperature prijetne in ugodne, prelazi so odprti. Poletne dnevne temperature so 25-30 °C, medtem ko se temperature na trekingu spreminjajo glede na nadmorsko višino. Nočne temperature se lahko spustijo tudi pod 10 °C. Čez dan je praviloma tudi na trekingih močno sonce, sploh če ni zavetja sence. Najlepši čas za potovanje je od maja do oktobra. V tem obdobju je podnebje prijetno in suho. Izključene niso padavine (močnejši lokalni nalivi), v višjih legah tudi sneg. Več informacij o vremenu v Pakistanu najdete na www.wunderground.com.

AKTIVNOST:

Oba trekinga sta primerna za vse, zahtevata minimalni napor in kondicijo. Pri trekingu do Fairy Meadows lahko ob doplačilu najamete konja in pot premagate kot jezdeci počasnega sloga. Informacije o dolžini trekinga za vsak dan posebej najdete v programu potovanja.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 8 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki, lokalni gorski vodnik.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso vštete v ta znesek.

Pakistan – lepa hribovja in čudoviti razgledi na gore.

Helena je bila odločna, prijazna in vedno pripravljena pomagati. Glede na samo destinacijo, so bile nastanitve dobre.

Samsara- dobra in resna agencija.

Mira, jul 2022

Samsara = dobra potovanja.

Bilo je prijetno potovanje, tako da je bil tale odklop zelo dobrodošel.

Najbolj mi je bila všeč raznolikost pokrajine, obisk Kalašev, obroki pri lokalcih,… Hvala Heleni za odlično vodenje!

Marjeta, jul 2022
Mogoče vas zanima tudi:
KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

KIRGIZIJA IN KAZAHSTAN 16 DNI

15. 7. - 30. 7. 2023
LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

19. 8. - 2. 9. 2023
trek MONGOLIJA 14 DNI

trek MONGOLIJA 14 DNI

27. 8. - 9. 9. 2023
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

7. 9. - 24. 9. 2023
trek MUSTANG 17 DNI

trek MUSTANG 17 DNI

4. 10. - 20. 10. 2023