SIRIJA 9 DNI

Sirija, povej mi zgodbo

Skriti dragulj Bližnjega vzhoda.

Kot meje nekaterih drugih držav Bližnjega vzhoda, je tudi meje Sirije z ravnilom začrtala zunanja politika zahodnih velesil po koncu prve svetovne vojne. Pred tem je ozemlje Sirije označevalo precej širše območje med Egiptom, Arabijo, Mezopotamijo in danes turško Kilikijo. Tu so se prepletale mnoge civilizacije in religije, pa tudi dobrine in nove ideje iz vseh koncev in krajev. Tu so doma zgodovinsko pomembne reke Evfrat, Tigris, Oront in Jordan. Tu najdemo najstarejša stalno naseljena mesta na svetu. Tu so bili prvi zametki zgodnje krščanske in islamske vere. Tu so si izmislili ugaritsko pisavo, najstarejšo soglasniško abecedo na svetu … O ja, tu se je zares dogajala in pisala zgodovina.

Krak de Chevaliers, Sirija

Spomini in nova sedanjost.

Skozi čas je bila Sirija neštetokrat oblegana. A je preživela. Vsakič. Zamenjala je tudi nešteto vladarjev in za njimi so ostali številni spomeniki, ki pišejo zgodbe bogate in pomembne preteklosti. Zadnja vojna je bila uničujoča, a vseh obeležij zgodovine ni uničila. Mnoga najpomembnejša so preživela brez večjih prask. Sirija je bila do nedavnega zaprta zunanjemu svetu, danes ni več. Zdaj je tja spet mogoče potovati. V vseh teh letih so se o njej ustvarila mnoga mnenja in predsodki.

A prav je, da tudi Sirija pove svojo zgodbo. In mi ji bomo dovolili.

Za delitev sobe iščemo sopotnika.

DATUM

6.5. – 14.5.2023

CENA

1.490 EUR

+ letalska karta (390 EUR; leti iz Ljubljane)

VELIKOST SKUPINE

6 – 16 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zaradi urejanja vseh potrebnih dovoljenj, priporočamo čim hitrejšo prijavo.

Prijave zbiramo do najkasneje 4. aprila 2023 oz. do zapolnitve mest.

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega od evropskih letališč proti Bejrutu.

letalo              

Po zajtrku se odpeljemo preko libanonskih gorá v rodovitno dolino Beka. Kmalu uzremo gorsko verigo Antilibanon, ki kot kulisa zaokroža zeleno dolino. Veriga predstavlja mejo med Libanonom in Sirijo. In prav tja smo namenjeni. Tako kot nekoč tudi danes od tu vse poti vodijo v sirsko prestolnico Damask. Nočitev.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

Pravijo, da je mesto starejše od vseh legend skupaj. Brezčasno. Tu je moč najti več kot 5000 let preteklosti. Za uvod v Damask obiščemo največji muzej v državi. Nato se odpravimo v staro mestno jedro. Sprehodimo se skozi bazar al-Hamidiyya, ki je še vedno zelo živahen. Zavijemo tudi v stranske uličice, ki dišijo po sveže praženi kavi s kardamomom. Nato obiščemo eno najpomembnejših mošej na svetu, Omajadsko mošejo, ki je bila nekoč rimski tempelj in kasneje tudi krščanska katedrala. Izjemna mojstrovina, ki s svojo značilno damaščansko arhitekturo še vedno navdihuje številne arhitekte širom po svetu. V krščanski četrti obiščemo Hananijevo kapelico. Popoldne si ogledamo kompleks Tekkiye Suleymaniye, ki ga je zgradil slavni otomanski dvorni arhitekt Sinan. V mestu še vedno stoji slavna železniška postaja Hejaz, katere zunanjost in notranjost sta čudoviti. Večer preživimo v starem mestnem jedru in z malo sreče v kaki kavarni prisluhnemo hakawatiju – pripovedovalcu zgodb.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

Po zajtrku se odpeljemo v simpatično vasico, v Maalulo. Velja za eno najpomembnejših krščanskih krajev Bližnjega vzhoda, ki pa je v zadnji vojni veliko pretrpela. Maalula je eden zelo redkih krajev, kjer nekateri prebivalci še govorijo aramejski jezik! V vasi obiščemo samostan sirskega zaščitnika Sv. Sergeja in samostan Sv. Tekle. Potem nas bo pot vodila po sirski pustinji strmih in pustih hribov, ki se dvigajo nad puščavsko ravnino. Dokler ne prispemo v Hamo ob reki Oront. Tu lahko še vedno slišimo nepretrgano škripanje in godrnjanje velikanskih lesenih vodnih koles, ki so že pred davnimi stoletji pretakala rečno vodo na višje ležeča polja. Ob koncu dneva prispemo v drugo največje mesto, Alep.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

Alep je na pol poti med Evfratom in Sredozemskim morjem. Tako kot Damask, tudi Alep velja za enega najstarejših stalno naseljenih mest na svetu. V preteklosti je bil pomemben trgovski center na znameniti svilni cesti. Tu je stala ena najpomembnejših tržnic Bližnjega vzhoda, kjer je bilo moč kupiti znane alepske pistacije, olive, alepsko milo, srebro, svilo, bombaž … A žal je zadnja vojna Alep precej prizadela in tržnica se je znašla v ruševinah. V zadnjih letih so jo obnovili in življenje se v mesto počasi, a vztrajno vrača. Po sprehodu skozi tržnico se vzpnemo na citadelo, od koder se odpira veličasten pogled na mesto. Sprehodimo se tudi po živahni krščanski četrti, ki se je zadnja vojna skorajda ni dotaknila.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

Zapustimo Alep in se podamo v pogorje Ansarije. In tam je grad, za katerega je Lovrenc Arabski dejal, da je bržkone najbolj občudovanja vreden grad na svetu! Gradovi, ki so jih zgradili križarji, so zagotovo ene najbolj impozantnih mojstrovin tega obdobja. Na »gori vitezov« Krak des Chevalliers (Unesco) mogočno in elegantno kraljuje visoko nad dolino homskih vrat, skozi katero so nekoč potovale trgovske karavane. Med njegovimi zidovi se nam prebudi domišljija srednjeveških borcev za vero. Noč preživimo v Al Mishtayi, simpatičnem krščanskem mestecu v bližini.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

Že zgodaj zjutraj se podamo v širno sirsko puščavo. Zdi se, da daleč naokoli ni ničesar. A kot fatamorgana, brez vnaprejšnjega opozorila se na obzorju pred nami v nebo dvignejo visoki stolpi, ki nakazujejo, da se bližamo sloviti Palmiri. Majhno mestece v oazi je preraslo v pomembno trgovsko in finančno središče, v katerem je na vrhuncu živelo okoli 30.000 ljudi. Bilo je eno najlepših mest v rimskem obdobju. Največje zasluge mestnemu razcvetu gre pripisati lepi, ambiciozni in inteligentni arabski kraljici Zenobiji. Današnji ostanki gracioznih stebriščih ulic, monumentalnih obokov in amfiteatra so samo ščepec, ki priča o slavni preteklosti mesta, dolžino cardo maximusa pa je enostavno treba videti in prehoditi. Ko antično mesto dodobra raziščemo, nas čaka povratek v Damask.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

Preden zapustimo Sirijo, se odpeljemo še na njen jug v bližino jordanske meje. Dolina Hauran velja za žitnico Sirije. Tam leži še ena izmed najstarejših stalno poseljenih naselbin – Bosra. Velikega pomena v času rimskih, krščanskih in muslimanskih vladarjev. Sprehod med bazaltnimi ostanki in obisk še delujočega polkrožnega rimskega teatra pričajo o nekdanji veličini mesta. Po ogledu se odpeljemo proti libanonski meji in dalje v Bejrut.

avtobus/kombi, hotel, zajtrk

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6-16 potnikih: 1.490 EUR + letalska karta za doplačilo (390 EUR)

CENA VKLJUČUJE:

– 7 x nočitev v hotelu 3* (lokalna kategorizacija),

– 7 x zajtrk,

– vsi prevozi z avtobusom ali kombiji,

– lokalnega vodnika v Siriji,

– slovenskega vodjo poti,

– vsa potrebna dovoljenja za pridobitev sirskega vizuma,

– vsa potrebna dovoljenja in pristojbine, ki so potrebna za potovanje po Siriji,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna karta do Bejruta; ; cena individualne karte z vsemi vključenimi taksami se ob zgodnji prijavi giblje od 390 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– doplačilo za enoposteljno sobo 320 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– izstopna taksa 10 USD (na kraju samem),

– sirski vizum 70 USD (na kraju samem),

– napitnine okvirno 50 EUR (na kraju samem).

O POTOVANJU PO SIRIJI:

Potovanje v Sirijo zahteva nekoliko temeljitejši razmislek. Končna odločitev je, kot vedno, vaša.

VARNOST: Sirija je vse do leta 2010 vsako leto sprejela okoli 8 milijonov obiskovalcev. Nato so leta 2011 ulični nemiri prerasli v vojno. Po večletnih spopadih je vlada uspela zagotoviti stabilnost zahodnega in osrednjega dela države. Potovanje v zahodni in osrednji del dežele je od leta 2019 tako spet mogoče. Obstajajo nekateri varnostni zadržki glede potovanja v Sirijo. V nekaterih delih države še vedno prihaja do oboroženih spopadov, a območja, ki jih nadzorujejo vladne sile, so stabilna in spet varna za obisk.

Po posvetovanju z našimi lokalnimi partnerji smo se odločili, da potovanje izvedemo. Seveda pod budnim očesom lokalne agencije s stalnim lokalnim spremstvom po varnih cestah in krajih.

DENAR: Denarna valuta je sirski funt. Dvigovanje gotovine v banki ali na bankomatih je v Siriji praktično nemogoče. Iz tega razloga je v državo potrebno vstopiti z zadostno količino gotovine v evrih ali dolarjih.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in točne podatke.

LIBANONSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo libanonski vizum. Pridobimo ga ob prihodu na letališču v Bejrutu. Trenutno je libanonski vizum brezplačen. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga.

*Brezplačen vizum za ženske do 30. leta ne velja. Ženske, stare 30 let ali manj, morajo za pridobitev libanonskega vizuma zaprositi na Veleposlaništvu Libanona na Dunaju.

SIRSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo sirski vizum. Pridobimo ga ob prihodu na mejnem prehodu. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga (velja tudi za vstopne/izstopne žige z jordanske ali egiptovske meje z Izraelom!). Urejanje dokumentacije za odobritev vizuma uredi Samsara potovanja. Odobritev vizuma traja okvirno 15 delovnih dni.

Ob dokončni prijavi na potovanje bomo potrebovali barvno kopijo potnega lista, barvno fotografijo in izpolnjen formular (ki vam ga bomo poslali naknadno). Cena vizuma znaša 70 USD. Znesek se poravna na mejnem prehodu v gotovini v USD.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Na tem potovanju bivamo v preprostih, a čistih hotelih lokalne kategorizacije 3*.

Hrana v Siriji se ne razlikuje veliko od splošne kulinarike Libanona. Prednjači jagnjetina in perutnina. V lokalno pridelani zelenjavi prednjačijo čičerika, paradižnik, kumare in solata. Večja je pestrost sadja z breskvami, grozdjem, olivami, figami in datlji.

Tipična ulična prehrana so falafel (ocvrte kroglice iz čičerikine mase z začimbami) postrežen s kruhom in sezamovo pasto ali humusom (čičerikin pire) in shwarma. Značilno prehranjevanje v Siriji je sestavljeno iz več »hodov« imenovanih meze. Vključujejo predjedi v obliki paštet in omak, se nadaljujejo z mesno jedjo z žara ter prilogo riža, solato in končajo s sladico v obliki baklave ali sadnim pecivom. Kljub vseprisotni mesni prehrani, imajo vegetarijanci vseeno pestro izbiro. Zelenjavnih jedi in sadja v državi ne primanjkuje.

Čaj  (črn in sladkan)  in arabska kava sta najbolj priljubljeni pijači med prebivalci. Na voljo so tudi različni sadni sokovi. Ponekod, v večjih mestih (Damask in Alep) so na voljo tudi vino, pivo in arak (žganje).

Na tem potovanju je vključen zajtrk. Kosila in večerje bodo na voljo v lokalnih restavracijah. Za obrok kosila ali večerje v restavraciji boste odšteli okvirno med 5 in 15 Eur.

VREME:

Zahodni del Sirije vključno z okolico Damaska ima blago mediteransko podnebje z vročimi in suhimi poletji ter milimi zimami. Poletne temperature presegajo 30 stopinj, medtem ko se zimske gibljejo okrog 10 stopinj Celzija. Vzhodni del Sirije je puščavski, kjer temperature v juliju in avgustu lahko presežejo 40 stopinj.

Potovanje v Sirijo je možno skozi vse leto. Najlepše je potovati v pomladanskih in jesenskih mesecih. Več informacij o vremenu v Siriji dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 16 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodnik v Siriji in voznik/i.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 150-200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteti v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
LIBANON 9 DNI

LIBANON 9 DNI

6. 5. - 14. 5. 2023
KAPADOKIJA 8 DNI

KAPADOKIJA 8 DNI

13.5. - 20.5.2023
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

13.5. - 20.5.2023
MANGISTAU 11 DNI

MANGISTAU 11 DNI

25.5. - 4.6.2023
SIRIJA 10 DNI

SIRIJA 10 DNI

16.9. - 24.9.2023