OSREDNJA AZIJA 19 DNI

Turkmenistan, Uzbekistan in Kazahstan

Osrednja Azija. Svilna pot.

Stoletja nazaj so velike trgovske poti, ki so povezovale Evropo in Kitajsko, odprle Osrednjo Azijo tujim kulturam in tradicijam. Tako je nastal poseben splet mnogih vplivov, ki so oblikovali dežele, kjer so se karavane ustavljale na svojih poteh. Že od nekdaj mistika svilne poti privablja popotniškega duha. Kako tudi ne, ko pa je vedno veljala za najbolj drzno transverzalo v zgodovini. Dogodki, ki so se tu zgodili in spomeniki, ki o njih pričajo, burijo domišljijo, vsak -stan pa nam pripoveduje svoje poglavje v njeni mogočni zgodbi. Odročna, nepoznana, a lahko se pohvali s fantastično pokrajino in velikimi kulturnimi zakladi. In najboljšimi šašliki 😊.

Registan v Samarkandu, Uzbekistan

Turkmenistan, Uzbekistan in Kazahstan.

Radi imamo manj znane dežele, še rajši takšne, za katere se na prvi pogled zdi, da so nezanimive in dolgočasne. Turkmenistan je zagotovo najmanj poznan izmed vseh -stanov. Prislužil si je naziv osrednjeazijske Severne Koreje. Je precej zaprta in izolirana dežela. Uzbekistan velja je sinonim za svilno cesto in zagotovo kulturna zibelka regije. Turkizne mošeje, impozantni minareti in razkošne palače so samo delček zapuščine. Kazahstan je geografski center Evrazije, poznan že iz časa slavne svilne poti. Danes je vez med vzhodom in zahodom, med modernostjo in zastarelostjo ter med vihravo mladino in modrostjo njihovih nomadskih prednikov.

DATUM

18. 6. – 6. 7. 2024

CENA

2.490 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

6 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

KMALU

ZAGOTOVLJENO

Zbor ter polet preko ljubljanskega ali enega izmed evropskih letališč proti Aškabadu.

letalo

Jutranji pristanek v Aškabadu. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel na krajši počitek. Turkmenska prestolnica je res posebna. Zrasla je naravnost iz puščave. Nova. Futuristična. Fascinantna. Marmorna. Nekateri pravijo, da se tu srečata Las Vegas in severnokorejski Pjongjang. Tu se v nebo dvigajo razkošne zlatokupolaste palače, se bohotijo vodnjaki, neonsko razsvetljeni spomeniki in stalinistična vladna poslopja. Prihod v Aškabad je kot vstop v prihodnost, vedoč, da si ujet v preteklosti. Dan pričnemo z ogledom glavnih mestnih znamenitosti, od Trga neodvisnosti, Turkmenbašijeve palače pa vse do Slavoloka nevtralnosti. Popoldne se odpeljemo v bližnjo Niso, staro prestolnico Partskega cesarstva, enega najmočnejših in vplivnejših imperijev antičnega sveta. Na poti nazaj v Aškabad se pomudimo v majhni vasi Kipčak, ki je bila nekoč dom najpomembnejšega tvorca sodobnega Turkmenistana – Turkmenbašija. Za zaključek dneva pa se odpravimo še na nočni (avtobusni) ogled Aškabada, ki v večernih urah zasije v neonskih lučkah.

avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku zapustimo mesto blišča in se odpeljemo v Geok Depe. Tu si ogledamo sodobno mošejo, zgrajeno v spomin na zadnjo krvavo bitko med Turkmeni in Rusi. Vas mika kopanje v bližnjem podzemnem jezeru s kristalno čisto in toplo vodo? Zanimiva izkušnja. Naslednji postanek naredimo pri visokih, vitkih, vročekrvnih, prilagodljivih, vzdržljivih, najlepših – konjih. Z zlatim sijajem, pravijo. Zaradi njih so se Kitajci že v 2. stoletju pred našim štetjem odpravili v nomadsko Osrednjo Azijo, da bi jih le imeli. Ime so dobili po oazi Akhal v osrednjem delu dežele in turkmenskem plemenu Teke. Obiščemo eno redkih kobilarn, v kateri še vzrejajo te nadvse cenjene, čistokrvne »otroke puščave«. Pravi nacionalni simbol in ponos Turkmenistana! Popoldne se odpeljemo še bolj na sever, v Darvazo. V osrčju turkmenske puščave se skriva ena največjih znamenitost Turkmenistana – vhod v pekel. Za pravo doživetje bomo počakali na večer, ko se spusti mrak in nastane tišina. Večni ogenj, ki se dviga iz velikega kraterja, meče svetlobo naokoli in ustvarja zlovešče sence. Peklensko sikanje, šumenje in piskanje, ki prihaja iz globin, prebudi našo domišljijo. Vrata v pekel so se odprla pred desetletji, ko so med iskanjem nafte naleteli na zemeljski plin. Ker pa se je vrtina sesedla, je nastal velik krater iz katerega plin uhaja. Vrtino so namenoma zažgali, misleč, da bo uhajajoč plin v nekaj dneh izgorel. Očitno so se zmotili, saj po petih desetletjih vrata v pekel ostajajo odprta. Danes bomo kampirali v neposredni bližini pekla.

terenska vozila, kampiranje, zajtrk, kosilo, večerja

Danes nas čaka prečkanje meje v sosednji Uzbekistan. Poslovimo se od kraterja in se odpeljemo do meje. Predno jo prečkamo, si ogledamo Konye Urgench (Unesco). Nekoč prestolnica imperija Khorezm, danes pa majhna vas tik ob meji z Uzbekistanom. Največji spomenik, ki priča o nekdanji mestni slavi, je zagotovo minaret Gutlug Timur. Popolne sledi prečkanje meje in vožnja v »puščavsko« Hivo. Zaslužena večerja in nočitev.

terenska vozila, avtobus, hotel, zajtrk, kosilo, večerja

Hiva je eno najbolj odročnih mest Osrednje Azije, zato je ohranilo videz vzhodnega srednjeveškega bisera, kot mu pravijo. Notranjost mestnega obzidja je skozi stoletja ostala skorajda nespremenjena in ohranja poseben čar, ki nas skozi staro mestno jedro spremlja na vsakem koraku. Je pravi muzej na prostem, poln palač, mavzolejev, mošej, medres in minaretov s čudovitimi okraski. Ta dan bomo izgubili občutek za prostor in čas. Hiva je tista prava orientalska pravljica.

hotel, zajtrk, večerja

Odpeljemo se v rdečo puščavo Kyzyl Kum, eno največjih v Osrednji Aziji. Leži med dvema najpomembnejšima rekama v tem koncu sveta, Sir Darjo in Amu Darjo, ki danes predstavljata mejo med Uzbekistanom in sosednjim Turkmenistanom. Na poti do Buhare prečkamo slavno Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije. Med uzbeško rdečo in turkmensko črno puščavo morda uzremo kakšno čredo kamel ali ovac, ki se pasejo na skromnem rastju. Poznopopoldanski prihod v Buharo.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Pravijo, da je Samarkand lepota sveta, Buhara pa lepota duše. Buhara je eno večjih mest v Uzbekistanu, v preteklosti pa je bila pomembno trgovsko, kulturno in intelektualno središče na svilni cesti. Pričnemo z ogledom mogočne trdnjave Ark Kala v obliki barke in njenega obzidja, nadaljujemo z mavzolejem Ismaila Samanija, ustanovitelja Samanidske dinastije, ki je hkrati tudi najstarejša islamska zgradba v Buhari. V bližini stoji 300 let stara mošeja Bolo Hauz, elegantna stavba s čudovito izrezljanimi lesenimi stebri. Simbol mesta sta zagotovo impozantni minaret Kalon in njegova mošeja s čudovitim dvoriščem. V labirintu uličic starega mestnega jedra se zdi, kot da se življenje v Buhari do danes ni kaj dosti spremenilo. Tu je tudi še skoraj »ta pravi« srednjeveški bazar, na polno založen s preprogami, začimbami, nakitom, spominki … Prost preostanek dneva.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Po zajtrku se preko rdeče puščave Kyzyl Kum odpeljemo v Shahrisabz. Na poti nas spremljajo neskončna polja bombaža, ki so ga tu poimenovali kar »belo zlato«. Obiščemo naključne domačine in spoznamo njihovo tradicionalno življenje med bombažnimi polji. Mesto Shahrisabz je obdano z gorami Zerafshan, to je Timurlenkov rojstni kraj. V mestu si ogledamo ostanke njegove nekdanje bele palače Ak Saray in mošejo Kok Gumbaz. Zanimiva je tudi lokalna tržnica. Proti večeru prispemo v Samarkand.

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Mesto, zgrajeno iz blata, zastekljeno z lepoto in zapisano v legendi. »Vse, kar sem slišal o lepoti tega mesta, je resnično, razen to, da je veliko lepše, kot sem si ga predstavljal« je o mestni lepoti zapisal Aleksander Veliki. Zadnji, daleč najlepši pečat pa je mestu pustil Timurlenk, eden največjih osvajalcev in ljubiteljev umetnosti. Z ogledom začnemo pri zagotovo največjem simbolu Osrednje Azije – trgu Registan, obkroženem s tremi medresami iz 14. stoletja, njihovimi kupolami in minareti. Nadaljujemo z mavzolejem Gur-e Amir, ki je bil zgrajen za koga drugega kot Timurlenka osebno, in nekdaj največjo mošejo Bibi Hanum, ki v mestu stoji že stoletja, o njeni gradnji pa kroži nešteto zgodbic. Za zaključek dneva pa na majhnem hribu obiščemo še timuridsko nekropolo Shah-i-Zinda, skupek mavzolejev princes in princev. Tu so si umetniki dali duška pri oblikovanju zapletenih vzorcev ploščic zelene, turkizne in modre barve. Prost preostanek dneva. Ko pa se znoči, Samarkand dobi drugačno podobo …

avtobus, hotel, zajtrk, večerja

Zapustimo Samarkand in se s hitrim vlakom odpeljemo v uzbeško prestolnico. Ob prihodu v Taškent, se odpravimo na ogled mesta, nadvse zanimivega kozmopolitanskega mesta. Najprej se odpeljemo do modernega središča, do trga Amir Timur, od tam najprej pa se sprehodimo do trga parlamenta in Broadwaya – ulice umetnikov in slikarjev. Po želji se lahko podamo »na ogled« mestne podzemne železnice, ki je res nekaj posebnega. Vsaka postaja ima namreč unikatno arhitekturno in umetniško dekoracijo. Po večerji se odpeljemo na mestno železniško postajo, kjer se vkrcamo na nočni vlak, ki nas odpelje v sosednji Kazahstan. Nasvidenje Uzbekistan.

avtobus, hitri vlak, nočni vlak (spalnik), hotel, zajtrk, večerja

Jutranji prihod v Almaty. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v mesto. V preteklosti oaza, posejana z neštetimi jurtami, še ne tako dolgo nazaj kazaška prestolnica, danes pa je po številu prebivalcev Almaty daleč največje mesto v državi. Za nekatere je ta kraj Rajski vrh. Kako tudi ne, saj mesto leži ob vznožju visokih gorá, obdano z dramatično in čudovito pokrajino. Veliko kozmopolitansko mesto je še danes glavni trgovski in kulturni center Kazahstana. Za začetek se sprehodimo do osrednjega trga, zgodovinskega parka Panfilov, poimenovanem po vojaškem generalu Ivanu Panfilovu. Nedaleč stran stoji »zeleni bazar«, prava centralnoazijska tržnica. Z bogato preteklostjo dežele se pobliže spoznamo v zgodovinskem muzeju. Proti večeru se odpeljemo do najvišje točke, na zeleno goro Kök Töbe (1.130 m), od koder občudujemo pogorje nebeškega gorovja Tjanšan in mesto pod nami.

avtobus, hotel, zajtrk

Odpeljemo se na slikovito planoto Assy, ki že od nekdaj velja za dom nomadov. Tu je polnomadski način življenja še vedno močno prisoten. Poletni pašniki so na tej zeleni planoti največji v tej regiji in posejani z neštetimi belimi jurtami, čredami ovac in konjev. Na planoti stoji tudi astronomski observatorij, eden največjih v Kazahstanu. Popoldan preživimo na tej čudoviti planoti v uživanju v prelepi pokrajini, kramljanju s tukajšnjimi nomadi in spoznavanjem z njihovo tradicijo ter gostoljubnostjo, ki je neke vrste božja zapoved te prostrane kazaške pokrajine.

kombiji, organiziran kamp, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Kazahstan se lahko pohvali s prav posebno in biološko bogato pokrajinsko raznolikostjo. Zato je v deželi kar 12 nacionalnih parkov. Eden od njih je nacionalni park Kolsai Koldery, ki se razprostira na več kot 161 tisočih hektarih. Park je poln jezer pa tudi izjemno bogat z floro in favno. Naš današnji cilj z vmesnimi foto postanki, je jezero Kolsai.

kombiji, preprost penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Gorsko jezero Kolsai leži v soteski reke Kolsai. Pravzaprav gre za niz treh jezer, ki so med seboj povezana in obdana z visokimi pobeljenimi vrhovi in zelenimi pobočji. Ležijo na različnih nadmorskih višinah in njihova barva se skozi cel dan spreminja … od modre do živo zelene. Kristalna ledeniška voda jezer si je prislužila ime »biser severnega Tjanšana«. Seveda je kraj kot nalašč za celodnevni sprehod po tej čudoviti, neokrnjeni naravi. Odpeljemo se do prvega, najnižjega, jezera, nato pa se (po želji) peš odpravimo skozi čudovito, neokrnjeno naravo do drugega jezera.

kombiji, hoje za okvirno 7 -8 ur; okvirno 16 km, penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dopoldan preživimo ob manjšem jezeru Kaindi. Gre za mlado skrivnostno jezero, ki je nastalo kot posledica zdrsa zemlje. Danes je to jezero pravi »potopljeni gozd«, kar ga uvršča med edinstvene na svetu. Naslednji postanek naredimo v široki stepski ravnini. Kar od nekje, se zdi, da pokrajina postane tridimenzionalna. Tu leži največja razpoka Kazahstana, ki jo danes imenujejo kanjon Charyn. Spada med največje kanjone na svetu! Daleč najbolj obiskana dolina tega velikega kanjona je dolina gradov, v kateri je razstavljena pisana preteklost, dolga več milijonov let. Dolina je posejana z neštetimi kamnitimi formacijami. Igra barv v dolini res dela čudeže. Seveda nas čaka obvezni sprehod po tej dolgi dolini in iskanje najlepših fotografskih motivov.

kombiji, hoje za okvirno 2 uri; okvirno 3 km, preprost penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Nacionalni park Charyn močno spominja na ameriški Veliki kanjon, le da je Charyn precej manjši. V njem pa cela paleta dolin, od lunine do rumene in doline gradov. Vse so si drugačne, a vse polne zanimivih barvitih skalnih formacij. Za uvod se odpeljemo v rumeno dolino, kjer na sprehodu doživljamo odtenke živorumenih barv. Nedaleč stran leži še ena – lunina dolina, ki na moč spominja na lunino površje. Kanjon Charyn spada med največje kanjone na svetu! Daleč najbolj obiskana dolina tega velikega kanjona je dolina gradov, v kateri je razstavljena pisana preteklost, dolga več milijonov let. Dolina je posejana z neštetimi kamnitimi formacijami. Igra barv v dolini res dela čudeže. Seveda nas čaka obvezni sprehod po tej dolgi dolini in iskanje najlepših fotografskih motivov.

kombiji, hoje za okvirno 2 uri; okvirno 4 km, preprost penzion, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dopoldne se z vmesnimi postanki odpeljemo v Almaty, kjer se vkrcamo na spalnik, ki nas odpelje v Astano.

kombi, vlak (spalnik), zajtrk, piknik kosilo, večerja

Za Astano bi lahko rekli, da je mesto ekstremov. Zanimivo je tudi to, da je mesto druga najhladnejša prestolnica na svetu! Mesto se ponaša z dolgo in burno preteklostjo, a na vsakem koraku je moč občudovati kako se stare sovjetske stavbe nadomeščajo z neverjetnimi arhitekturnimi čudeži. Ogled mesta začnemo na desnem bregu reke Ishim. Od starega mestnega jedra, trga ustave, osrednje mošeje Hazrat Sultan do modernega dela mesta, trga neodvisnosti, avenije Water-Green, okroglega trga ter do 97 metrov visokega Baitereka – simbola novega začetka. Osrednja Azija je rojstni kraj sokolarstva. Sicer je do danes tak tip lova že znatno upadel, in ga najdemo le še tu in tam. Lov s sokoli je starodavna veščina, ki se prenaša iz roda v rod, za katero je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do same narave. Kazakom predstavlja umetnost lova s sokoli njihovo najbolj dragoceno kulturno dediščino. V vasi Sofievka nas čaka bližnje srečanje s sokoli. Z malo sreče se bomo spoznali s čisto pravim  burutchijem oz. sokolarjem in si lahko pobliže ogledali, kako v praksi ta lov izgleda. Popoldan se vrnemo nazaj v Nursultan. Prost preostanek dneva. V poznih večernih urah se odpeljemo na letališče.

avtobus, hotel, zajtrk

Preko vmesnega letališča poletimo proti domu. Prihod domov. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 6 – 18 potnikih: 2.490 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 10 x nočitev v hotelih 3* (lokalna kategorizacija),

– 4 x nočitev v preprostih penzionih,

– 1 x nočitev na prostem (kampiranje),

– 1 x nočitev v organiziranem kampu,

– 2 x nočitev na nočnem vlaku – spalniku Taškent – Almaty (11. dan) in Almaty – Astana (16. dan)

– 16 x zajtrk,

– 7 x kosilo oz. piknik kosilo,

– 14 x večerja,

– vse prevoze z avtobusom ali lokalnimi kombiji, terenskimi vozili po programu,

– vsa potrebna dovoljenja

– vse vstopnine po programu,

– lokalne vodnike in voznike,

– slovenskega vodjo poti,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

         *Nočni vlaki: Naše potovanje je prilagojeno glede na trenutni časovni razpored. Če bi pred ali na samem potovanju prišlo do sprememb                    razporeda, bomo program potovanja ustrezno prilagodili.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte se giblje od 790 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnik,

– vizum za Turkmenistan (posredovanje in urejanje) okvirno 115 EUR

– doplačilo za enoposteljno sobo 280 EUR,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– doplačila za fotografiranje in snemanje na turističnih krajih (na kraju samem),

– napitnine 70 EUR (okvirno, na kraju samem).

** Doplačilo za enoposteljno sobo velja le za nočitve v hotelih.

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo veljavni potni list. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

TURKMENISTANSKI VIZUM: Vizum za Turkmenistan je za državljane Slovenije potreben. Ob zagotovitvi potovanja pošljemo vse potrebne obrazce in vsa potrebna navodila za pridobitev vizuma.

VIZUM ZA UZBEKISTAN IN KAZAHSTAN: Slovenci za obisk Uzbekistana in Kazahstana ne potrebujemo vizuma.

NAMESTITVE IN PREHRANA:

Hoteli na tem potovanju so preprosti in čisti, lokalne kategorizacije 3*.

V Turkmenistanu bomo ob kraterju v Darvazi kampirali v šotorih. Sanitarij in kopalnic ni. Poskrbljeno bo za šotore in podloge. V Kazahstanu bomo trikrat nočili v preprostih penzionih (skupna ležišča in skupna kopalnica), eno noč pa v organiziranem kampu na planoti Assy. Dvakrat bomo prenočili tudi na nočnem vlaku. Gre za spalnike z zaprtimi ali odprtimi kupeji s po 4 posteljami. Poskrbljeno je za čiste rjuhe, odeje in vzglavnike.

Večina obrokov je vključenih v ceno potovanja (po programu).

Najpogostejša jed v tem delu Azije je pilav (plov). Nekakšna rižota z mesom in zelenjavo. Testenine, razni cmočki, šašliki, goste juhe in testeni žepki na sto in en način popestrijo vsakdanje jedilnike. Pogosto kulinariko posameznih držav težko ločimo od njenih sosed. Večina jedi, katerim bi dali pridevek “osrednjeazijska”, bi verjetno vsebovala kuhano jagnječje, goveje, kamelje ali konjsko meso, pa tudi mleko teh živali. V načinu priprave jedi se čuti nomadski način življenja, meso je nepogrešljiv dodatek. Za ljubitelje zelenjavnih jedi bo izbire manj. Vedno se najde kakšna solata, najraje posežejo po ruski.  Poznan je tudi Borš, juha iz rdeče pese.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen čaj, ponekod prevladuje zeleni, spet drugje črni čaj. Odvisno od pokrajine do pokrajine. Priporočamo pitje ustekleničene vode.

ZDRAVJE:

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

OBLAČILA IN OBUTEV:

Osrednja Azija je regija več etničnih skupin in religij, večinoma pa je muslimanska, kar je treba upoštevati pri obisku svetih krajev. Zaradi raznolikosti klimatskih pasov priporočamo različna oblačila, tako za hladnejše gorsko, kot za vroče puščavsko podnebje.

Obutev naj bo predvsem udobna. Za pohajkovanja po mestih vam bodo najbolj prav prišli udobni čevlji ali športni copati, za sprehode/pohode po podeželju pa lahki pohodni čevlji.

VREME:

Turkmenistan ima kontinentalno puščavsko podnebje, z mrzlimi zimami in vročimi poletji. Najlepši čas potovanja v Turkmenistan so pomladanski (od marca do maja) in jesenski (od septembra do novembra) meseci. Dnevne temperature v tem obdobju se gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature v puščavi lahko spustijo tudi do 10 °C.

Uzbekistan ima celinsko podnebje, s tipičnimi vročimi poletji in mrzlimi zimami. Najbolj primeren čas potovanje v Uzbekistan so pomladanski, poletni in jesenski meseci. Temperature lahko zelo nihajo, odvisno od letnega časa. V pomladnih mesecih se dnevna temperatura giblje med 20 in 25 °C, v poletnih med 30 in 35 °C in v jesenskim mesecih med 20 in 30 °C.

Kljub velikosti dežele ima Kazahstan tipično suho celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kazahstan je obdobje med majem in septembrom. V tem obdobju prevladuje sušno obdobje. Dnevne temperature gibljejo med 25 in 35 °C. Ponoči se temperature spustijo do 18 °C, v višjih predelih lahko tudi nižje.

Več informacij o vremenu v Osrednji Aziji za pozamezno državo najdete na www.wunderground.com.

AKTIVNOST:

Potovanje po Osrednji Aziji ne zahteva fizičnih priprav. Poleg klasičnih ogledov kulturnih znamenitosti, vas na potovanju čakajo tudi kraji s krasno naravo. Nekaj bo tudi pešačenja oz. sprehodov, primernih za vsakogar. Daljše razdalje boste na potovanju premagovali z različnimi prevoznimi sredstvi – vlak (spalnik), manjši avtobus, kombiji in terenska vozila.

ELEKTRIČNA NAPETOST IN INTERNET:

V celotni regiji je napetost 220 V.  Vtičnice so enake našim. Priporočamo, da uporabljate prenosne baterije (power bank).

V večjih mestih je delovanje interneta nemoteno, na podeželju pa zelo omejeno. Ponekod tudi ni mobilnega omrežja.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 6 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodniki in vozniki, lokalni gorski vodnik.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 15 EUR na osebo na dan (pijača, hrana in drobni izdatki). Napitnine in doplačila niso všteti v ta znesek

Mogoče vas zanima tudi:
MONGOLIJA 21 DNI

MONGOLIJA 21 DNI

14. 6. - 4. 7. 2024
FERSKI OTOKI 8 DNI

FERSKI OTOKI 8 DNI

13. 7. - 20. 7. 2024
KAZAHSTAN 10 DNI

KAZAHSTAN 10 DNI

13. 7. - 22. 7. 2024
LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

LADAK IN TREK MARKHA 15 DNI

13. 7. - 27. 7. 2024
SAO TOME 11 DNI

SAO TOME 11 DNI

8. 8. - 18. 8. 2024