KIRGIZIJA 12 DNI

Dežela, ki jo je pozabil čas

Kirgizija.

Skrita v globinah Osrednje Azije in dolgo pozabljena. Dramatična. Obsežna. Spokojna. Polna ekstremov. In večno spreminjajoča se. Večji del te male republike pokriva Nebeško gorovje – Tjanšan. Večina dežele leži na višini preko 1500 metrov. Ponuja fantastično pokrajino večnega snega, alpskih travnikov, step, gozdov in turkiznih gorskih jezer. Kirgizija skriva pravo bogastvo naravnih lepot jezero Issik Kul, mogočno reko Narin, visoke gore in širne pašnike. Na prostranih širjavah pa tradicionalne srednjeazijske jurte in nomadsko kulturo, ki je stoletja ostala skoraj nespremenjena. Kirgizija je mešanica vsega – nomadske gostoljubne tradicije, kulture, izjemne narave ter bogate preteklosti še iz časa slavne Svilne ceste.

Dežela nomadov.

Kirgizija je kulturno izjemno bogata dežela. Kultura tukajšnjih prebivalcev se je razvijala skozi stoletja in je do danes uspela ohraniti svojo edinstvenost in tradicionalni nomadski način življenja. Te ljudi je oblikovala narava s svojimi strmimi pobočji, hitrimi konji in veličastnimi ledeniki. Gostoljubje, ljubeznivost in odprtost so glavne lastnosti Kirgizov. Srečanje z nomadskimi domačini je v Kirgiziji neizogibno. So ponosni in hkrati izjemno trdoživi ljudje, ki so preživeli in še naprej kljubujejo v tem pogosto krutem a čudovitem okolju. Njihov način življenja, jurte, njihov čaj in jogurt so skoraj povsod drugje že pozabljeni.

DATUM

16.7. – 27.7.2022

CENA

od 1.090 EUR

+ letalska karta

VELIKOST SKUPINE

7 – 18 sopotnikov

STANJE PRIJAV

Zbiramo skupino

Zbor na ljubljanskem ali bližnjem letališču ter polet preko vmesnega letališča proti Biškeku.

letalo

Jutranji pristanek v kirgiški prestolnici. Biškek je sodobno, sproščeno in daleč največje mesto Kirgizije. V primerjavi s preostalimi kraji v deželi je njihovo pravo nasprotje. Biškek je po njihovih standardih moderno mesto s širokimi trgi, parki in neštetimi bazarji, kjer se prav za vsakim vogalom čuti močan sovjetski vpliv. Za sam uvod v deželo se odpeljemo v srce mesta, na trg Alatoo, kjer domačini preživljajo svoj prosti čas. Nato se preko prelaza Tuz Ashu spustimo na planoto Suusamyr, obkroženo z Nebeškim gorovjem. Planota je še danes precej divja in redko obiskana, a prav zato posebna. Tu se pasejo črede konj in tu preživljajo nomadi s svojimi čredami zelena poletja. Če bo čas, se podamo na krajši sprehod po tej zeleni planoti. Pozno popoldne prispemo v majhno vas Kizil Oi, ki ima, za razliko od večine kirgiških krajev, več centralnoazijskega kot ruskega vpliva.

kombiji, gostišče, piknik kosilo, večerja

Vas Kizil Oi leži v idilični soteski reke Kokomere. Pobočja soteske sestavlja rdeč peščenjak, zato niti ni čudno, da so vas in njeno okolico poimenovali kar »rdeča skleda«. Nedaleč stran od vasi, ob poti, ki vodi proti jezeru Song Kul, leži ogromno melišče, značilno za to dolino. Dan je posvečen krajšim sprehodom po naravi, foto-panoramskim postankom ter vožnji čez prelaze po visokogorski cesti vse do jezera Song Kul. V svoje tradicionalne nomadske šotore, jurte, nas povabijo tukajšnji sezonski prebivalci.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Območje jezera Song Kul je zagotovo eden najlepših, najodročnejših in magičnih krajev v Kirgiziji. Ob jezeru se spoznamo s tukajšnjimi nomadi in njihovim tradicionalnim življenjem. Tu preživljajo poletja in na neskončnih pašnikih pasejo drobnico ter konje. Če bo sreča na naši strani, bomo lahko postali navijači na kaki tekmi najbolj priljubljenega športa kok bora oziroma kirgiškega pola. Dovolj bo tudi časa za raziskovanje okolice in bližnjih hribov, ki nudijo nore razglede na jezero in okolico.

jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zopet nas čaka lepa panoramska vožnja preko prelazov in kanjonov do kirgiško-kitajske meje. Zapeljemo se v sotesko Kara Kojon, kjer se kar naenkrat znajdemo v skriti, žametno zeleni dolini daleč stran od civilizacije. Nekateri jo imenujejo tudi dolina svizcev. Le zakaj? Še malo naprej pa stoji kamniti spomenik še iz časa slavne Svilne ceste – Taš Rabat. Gre za izjemno dobro ohranjen karavanseraj – nekoč gostišče za karavane, ki so tod mimo z bogatim tovorom potovale na daljno Kitajsko. Tudi v tej dolini nas medse sprejmejo prijazni kirgiški nomadi.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Dan izkoristimo za ogled karavanskega dvorca ter sprehode po njegovi okolici. Če bodo volja in vremenski pogoji pravi, se lahko odpravimo do sedla At Bashi (4000 m), od koder se nam odpre čudovit pogled na jezero Chatry Kol in sosednjo Kitajsko. Po želji pa lahko odkrivamo dolino tudi na hrbtih konjev (za doplačilo). Seveda bo pri naših gostiteljih možno poskusiti tudi kakšno specialiteto, od domačega kruha, masla, sira, mesnih izdelkov, slastne marmelade pa vse do kumisa – posebne pijače, pridelane iz kobiljega mleka.

jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Zapustimo divjo pokrajino jugovzhodne Kirgizije ter se odpeljemo preko sončnega Narina do drugega največjega gorskega jezera na svetu. Jezero Issik Kul velja za najlepši biser Nebeškega gorovja, saj je z vseh strani obdan z gorskimi grebeni. Ste za kopanje v večno toplem jezeru?

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Nedaleč stran, skrita za hribi ležita dva prav simpatična kanjona, ki ju moramo obiskati. Če bo sreča na naši strani, pa se v bližini vasi Bokonbaevo spoznamo še z domačinom in njegovim domačim ljubljenčkom – zlatim orlom, vzgojenim za lov. V Kirgiziji je že stoletja dolga tradicija lova s pticami ujedami, predvsem z zlatimi orli. Starodavna veščina se prenaša iz roda v rod, zanjo pa je potrebna kombinacija moči, nežnosti in globokega spoštovanja do narave.

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Le streljaj stran od jezera se kar naenkrat znajdemo v pravljični soteski. Vzamemo pot pod noge in se čudimo, česa vsega je zmožna narava. Nenavadne skulpture in formacije različnih prelivajočih se barv so skozi čas oblikovali led, veter in voda. Sedem spektakularnih rdečih peščenih skal pa varuje vhod v še eno sotesko – Jeti Oguz (Sedem bikov). Sprehod po njej je lep zaključek dneva, v katerem je glavno vlogo odigrala naša domišljija.

kombiji, jurte, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Odpeljemo se v tipično nekdanje sovjetsko mestece Karakol. Nekoč se je imenovalo Prževalski, po ruskem raziskovalcu, ki je tu tudi pokopan. Pogledamo si center mesta, tamkajšnjo pravoslavno cerkev ter mošejo, ki so jo zgradili kitajski muslimani. Pot nas z vmesnimi postanki vodi dalje po severni obali jezera Issik Kul do Tamshija.

kombiji, gostišče, zajtrk, piknik kosilo, večerja

Danes nas čaka povratek v Biškek. Na poti do tja se ustavimo pri stolpu Burana. Gre za poseben minaret zgrajen v 11. stoletju, ki je včasih stal poleg mošeje. V njegovi neposredni bližini najdemo tudi starodavne balbale – nagrobne kamne. Večerni prihod v Biškek.

kombiji, penzion, zajtrk, piknik kosilo

V zgodnjih jutranjih urah se odpeljemo na mestno letališče, od koder poletimo proti domu. Pristanek na ljubljanskem ali bližnjem letališču. Konec potovanja.

letalo

CENA

Cena potovanja pri 7–18 potnikih: 1.090 EUR + letalska karta za doplačilo

CENA VKLJUČUJE:

– 4 x nočitev v gostiščih,

– 1 x nočitev v preprostem penzionu,

– 5 x nočitev v srednjeazijskih jurtah,

– 9 x zajtrk,

– 10 x piknik kosilo,

– 9 x večerja,

– vse prevoze s kombiji,

– lokalnega vodnika,

– slovenskega vodjo poti,

– vse vstopnine po programu,

– vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENI NISO VKLJUČENI:

– povratna mednarodna letalska karta; cena karte z odhodom iz Ljubljane se ob zgodnji prijavi giblje od 450 EUR naprej,

– prevoz do bližnjega letališča, v kolikor odhod ni z letališča Jožeta Pučnika,

– dodatne aktivnosti (jahanje s konji,…)**,

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,

– zavarovanje odpovedi,

– napitnine 60 EUR (na kraju samem).

DOKUMENTI IN VIZUMI:

Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da nam pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke.

VIZUM ZA KIRGIZIJO: Slovenci ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

ZDRAVJE:

Pogoji za vstop v Kirgizijo, povezani s Covid-19 (1. maj 2022): ni omejitev.

Obveznih ali drugih priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Več informacij o zdravju dobite na www.zdravinapot.si.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Pretežni del potovanja se odvija na višini od 1.600 m do 4.000 m, zato obstaja možnost višinske bolezni. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki pomagata pri premagovanju višinskih izzivov. Priporočamo, da se pred samim potovanjem posvetujete z zdravnikom. V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Stroške, ki nastanejo zaradi tega, krije potnik sam.

NAMESTITVE:

V Kirgiziji prespimo eno noč v preprostem penzionu (Biškek) in štiri noči v gostiščih. V penzionu ter gostiščih so večposteljne sobe s skupno kopalnico in straniščem. Sobe so preproste, a čiste. Pet noči prespimo tudi v srednjeazijskih jurtah; v eni jurti je prostora za 4 do 6 oseb, ležišča so lahko v obliki postelje ali podloge. V krajih, kjer nočimo v jurtah, praviloma ni tušev. Za spanje v jurtah priporočamo toplo spalno vrečo. Enoposteljna soba na tem potovanju ni možna.

VREME:

Kirgizija ima tipično celinsko podnebje, z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami. Najlepši čas potovanja v Kirgizijo je obdobje med majem in avgustom, saj takrat prevladuje sušno obdobje. Predvsem zaradi lege in nadmorske višine so značilne zelo hitre vremenske spremembe (veter, dež, sneg). Dnevne temperature se gibljejo med 25 in 35 °C (lahko tudi več), ponoči pa se lahko temperature spustijo tudi do 0 °C – odvisno od nadmorske višine.

Več informacij o vremenu v Kirgiziji lahko dobite na www.wunderground.com.

SKUPINA IN EKIPA:

Velikost skupine je med 7 in 18 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo slovenski vodja poti, lokalni vodnik in vozniki.

PREDVIDENI STROŠKI NA POTI:

Povprečno 100 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila in napitnine niso všteta v ta znesek.

Mogoče vas zanima tudi:
KAZAHSTAN 18 DNI

KAZAHSTAN 18 DNI

29.7. - 15.8.2022
trek UMBRIJA 8 DNI

trek UMBRIJA 8 DNI

10.9. - 17.9.2022
UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 17 DNI

3.9. - 19.9.2022
UZBEKISTAN IN ARAL 12 DNI

UZBEKISTAN IN ARAL 12 DNI

21.9. - 2.10.2022
KAZAHSTAN eXpres 9 DNI

KAZAHSTAN eXpres 9 DNI

24.9. - 2.10.2022